Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

24 Σεπτεμβρίου 2011

Τα άγρια άλογα επιστρέφουν στο Σούλι

Τα άγρια άλογα της οροσειράς του Σουλίου, που αποδεκατίστηκαν από τον άγριο χειμώνα πριν από χρόνια, επιστρέφουν πάλι στην περιοχή. Διαρκής η φροντίδα της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης "Σουλιώτικη Πολιτεία" για τη σωτηρία τους

Τα άλογα του Σουλίου ανήκουν στη φυλή της Πίνδου. Εγκαταλείφθηκαν πριν από χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους και με τον καιρό έγιναν άγρια

Τα άλογα του Σουλίου ανήκουν στη φυλή της Πίνδου. Εγκαταλείφθηκαν πριν από χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους και με τον καιρό έγιναν άγρια

Αυξάνονται και πληθύνονται τα άγρια άλογα του Σουλίου, που έφτασαν αισίως τα 110. Μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Σουλιώτικη Συμπολιτεία έκαναν πρόσφατα καταμέτρηση και με χαρά ανακάλυψαν πως ο πληθυσμός τους, που αποδεκατίστηκε πριν από μερικά χρόνια από την παγωνιά και το χιόνι, επανακάμπτει, καθώς ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλά νεαρά πουλάρια.

"Το 2005 μετρήσαμε μόλις 49 άγρια άλογα, το 2008 ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 82 και φέτος έφτασε στα 110 ζώα, τα οποία ζουν χωρισμένα σε 9 κοπάδια, ενώ από πληροφορίες ξέρουμε πως τη δεκαετία του '50 κόντευαν τα 200", δήλωσε στο "Εθνος" ο πρόεδρος της Σουλιώτικης Συμπολιτείας, Νίκος Στράτης, ένας άνθρωπος που χρόνια τώρα αγωνίζεται για τη διάσωση και την προστασία τους.

Μέσω της περιβαλλοντικής οργάνωσης ζήτησε από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τέσσερις θέσεις για άτομα με πεντάμηνες συμβάσεις, τα οποία θα συντηρήσουν τα στέγαστρα και θα καθαρίσουν τις ποτίστρες, έτσι ώστε τα άγρια άλογα να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο τον χειμώνα που έρχεται. Στην οροσειρά του Σουλίου ο καιρός είναι εξαιρετικά βαρύς, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι για αρκετούς μήνες, ενώ είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τη φοβερή κακοκαιρία το 2004, που αποδεκάτισε τα άγρια άλογα και τουλάχιστον 100 κουφάρια, από γέρικα και πολύ νεαρά ζώα, εντοπίστηκαν την άνοιξη του επόμενου χρόνου, όταν έλιωσαν τα χιόνια.

Το 2008 και ύστερα από πιέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων τοποθετήθηκαν δύο μεγάλα στέγαστρα για την προστασία των αλόγων, στο Λιβάδι και στη Λούτσα Σουλίου, αυτά όμως είναι παρατημένα και ουδέποτε τα πλησίασαν τα άλογα.

Επιπλέον οι ποτίστρες είναι γεμάτες μπάζα, έχουν χρόνια να καθαριστούν και να επισκευαστούν.

"Πρέπει να προλάβουμε τον χειμώνα. Χρειάζεται να συντηρηθούν άμεσα τα στέγαστρα και οι ποτίστρες και στη συνέχεια να βρούμε έναν τρόπο να πλησιάσουμε τα άλογα και να τους δείξουμε τα σημεία. Αν αρχίσει να χαλάει ο καιρός, θα είναι πολύ αργά", μας είπε ο κ. Στράτης, σπεύδοντας να διαψεύσει φήμες των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τις οποίες εθεάθησαν αθίγγανοι στην περιοχή, οι οποίοι προσπαθούσαν να πιάσουν άγρια άλογα και να πωλήσουν το κρέας τους στην Ιταλία ή άλλες που έκαναν λόγο για ζώα που κατασπαράχτηκαν από λύκους.

Η ράτσα
Αντιπροσωπευτική φυλή της Πίνδου

Τα άγρια άλογα του Σουλίου ανήκουν στη φυλή της Πίνδου, που είναι η πλέον αντιπροσωπευτική του ορεινού τοπίου.

Είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους πριν από χρόνια και έμαθαν να επιβιώνουν κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες. Σιγά σιγά πέρασαν από το καθεστώς εξημέρωσης σε ημιάγρια κατάσταση και σήμερα είναι εντελώς άγρια, ενώ δεν μπορούν να ζήσουν σε περιορισμένο χώρο.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα άλογα αυτά δεν έχουν υποστεί προσμείξεις με άλλες, ξένες φυλές.

Tο ύψος ακρωμίου (το ψηλότερο σημείο της πλάτης) είναι 1,15 - 1,25 μ.

Tο σώμα τους είναι στενό, ο λαιμός και τα καπούλια αδύνατα. Tο κεφάλι τους λεπτό, εκφραστικό (ογκώδες κεφάλι έχουν άλογα νομάδων κτηνοτρόφων, που προέρχονται από διασταυρώσεις με άλογα πεδινού τύπου), η γραμμή της ράχης ευθεία και οι μηροί αδύνατοι, ενώ η χαίτη είναι άφθονη και η ουρά τους μακριά.

Συνήθως απαντώνται στις αποχρώσεις του καφέ, από το πολύ βαθύ ως το πιο ανοιχτό, ενώ σπάνια συναντά κανείς στο Σούλι και άσπρα άγρια άλογα.

Διαθέτουν μεγάλη αντοχή, είναι λιτοδίαιτα και έχουν σταθερό βάδισμα ακόμη και στα πιο δύσβατα μονοπάτια. Τα άγρια άλογα του Σουλίου ζουν στα όρια των νομών Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας, από τη Σκάλα Παραμυθιάς ως τις Πύλες του Αδη στο Παλαιοχώρι, σε μια νοητή ευθεία μήκους 15 χιλιομέτρων στην οροσειρά του Σουλίου, η ψηλότερη κορυφή της οποίας είναι η Αλυσσός, στα 1.654 μέτρα.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails