Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

3 Δεκεμβρίου 2014

Οι φιλάνθρωποι της Εκκλησίας και οι αλληλέγγυοι της Αριστεράς

οι τζάμπα μάγκες!

 

Μία από τις σημαντικές διαφορές μεταξύ της Εκκλησίας και της Αριστεράς, είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τη βοήθεια προς τους συνανθρώπους.

Η Εκκλησία, έχει επιλέξει τη φιλανθρωπία: ζητά από τους ανθρώπους να βοηθούν ο ένας το άλλον καλλιεργώντας τη μοιρολατρία με το γνωστό «έχει ο θεός».

Σήμερα, ειδικά στην Ελλάδα, η διοικούσα Εκκλησία αυτό το κάνει με τον θεό να υποκαθίσταται από διάφορους επώνυμους χορηγούς (τρανταχτή περίπτωση ήταν οι Λ. Λαυρεντιάδης και Π. Κυριακίδης) που προσφέρουν από το… υστέρημά τους, για τους δικούς τους λόγους, στα περίφημα συσσίτια που διοργανώνονται σε εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων. Τα συσσίτια, τα φαγητά των οποίων προέρχονται από κέτερινγκ και κοστολογούνται προς 0,80€ ανά γεύμα, πληρώνουν κατά καιρούς διάφοροι χορηγοί, όπως π.χ. ο ΟΠΑΠ, το Πατριαρχείο Μόσχας ή η Μονή Βατοπεδίου. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Η Αριστερά, στον αντίποδα της φιλανθρωπίας, πάντα επέλεγε την αλληλεγγύη. Δηλαδή, μια συλλογική πράξη που παραπέμπει στην αυτοοργάνωση των πολιτών. Οι πολλοί να βοηθούν εκείνους που έχουν ανάγκη. Και η βοήθεια είναι πολλών ειδών, αποκλείει όμως τη φιλανθρωπία των χορηγών που ό,τι κάνουν, το κάνουν για να ωφεληθούν στο τέλος οι ίδιοι.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, από τη θέση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων είχε ασκήσει κριτική στην πολιτική της φιλανθρωπίας «μέσων χορηγιών», όπως έλεγε, τασσόμενος υπέρ ενός μοντέλου αλληλεγγύης που θα ενεργοποιεί όλες τις κοινωνικές δυνάμεις».

Αυτές τις μέρες, η φιλανθρωπία της Εκκλησίας ενώνει τις δυνάμεις της με την αλληλεγγύη της Αριστεράς. Είναι συνδιοργανωτές, μαζί με άλλους, μιας πρωτοβουλίας για τους πρόσφυγες από το Κομπάνι που βρίσκονται στο έλεος των επιθέσεων των τζιχαντιστών.

Από την πλευρά της Εκκλησίας της φιλανθρωπίας των χορηγών, πρωτοστατεί η ΜΚΟ «Αποστολή» και από την Αριστερά της αλληλεγγύης ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο». Σε αυτούς προστίθενται η ΑΔΕΔΥ, το ΚΕΘΕΑ και κάποιες άλλες οργανώσεις.

Όλοι αυτοί, όμως, τι κάνουν; Η «Αποστολή» συγκεντρώνει τα αναγκαία με τη βοήθεια των χορηγών. Μικρών και ισχυρών. Η Εκκλησία δεν βάζει κάτι από τα δικά της. Μόνο των άλλων. Από την άλλη, οι υπόλοιποι λειτουργούν ως «μεταπράτες» της ευαισθησίας των πολιτών που θα προσφέρουν κάτι από το υστέρημά τους.

Επί της ουσίας, και οι μεν και οι δε, λειτουργούν ως ενδιάμεσοι μεταξύ εκείνων που είναι ή θέλουν να δείχνουν ότι είναι ευαίσθητοι στα προβλήματα των ανθρώπων.

Η διαφορά τους είναι ότι οι μεν επικαλούνται τον θεό και οι δε την αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους. Και το ένα και το άλλο, δεν κοστίζουν τίποτα.

Οι φιλάνθρωποι της Εκκλησίας και οι αλληλέγγυοι της Αριστεράς | ΕΛΛΑΔΑ | Protagon

7 σχόλια:

 1. Το μόνο που μένει είναι να κάνουν και κάνα τρισάγιο μαζί, αριστερά και εκκλησία.
  Βοήθειά μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τομ Πάλμερ: Η μείωση του κράτους είναι μονόδρομος.
  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231368318

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να και άλλος τσάπμπα μάγκας:
  http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231368841

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ....είπε αυτός που δεν έκανε τίποτα, για αυτόν που έκανε κάτι....για την ουσία (Κομπάνι) μούγκα.
  Οργανωτής=Μεταπράτης στο μυαλό του κακόπιστου.
  Το "τζάμπα μάγκες" θα πήγαινε γάντι σε αυτόν που έγραψε το άρθρο, αλλά αν έχεις χορηγούς τζάμπα δε το λες.
  Έτσι για να παίξουμε με τους όρους του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. να και η κλασσική μέθοδος των ΚΟΒ!!! Πετάμε το μπαλάκι κατηγορώντας αυτόν που κάτι είπε-έγραψε αποπροσανατολίζουμε την συζήτηση και καταντάμε αντί να συζητάμε το θέμα να συζητάμε γι αυτόν που το έγραψε. Α ρε κομματόσκυλα θα 'ρθει η μέρα που θα ξεπατωθείτε από τις ρίζες!!!! κι όσο για το κομπάνι, ναι όλα τα κόμματα έχουν ειδικές κρατήσεις επί των προϋπολογισμών τους για έξοδα προπαγάνδας διότι το κομπάνι αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι μαχητές, όχι κονσέρβες και ναι μεν τα κομματόσκυλα μπορεί να τσιμπάνε σε τέτοιου είδους προγραμματισμένες προπαγάνδες αλλά μόνο τα κομματόσκυλα και οι ηλίθιοι. ¨όχι εγώ ρε μεγάλε, όχι εγώ....

   Διαγραφή
 5. Τόσες μαλακιες κάνουν συριζα και εκκλησια,απλά δε νομίζω ότι η παραπάνω είναι μία από αυτές. Αυτό με κανει κομματοσκυλο και ηλιθιο; Μιά χαρά χρειάζονται κονσερβες και φάρμακα. Τόση προπαγάνδα γίνεται αυτή μας πειραξε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. εγώ νομίζω πως είναι μια από αυτές και μάλιστα θεσμοθετημένη. φάρμακα και κονσέρβες χρειάζονται οι μαχητές, όταν δεν υπάρχουν μαζητές ποιος θα φάει τις κονσέρβες; οι αρουραίοι; Και αυτή η προπαγάνδα με πειραξε, γιατί αυτή να μην με πειράξει; επειδή είναι θεσμική;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails