Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

17 Ιανουαρίου 2011

Φωνάζει ο κλέφτης ν' ακούει ο νοικοκύρης…

Ξαφνικά θυμήθηκαν τα δικαιώματα περί ανεξιθρησκίας ενώ τόοοσα χρόνια τα είχαν γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Το αστείο είναι πως δεν τους αρκεί να έχουν τις εκκλησίες τους και την ανεξιθρησκία τους αλλά θελουν στο όνομα της ανεξιθρησκίας να επιβάλουν σε όλους το δόγμα τους ακόμα και στα σχολεία και ειδικά σ' αυτά. Αν όμως ο νόμος απαγόρευε μόνο τα μουσουλμανικά ή όποια άλλα σύμβολα αλλά επέτρεπε κι επέβαλλε τα χριστιανικά τότε δεν θα είχαν πρόβλημα ανεξιθρησκίας οι χριστιανοί. Καταντάει δηλαδή πολύ γελοίο το πράγμα να θέλουν ανεξιθρησκία μόνο για την θρησκεία τους! Το θέμα όμως είναι πως η Αλβανία μας ξεπέρασε σε αυτό τον τομέα ενώ εμείς εδώ…. βυζάντιο ακόμα.   

Την δια νόμου αποκαθήλωση των εικόνων από τα σχολεία της Ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία δρομολογεί η κυβέρνηση των Τιράνων. Για το μείζον αυτό ζήτημα, που έχει απασχολήσει δικαστικά την Ιταλία, ενώ έχει συζητηθεί από διάφορους κύκλους και στη χώρας μας, εξέδωσε ανακοίνωση η Εκκλησία της Αλβανίας, εκφράζοντας τη δυσφορία της για την απόφασης της αλβανικής κυβέρνησης.
Σε αυτή σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το δικαίωμα της πίστεως, των θρησκευτικών πεποιθήσεων, και κατά συνέπεια και το δικαίωμα της διαθέσεως θρησκευτικών συμβόλων εκ μέρους των μαθητών, είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το ρηθέν δικαίωμα και δεν συνιστά σε καμία περίπτωση κώλυμα ή απειλή για τους μαθητές και τα σχολεία μας, διότι η αλβανική κοινωνία, μολονότι πολυθρησκευτική, είναι γνωστή για την αρμονική και ειρηνική συμβίωση των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Αλβανίας
Η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας, κατόπιν προσεκτικής εξετάσεως του Νομοσχεδίου «Περί του προπανεπιστημιακού εκπαιδευτικού συστήματος στη Δημοκρατία της Αλβανίας», εξέφρασε τις απόψεις και τις ανησυχίες της προς το Υπουργείο Παιδείας για τα θρησκευτικά ζητήματα που περιλαμβάνονται σ’αυτό.
Η εκπεφρασμένη από τα αρμόδια όργανα της Εκκλησίας μας άποψη είναι ότι το άρθρο 36, παράγραφος 4, το οποίο αναφέρεται στην απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως, συνιστά παραβίαση του κατοχυρωμένου από το Σύνταγμα για όλους τους Αλβανούς πολίτες δικαιώματος της ελευθερίας σκέψεως, πεποιθήσεων και θρησκείας, αλλά και από αναγνωρισμένες και επικυρωμένες από το Αλβανικό κράτος διεθνείς συμβάσεις και ψηφίσματα.
Το δικαίωμα της πίστεως και θρησκευτικών πεποιθήσεων, και κατά συνέπεια και το δικαίωμα της διαθέσεως θρησκευτικών συμβόλων εκ μέρους των μαθητών, είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το ρηθέν δικαίωμα και δεν συνιστά σε καμία περίπτωση κώλυμα ή απειλή για τους μαθητές και τα σχολεία μας, διότι η αλβανική κοινωνία, μολονότι πολυθρησκευτική, είναι γνωστή για την αρμονική και ειρηνική συμβίωση των θρησκευτικών κοινοτήτων. Επιπροσθέτως, στην Αλβανία ουδέποτε προέκυψε ζήτημα σύγκρουσης με αφορμή τα θρησκευτικά σύμβολα. Ως εκ τούτου, φρονούμε ότι η δια νόμου απαγόρευσή τους θα επιφέρει αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, θέτοντας σε κίνδυνο την ανεξιθρησκία και την ειρηνική συμβίωση.
Για τους ανωτέρω λόγους, στην απαντητική προς το Υπουργείο Παιδείας επιστολή της Εκκλησίας μας, εισηγείται η κατάργηση του αναφερόμενου στην απαγόρευση της εκθέσεως θρησκευτικών συμβόλων παραγράφου 4 του άρθρου 36.

Amen.gr

1 σχόλιο:

  1. Κανονικά θα έπρεπε να συγχαρώ την κυβέρνηση της Αλβανίας. Αλλά δυστυχώς η εθνικιστική και επιθετική λογική της απαγόρευσης, δε μου επιτρέπουν να χαρώ. Εκ του ασφαλούς για τη δική μας θρησκεία, ανεξιθρησκεία δε γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails