Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

23 Δεκεμβρίου 2014

Ξεύρεις τήν χώραν πού ἀνθεῖ φαιδρά πορτοκαλέα/ πού κοκκινίζ’ ἡ σταφυλή/ και θάλλει ἡ ἐλαία;

 

Ας φανταστούμε ότι δεν είμαστε κομπάρσοι και παρατηρητές των γεγονότων σε αυτή τη χώρα, αλλά ότι είμαστε θεατές μιας ταινίας των αδελφών Φαρέλι. Τα εν λόγω αδέρφια, γυρίζουν τις πιο χοντροκομμένες κωμωδίες του αμερικάνικου σινεμά. Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής:

Ένας ταλαντούχος και επιτυχημένος κωμικός ηθοποιός εκλέγεται βουλευτής με ένα κόμμα, το οποίο πιστεύει ακράδαντα ότι κάποιος ψεκάζει τους πολίτες της χώρας με αεροπλάνα με διάφορα χημικά για να αποβλακώνονται. Ο κωμικός, όποτε δεν πηγαίνει στη Βουλή και τα τηλεοπτικά πάνελ, παίζει στο θέατρο κανονικά, κάνει γυρίσματα σε τηλεοπτικές σειρές και περιοδεύει με θιάσους σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, διατηρεί σχέσεις με έναν ανεπάγγελτο παράγοντα, τον οποίο δανείζει διάφορα ποσά με τόκο. Ο παράγοντας δεν του τα επιστρέφει, και ο κωμικός του λέει ότι είναι στριμωγμένος οικονομικά, παρ' όλες τις δουλειές που κάνει, το θέατρο και την πολιτική, για να του δίνει ο άλλος κάποια έστω μικροποσά. Ο παράγοντας τώρα, αρχίζει να βολιδοσκοπεί τον δανειστή του, για να τον «λαδώσει», εξ ονόματος κάποιων άλλων, για να ψηφίσει σε μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Ο κωμικός βουλευτής τσιμπάει, κάνει τέλος πάντων ότι τον ενδιαφέρει και αρχίζουν να συναντιούνται μιλώντας σα λιμενεργάτες του παλιού καιρού, ενώ ταυτόχρονα και ο κωμικός βουλευτής και ο παράγοντας μαγνητοσκοπούν και ηχογραφούν ο ένας τον άλλον.

Κάποια στιγμή, ο κωμικός βουλευτής τον καταγγέλει στην αστυνομία ότι θέλει να τον λαδώσει, η ασφάλεια «παγιδεύει» τον χώρο του επόμενου ραντεβού τους, αλλά ο παράγοντας αυτή τη φορά δεν έρχεται. Η αστυνομία εν τω μεταξύ δεν γνωρίζει ποιον πάει να παγιδεύσει, καθώς ο κωμικός βουλευτής δεν τους λέει το όνομα του παράγοντα, αλλά μπροστά στο καθήκον, η αστυνομία καλωδιώνει τον χώρο του ραντεβού στα κουτουρού. Μετά τη μη εμφάνιση του παράγοντα, αστυνομία και κωμικός βουλευτής το διαλύουν, αλλά ο βουλευτής παίρνει τις μαγνητοσκοπήσεις που έχει κάνει, τις πηγαίνει σε έναν συνάδελφό του, κωμικός κι αυτός και ταλαντούχος, που έχει μια εκπομπή όπου κάνει πολιτικά κυρήγματα, ο οποίος και τις μοντάρει, έτσι ώστε ο ήχος να έχει και μια εικόνα, αλλά η εικόνα είναι από ξεχωριστή μαγνητοσκόπηση από τον ήχο. Ο κωμικός βουλευτής παίρνει τις κασέτες και πάει σπίτι του. Ο κωμικός μοντέρ όμως, βγαίνει σε πρωινή εκπομπή δημοσιογραφικής ψυχαγωγίας και λέει ότι κάποιος πήγε να εξαγοράσει τον κωμικό βουλευτή. Οπότε και ο τελευταίος, παίρνει τον αρχηγό του κόμματός του και βγαίνουν μαζί και καταγγέλουν συνωμοσία. Η αντιπολίτευση, που είναι η μόνη που δεν γέλασε με αυτήν την καταγγελία, τη θεωρεί σοβαρή και λέει ότι αυτός που έλεγε για τους ψεκασμούς, ναι μεν δεν είχε δίκιο για τους ψεκασμούς, αλλά τώρα έχει, γιατί ο κωμικός βουλευτής με το βαμμένο μαλλί είναι τίμιος και βγάζει το ψωμί του με γυρίσματα, θέατρα και το βουλευτικό του μισθό μόνο και όχι με δωροδοκίες, γι’ αυτό και είναι στριμωγμένος οικονομικά. Ο παράγοντας συλλαμβάνεται, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι φίλος και συνεργάτης και του κωμικού βουλευτή και του προέδρου του. Ο παράγοντας λέει ότι τον δοκίμαζε τον βουλευτή για να δείξει ότι είναι φιλάργυρος και Σκρουτζ, ο κωμικός μοντέρ εξαφανίζεται με ένα κότερο, ο πρωθυπουργός τους κάνει μήνυση και ο κωμικός βουλευτής βγαίνει και λέει ότι του έδινε του παράγοντα και λεφτά για να παίξει στο χρηματιστήριο, γιατί αυτός βοηθάει όποιον τίμιο θέλει να παίξει στο χρηματιστήριο να προκόψει και να βγάλει ψωμάκι για τη φαμελιά του. Την άλλη μέρα όμως ο εισαγγελέας τους στέλνει στο διάολο, ο κωμικός βουλευτής βγαίνει και λέει ότι ο παράγοντας του έλεγε σημεία και τέρατα, ότι τα παίρνουν κι άλλοι και εκεί να δείτε αλλού λαδώματα, όχι που πιάσανε αυτόνα ότι και καλά τα παίρνει, αυτός έκανε ότι τα παίρνει για να δοκιμάσει με τη σειρά του τον παράγοντα που τον δοκίμαζε ενώ ταυτόχρονα του έπαιρνε λεφτά για να αγοράζει μετοχές στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Το ζήτημα είναι ότι αν όλο αυτό το κάνανε όντως ταινία, θα βγάζανε πολλά και τίμια λεφτά όλοι αυτοί και θα τους λέγανε όλοι μπράβο και συγχαρητήρια, είστε θεότρελοι αλλά κάνατε μια φοβερή κωμωδία, ενώ τώρα γελάνε όλοι τζάμπα και αυτοί οι κακομοίρηδες δεν παίρνουν φράγκο.

Συμπέρασμα: Τα λεφτά πολλοί εμίσησαν, τα πολλά λεφτά ουδείς.

Εν τω μεταξύ, τις τέσσερις μέρες που γυριζόταν η ταινία, πέρασε ένα νομοσχέδιο που ενταφιάζει την προστασία των δασών, με σαράντα τροπολογίες τσόντα από δω κι από κει, κι άλλο ένα νομοσχέδιο με άλλες εκατόν είκοσι τροπολογίες, για τις οποίες ελάχιστα μάθαμε και ακούσαμε από τα κανάλια.

Παρ' όλα αυτά, καλές γιορτές!

Ο πρόεδρος, ο ηλίθιος, ο πανηλίθιος και ένα σκάνδαλο | ΕΛΛΑΔΑ | Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails