Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

15 Δεκεμβρίου 2010

Υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα

Tου Παναγιώτη Δημητρά.

Ο ΟΗΕ αφιερώνει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στους Υπερασπιστές/ριες Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που αγωνίζονται για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Κάθε άτομο που μόνο του ή μαζί με άλλα αγωνίζεται για την καταπολέμηση των διακρίσεων είναι στις 10 Δεκεμβρίου 2010 τιμώμενο πρόσωπο.

Αγωνίζεται όταν μάχεται για να προστατεύσει τους Ρομά από τα κυρίαρχα στερεότυπα που οδηγούν τις τοπικές κοινωνίες να τους θεωρούν συχνά απόβλητα, όπως τα σκουπίδια, και αρνούνται την αξιοπρεπή στέγασή τους ή την πρόσβαση στα σχολεία.  

Αγωνίζεται όταν αντιπαλεύει τα εθνικιστικά ταμπού που προσβάλουν την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου που ζει στην Ελλάδα και δεν έχει ελληνορθόδοξη ταυτότητα αν δεν προσπαθούν ενεργά να καταπνίξουν τη διαφορετικότητά του.

Αγωνίζεται όταν καταγγέλλει κάθε αναφορά στον ομοερωτισμό ως διαστροφή.

Αγωνίζεται όταν θαρραλέα καταδικάζει τη σχεδόν πατριαρχική δομή της ελληνικής κοινωνίας που διατηρεί την πλειοψηφία του πληθυσμού, τις γυναίκες, σε υποδεέστερο ρόλο, τις δε μειονοτικές γυναίκες συχνά «αντικείμενα» των συζύγων ή πατέρων τους και όχι υποκείμενα δικαιωμάτων.  

Αγωνίζεται δε πραγματικά όχι όταν απλώς γράφει μόνο δελτία τύπου ή σχόλια σε ιστότοπους ή στο Facebook ή ομιλεί σε συνέδρια, αλλά όταν παρεμβαίνει ενεργά στο δημόσιο χώρο για να αποτρέψει, να καταγγείλει ή να συμβάλει στη δίωξη κάθε απόπειρας διάκρισης.

Δυστυχώς στην Ελλάδα ελάχιστα άτομα παρεμβαίνουν ενεργά για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης και δεν περιορίζονται σε αντιρατσισμό «εντός ορίων» που συνήθως συμβαδίζει με ρατσισμό προς τις ομάδες που είναι εκτός των ορίων αυτών. Στις αρχές του 21ου αιώνα, ο αντιρατσισμός «εντός ορίων» αφορά συνήθως τους/τις μετανάστες/τριες. Όταν ζητηθεί από τα περισσότερα άτομα που επιδίδονται σε αυτόν να αγωνιστούν και για τις διακρίσεις κατά των Ρομά ή των εθνικών μειονοτήτων, συχνά αυτά αποκαλύπτουν έναν αντιτσιγγανισμό ή άλλο αντιμειονοτισμό. Άρα, δεν επιτρέπεται να χαρακτηριστούν τα άτομα αυτά υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά άτομα προσηλωμένα σε μιαν ιδεολογία που μπορεί να περιλαμβάνει και την υπεράσπιση των μεταναστών/ριών.

Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails