ΕΝΩΣΗ ΟΥΜΑΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.)
email: enooume@gmail.com ιστοσελίδα: www.fbook.me/enooume
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20 Απριλίου 2011
Συμβούλιο Ευρώπης περιλαμβάνει ουμανιστές σε πλατφόρμα διαλόγου για θρησκείες
Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) διανέμει στα ελληνικά δελτίο της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας, της οποίας η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. είναι μέλος, για την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να καλέσει σε διάλογο υψηλού επιπέδου με συμμετοχή θρησκευτικών κοινοτήτων και ουμανιστικών οργανώσεων.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
14 Απριλίου 2011
Ουμανιστές καλοδέχονται ένταξη από Συμβούλιο Ευρώπης σε διάλογο υψηλού επιπέδου με θρησκείες
http://www.humanistfederation.eu/download/129-Press%20release%20-%20PACE%20dialogue%20resolution.pdf
Η Ευρωπαϊκή Ουμανιστική Ομοσπονδία (European Humanist Federation - EHF) καλοδέχεται τη σύσταση[1] της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως τα 47 κράτη-μέλη συστήσουν «πλατφόρμα διαλόγου» μεταξύ υψηλού επιπέδου αντιπροσώπων των κυρίων θρησκειών της Ευρώπης καθώς και των ουμανιστικών και μη θρησκευτικών οργανώσεων.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο David Pollock, πρόεδρος της EHF δήλωσε:
«Η EHF είναι έτοιμη να λάβει μέρος στο διάλογο. Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στα κοινά χαρακτηριστικά των παραδόσεων μας και να διερευνήσουμε πώς μπορούν να ζήσουν μαζί στις δημοκρατικές κοινωνίες οι άνθρωποι όλων των πεποιθήσεων, θρήσκοι και μη. Παρ' ότι η θρησκεία έχει σήμερα μικρή σημασία στον αυτοπροσδιορισμό των περισσότερων ανθρώπων στην Ευρώπη[2], παραμένει σημαντική για πολλούς και διατηρεί ιδιαίτερη θεσμική ισχύ που πρέπει να ελεγχθεί προς όφελος της κοινωνικής συνοχής και του αλληλοσεβασμού. Ο διάλογος, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, μπορεί να συμβάλει θετικά στη συζήτηση για τη θέση της θρησκείας στις ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη.
Η EHF έχει σημαντική θέση για να πάρει μέρος σ' αυτόν το διάλογο. Έχουμε λάβει μέρος στις συζητήσεις της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστήμης και Παιδείας που κατέληξε στην έκθεση που υιοθετήθηκε την Τρίτη[3]. Έχουμε επίσης συμβάλει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για τη θρησκευτική εκπαίδευση υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης[4] και στις συνελεύσεις του διαθρησκευτικού διαλόγου υπό την αιγίδα του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμμαχίας των Πολιτισμών του ΟΗΕ[5].»
[1] Η σύσταση, που έγινε δεκτή με 95 ψήφους έναντι 4, περιλαμβάνει τα εξής:
17. Η Συνέλευση συστήνει προς την Επιτροπή των Υπουργών:
17.1 να προωθήσει τη γνήσια συνεργασία με στόχο τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης, των θρησκευτικών θεσμών και των ουμανιστικών και μη θρησκευτικών οργανώσεων, με στόχο την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων σε δράσεις που θα προωθούν τις θεμελιώδεις αξίες του Οργανισμού·
17.2 να καθιερώσει, προς αυτόν το σκοπό, ένα μέρος διαλόγου, ένα χώρο εργασίας μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και των υψηλού επιπέδου αντιπροσώπων των θρησκειών και των μη ομολογιακών οργανώσεων (“organisations non confessionnelles” στο γαλλικό κείμενο [και “non-denominational organisations” στο αγγλικό, ΣτΜ]) προκειμένου να τεθούν οι υπάρχουσες σχέσεις σε σταθερό και επίσημα αναγνωρισμένο πεδίο... βλπ. http://assembly.coe.int/Mainf.asp?link=/Documents/AdoptedText/ta11/EREC1962.htm
[2] Όταν ζητήθηκε από τους κατοίκους της Ευρώπης να επιλέξουν τρεις «αξίες» από δώδεκα διαθέσιμες, αυτοί έθεσαν τη θρησκεία στην τελευταία θέση: μόλις 7% την έκριναν ως σημαντική γι' αυτούς και μόλις 3% την είδαν ως αξία που εκπροσωπεί την ΕΕ, βλ. Ευρωβαρόμετρο 66: «Κοινή Γνώμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σεπτέμβριος 2007), διαθέσιμο στο http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb66/eb66_en.pdf .
[3] Βλ. έκθεση στο http://tinyurl.com/5wcrwfn και τη συνεισφορά μας στο http://tinyurl.com/6fsd8pj .
[4] Βλ. έκθεση στο http://tinyurl.com/5wcrwfn .
[5] Το Μάιο 2010 λάβαμε μέρος στο συνέδριο με τίτλο «Θρησκευτικές ελευθερίες στις δημοκρατικές κοινωνίες» που οργανώθηκε από την ισπανική προεδρία και τη Συμμαχία των Πολιτισμών στην Κόρδοβα (βλ http://tinyurl.com/644xj3e ), και το Νοέμβριο 2010 λάβαμε μέρος στο Φόρουμ της Λισαβόνας υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Συμμαχίας των Πολιτισμών με θέμα «Ελευθερία έκφρασης, συνείδησης και θρησκείας» (η παρουσίασή μας είναι διαθέσιμη στο http://tinyurl.com/5tayrvb ). Έχουμε επίσης δημοσιεύσει τη σημαντική εργασία «Θρησκεία στην κοινωνία» όπου μελετάμε την έννοια της εκκοσμίκευσης (secularism), βλ. http://tinyurl.com/6e863ev .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!