Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

25 Ιουλίου 2014

«Εχω το δικαίωμα να μη θέλω να γίνω μητέρα»

Εύγε της!!!

«Λατρεύω τα παιδιά. Σχεδόν πεθαίνω γι'αυτά, αρκεί να μην είμαι υποχρεωμένη να ασχολούμαι μαζί τους ως το τέλος της ζωής μου. Και νομίζω ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά λογική άποψη.
Ωστόσο, κάθε φορά που εξηγώ ότι δεν αισθάνομαι μεγάλη επιθυμία να γίνω μητέρα και ότι δεν έχω το μητρικό ένστικτο, οι άνθρωποι δείχνουν σοκαρισμένοι, σαν να είναι το μοναδικό πράγμα που αξίζει για μια 20χρονη γυναίκα.
Μου απαντούν συνήθως:
«Μα, εσύ δουλεύεις με παιδιά, έχεις τόσο καλή σχέση μαζί τους! Επιπλέον έχει τέσσερα αδέλφια!».
Η ακόμη:
«Πίστεψέ με, θα αλλάξεις γνώμη».
Μπορώ να καταλάβω την πρώτη αντίδραση γιατί βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Δουλεύω πράγματι με μικρά παιδιά, τα οποία με λατρεύουν και έχω τέσσερα αδέλφια και αδελφές.
Η δεύτερη φράση είναι που με βγάζει εκτός εαυτού. Πράγματι, ειναι πιθανόν να αλλάξω γνώμη. Ισως κάποια μέρα ερωτευθώ έναν άνδρα με τον οποίο θα θέλω να κάνω παιδί. Θα μείνω ίσως έγκυος χωρίς να το έχω αποφασίσει και θα κρατήσω το παιδί. Και ξέρω ότι θα το αγαπούσα το παιδί μου. Αλλά όταν οι άνθρωποι μου λένε ότι θα μου συμβεί σε κάθε περίπτωση για τον απλό λόγο ότι οι γυναίκες δίνουν ζωή από την αρχή αυτού του πλανήτη, δυσκολεύομαι να το δεχτώ.
Φυσικά έχω κι εγώ ήδη σκεφθεί, για λίγο, πώς θα μοιάζει η ζωή μου στο μέλλον, όπως το κάνουν οι νέες γυναίκες στην ηλικία μου. Το σκέφτομαι όταν καταλαβαίνω πόσο μου αρέσει να εργάζομαι σε παιδικό σταθμό ή όταν παίρνω ένα μωρό στην αγκαλιά μου και παρατηρώ τις γραμμές του προσώπου του ενώ οι ήχοι που βγάζει με κάνουν και τρεμουλιάζω από χαρά. Δεν είμαι αναίσθητη.
Αλλά όταν φαντάζομαι τον εαυτό μου με ένα νεογέννητο, με το δικό μου παιδί, όταν ξέρω ότι θα είμαι υπεύθυνη για τη ζωή και το μέλλον του, αυτό με τρομοκρατεί. Χάνω αυτόματα κάθε όρεξη να γίνω μητέρα.
Δεν θα έπρεπε να δικαιολογούμαι αλλά δείχνει απαραίτητο. Πιστεύω ότι το γεγονός να αγαπάς τα παιδιά και να είσαι ικανός να δώσεις ζωή δεν σημαίνει αυτόματα ότι είσαι φτιαγμένος για μητρότητα. Δεν έχω διάθεση να αφοσιωθώ αποκλειστικά σε ένα άτομο και να του δώσω όλα όσα μπορώ αν πρόκειται στο τέλος να αντιληφθώ ότι αυτό δεν είναι αρκετό στη ζωή.
Την ίδια στιγμή λατρεύω τη μητέρα μου. Είναι η καλύτερή μου φίλη και αναγνωρίζω τις θυσίες που υπέστη για να μας μεγαλώσει, παρατώντας τη δουλειά της. Εκανε πάντα αυτό που έπρεπε και για να είμαι ειλικρινής πιστεύω ότι ποτέ δεν θα είμαι στο ύψος των περιστάσεων απέναντί της.
Οσο περίεργο κι αν ακούγεται εξαιτίας αυτής της τέλειας διαπαιδαγώγησης είναι που δεν θέλω να γίνω μητέρα. Ισως γιατί απέκτησα όσα ήθελα μεγαλώνοντας θα συγκρίνω πάντα τον εαυτό μου με τους γονείς μου. Θα αισθάνομαι υποχρεωμένη να εγκαταλείψω τη δουλειά μου για να γίνω καλή μητέρα και αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το κάνω.
Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που δεν θέλω να γίνω μητέρα. Μου αρέσουν για παράδειγμα οι στιγμές που είναι μόνη. Αφήνω τότε τις συγκινήσεις μου να με κατακλύζουν, σκέφτομαι την καριέρα μου. Εξάλλοι οι ερωτικές σχέσεις που έχω δεν είναι ποτέ τόσο μακρόχρονες ώστε να σκέφτομαι το γάμο ή τα παιδιά. Δεν μπορώ να φάω σωστά τρεις φορές την ημέρα, δεν μου αρέσει να ξυπνάω το πρωί και δεν μου αρέσει να ξεκινάω τη μέρα μου πριν τις 9.
Μου αρέσει να γράφω. Γιατί λοιπόν θα έπρεπε να εγκαταλείψω αυτό το πάθος επειδή υποτίθεται ότι θα είμουν αναγκασμένη; Ολα αυτά δεν μου φαίνονται πολύ λογικά.
Θέλω απλά να μου δοθεί επιλογή, να μη δείχνουν σοκαρισμένοι όταν λέω ότι δεν θέλω να γίνω μητέρα και να σταματήσουν να μου λένε ότι θα αλλάξω γνώμη.
Ξέρω ότι όλα όσα σκέφτομαι στα 21 χρόνια μπορεί να μην ισχύουν αργότερα. Ισως συναντήσω κάποιον που θα ερωτευθώ και η ιδέα να αποκτήσω μαζί του παιδί θα μου φανεί τότε το φυσικότερο πράγμα στον κόσμο. Αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα.
Το ζήτημα είναι ότι όλες οι γυναίκες δεν ονειρεύονται να ζήσουν σε μια μικρή φωλίτσα με τον ιδεώδη σύζυγο. Αν προτιμώ να ζήσω μόνη μου σε ένα ωραίο διαμέρισμα με το σκύλο μου, είναι δικαίωμά μου. Και ελπίζω μια μέρα αυτό να μη σοκάρει πια κανέναν».

«Εχω το δικαίωμα να μη θέλω να γίνω μητέρα» -Ενα τολμηρό άρθρο 21χρονης αμερικανίδας | Ειδήσεις και νέα με άποψη

4 σχόλια:

 1. Έχω πλέον φτάσει να θεωρώ ότι οι πιο ενδιαφέρουσες και συγκροτημένες γυναίκες είναι αυτές που δεν θεωρούν τη μητρότητα ως προορισμό της γυναίκας (κι ίσως αυτές που συνειδητά δεν έκαναν παιδιά). Διαπιστώνω καθημερινά πόσο υπερέχουν σε ΟΛΑ, από όλες σχεδόν τις μανούλες.
  Η γυναίκα που έχει βάλει σκοπό της ζωής της το να γίνει μαμά, είναι επειδή είναι κενή κι επειδή δεν έχει τίποτα άλλο να δείξει. Η τεκνοποίηση διαλύει κυριολεκτικά τη γυναίκα που δεν είναι ήδη συγκροτημένη, θολώνει την κρίση της, τερατοποιεί τον συναισθηματισμό της εις βάρος της λογικής και την κάνει κατινάρα και στρίγγλα. Φυσικά, όλα αυτά εις βάρος του παιδιού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ναι είναι πράγματι πιο ενδιαφέρουσες και συγκροτημένες γυναίκες

   Διαγραφή
 2. Το σοκαριστικό είναι πως χρειάστηκε όλα αυτά να γραφτούν..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails