Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

26 Νοεμβρίου 2009

Για τις μπούρδες περί “μακεδονικού αγώνα”

Επειδή σήμερα μου τα έπρηξε ένας με τον μακεδονικό αγώνα είπα να ανεβάσω το κάτωθι. Δεν είναι πλήρες, υπάρχουν και άλλα πολλά που μπορούν να γραφτούν όμως το αφιέρωμα αυτό είναι αρκετό για ν’ αποκτήσει ο μέσος αναγνώστης μια σφαιρική άποψη που καμία σχέση δεν έχει με ότι διδάσκουν στα σχολεία.   
Μέχρι τα πρώτα μετα- πολεμικά χρόνια ο λεγόμενος «Μακεδονικός Αγώνας» ελάχιστα είχε απασχολήσει την Ελληνική ιστοριογραφία· γενιές Ελλήνων μάθαιναν κάποιες ιστορίες μόνο από τα μυθιστορήματα της Πη- νελόπης Δέλτα.

Εκτιμώντας όμως, μετά το 1946-49, ότι το θέμα προσφερόταν για προπα-γανδιστική αξιοποίηση και στο πλαίσιο του ψυχροπολεμικού κλίματος της εποχής, ο Μακεδονικός Αγώνας εντάχθηκε στην επίσημη εθνική Ιστορία. Έτσι σήμερα θεωρείται από το νεοελληνικό κατεστημένο ως ένας ηρωικός αγώνας, ένας απελευθερωτικός πόλεμος των Ελληνικών πληθυσμών της Μακεδονίας κατά το διάστημα 1904-08, κάτι σαν δεύτερο «μικρό ʼ21».

Εξετάζοντας όμως σε βάθος τα ιστορικά στοιχεία και τα κείμενα των ίδιων των μακεδονομάχων προκύπτει, ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ο δήθεν ηρωικός αυτός αγώνας υπάρχει μόνο στα βιβλία ορισμένων νεοελλήνων ιστορικών. Εκείνο, που στην πραγματικότητα συνέβη μόνο αισθήματα ντροπής και θλίψης μπορεί να μας γεμίσει.

....Οι μακεδονομάχοι δεν είχαν σκοπό την απελευθέρωση των Ελλήνων της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό (τα σύνορα της Ελλάδας τότε έφταναν ως τη Θεσσαλία), ούτε απέβλεπαν στην κατοχή συγκεκριμένων εδαφών, αλλά στην επαναφορά των Μακεδονικών πληθυσμών στο Πατριαρχείο της Κωνσταν-τινούπολης δεδομένου, ότι οι Βούλγαροι είχαν αποσχισθεί ιδρύοντας δική τους Εκκλησία, την Εξαρχία, στην οποία είχαν υπαχθεί τότε πολλοί Μακεδόνες. Στην Τουρκοκρατούμενη Μακεδονία αντί Ελλάδα και Βουλγαρία να πολεμούν τον κοινό εχθρό, τους Τούρκους, χρηματοδοτούσαν συμμορίες από Έλληνες ή Βούλγαρους αντίστοιχα, που ανταγωνίζονταν στο ποιός θα τρομοκρατούσε περισσότερα χωριά, ώστε να δηλώσουν υποταγή είτε στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, είτε στη Βουλγαρική Εξαρχία.

Ο Παύλος Μελάς περιγράφει χαρακτηριστικά: «Τότε, αποτεινόμενος προς όλους, απήτησα όπως εντός δέκα ημερών επιτροπή από αυτούς τους δύο και τρεις άλλους μεταβή εις την Μητρόπολιν, δηλώση υποταγήν εις τον Μητροπολίτην, ζητήση την επάνοδον του ιερέως και την ανοικοδόμησιν του καέντος Ελληνικού σχολείου. Μου το υπεσχέθησαν, τους έβαλα και ωρκίσθηκαν εις την εικόνα που έλαβα πρό τινος, ότι θα είναι πιστοί εις την Ορθοδοξίαν και ότι θα αποκρούουν τους Βουλγάρους και τας προτάσεις των. Εγώ δε τους υπεσχέθην, ότι θα περιπολώ εδώ δια να τους προστατεύω· αλλʼ άν κανείς παραβή τον όρκον, τον οποίον εκουσίως έδωκε, τότε πλέον δεν θα υπάρξη οίκτος διʼ αυτόν.» (Ναταλίας Μελά, Παύλος Μελάς, έκδ. «Σύλλογος προς διάδοσιν Ελληνικών Γραμμάτων», «Δωδώνη», Αθήνα-Γιάννινα, 1992, σελ. 386).
Το Ελληνικό εθνικιστικό παρακράτος στην αρχή, αλλά και το ίδιο το Ελληνικό κράτος στη συνέχεια συμμάχησαν άτυπα με τις Οθωμανικές αρχές. Λεφτά και όπλα διατέθηκαν άφθονα για τη συγκρότηση και αποστολή σε Μακεδονικά εδάφη -όχι τακτικού στρατού, αλλά- μισθοφορικών ομάδων, των οποίων ο αριθμός έφτασε συνολικά τους 2.000 περίπου άνδρες. Υπό την ηγεσία Ελλήνων ληστών, εξαγορασμένων Βουλγάρων ληστών ή/και Ελλήνων υπαξιωματικών - αξιωματικών δεν πολέμησαν σε μάχες ούτε με Βούλγαρους (εκτός από μικροσυμπλοκές δεν καταγράφηκε ούτε μιά μάχη με τη συμβατική της έννοια) ούτε με Τούρκους, με τους οποίους εξ άλλου συνεργάζονταν. ΄Εσπερναν τη φρίκη και το θάνατο στήνοντας ενέδρες, κόβοντας κεφάλια και δολοφονώντας μαφιόζικα εν ψυχρώ. Έμπαιναν στα εξαρχικά χωριά και τρομοκρατούσαν τους κατοίκους σφάζοντας και πλιατσι- κολογώντας, ώστε να τους υποχρεώσουν να επανέλθουν υπό το Πατριαρχείο ανταγωνιζόμενοι παρόμοιες ενέργειες, που γίνονταν κι από τη Βουλγαρική πλευρά στα πατριαρχικά χωριά (οι οποίες είναι λίγο-πολύ γνωστές, καθʼ ότι έχουν ήδη κατά κόρον παρουσιασθεί από νεοέλληνες ιστοριογράφους, οι οποίοι όμως παράλληλα αποκρύπτουν ή εξωραΐζουν τις αντίστοιχες Ελληνικές). Οι πράξεις τρομοκρατίας και αντεκδίκησης ήταν καθημερινό φαινόμενο.

* * *
..Στις σελίδες που ακολουθούν με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνημονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των Ελλήνων μακεδονομάχων παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακεδονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το δοκούν μέχρι και σήμερα.

Στην ουσία πρόκειται για ένα πέρασμα από το μύθο στην Ιστορία...


....Το Αφιέρωμα ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΟ... ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ περιλαμβάνει τα παρακάτω κεφάλαια:
,
...Α. Η κατάσταση στη Μακεδονία τέλη 19ου - αρχές 20ου αιώνα (εθνότητες, γλώσσες, παιδεία, ανταγωνισμοί μεταξύ των Εκκλησιών).
.
...Β. Μεγαλοϊδεατισμοί (Εθνική Εταιρεία - ατυχής πόλεμος 1897, Μακεδονικό Κομιτάτο).
.
...Γ. Συνεργασίες: Εκκλησίας - Τούρκων, μακεδονομάχων - Τούρκων
.
...Δ. Οι "αγαθουργοί κακούργοι" (Μαφία έμμισθων ληστών τρομοκρατεί τα Μακεδονικά χωριά)
.
...Ε. Αποκεφαλισμοί, μαφιόζικες δολοφονίες, μακελειά. (Η πραγματική δράση των μακεδονομάχων)
.
...Στ. Από τον Βασ. Βουλγαροκτόνο, στο μητροπολίτη - κυνηγό κεφαλών (Βίος και πολιτεία των Γερμανού Καραβαγγέλη, Ίωνα Δραγούμη)
...
...Ζ. Παύλος Μελάς: Ένας "ήρωας", που δεν πολέμησε ποτέ!
.
...Η. Αποτέλεσμα Μακεδονικού Αγώνα: Απολύτως κανένα! (Αποτίμηση της τετραετούς τρομοκρατίας, του πλιάτσικου και του λουτρού αθώου αίματος)
.
Ελεύθερη Έρευνα

101 σχόλια:

  1. Η πλύση εγκεφάλου που έχουμε υποστεί τον τελευταίο αιώνα, που είναι γεμάτη εθνικιστικές κορώνες και "ηρωικές" μάχες, είναι τόσο, που πλέον είναι δύσκολο για τον μέσο νεοέλληνα να δεχτεί οτιδήποτε πέρα από αυτή.

    Σε συνδυασμό με την μπαρουφολογία και τις λιακοκούραδες θεωρίες συνομωσίας, νομίζω ότι είναι πλέον πολύ δύσκολο κάποιος να κάτσει και να διαβάσει με προσοχή κάποια άλλη εκδοχή, πέρα από την εθνομπαρούφα που μας ταΐζουν.

    Ο Μακεδονικός "Αγώνας" είναι αλλό ένα βρώμικο παράδειγμα για τα δεινά του εθνικισμού σε συνδυασμό με το δικέφαλο πουλί της Κωνσταντινούπολης. Αλλά το κουτόχορτο που έχει μασήσει το νεοελληνικό ποίνιο, δεν ξερνιέται εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα μαζί κατεβαίνουν σε pdf από εδώ:
    http://www.freeinquiry.gr/upload/files/07.09/Makedonikos-Agonas.pdf

    Τι δεν είναι πλήρες;
    59 σελίδες το έχουν πιάσει από παντού το θέμα.
    Άρθρα είναι.
    Το επόμενο βήμα θα ήταν να γράψουν βιβλίο.

    Καιρός ήταν να φάνε ένα χέρι ξύλο οι διάφοροι Μπουμπούκοι, που μας έχουν πρήξει με τις μακεδονολαλακίες τους.

    Εύγε στην Ελεύθερη Έρευνα και σ' εσένα Κλείτορα,
    που το αναδημοσιεύεις!

    Mal Akas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ellinaki αδιαφορώ γενικώς για τον σημερινό μέσο νεοέλληνα. Εκμεταλλευόμενος την θνητή μας φύση σημειώνω και εκφράζομαι απευθυνόμενος στον αυριανό μέσο έλληνα. Λόγω ιδιότητας είμαι κοντά στην νεολαία η οποία ομολογουμένως νοιώθει ανακούφιση όταν φωτίζονται σημεία που τους τα κρατούν σκοτεινά. Και ξέρει η νεολαία, το βλέπει πως πολλά σημεία κρατιούνται στο σκοτάδι. Το γνωρίζουν οι νέοι και αναζητούν απαντήσεις σε πολλά θέματα που για τους γονείς τους θεωρούνται δεδομένα. Σίγουρα δεν είναι όλοι οι νέοι έτσι αλλά επίσης μετά βεβαιότητας είναι δυναμικά περισσότεροι απ’ ότι στο παρελθόν. Θεωρώ δε πως τούτο οφείλεται εν πολλοίς στην ελεύθερη διακίνηση γνώσης που σήμερα απολαμβάνουμε σε πρωτοφανή για την ανθρωπότητα βαθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανώνυμε Mal Akas, όταν λέω πως δεν είναι πλήρες εννοώ ακριβώς πως δεν είναι βιβλίο. Προσωπικά θα επικροτούσα αυτό το επόμενο βήμα.
    Οι μπουμπούκοι όσο "ξύλο" και να φάνε θα συνεχίσουν το ίδιο… τροπάρι. Όσο έξυπνο και να είναι ένα πρόβατο δεν μπορεί να μάθει την προπαίδεια, όσο και να το δείρει κανείς. Το ζητούμενο είναι όποιος ψάχνει να μπορεί να βρει και άλλες απόψεις πλην τις μπουπουκίσιες αλλά μην περιμένεις πως οι θεατές των λιακοπουλο-μπουμπουκο-φρόνων θα αλλάξουν άποψη διότι αυτοί δεν ερευνούν και τα κρωξίματά τους δεν είναι παρά το ίδιο με τον πόνο στα μάτια που προκαλεί το έντονο φως μετά από μακρά διαμονή στο βαθύ σκοτάδι. Είναι χαμένοι από χέρι στην μαύρη τους την τύφλα.
    Το εύγε ανήκει αποκλειστικά στην ελεύθερη έρευνα. Εγώ αν και γνωρίζω τι εστί Μελάς και Δραγούμης ωστόσο δεν εργάστηκα επί τούτου πέραν του προφορικού λόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευγε για την έρευνα αγαπητέ. Μα είμαστε μαθημένοι στο παραμύθι χρόνια τώρα. Το θέμα ξεκίνησε κάποτε απο θρησκευτικές έριδες και φθάσαμε σήμερα να το κάνουμε εθνικιστικό ...

    Οι εκκλησίες μαλώναν μεταξύ τους, εμείς την πληρώνουμε ως σήμερα...
    η παραμυθού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Μακεδονικός Αγώνας ακόμνα και όπως διδάσκεται έχει πολλά κενά και τούτο γιατι στην προπαγανδιστική λογική της σχολικής Ιστορίας δεν τονίζεται ο επιθετικός ρόλος των Ελλήνων ούτε η στάση των Εβράιων της Θεσσαλονίκης ούτε καν των Πομάκων της Θράκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαίρη, καλή μου παραμυθού αυτό που μας σερβίρουν δεν είναι παραμύθι. Εφιάλτης είναι! Εφιάλτης στο σχολείο εφιάλτης στην κοινωνία που την κρατούν σε μόνιμο ύπνο για ν' αγνοεί την πραγματικότητα. Εγώ πάντως προσπαθώ να κάνω θόρυβο μήπως και ξυπνήσει από το λήθαργο, την σκουντάω και αν ξυπνήσει θα την αγκαλιάσω να ξεχάσει τον εφιάλτη της. Κάτι παραπάνω δεν μπορώ να κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δείμε, αυτό που μαθαίνουμε στα σχολεία δεν είναι ιστορία. Ούτε καν μύθος δεν είναι. Αχαρακτήριστο είναι. Μάθημα κατασκευής ποιμνίου είναι. δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτός ο εφιάλτης αλλά προς το παρόν δεν βλέπω φως στον ορίζοντα. Ελπίζω μόνο στην διάθεση αυτοδιδασκαλίας της νέας γενιάς μπας και φωνάζοντας περισσότεροι καταφέρουμε με τον θόρυβο να ξυπνήσουμε το ποίμνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μακάρι βρε Κλείτορα. Δεν τα είχα διαβάσει όλα αυτά που γράφεις να σου πω την αλήθεια. Βέβαια την ιστορία του σχολείου την είχα απορρίψει από τότε, αλλά δεν έχω φροντίσει να διαβάσω και κάποια πράγματα από άλλες πηγές... Πρέπει να το καλύψω αυτό το κενό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επικροτώ την δημοσιευση. Το έχω διαβασει το άρθρο και ειναι πολύ καλό. Οι πιο πολλοι μακεδονομανιακοι ουτε που εχουν ακουστα για το τι και πως εγινε εκει πανω.

    Η υποσημειωση που κραταω ειναι πως δεν πρεπει να νομιζουμε πως οι "αλλοι" εκαναν τιποτε διαφορετικο. Βρωμια καλύπτει το μακεδονικό ολούθε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ

      Αξίζει να αναφερθούμε στις επισημάνσεις που κάνει για τη συμπεριφορά των γηγενών Μακεδόνων ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης (καπετάν Ακρίτας) όταν πήγαν να καταταγούν στο σώμα του 4 εντόπιοι Μπαχοβίτες (Μπάχοβο είναι οι σημερινοί Πρόμαχοι της Αριδαίας): «...Είναι άνθρωποι άξιοι μελέτης... άνευ γνώσεως της ελληνικής γλώσσης, άνευ κατηχήσεως εθνικής, έρχονται μη ζητούντες τίποτε. Ούτε χρήματα, ούτε ενδύματα, ούτε όπλον αν δεν τους δώσεις. Πειθαρχικότατοι και ανθεκτικοί... Η εγκαρτέρησις και η στωικότης των είναι άξια μνείας. Όταν ακούν ότι ελληνικόν σώμα θα μεταβεί εις το χωρίον των τα μάτια τους αστράπτουν και μειδιούν. ...Τι είναι αυτό που τους υποκινεί... Ποίαν δύναμιν έχει ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία, ην επί τόσα έτη αφήσαμεν ανεκμετάλλευτον!...».

      Γιατί για κάποιους είναι "...εκεί πάνω..." και για κάποιους άλλους "...εδώ πάνω..."

      Διαγραφή
  11. @Ιοκάστη, ναι να το καλύψεις το κενό όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για σένα. Μονο για να γνωρίσεις μέσω της ιστορίας του ανθρωπινου είδους την δική σου προσωπική ιστορία. Διότι όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά είμαστε ένας μικρόκοσμος καθρέφτης του συνόλου. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Zaphod, δεκτή η υποσημείωση. Για αυτό και θα επικροτούσα την έκδοση βιβλίου. Διότι κάποτε πρέπει να μάθουμε πως δεν υπάρχουν καλοί και κακοί άσπροι και μαυροι έλληνες και βούλγαροι. υπάρχουν μόνο άνθρωποι που αξίζουν μόνο όταν μαθαίνουν από τα λάθη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν επιτρεπεται μια προσθηκη στα προηγουμενα.

    Κατα τα φαινομενα το παιχνιδι τοτε ηταν "σφαξε τον παπα". Αν ο παπας του χωριου ήταν βουλγαρος, τοτε το χωριο ηταν βουλγαρικο, αν ήταν έλληνας ελληνικό και τα λοιπά. Οποτε οι "δικοι μας" και οι "δικοι τους" εσφαζαν/αποκεφαλιζαν/κτλ τον παπα και ισως μερικους προυχοντες και πρωωθουσαν δικους τους. Τοτε το χωριο αλλαζε....εθνικοτητα! Μεχρι που ερχοντουσαν οι επομενοι και το χωριο ....ξαναάλλαζε!


    Ενα βιβλιο, αποφασισμενο να απομυθοποιησει πολλα πραγματα, θα ηταν τρομερα ενδιαφερον. Επιφυλλασομαι ομως μιας και στο freeinquiry, οι ιστορικοι μπλεκουν με τους ΕΛ και τους.....ομοιοπαθητικους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κλείτωρ έχουμε περάσει από τα ίδια μονοπάτια...

    Μπράβο για τις απόψεις που προβάλεις καθώς ο εθνικισμός και η βλακεία πολλές φορές δεν αφήνει την πραγματικότητα να ακουστεί ούτε λίγο.

    Στη Θεσ/νικη δε, οι Έλληνες κατά την "απελευθέρωση" ήταν μια μειονότητα μεταξύ Τούρκων και Εβραίων.

    Έχω διαβάσει και τις κλαψιάρικες επιστολές του Παύλου Μελά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αφου ηταν κλαψιαρικες γιατι δεν εγραφες εσυ καλυτερες?

      Διαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λογικα θα υποστηριζε τον Μακεδονικο Αγωνα!

      Διαγραφή
  16. θα είναι πιστοί εις την Ορθοδοξίαν και ότι θα αποκρούουν τους Βουλγάρους

    Όταν οι "κακοί" είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι, δένει το πράγμα. Τί γίνεται όμως όταν οι "κακοί", όπως τώρα οι Σκοπιανοί, όπως παλιότερα οι Βούλγαροι, είναι ορθόδοξοι; Αφού κι αυτούς το Άγιο Ψέμα τους φωτίζει, πώς είναι δυνατόν να έχουν άδικο;; (και από τη σκοπιά τους, εννοείται, έχουν οι Έλληνες άδικο!)

    Τελικά, πιστεύω ότι δεν μετράνε η εθνική προέλευση και το θρησκευτικό δόγμα, αλλά μόνο το ποιος είναι πιο όμορφος! Εκεί, φυσικά, υπερέχουμε άνευ άλλης συζητήσεως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. και φαίνεται ότι δεν είναι τα μόνα ιστορικά ψευδολογήματα. Γενιές ολόκληρες ανατράφηκαν με ψέμματα, ολόκληρος ο λαός παραπλανήθηκε με παραμύθια εθνικού ηρωισμού και κοντέψαμε να διεκδικήσουμε και ...Σουηδικά εδάφη σαν δικά μας. Δεν βλέπουμε τη στάση των λαών της Ευρώπης που έχουν ξεχάσει εθνικές διαφορές (και είχαν κάμποσες και σοβαρές) και εστιάζουν στην πρόοδο των λαών τους. Αλλά εμείς δεν έχουμε παρόν, ξέρουμε ότι δεν έχουμε και μέλλον και προσπαθούμε να κρατηθούμε από τα εθνικά παραμύθια και τους "ένδοξους" προγόνους, λες και εμείς έχουμε έστω και ένα χιλιοστό από τις αρετές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΧΑΙΡΕΤΙΖΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΨΕΙΣ!!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!! ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΟΧΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ (ΤΙ ΖΩΑ ΘΕΕ ΜΟΥ, ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ) ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ!!!!!!!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΑΙΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΗ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΔΙΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΥ Ο Ο ΠΙΟ ΑΣΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΣΦΑΖΑΝ ΦΩΝΑΖΕ ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ.
    ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΙΔΙΑ!!!!! ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σωστος!!!δεν ειμαστε εμεις αυτοι που θα κρινουμε τον Μελα η τον Αγρα επειδη εβαψαν με το αιμα τους το χωμα της πατριδας μας.οποιος νομιζει οτι μπορει να κρινει ας παει να πολεμησει!!!

      Διαγραφή
    2. ετσι μπραβο γιατι τα εχουμε ισοπεδωσει ολα ρωτηστε και αυτους που τα ειχανε ζησει!που σημερα δε νομιζω οτι υπαρχει καποιος

      Διαγραφή
    3. ζήστε τον μύθο σας, έτσι κι αλλιώς δεν είστε άξιοι να κατανοήσετε την αλήθεια οπότε ζήστε την παραμύθα σας καθότι μακάριοι οι πτωχοί τω πνευματι ω ποίμνιο!

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμε, πολύ θα ήθελες να την αφήσουμε ήσυχη την ιστορία ε; Για να πουλάς τα παραμύθια σου ανενόχλητος όπως μέχρι σήμερα ε; ΑΜ ΔΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλείτωρ πρέπει να είσαι από την περιοχή της Δράμας ή κάνω λάθος; Αν κάνω λάθος και μια που δεν αφήνεις ήσυχη την ιστορία, δεν έρχεσαι καμιά βόλτα προς τα εδώ να μιλήσεις με κάναν περίοικο; Κάτι θα έχει να σου πει...

      Διαγραφή
    2. είμαι απο κει που πεταλώνουν τ' άλογα τ' ανάποδα και βγαίνει το ψιλό φασόλι και μιας και βαριέμαι να 'ρθω προς τα κεί πες του περίοικου να μου γράφει.

      Διαγραφή
    3. Τι τάξη πας στο σχολείο Κλείτωρ; Τα επιχειρήματα σου είναι ατράνταχτα. Μάλλον πας σε ιδιωτικό...

      Περίοικος

      Διαγραφή
  20. ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΣΦΑΞΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΠΑΠΟ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥ.
    ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Ο ΑΝΗΨΙΟΣ ΤΟΥ ΣΦΑΧΤΗΚΕ ΣΑΝ ΠΡΟΒΑΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ.
    ΓΙΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
    ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΔΙΟ ΚΑΙ ΑΣΕ ΗΣΥΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΤΟΠΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπό την ηγεσία Ελλήνων ληστών, εξαγορασμένων Βουλγάρων ληστών ή και Ελλήνων υπαξιωματικών - αξιωματικών δεν πολέμησαν σε μάχες ούτε με Βούλγαρους (εκτός από μικροσυμπλοκές δεν καταγράφηκε ούτε μιά μάχη με τη συμβατική της έννοια) ούτε με Τούρκους, με τους οποίους εξ άλλου συνεργάζονταν. ΄Εσπερναν τη φρίκη και το θάνατο στήνοντας ενέδρες, κόβοντας κεφάλια και δολοφονώντας μαφιόζικα εν ψυχρώ. Έμπαιναν στα εξαρχικά χωριά και τρομοκρα-τούσαν τους κατοίκους σφάζοντας και πλιατσικολογώντας, ώστε να τους υπο-χρεώσουν να επανέλθουν υπό το Πατριαρχείο ανταγωνιζόμενοι παρόμοιες ενέργειες, που γίνονταν κι από τη Βουλγαρική πλευρά στα πατριαρχικά χωριά (που είναι λίγο-πολύ γνωστές, καθ’ ότι έχουν ήδη κατά κόρον παρουσιασθεί από νεοέλληνες ιστοριογράφους, οι οποίοι όμως παράλληλα αποκρύπτουν ή εξωραΐζουν τις αντίστοιχες Ελληνικές). Οι πράξεις τρομοκρατίας και αντεκδίκησης ήταν καθημερινό φαινόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Kατ αρχήν, Κλείτωρα, δες τι έλεγε επί του θέματος κάποιος που δεν συμπαθείς:
    “Στο τέλος της (γεωγραφικής) αναφοράς του (ο Ερατοσθένης) μη ασπασθείς τη γνώμη εκείνων που διαιρούν την ανθρωπότητα σε Έλληνες και βαρβάρους, και εκείνων που συμβούλευαν τον Αλέξανδρο να συμπεριφέρεται προς μεν τους Έλληνες ως εις φίλους προς δε τους βαρβάρους ως εις εχθρούς, διατυπώνει την άποψη ότι είναι καλύτερα να διακρίνουμε τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς. Διότι πολλοί από τους Έλληνες είναι κακοί ενώ πολλοί από τους βαρβάρους είναι πολιτισμένοι, όπως συμβαίνει με τους Ινδούς και τους Αριανούς και επίσης με τους Ρωμαίους και Καρχηδονίους που τόσο θαυμάσια πολιτεύονται. Για τον λόγο αυτόν βέβαια ο Αλέξανδρος, μη δίνοντας βαρύτητα σε τέτοιες προτροπές, προτιμούσε να αποδέχεται και να ευεργετεί τους ευδοκίμους άνδρες όποιοι και αν ήσαν αυτοί. Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, οι διαχωριζόμενοι με αυτόν τον τρόπο, ετίθεντο άλλοι μεν σε ευμένεια άλλοι δε σε δυσμένεια. Διότι σε άλλους επικρατούσε η νομιμότητα και η παιδεία και η λογική και σε άλλους τα αντίθετα. Έτσι λοιπόν ο Αλέξανδρος δεν αγνόησε τους συμβουλάτορες αλλά αποδεχθείς το σκεπτικό των συμβουλών έκανε αυτά που ήταν συνεπαγόμενα μάλλον παρά αντίθετα, στοχεύοντας στη λογική αφετηρία των μηνυμάτων που έπαιρνε”.
    Kαι εσύ ανώνυμε, δεν έχεις άδικο. Ο παππούς σου σφάχτηκε, και μπήκε κι αυτός στην λίστα. Αλλά κατάλαβε γιατί σφάχτηκε... ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΜΟΡΙΩΝ ΗΤΑΝΕ, ΚΑΙ Ο ΠΑΠΟΥΣ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΤΗΝ ΛΑΘΟΣ ΩΡΑ ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕΡΟΣ. Δεν είχε να κάνει με την ελευθερία ΜΕ ΤΟ ΠΑΓΚΑΡΙ ΕΙΧΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ. Ο παππούς σου διάλεξε τον νονό της Κων/λης, και διστυχώς το πλήρωσε. Κάποιου άλλου ο παππούς, διάλεξε τον νονό της Βουλγαρίας και το πλήρωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. μάλλον ανοησίες έλεγε επί του θέματος αυτός που δεν συμπαθώ. Δεν ξέρω ποιος είναι αλλά ορθώς δεν τον συμπαθώ μάλλον κρίνοντας από τον εξωραϊσμό που επιχειρεί στον μέγα σφαγέα μακεδόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλειτωρ...αντε αγορακι μου να πας στην βουλγαρια η στα σκοπια η ακομα και στην τουρκια να ζησεις γιατι απ'οτι φαινεται εσυ και ολα τα προβατακια που "γλυφουν" εδω μεσα τις αποψεις σου,δεν εισαστε Ελληνες.Δεν ξερω που στηριζεις τις ανοησιες που γραφεις αλλα μαλλον εισαι απο αυτους που τρωνε ολη τη μερα τους στον υπολογιστη και πιστευουν με κλειστα ματια οτι βλακεια δουνε!Αν το να νιωθεις υπερηφανος που εισαι Ελληνας ειναι ντροπη για σενα να πας να το πεις σε ολους αυτους που ακομα και σημερα πεθαινουν για να εισαι εσυ στο σαιτ σου και να γραφεις αηδιες χωρις να σε πειραζει κανεις.να το πεις σε αυτους που αφησαν τα σπιτια τους στη Μ.Ασια και στην Κυπρο,να το πεις σε αυτους που ζουνε στη Θρακη...και ανοιξε και κανενα βιβλιο Ιστοριας αλλα απο την αρχη...απο τα αρχαια χρονια,ετσι;Νουμερο!

      Διαγραφή
    2. μπραβο σε ολους τους ανθελληνες και μισομακεδονες δωστε τη μακεδονια και στους σκοπιανους αν θελετε!!! ευτυχως που λεγεστε και ελληνες!!!μπραβο κλειτωρ εισαι πολυ μεγαλος ελληνας εισαι σαν και αυτους τους συγχρονους ''ελληνες'' που κρυβονται πισω απο εναν υπολογιστη και λενε και πιστευουνε οτι μ........ τους σερβιρουνε σαν την κα ρεπουση κι εσυ δεν πας να την βοηθησεις λιγο να γραψετε καινουρια ιστορια για την ελλαδα!!! ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ και σου λεει μετα να παει η ελλαδα μπροστα με καποιους σαν και εσας σιγουρα!!!!! καλημερα σας

      Διαγραφή
    3. ενώ με κάτι ποίμνια σαν κι εσάς δείτε πόσο μπροστά πάει η Ελλάδα!!! Δείτε πόσο καλά τα έχετε καταφερει! Να σου πω μεγάλε... δεν πας ν' αυτοκτονήσεις κι εσύ; καλό στον τόπο θα κάνεις αν λείψεις!

      Διαγραφή
  24. Αμα οι Έλληνες είναι σαν και σας, καλύτερα να γίνω Τούρκος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. βρε δεν πα να γίνεις και κινέζος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κλειτωρ, δικαιώνεις το nick name σου όντας μυθικό πρόσωπο, διότι και η εκδοχή της ιστορίας που παρουσιάζεις είναι μια μυθική μπούρδα !! Είμαι Κρητικός και έχω προγόνους που πολέμησαν στον Μακεδονικό αγώνα, οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν τα βιώματα τους σε άλλους, και όσοι είχαν την τύχη να γνωρίζουν κάποιον μορφωμένο της εποχής άφησαν και κάποια μικρά απομνημονεύματα. Την αληθινή ιστορία την γνωρίζουν καλά μόνο όσοι την βίωσαν, εγώ ξέρω μόνο ένα μικρό τμήμα αυτής το οποίο όμως δεν προέρχεται απο τα βιβλία των σχολίων, αλλά δεν έχει και καμμία σχέση με όλα αυτά που έχεις αναρτήσει. Η εδαφική ακεραιότητα σαφώς και βάλλεται πρωτίστως με θρησκευτικά μέσα, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρό, κάτι παρόμοιο σχηματίζεται εδώ και δεκαετίες στην Θράκη. Η ομοιογένεια είναι το ισχυρό χαρτί του κάθε λαού. Στην περίπτωση της Μακεδονίας εκείνης της εποχής οι ίδιοι οι Τουρκοι ευνόησαν την διχοτόμηση του θρησκευτικού κατέστημενου γνωρίζωντας καλά οτι αυτό θα προκαλούσε ασάφεια και φαγωμάρα μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, μόνο που τελικά έπεσαν και οι ίδιοι στον λάκο που έσκαψαν αφού οι Βούλγαροι άρχισαν πλέον να κινούνται για την ''μεγάλη ιδέα''. Ο πόλεμος ήταν επιτακτικός και χάρην κάποιων ανθρώπων που θυσιάστηκαν εμείς μπορούμε σήμερα και απολαμβάνουμε μια εθραυστή έστω εδαφική ακαιρεότητα. Τα σχόλια σου είναι ανθελληνικά στο έπακρο , εμποτισμένα με μια χρειά ''ψευτοαποκάλυψης'' που δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει. Οι Βουλγαροι ακόμα ζαχαρώνουν τις ίδιες περιοχές, ρώτα έναν τι διδάσκονται ακόμα στα σχολία τους και οι ίδιοι, και εσύ μοιράζεις ψευτίες στους αδαής αναγνώστες σου και ονομάζεις το πνευματικό σκότος ως φώς. Ασχετε κρυφοαριστερε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μπράβο για τις απόψεις σου και το θάρρος σου να απαντάς στους Ελληναράδες.
    Αν αντιλαμβανόταν τι έγινε και τι γίνετε εδώ στην Μακεδονία τουλάχιστον θα προβληματιζόταν. Ρωτήσατε ρε παλληκάρια αυτούς που «υπέστησαν» τον εξελληνισμό αν το ήθελαν; Είστε τόσο περήφανοι για τους εποικισμούς, τους ξεριζωμούς, τις εξορίες , τα ρετσινόλαδα, τις μετονομασίες τόπων και ανθρώπων ; Γνωρίζετε ότι και σήμερα ΑΠΟΓΟΡΕΥΕΙ το Ελληνικό κράτος την επίσκεψη στα χωριά που γεννήθηκαν των παιδιών του «παιδομαζώματος»; Κρίμα γιατί καταδικάζετε τους άλλους (πχ Τούρκους, Αλβανούς, Βούλγαρους κλπ) για εθνοκαθάρσεις και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά όταν η Ελλάδα κάνει τα ίδια και χειρότερα ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ!!!
    ΚΡΙΜΑ… Ένας Macedonets od Voden Okoliu. Μακεδόνας από περιοχή Έδεσσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. δεν νομίζω πως χρειάζεται θάρρος για να απαντήσω στα ανεγκέφαλα πρόβατα. Στα υπόλοιπα συμφωνούμε ανώνυμε 18 Ιουνίου 2001 8:38

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ανώνυμε Μάΐου 07 2011 7:06.
    Είσαι Κρητικός με φασίστες προγονους. Κάθε περαιτέρω ενασχόληση με όσα λες περιττεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τελικά φίλε μου Κλείτωρ, όσο πιο πολύ διαβάζω τις αναρτήσεις σου, αρχίζω βλέπω οτι τελικά υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα. Έχω ένα ερώτημα όμως προς την εκκλησία της Ελλάδος, πως και δεν έχουν κάνει κανα νέο μακεδονικό αγώνα να προσαρτηθουν οι εκκλησίες εκει στην αρχιεπισκοπή Αθήνών. Η αδερφή ο Χριστόδουλος κάτι άφησε να εννοηθεί την δεκαετία του 90'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. εξ' όσων γνωρίζω τα έβαλαν κάτω τα μέτρησαν και τα γρόσια τους βγήκαν περισσότερα αν έμεναν οι... νέες χώρες στο πατριαρχείο Ινσταμπούλ. δεν ήθελαν να ρισκάρουν την οικουμενικότητα του πατριαρχείου η οποία οικουμενικότητα θα έτριζε αν έχανε την ελληνική επαρχία της Μακεδονίας και όπως καταλαβαίνεις αν έτριζε η οικουμενικότητα θ' άδειαζαν και τα παγκάρια οπότε... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. fotios, όπως βλέπεις δεν είναι μόνο ο Βασίλειος ο βουλγαροκτόνος παλλήκαρος. Κι εγώ σ' έστειλα από εκεί που ήρθες, τυφλέ! (προς τους αναγνώστες, διέγραψα δύο εγκωμιαστικά για τον ανώμαλο βασίλειο Β' τον βουλγαροκτόνο που ήταν λέει και πολύ... παλλήκαρος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Παλληκαρος δεν είσαι μάλλον ένας ακόμα κακός εφιάλτης γιατί τα παλληκάρια τα ξόδεψε η πατρίδα λίγα μείναν με άλλες απόψεις που στηρίζουν των ελληνισμό τον χριστιανισμό τα ιερά και όσια των παππούδων μας των προπάππων μας .Αν δεν είσαι (Τούρκος η βουλγαρος) θα ήσουνα αν δεν πολεμούσαν οι παππούδες των παλικαριών εδώ στην Μακεδονία και στην υπόλοιπη Ελλάδα εφιάλτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. κλείτωρ, κλειτωρ! Μου φαίνεται ότι κλειτωρ..ιδολογείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπητοί φίλοι, λίγη ψυχραιμία και από τις δύο πλευρές δεν βλάπτει....ούτε διεθνιστής υπήρξα ποτέ ούτε εθνικιστής και δεν βρίσκω και κανένα απολύτως νόημα σε αυτούς τους διαχωρισμούς....και όπως και η κάθε μέρα στη ζωή του καθένα μας έχει μια δόση από όμορφες και μια δόση από άσχημες στιγμές, έτσι και η ελληνική (αλλά και παγκόσμια) ιστορία έχει κατορθώματα φωτεινά και λαμπερά αλλά και πράξεις αποτρόπαιες και ευτελείς, που συχνά συνυπήρχαν στο ίδιο γεγονός. Ούτε ΟΛΟΙ όσοι πολέμησαν στον Μακεδονικό αγώνα είχαν αγαθή προαίρεση και ευγενή συναισθήματα, αλλά ούτε και ΟΛΟΙ από αυτούς ήταν κοινοί εγκληματίες, ληστές και πλιατσικολόγοι. Η αλήθεια βρίσκεται όπως πάντα στη μέση και προκύπτει από προσεκτική μελέτη και εμβάθυνση όλων των διαθέσιμων πηγών που μπορεί κανείς να βρει.

    Συγχαρητήρια Κλείτωρ για το ότι παραθέτεις πηγές τις οποίες προσωπικά δεν είχα μελετήσει ποτέ (αν και είχα διαβάσει κάποια "ύποπτα" πράγματα για τον Παύλο Μελά, χωρίς όμως να τα διασταυρώσω). Αν και δεν είμαι απόλυτα σύμφωνος μαζί σου σε αρκετά σημεία, εντούτοις τα όσα διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με τον Μακεδονικό αγώνα μου πρόσφεραν μια καλύτερη και πληρέστερη γνώση και σε ευχαριστώ πραγματικά για αυτό.

    Και πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι όποιος καταθέτει με επιχειρήματα μια αντίθετη άποψη δεν είναι σώνει και καλά "ανθέλληνας", "προδότης" ή "οπαδός της παγκοσμιοποίησης" (αν είναι δυνατόν !!!!).....
    Όπως βέβαια και από την άλλη μεριά, για να είμαι ακριβοδίκαιος, δεν είναι σώνει και καλά "φασίστας" ή "ακροδεξιός".....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αλέξανδρε όπως τα λές είναι. Ωραίο σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Έκανα αντιγραφή τα γραφόμμενα του κρητικού φίλου και συμφωνώ απόλυτα μαζί του.Αν μείνει σε κάτι σαν και σένα αγαπητέ μου κλείτωρ θα σου πάρουν και το σώβρακο και θα λες και ευχαριστώ.
    "Κλειτωρ, δικαιώνεις το nick name σου όντας μυθικό πρόσωπο, διότι και η εκδοχή της ιστορίας που παρουσιάζεις είναι μια μυθική μπούρδα !! Είμαι Κρητικός και έχω προγόνους που πολέμησαν στον Μακεδονικό αγώνα, οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν τα βιώματα τους σε άλλους, και όσοι είχαν την τύχη να γνωρίζουν κάποιον μορφωμένο της εποχής άφησαν και κάποια μικρά απομνημονεύματα. Την αληθινή ιστορία την γνωρίζουν καλά μόνο όσοι την βίωσαν, εγώ ξέρω μόνο ένα μικρό τμήμα αυτής το οποίο όμως δεν προέρχεται απο τα βιβλία των σχολίων, αλλά δεν έχει και καμμία σχέση με όλα αυτά που έχεις αναρτήσει. Η εδαφική ακεραιότητα σαφώς και βάλλεται πρωτίστως με θρησκευτικά μέσα, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρό, κάτι παρόμοιο σχηματίζεται εδώ και δεκαετίες στην Θράκη. Η ομοιογένεια είναι το ισχυρό χαρτί του κάθε λαού. Στην περίπτωση της Μακεδονίας εκείνης της εποχής οι ίδιοι οι Τουρκοι ευνόησαν την διχοτόμηση του θρησκευτικού κατέστημενου γνωρίζωντας καλά οτι αυτό θα προκαλούσε ασάφεια και φαγωμάρα μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, μόνο που τελικά έπεσαν και οι ίδιοι στον λάκο που έσκαψαν αφού οι Βούλγαροι άρχισαν πλέον να κινούνται για την ''μεγάλη ιδέα''. Ο πόλεμος ήταν επιτακτικός και χάρην κάποιων ανθρώπων που θυσιάστηκαν εμείς μπορούμε σήμερα και απολαμβάνουμε μια εθραυστή έστω εδαφική ακαιρεότητα. Τα σχόλια σου είναι ανθελληνικά στο έπακρο , εμποτισμένα με μια χρειά ''ψευτοαποκάλυψης'' που δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει. Οι Βουλγαροι ακόμα ζαχαρώνουν τις ίδιες περιοχές, ρώτα έναν τι διδάσκονται ακόμα στα σχολία τους και οι ίδιοι, και εσύ μοιράζεις ψευτίες στους αδαής αναγνώστες σου και ονομάζεις το πνευματικό σκότος ως φώς. Ασχετε κρυφοαριστερε !!! "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. " Η ομοιογένεια είναι το ισχυρό χαρτί του κάθε λαού" ουδέν σχόλιον περί του αήττητου της ανοησίας (επιεικώς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Κλείτωρ
    ή όπως αλλιώς ονομάζεσαι, δικαίωμά σου να αυτοπροσδιοριστείς και να πιστεύεις όπου και ότι θέλεις.Το να υβρίζεις κάθε τι Ελληνικό και αυτούς που θυσιάστηκαν για τα πιστεύω τους, αυτοί τουλάχιστον είχαν το θάρρος να θυσιαστούν για τις ιδέες τους και όχι να κατακρίνουν από την ασφάλεια του γραφείου τους, όπως κάνουν πάντοντε οι ευνούχοι, είναι τουλάχιστον ποταπό.Αν δεν είσαι πράκτορας, έχεις σύμπλεγμα κατωτερότητας που το κρύβεις έξυπνα με την ικανότητα του γραπτού λόγου που έχεις εξασκήσει.

    Γιώργος Σολωμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ω ναι για τις "ιδέες" τους επίσης "θυσιάστηκαν" χίτες ταγματασφαλίτες και λοιπά αποβρασματα μέχρι και ο ντερτιλής. Όλα αυτά που (υ)βρίζω μόνο ελληνικά δεν είναι αλλά δεν έχω απάιτηση απο κανέναν σαν κι εσένα να ξέρει τι εννοούμε όταν λέμε Ελληνικό. Κατα τ' αλλά για πράκτορες συμπλέγματα κλπ άσε, μας τα 'χουν πει κι άλλοι οπότε ουδέν σχόλιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. МОРЕ СОКОЛ, СОЛУНΟκτωβρίου 29, 2011 12:59 π.μ.

    Επειδή το σύνολο των αναρτήσεων για τον «Μακεδονικό Αγώνα» στο ιστολόγιο του Κλείτωρα φαίνετε να το διαβάζουν αρκετοί επισκέπτες που δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα, εύχομαι το πολύ καλό αφιέρωμα να γίνει η αιτία για να ερευνήσουν οι καλόπιστοι– ψύχραιμα- τι έγινε τότε, πως παρουσιάστηκε αργότερα και για ποιο λόγο ιστορικά γεγονότα χρησιμοποιούνται για να υπηρετήσουν σύγχρονες ανάγκες.
    Ασχολούμαι με το «Μακεδονικό Αγώνα» αρκετά χρόνια.
    Η κυρίαρχη εθνική αφήγηση για την επίμαχη περίοδο μου είναι γνωστή.
    Η αφήγηση αυτή κυριαρχείται από το «Παπαρηγοπούλειο» δόγμα «και αν κάτι στην Ιστορία δεν μας βολεύει, λίγο το κακό ας παραβλέψουμε τα στραβά…» έτσι καταλήγει να μην είναι Εθνικό το αληθές αλλά το συμφερότερο!
    Έχουμε λοιπόν μια αφήγηση γεγονότων που διαστρέφει τα γεγονότα για να εξυπηρετήσει Εθνικές ανάγκες.
    Ας δούμε μερικές από τις τρανταχτές λαθροχειρίες.
    Υπόθεση Σεϊμένη.(Αφιερωμένο στον Κρητικό σχολιαστή)
    21 Ιουνιου του 1903 έφτασαν οι 10 Κρητικοί στην Μακεδονία και ενώθηκαν με τους 25 Τουρκαλβανούς της Φρουράς του Καραβαγγέλη υπό τον Ρουστέμ Μπέη και με την ομάδα του Στρεμπενιώτη.
    Για ένα μήνα περίπου πραγματοποίησαν από κοινού διάφορες ενέργειες εναντίον των οργανώσεων των επαναστατών στα γύρω χωριά.
    Άρα ο Σεϊμένης κατάλαβε καλά πως δεν ήρθε στη Μακεδονία για να πολεμήσει τους Τούρκους αλλά για να τρομοκρατεί χωριάτες που επαναστατούσαν εναντίων των Τούρκων.
    Οι συμπολεμιστές του διέδωσαν αυτό που τους είπαν.
    Ότι αρρώστησε, ότι έμεινε πίσω στο Λέχοβο και ότι δήθεν εκεί τον σκότωσαν οι «Βούλγαροι».
    Αυτά κυριάρχησαν στην επίσημη εθνική αφήγηση για δεκαετίες έως ότου τα τελευταία 20 χρόνια δημοσιογράφοι, ιστορικοί ή ερευνητές που δεν εξαρτιόταν από το Ελληνικό δημόσιο έφεραν στο φως πρωτότυπα έγγραφα και μαρτυρίες τινάζοντας στον αέρα τον εθνικό μύθο.
    (πχ Πετσίβας, Λιθοξόου, η ομάδα των Ιών της «Ελευθεροτυπίας», ο Νακρατζάς, και άλλοι).
    Προσωπικά θεωρώ την δουλειά του Πετσίβα μοναδική(χωρίς να μειώνω την δουλειά των υπολοίπων}.
    Τα ημερολόγια των Δραγούμη, Καραβίτη και Τσόντου που δημοσίευσε ο Πετσίβας μιλάνε από μόνα τους. Η παραπομπή σε αναφορές που κάνουν οι σύντροφοι τους που μπόρεσαν και έγραψαν (πχ Καούδης, Κλειδής,Μακρής,Πύρζας κλπ) καθώς και πλήθος επισήμων εγγράφων, ενισχύει την αντικειμενικότητα στην εξιστόρηση των γεγονότων.

    Αν ο Σειμένης είχε σκοτωθεί υπερασπιζόμενος την Κλεισούρα θα τον έβλεπαν και θα μας το μετέφεραν οι υπόλοιποι Κρητικοί που την υπεράσπιζαν –μαζί με τους Τούρκους- από τους επαναστάτες Μακεδόνες της ΕΜΕΟ.
    Τα περί διαφωνίας του Σειμένη και το ότι σκοτώθηκε στην Κλεισούρα άρχισαν να το αναφέρουν οι εθνικοί αφηγητές τα τελευταία χρόνια. Στο τι διαφωνούσε δεν μας λένε βέβαια.
    Ούτε μας λένε πως αυτόν που για χρόνια τον παρουσίαζαν άρρωστο και σφαγέντα στο Λέχοβο ξαφνικά τον εμφανίζουν να λογχίστηκε στην Κλεισούρα.
    Στις 26-05-1949 στην εφημερίδα Ελληνικός Βορράς υπάρχει επιστολή του κ. Ανδρέα Σειμένη που μιλά για τον πρωτομάρτυρα σφαγιασθέντα κλπ. (Απομνημονεύματα Καραβίτη σελ.10 Πετσίβας 1994) ήξερε το 1949 ο Κρητικός -προφανώς συγγενής-αυτό που ήξεραν και οι υπόλοιποι.
    Έτσι τους έλεγαν για να ανεβαίνουν στην Μακεδονία.
    Να εκδικηθούν τον άδικο χαμό του Σειμένη!
    Και όμως κάποιοι ξέραν την αλήθεια από τότε.
    Την επιστολή προς τον Τσόντο την έγραψε ο Περράκης στις 4/9/1903 «Δια τον φόνον του Σειμένη θέλετε να μάθη λεπτομερώς εις πρώτη μας συνάντηση.
    Εφονεύθη δε εις την μάχην της Κλεισούρας…»
    Για φανταστείτε να μάθαιναν στην Κρήτη ότι ο σύντεκνος τους δεν εσφαγιάσθη από τους Βουλγάρους αλλά εσκοτώθη από τους Τούρκους και τους συνεργάτες τους.
    Χώρια βέβαια το σοκ της προσχώρησης στο στρατόπεδο των επαναστατων…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. МОРЕ СОКОЛ, СОЛУНΟκτωβρίου 29, 2011 1:00 π.μ.

    Επειδή το σύνολο των αναρτήσεων για τον «Μακεδονικό Αγώνα» στο ιστολόγιο του Κλείτωρα φαίνετε να το διαβάζουν αρκετοί επισκέπτες που δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα, εύχομαι το πολύ καλό αφιέρωμα να γίνει η αιτία για να ερευνήσουν οι καλόπιστοι– ψύχραιμα- τι έγινε τότε, πως παρουσιάστηκε αργότερα και για ποιο λόγο ιστορικά γεγονότα χρησιμοποιούνται για να υπηρετήσουν σύγχρονες ανάγκες.
    Ασχολούμαι με το «Μακεδονικό Αγώνα» αρκετά χρόνια.
    Η κυρίαρχη εθνική αφήγηση για την επίμαχη περίοδο μου είναι γνωστή.
    Η αφήγηση αυτή κυριαρχείται από το «Παπαρηγοπούλειο» δόγμα «και αν κάτι στην Ιστορία δεν μας βολεύει, λίγο το κακό ας παραβλέψουμε τα στραβά…» έτσι καταλήγει να μην είναι Εθνικό το αληθές αλλά το συμφερότερο!
    Έχουμε λοιπόν μια αφήγηση γεγονότων που διαστρέφει τα γεγονότα για να εξυπηρετήσει Εθνικές ανάγκες.
    Ας δούμε μερικές από τις τρανταχτές λαθροχειρίες.
    Υπόθεση Σεϊμένη.(Αφιερωμένο στον Κρητικό σχολιαστή)
    21 Ιουνιου του 1903 έφτασαν οι 10 Κρητικοί στην Μακεδονία και ενώθηκαν με τους 25 Τουρκαλβανούς της Φρουράς του Καραβαγγέλη υπό τον Ρουστέμ Μπέη και με την ομάδα του Στρεμπενιώτη.
    Για ένα μήνα περίπου πραγματοποίησαν από κοινού διάφορες ενέργειες εναντίον των οργανώσεων των επαναστατών στα γύρω χωριά.
    Άρα ο Σεϊμένης κατάλαβε καλά πως δεν ήρθε στη Μακεδονία για να πολεμήσει τους Τούρκους αλλά για να τρομοκρατεί χωριάτες που επαναστατούσαν εναντίων των Τούρκων.
    Οι συμπολεμιστές του διέδωσαν αυτό που τους είπαν.
    Ότι αρρώστησε, ότι έμεινε πίσω στο Λέχοβο και ότι δήθεν εκεί τον σκότωσαν οι «Βούλγαροι».
    Αυτά κυριάρχησαν στην επίσημη εθνική αφήγηση για δεκαετίες έως ότου τα τελευταία 20 χρόνια δημοσιογράφοι, ιστορικοί ή ερευνητές που δεν εξαρτιόταν από το Ελληνικό δημόσιο έφεραν στο φως πρωτότυπα έγγραφα και μαρτυρίες τινάζοντας στον αέρα τον εθνικό μύθο.
    (πχ Πετσίβας, Λιθοξόου, η ομάδα των Ιών της «Ελευθεροτυπίας», ο Νακρατζάς, και άλλοι).
    Προσωπικά θεωρώ την δουλειά του Πετσίβα μοναδική(χωρίς να μειώνω την δουλειά των υπολοίπων}.
    Τα ημερολόγια των Δραγούμη, Καραβίτη και Τσόντου που δημοσίευσε ο Πετσίβας μιλάνε από μόνα τους. Η παραπομπή σε αναφορές που κάνουν οι σύντροφοι τους που μπόρεσαν και έγραψαν (πχ Καούδης, Κλειδής,Μακρής,Πύρζας κλπ) καθώς και πλήθος επισήμων εγγράφων, ενισχύει την αντικειμενικότητα στην εξιστόρηση των γεγονότων.

    Αν ο Σειμένης είχε σκοτωθεί υπερασπιζόμενος την Κλεισούρα θα τον έβλεπαν και θα μας το μετέφεραν οι υπόλοιποι Κρητικοί που την υπεράσπιζαν –μαζί με τους Τούρκους- από τους επαναστάτες Μακεδόνες της ΕΜΕΟ.
    Τα περί διαφωνίας του Σειμένη και το ότι σκοτώθηκε στην Κλεισούρα άρχισαν να το αναφέρουν οι εθνικοί αφηγητές τα τελευταία χρόνια. Στο τι διαφωνούσε δεν μας λένε βέβαια.
    Ούτε μας λένε πως αυτόν που για χρόνια τον παρουσίαζαν άρρωστο και σφαγέντα στο Λέχοβο ξαφνικά τον εμφανίζουν να λογχίστηκε στην Κλεισούρα.
    Στις 26-05-1949 στην εφημερίδα Ελληνικός Βορράς υπάρχει επιστολή του κ. Ανδρέα Σειμένη που μιλά για τον πρωτομάρτυρα σφαγιασθέντα κλπ. (Απομνημονεύματα Καραβίτη σελ.10 Πετσίβας 1994) ήξερε το 1949 ο Κρητικός -προφανώς συγγενής-αυτό που ήξεραν και οι υπόλοιποι.
    Έτσι τους έλεγαν για να ανεβαίνουν στην Μακεδονία.
    Να εκδικηθούν τον άδικο χαμό του Σειμένη!
    Και όμως κάποιοι ξέραν την αλήθεια από τότε.
    Την επιστολή προς τον Τσόντο την έγραψε ο Περράκης στις 4/9/1903 «Δια τον φόνον του Σειμένη θέλετε να μάθη λεπτομερώς εις πρώτη μας συνάντηση.
    Εφονεύθη δε εις την μάχην της Κλεισούρας…»
    Για φανταστείτε να μάθαιναν στην Κρήτη ότι ο σύντεκνος τους δεν εσφαγιάσθη από τους Βουλγάρους αλλά εσκοτώθη από τους Τούρκους και τους συνεργάτες τους.
    Χώρια βέβαια το σοκ της προσχώρησης στο στρατόπεδο των επαναστατων…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Αν αναρωτιέστε από που προκύπτει ότι Στρεμπενιώτης και Τούρκοι συνεργάστηκαν στην Κλεισούρα?
    Σας απαντώ με παραπομπή σε μια εθνική ιστοσελίδα. http://www.e-istoria.com/268.html

    «Στις 22 Ιουλίου του 1903 ο Βούλγαρος βοεβόδας Κόλε έδωσε το σύνθημα της επανάστασης στην περιοχή της Κλεισούρας. Τουρκικός στρατός έσπευσε να τον καταδιώξει έξω από την Κλεισούρα, αλλά απέτυχε. Το ελληνικό σώμα του καπετάν Βαγγέλη, όπως Θα δούμε και στο τελευταίο κεφάλαιο, αντιμετώπισε τους 200 οπαδούς του Κόλε με επιτυχία και τους έτρεψε σε φυγή, αφού τους προξένησε σημαντικές απώλειες. Τη νύχτα της 22 προς 23 Ιουλίου τα ενωμένα βουλγαρικά σώματα των οπλαρχηγών Τσακαλάρωφ, Ποπώφ, Κόλε, Κλιάσεφ, Ηλία, Ρόζωφ και Μάτη υποχώρησαν στις γύρω ορεινές περιοχές. Στις 23 Ιουλίου ο καπετάν Βαγγέλης και το σώμα του, συνοδευόμενοι και από τουρκικό στρατό, προσπάθησαν ν’ αποκρούσουν τους Βουλγάρους, αλλά οι δυνάμεις τους ήταν αριθμητικά πολύ μικρότερες.» Πηγή: Η μακεδονία στις παραμονές του Μακεδονικού Αγώνα (1894 – 1904), Κ. Α. Βακαλόπουλος, εκδ. Μπαρμπουνάκη.
    Τι σημαίνει αυτό το συνοδευόμενοι από Τουρκικό στρατό;
    Τα πράγματα είναι απλά.
    Υπήρχε ανοικτή συνεργασία Προξενείου, Καραβαγγέλη και Ελληνικών σωμάτων με τους Τούρκους.
    Αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον.
    Ο Σειμένης που το έζησε-και δεν το ήθελε-αντέδρασε.
    Αν τυχόν πέσουν στα χέρια Ελλήνων πολιτών που δεν ασχολήθηκαν με τον «Μακεδονικό Αγώνα» τα παραπάνω βιβλία του Πετσίβα- αλλά και των υπολοίπων Λιθοξόου, Νακρατζά, Ιων- το σοκ από την αποκάλυψη της αλήθειας θα είναι μεγάλο!!!
    Πχ Ίωνα Δραγούμη τα τετράδια του Ίλλιντεν.
    Σελίδα 189. Στις 21/07/1903 στέλνει γράμμα στο πατέρα του και γράφει «Δεν έχομεν οδηγίας της Κυβερνήσεως. Ημείς κάμνομεν ότι ημπορούμεν δια να βοηθήσωμεν τους Τούρκους και εμποδίσουμεν τους ιδικούς μας να σηκωθούν. (Ενννοεί να πάρουν μέρος στο Ίλλιντεν) Αλλά τι να κάνωμεν . και τι κάμνουν οι Τούρκοι;»
    Άλλη μια απόδειξη συνεργασίας Ελλήνων και Τούρκων αυτή όμως η συνεργασία εντέχνως αποσιωπάται για να τονισθεί η καταδίωξης των ‘’Βουλγάρων’’.
    «ο Μπούσιος υπήρξε ένθερμος οπαδός της οθωμανικής ισότητας που θα αποτελούσε μέσο για την κυριαρχία του Ελληνικού στοιχείου μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πίστευε όπως και οι ΣΤΕΦΑΝΟΣ και ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ και ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ στην αναβίωση του Βυζαντίου με αφορμή την Επανάσταση των Νεότουρκων και στη καλλιέργεια αγαθών σχέσεων με την Τουρκία» (Βακαλόπουλος σελ.525 στην Ιστορία του Βόρειου Ελληνισμού).

    Αυτά πίστευαν για τους Τούρκους αυτοί που κατηγορούσαν σαν Βουλγάρους όποιους Μακεδόνες επαναστατούσαν ενάντια στον κατακτητή! Γράφει στο Ηρώων και μαρτύρων αίμα ο Δραγούμης "ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"(Βακαλόπουλος σελ.421)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μα αυτά όλα είναι γνωστά και δεν διαφοροποιούν την υπόθεση. Ο θάνατος του Σεϊμένη έχει βέβαια ένα μυστήριο αλλά είναι μικρής ιστορικής σημασίας. Όπως και για την εκπυρσοκρότηση του όπλου του Πύρζα που σκοτώθηκε ο Μελάς, πάλι δεν έχει σημασία, αφού ο ίδιος ο Μελάς φαίνεται ότι τον συγχώρεσε στις τελευταίες του στιγμές. Όσο για τις λίρες, ε χρειάζονται και μερικές σάλτσες. Άλλωστε η τακτική μισθοδοσία των Ελληνικών σωμάτων ήταν ακριβώς για να αποφεύγεται η φιλαργυρία, όπως συνέβαινε με τα Βουλγαρικά σώματα της ΕΜΕΟ που συντηρούνταν από αρπαγές. Ο Μελάς αγαπήθηκε από τους Μακεδόνες όσο κανείς άλλος γιατί δεν ήταν όπως οι άλλοι νοτιοελλαδίτες (αφού ήταν Γιαννιώτης). Δεν ήταν αλαζόνας δεν τους περιφρονούσε και έδειχνε ειλικρινή συγκίνηση για τα βάσανά τους. Δεν ήρθε για να τους "εκπολιτίσει" όπως οι λοιποί. Δεν αγαπήθηκε φυσικά για τα πολεμικά του ανδραγαθήματα.

      Η συνεργασία με τους Τούρκους ήταν αναπόφευκτη καί για τους Έλληνες και για τους Τούρκους. Αυτό αποσιωπάται από τη Βουλγαρική ιστοριογραφία. Οι Βούλγαροι καλούσαν συχνά τους Τούρκους προκειμένου να τους στρέψουν κατά των Ελλήνων και κατέδιδαν Έλληνες με ψευδείς κατηγορίες για δολοφονίες και εγκλήματα που είχαν διαπράξει οι ίδιοι. Οι Έλληνες συνεργάζονταν κι αυτοί με τους Τούκους όποτε και όπου μπορούσαν. Οι δωροδοκίες των Οθωμανών από την ΕΜΕΟ σε σύνολο χρηματικών ποσών πρέπει να είχε φτάσει σε δυσθεώρατα ύψη. Εκεί άλλωστε ξοδεύτηκαν και οι περιουσίες των Ελλήυνων που άρπαζε οι ΕΜΕΟ (εκτός από εκείνα που οικειοποιήθηκαν ορισμένοι κομιτατζήδες). Ο Ευάγγελος Γεωργίου (Στρεμπενιώτης) εργάζονταν ως επικεφαλής μικτού (αποτελούμενου από χριστιανούς και μουσουλμάνους) αστυνομικού σώματος, όταν προσκλήθηκε να αναλάβει εθνική δράση, και φρόντισε να αξιοποιήσει την ιδιότητά του αυτή για την επίτευξη των στόχων. Το ότι δεν έλεγαν την αλήθεια στους Κρητικούς, αυτό αφορά τους ίδιους τους Κρητικούς που ήταν άσχετοι με τις συνθήκες της Μακεδονίας και νόμιζαν ότι ο εχθρός ήταν οι Τούρκοι.

      Διαγραφή
    2. ανώνυμε λυπάμαι που επεμβαίνω στον ωραίο σας διάλογο τον οποίο και παρακολουθώ μ' ενδιαφέρον αλλά τελευταία δίνεις την εντύπωση πως ό,τι δεν σου αρέσει το θεωρείς επιλεκτικά σαν "μικρής ιστορικής σημασίας". Δεν είναι όμως! Τουλάχιστον για εκείνους που τα βίωσαν ούτε ο θάνατος του Σεϊμένη ούτε του Μελά ήταν μικρής σημασίας. Το αντιθετο θα έλεγα!

      Διαγραφή
    3. Κάνεις λάθος. Ο θάνατος του Μελά σίγουρα ήταν ένα δράμα για την οικογένειά του. Ήταν όμως και ένα δράμα για το σύνολο των Μακεδόνων που τον είδαν ως σωτήρα. Ήταν για τους Μακεδόνες η πρώτη ηλιαχτίδα που έφερνε το Ελληνικό κράτος. Πολλοί Μακεδόνες δεν ήξεραν πολλά πράγματα για το Ελληνικό κράτος παραμόνο κάποιες ιστορίες από το '21 που τους έλεγαν οι παππούδες τους που είχαν πολεμήσει (γι αυτό άλλωστε και ήταν σύνηθες όταν κάποιος Μακεδόνας επισκέπτονταν το Ελληνικό κράτος, σταματούσε στα σύνορα Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, όπου ήταν παλιά τα σύνορα και φιλούσε το "κόκκινο" χώμα που μάθαινε από τις ιστορίες των παππούδων). Ο θάνατος του Μελά απογοήτευσε τους Μακεδόνες, κυρίως όταν είδαν ότι οι συνεχιστές του δεν ήταν σαν αυτόν. Τότε απομυθοποιήθηκε γι αυτούς η Ελληνική πολιτεία, καθώς ακολούθησαν ουκ ολίγα μπουμπούκια (μερικά από αυτά συναντάω καθημερινά στη δουλειά: κάτι παλιολλαδίτες που έρχονται και μας βρίζουν μες τα μούτρα σλαβόγυφτους, ποιοί; οι ελληνοποιημένοι διά του Παπαρηγόπουλου. Τουλάχιστον στη Μακεδονία ο Ελληνισμός ήταν επιλογή και όχι επιβολή όπως "χάμω"). Ο τρόπος του θανάτου του όμως τί ιστορική σημασία έχει; Μάλλον κουτσομπολίστικη σημασία έχει παρά ουσιαστική.

      Το ίδιο και για το Σεϊμένη. Άσε που τον Σεϊμένη δεν τον σκότωσαν Έλληνες, όπως γράφει η Βουλγαρική εθνικιστική βιβλιογραφία και εσχάτως υιοθετούν αυτούσια οι Έλληνες αριστεριστές ως προοδευτική. Μπορεί να τον παράτησαν οι σύντροφοί του και ο ίδιος να ειχε ψυχολογικά προβλήματα επειδή ανακάλυψε ότι οι εχθροί ήταν κυρίως οι Βούλγαροι και όχι οι Τούρκοι, αλλά και πάλι Βούλγαροι τον σκότωσαν. Μην ψαρώνετε με τις Βουλγαρικές ανακρίβειες. Αλλά εγώ λέω και το άλλο. Κι έτσι να ήταν, δεν αλλάζει σε τίποτα την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα για έναν Μακεδόνα. Μπορεί βέβαια να την αλλάζει για έναν Κρητικό ή για έναν Αθηναίο που νομίζει ότι εκστράτευσε στο Βόρειο Πόλο ή στην Κορέα, αλλά για το Μακεδόνα αυτό που έχει σημασία είναι ότι κατάφερε να ανακόψει τη βουλγαροκρατία εντός του Οθωμανικού κράτους, την επιβίωση δηλαδή του Ελληνισμού σε αυτήν την περιοχή.

      Αν λοιπόν ο τρόπος θανάτου του Σεϊμένη ή του Μελά έχει κάποια ιστορική σημασία, αναρρωτιέμαι: για ποιόν;

      Διαγραφή
  44. Απόσπασμα Επιστολής του Λάκη Πύρζα προς τον Πρωθυπουργό
    Τω Εξοχωτάτω Πρωθυπουργώ Κυρίω Κυρίω Γ.Ν.Θεοτόκη.
    Τα γεγονότα ταύτα, Εξοχώτατε, είναι μία αμυδρότατη μόνον εικών των όσων διαπράττονται εν Μακεδονία υπό των Κρητών, οι οποίοι αληθής μάστιξ κατήντησαν εν τη ταλαίνη χώρα, αποινεί και υπό τα όματα των συμπατριωτών των αρχηγών φονεύοντες, ληστεύοντες, αρπάζοντες και ατιμάζοντες παρθένους και γυναίκας. Η ιστορία της παρουσίας αυτών εν Μακεδονία είναι πλήρης τοιούτων ατίμων και βαρβάρων έργων. Πολλάκις ομάδες Κρητών, ως κάλλιστα γνωρίζω από έλληνας χωρικούς, αφήρεσαν ημιόνους και ίππους και επώλησαν αυτούς εις το ελληνικόν έδαφος. Τα υπ’ αυτών διαπραττόμενα όργια είναι ανεκδιήγητα, εξ αιτίας δ’ αυτών και μόνον εις την ψυχήν των Μακεδόνων ολοέν αυξάνει η προς τον ελληνικόν αγώνα αποστροφή και απογοήτευσις και πάντα τα χωρία εκείνα, τα οποία εχρησίμευον ως στηρίγματα του αγώνος καο ορμητήρια, εζήτησαν και έχουν ήδη στρατιωτικήν φρουράν, ίνα προφυλάττωνται από της μάστιγος ταύτης, η οποία εκάστοτε και τας Αθήνας και τον Πειραιά, ως γνωστόν τρομοκρατεί και λυμαίνεται. Τα όργια ταύτα καθιστώσιν εντελώς ανωφελή την ωμολογημένην ανδρείαν αυτών, διότι καταστρέφουσι την όλην υπόθεσιν. Ευχής δ’ έργον ήθελε ήσθαι, αν ούτοι απεκλείοντο του αγώνος, του οποίου την αξίαν δια των εκτρόπων αυτών έργων προσπαθούν να μειώσουν και να καταστρέψουν, στιγματίζοντας το ελληνικόν όνομα.....
    Εξ άλλου η εδώ επιτροπή ουδέποτε ηξίωσε να ζητήση σοβαρόν λόγον των πράξεών των από τους αρχηγούς, αλλ’ αρκουμένη εις τας ψευδείς εκθέσεις αυτών εκάστοτε αξιοί αυτούς πιστοποιητικού καλής διαγωγής. Η επιτροπή (ήτοι το Κομιτάτον) ουχί μόνον τούτου ποτ’ έπραξεν, αλλά, ωσεί πομπωδώς επιδοκιμάζουσα τας πράξεις αυτών, δια του στώματος εμφανώς αντιπροσωπεύοντος αυτήν μέλους της εις παρουσθιασθείσαν ενώπιον αυτού κατά το παρελθόν έτον διμελή επιτροπήν εκ Μακεδονίας ελθούσαν και διαμαρτυρηθείσαν δια τας εκτρόπως γινόμενα εν τω Νομώ Μοναστηρίου, μετά σατραπικού στόμφου απήντησεν ως εξής: «Ημείς δεν έχομεν ανάγκην των Μακεδόνων, αλλά της Μακεδονίας»!

    Επί τούτοις διατελώ μετ’ απείρου προς Υμάς σεβασμού.
    Ταπεινότατος

    Νικόλαος Α. Πύρζας
    Εν Αθήναις τη 2 Μαϊου 1906
    Οδός Μαυρομιχάλη αριθ. 16Α
    [Φάκελος Κ59Β, Γ.Α.Κ.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. МОРЕ СОКОЛ, СОЛУНΟκτωβρίου 29, 2011 1:34 π.μ.

    Ένας μεγάλος Μακεδονομάχος πρώην «Βούλγαρος» και μετά Έλληνας συνεργάτης του Καραβαγγέλη ήταν Ο Ευάγγελος Στρεμπενιώτης.
    Σας παραθέτω απόσπασμα από αναφορά που υπογράφουν οι Κοντούλης , Παπούλας και Κολοκοτρώνης εν Βογατσικώ τη 16/04/1904 :
    παράγραφος 11 « Επίσης θεωρούμεν επιβεβλημένον να δώσωμεν τη Υμετέρα Εξοχότητα ιδέαν τινά περί του εκ Στρεμπένου καταγομένου Ευαγγέλου Γεωργίου, γνωστού υπό το όνομα Καπετάν Βαγγέλης. Ούτος κατάδικος ών εν ταις φυλακές Χαλκίδος απέδρασεν αυτών έχων να εκτίση υπόλοιπον ποινής δέκα ετών. Μη έχων την μεγάλη αξία του Κώττα ο Καπετάν Βαγγέλης αλλά γενναίος, ηδυνήθη ως εκ της μετά του Τουρκικού στρατού κοινοπραξίας του, να γίνη γνωστός και να εξασκή επιρροήν ανα τοις ορθοδόξοις πληθυσμοίς. …..Είναι έτοιμος να υποβληθή εις τα κελεύσματα της Εταιρείας διακόπτων ή και διατηρών , αν επιθυμούμεν, και τας προς τους Τούρκους σχέσεις του. Αι μέχρι τούδε υπηρεσίαι…επιρροή….ανδρεία… δικαιολογούσιν όπως η Εταιρεία καταβάλη πάσαν προσπάθειαν παρά τη Ελληνική κυβερνήση και τη Α.Μ. Διάταγμα απονομής χάριτος για το υπόλοιπον της ποινής του……» η αναφορά αυτή υπάρχει στο Αρχείο Παύλου Μελά , αρ. 158 Μουσείο Μπενάκη.Τη δημοσιεύει στα τετράδια του Ίλλιντεν του Ίωνα Δραγούμη ο Πετσίβας Αθήνα 2000 σελ.636 έως 647.

    Στα απομνημονεύματα του Καραβίτη στον Α’ τόμο στην σελ, 22 δημοσιεύετε έγγραφο του Προξενείου μας στο Μοναστήρι με ΑΠ: 713 /17/07/1904 όπου ξεκάθαρα ο πρόξενος Καλλέργης ενημερώνει την κυβέρνηση στην Αθήνα για την ομολογία του Παύλου Κύρου πως κατά διαταγή του Καραβαγγέλη οδήγησε τους Τούρκους στη Ρούλια και συνέλαβαν τον Κώττα «..τον οποίον εννόει να παραδώσει τοίς Τούρκοις ο Μητροπολίτης Γερμανός πρώτον μεν διότι δεν είχε πλέον εμπιστοσύνην εις αυτόν και δεύτερον όπως δώσει νέον δείγμα πίστεως και αφοσιώσεως εις τους Τούρκους(….)»
    Αλήθεια αν με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζει ο Έλληνας πρόξενος τον Μητροπολίτη εμείς τι να πούμε;
    Για τον «ήρωα» Καραβαγγέλη ή τον προδότη;
    Δείτε και τι λένε εδώ http://www.e-istoria.com/207.html
    Ολίγας εβδομάδας βραδύτερον, την 9ην Ιουνίου, ό Κώττας συνελήφθη από τούς Τούρκους, προδοθείς κατά πάσαν πιθανότητα από τούς πρώην συμπολεμιστάς του, λόγω παρεξηγήσεως.
    Και σήμερα 100 χρόνια μετά συνεχίζετε η αγιογραφία του Καραβαγγέλη και των υπολοίπων «ηρώων»!!!
    Αποσιώπηση, διαστρέβλωση, παραποίηση!
    Όπως για την συνεργασία με τους Τούρκους, όπως για το Σειμένη, όπως για το ένδοξο(;) τέλος του Παύλου Μελά δηλαδή μια σειρά παραμύθια ΓΙΑΤΙ άραγε;
    Κάποιοι και σήμερα ακόμα βολεύονται με την μυθολογία. Με γεια τους με χαρά τους.
    Επιτρέψτε μου όμως να με ενδιαφέρει η αλήθεια και το γεγονός.
    Κλείτωρα Σε ευχαριστώ για το βήμα και συγνώμη για την έκταση….
    МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН
    Που σημαίνει
    МОРЕ= Θαλασσινό
    СОКОЛ= Γεράκι στα Μακεδόνικα
    από ένα όμορφο τραγούδι
    СОЛУН= Θεσσαλονίκη.
    ΥΓ:Αν υπάρχει ψήγμα αμφισβήτησης των πηγών με χαρά να κατατεθεί από όποιον μπορεί να καταθέσει κάτι διαφορετικό για να το μάθω και εγώ.
    Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μπράβο παπάρα κλείτωρα, οι Βούλγαροι και οι Σλαβομακεδόνες (απ'ευθείας -κατα φαντασίαν -απόγονοι του Μέγα Αλέξανδρου) σε θαυμάζουν!!!

    Ό,τι ανθελληνική μαλακία και να αναπαράγεις κι εσύ και οι υπόλοιποι καραγκιόζηδες, η ιστορία έγραψε πως το 1904-08 οι Κρητικοί, οι Μανιάτες και οι ντόπιοι εθελοντές έδωσαν έναν τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουν το φρόνιμα των κατοίκων της Μακεδονίας ΜΑΣ και το 1912-13 ο Ελληνικός Στρατός ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ τα ιερά Ελληνικά χώματα!!

    Κατα τον εμφύλιο δε, γλυτώσαμε μιά και καλή από τους λίγους προδότες που έκαναν όνειρα για μία "ενωμένη" Σλαβική Μακεδονία...

    Εσύ και ο συρφετός του να πάτε να πιείτε ξυδάκι και μία σόδα Σουρωτή να το χωνέψετε!

    Ζήτω ο Παύλος Μελάς!
    Ζήτω ο Τέλλος Άγρας!
    Ζήτω ο Καπεταν Νικηφόρος!
    Ζήτω ο Μακεδονικός Αγώνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Χαιρετισμούς από ένα τρισέγγονο του Νικηφόρου!! Αν χρειαστεί Μανιάτε και Κρητικοί θα ξαναπολεμήσουμε!!

    Τρέμετε ΕΑΜοβούλγαροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ρε συ Ανωνυμε, μη το "παιζεις" τοσο πολυ, γιατι ειναι πλεον εμφανεις οι επιπτωσεις της μ... στο πνευματικο σου επιπεδο. Ασε τα μεγαλα λογια, εφ' οσον ξερουμε οτι "Μανιατες και Κρητικοι θα μας κλ... την ψ...". Ποιος Μελας, ποιος Αγρας και τα συν αυτοις λοιπα ψυχοανωμαλα υποκειμενα; Αυτοι τα "εκαναν" επανω τους οταν ακουγαν για τσετες και βοεβοδες. Μονο αμαχους μακεδονες χωρικους εσφαζαν και βιαζαν αθωες γυναικες. Κι' επειδη κατα την λαικη ρηση "ολα εδω πληρωνονται", γνωριζουμε και τι τελος ειχε ο καθ' ενας απ' αυτους. Το "καθυστερημενο" εκεινο παιδι που λεγοταν Π. Μελας, το σκοτωσε το ιδιο το πρωτοπαληκαρο του ο Λακης Πυρζας για να του παρη τις λιρες (καθ' οτι πονηρος ο βλαχος!.). Αυτο δε τεκμαιρεται απο την ".... μυστικως (λογω Τουρκων) ενεργηθεισαν εξετασιν της σωρου, ενθα διεπιστωθη οτι η βολις (σφαιρα) του οπλου εισηλθεν της αριστερας μεσοοσφυικης χωρας ...." κλπ. Εαν κατα τα λεγομενα της ελληνικης "ιστοριας" τον ειχε πυροβολησει Τουρκος απεναντι του, τοτε γιατι δεν αναφερεται οτι επληγη στην αριστερη κοιλιακη χωρα, καθ' ην στιγμην βγαινοντας στην αυλη ειχε τα νωτα του στον τοιχο του σπιτιου; Οσον αφορα δε σ' εκεινη την διεστραμμενη φυσιογνωμια που ακουγε στο ονομα Τελλος Αγρας, ως "χομπυ" του ειχε τα βλαχοχωρια. Αποκαλωντας του βλαχους "Ρουμουνους προδοτες", επιδιδονταν σε εγληματικες ενεργειες εις βαρος τους καθως και βιασμους γυναικων. Ομως στο τελος βλαχοι τον συνελαβαν (Γκεοργκι Μουτσιτανο απο Κρουσεβο και βοεβοδα Ζλαταν) και τον περιεφεραν στα χωρια, οχι για να τον βασανισουν και να τον γελοιοποιησουν κατα την ελληνικη προπαγανδα, αλλα για να του απαγγελθουν κατα προσωπο κατηγοριες απο οσα ατομα η οικογενειες ειχαν υποστει ο,τιδηποτε απ' αυτον και τον συρφετο του. Σχετικα δε με τον θανατο του αναφερει η Εγκυκλοπαιδεια Π. Δρανδακη (τομος Α): " Η υπο του ανακριτου Εδεσσης Η. Φιλιππιδου, οντως εν τη τουρκικη υπηρεσια,γενομενη αυτοψια , διεπιστωσεν, οτι απηγχονισθησαν (ζωντες δηλ. αυτος και ο Τ. Μιγκας), ανευ αλλων σωματικων κακωσεων, παρα τα επιμονως περι του εναντιου γραφεντα(!)". Επισης δε και η Π.Δελτα αναφερει σε προσωπικη της συνομιλια με τον "μακεδονομαχο" Βολανη, μια περιπτωση κατα την οποια ο ιδιος του διερωτατο εαν θα τον συγχωρηση ο Θεος για την ιδιαζοντως ειδεχθη εγκληματικη του πραξη, στο χωριο Σβετα Πετκα - Λερινσκο (Αγ. Παρασκευη Φλωρινης), πριν φυγει να καυση μεσα στο σπιτι της ζωντανη ολη την οικογενεια που τους φιλοξενησε για μια εβδομαδα !!.. "Αυτοι" ησασταν ρε χαμαιρπη υποκειμενα!. "Μαγκια" στους αθωους κι' ανισχυρους και "στησιμο" νωτων σας στους ισχυρους Τουρκους (απ' τους οποιους προφανως "κατι" σας αρεσει!!.). Αυτα που ξερατε στο παρελθον ξεχαστε τα. Τους χαρακτηρισμους ΕΑΜοβουλγαροι κλπ κρατηστε τους για σας "ελληναραδες" που καταγεστε απ' τα μεγαλα "τζακια" των Κιουταχη και Ιμπραημ!.. Εμεις, σαν Μακεδονες θα κανουμε ο,τι μας γουσταρει κι' οποιος εχει "προβλημα", ας ερθει να το αναφερη. Θα του δωσουμε "αντιβιωση".
    SOLUNCANEC.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήξερες λίγη ιστορία φίλε, θα καταλάβαινες ότι οι Βούλγαροι και οι απόγονοί τους οι σημερινοί Νεομακεδόνες ηττήθηκαν όχι από τους Μανιάτες και τους Κρητικούς αλλά από τους Μακεδόνες. Γι αυτό μη χαίρεσαι που θα κατατροπώσεις κάτι Μανιάτες και Κρητικούς. Πάλι από Μακεδόνες θα την εύρετε εσείς οι αρνησιπάτριδες σλαβολάγνοι και αγαλματολάγνοι.

      Διαγραφή
    2. Ασε τους Κρουσοβίτες ρε πουσταρά ήσυχους. όλοκληρη επιστολή έστειλαν προς το ελληνικό προξενείο που επιζητούσαν την ένωση με την Ελλάδα. Ο κίνδυνος ήταν εντονότατος αφου οι Βούλγαροι ετοίμαζαν το δικό τους κομιτάτο για μόρφωμα επι του Κρουσόβου. Δε μου λές ρε Τάταρε! Ο Ντέλτσεφ πόσους Κρουσοβίτες εσφαξε για βίαιη βουλγαροπόιηση? Τράβα ψόβα και πάρε καμμια πίπα στον Γρεκύλο Γρούγιο σου. Γαμιώλα

      Διαγραφή
  49. Πω!!!Πω!!!
    Τι να πρωτο θαυμάσω!!
    Τόν έχοντα το μπλόκ? Η βεβαίως ..βεβαίως ...
    Τους διάφορους ανώνυμους που υπογράγουν με την Μακεντόσκα γλώσσα του Μ.Αλέξανδρου των "γηγενών!!!???" δηλαδή "Μακεντόνσκι!!
    Που όχι μόνον χαιρετούν με τα "Soluncanec" αλλά οι αφελείς πιστευουν πως μπορούν να είναι
    απόγονοι ΟΧΙ των σπόρων των Σλαβων που εμφανίστηκαν στα Μακεδονικά εδάφη τουλάχιστον 1500 χρόνια μετά αλλά .....των "γηγενών ...Μακεδόνωωωωωων" ....που στην πορεία άρχισαν να ομιλούν... Μακενόσκαγια ..α συγνώμη Μακεντόσκι.Παρεπιπτόντως πως έλεγε τον Βουκεφάλα γνήσιε Μακεντόσκαγια ο προοοοοοπροπάπππουυυυυυςς σου Μ.Αλέξανδρος?? Βουκεφάλσκα ???
    Αλοίμονοοο!! στους μη έχοντες μνήμη ,στους μη έχοντες ιστορία στους μη έχοντες κάτι ΒΡΕ παιδί μου να ξαποστάσουν!!!
    Δυστυχώς γίνονται αστεία ανθρωπάκια με μορφή αυτήν που οι κατακαημένοι πάντα "ονειρευόταν""
    Οσο για τους θρησκευτικούς πολέμους ας τους αφήσουμε ήσυχους πάντα οι ίδιοι ειναι και ο κοσμάκης την πληρώνει!!
    Βέβαια πρέπει να ομολογίσω πως διαβάζοντας όλα τα παραπάνω από τους παθιασμένα ανιστόρητους,απάτριδες, και κυρίως εσκεμμένα ξεγελασμένους αυτοονομαζόμενους "γηγενείς" Μακενόσκαγια.. ένα πράγμα και εντύπωση μου έκανε και πάρα πολύυυυυ γέλασα!!

    Η μεγάλη τους έφεση στην ιστορία, οι αναδρομές σε τύπου "εξιστορήσεις ενδιαφερομένων πχ προσωπική συνομιλία της Π.Δέλτα....(λές και ο ίδιος ήταν παρών και άκουγε με τα αυτάκια του???!!...).Αυτή δε η μεγάλη τους έφεση προς την εσκεμμένη αληθοφάνεια με έκανε να πάω σουμπιτος στο φαρμακείο για παυσίπονα ...πόνου γέλιου ..εκ του γελοίου του πράγματος προκληθέντος!
    Ευχαριστώ για τόν χώρο κύριε έχοντα το μπλόκ αν και αδυνατώ να πιστεψω πως η αναρτηση μου θα δει το φως!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βρε ανώνυμε, οκ καταλαβαίνω πως κάτι θέλεις να πεις διότι αν δεν πείς τα παραμύθια που σου μάθανε θα σκέσεις ποίμνιο αλλά έχω μια απορία. Τον Αλέξανδρο τον στρατηλάτη γιατί τον μπλέκεις; Οκ σλάβοι δεν υπήρχαν τότε και (σλαβο)μακεδονικά δεν υπήρχαν επίσης ούτε τα μίλαγε αλλά ούτε κι ελληνικά μιλούσε ως μητρική του γλώσσα; αλλά ξέρεις κάτι ανώνυμε; όλη η βλακεία που σε πότισαν από παιδί φαίνεται όταν γράφεις "Οσο για τους θρησκευτικούς πολέμους ας τους αφήσουμε ήσυχους"! Ώστε να τους αφήσουμε ήσυχους έ; Γιατί; Επειδή έτσι σε βολευει; Αμ δε σφάξανε! ΥΓ. έχω πει κι έχω ξαναπεί, εδώ μπορεί ο καθένας να λέει την γνώμη του αρκεί να μην προσβάλει ή διαπραγματευεται τ' ανρώπινα δικαιώματα.

      Διαγραφή
  50. μόνο που αναφέρεστε στη διάλεκτο ως "σλαβομακεδόνικα" , μάλλον δεν έχετε διαβάσει το μάθημα σας...όσο για το αν υπήρξε μύθος ή όχι ο μακεδονικός αγώνας-γιατί ΠΑΝΤΑ σε αυτή τη χώρα, πρέπει να υπάρχουν στρατόπεδα απόψεων και πόλεμος μεταξύ των- μάλλον, θα έπρεπε να ντρεπόμαστε να το σκεφτόμαστε υποθετικά έστω, γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου μας, και ειδικά της Μακεδονίας, το οποίο θα έπρεπε να διαφωτιστεί και να προβληθεί περισσότερο , παρά να πολεμάται δεξιά και αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ο Μακεδονικός Αγώνας ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα από το Ελλαδικό κράτος, ιδίως από την κάτω του Ολύμπου Ελίτ. Είναι γεγονός ότι το Αθηναϊκό κυρίως κατεστημένο αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει τους Μακεδόνες ακόμα και σήμερα εν πολλοίς, ως κάποιους βάρβαρους που πρέπει να εξελληνίσει. Αυτό βέβαια είναι η μία οψη του ζητήματος. Γιατί όταν από την επανάσταση του 1821 έως την ίδρυση του Ελλαδικού κράτους πρωτοστάτησαν και στελέχωσαν την κίνηση Μακεδόνες (ακόμα και σλαβόφωνοι), στη συνέχεια αποπέμφθηκαν ως μυάσματα και πέρασαν στην αφάνεια έως σήμερα.

    Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι ο Μακεδονικός Αγώνας διεξήχθη ουσιαστικά από τη λήξη του ατυχούς πολέμου έως τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Δηλαδή την περίοδο 1897-1912 (16 χρόνια), από τότε δηλαδή που οι Βούλγαροι ξεκίνησαν τις δολοφονίες. Ουσιαστικά το Ελλαδικό κράτος συμμετείχε μόνα τα 4 από τα 16 χρόνια κι αυτό με χίλια παρακάλια με αντιπροσωπείες να κατεβαίνουν στην Αθήνα να ικετεύουν για βοήθεια, με τη συμβολή του Μακεδόνα Στέφανου Δραγούμη (η επίσκεψη του Κώττα στον Κωνσταντίνο θεωρείται από τη Βουλγαρική ιστοριογραφία, η έναρξη της επίσημης εμπλοκής του Ελλαδικού κράτους). Μαζί με τους 2.000 νοτιοελλαδίτες μαχητές πολέμησαν και 3.500 Μακεδόνες οπλίτες, οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν από την αρχή έως το τέλος του αγώνα και χωρίς να έχουν την πολυτέλεια να αποσύρονται όταν τα πράγματα στραβώναν με τις οικογένειές τους στα χωριά. Η ουσία είναι λοιπόν ότι ο Μακεδονικός αγώνας θα διεξάγονταν και διεξάγονταν είτε έρχονταν νοτιοελλαδίτες να πολεμήσουν είτε όχι. Απλά οι νοτιοελλαδίτες έκαναν τη διαφορά αφού οι Βούλγαροι είχαν από πίσω τους τη Ρωσική Αυτοκρατορία και την ανοχή των λοιπών δυνάμεων (Αγγλία, Αυστρουγγαρία).

    Και η σημασία του Μακεδονικού αγώνα είναι τεράστια γιατί ήταν ένας αγώνας που διεξάχθηκε απέναντι σε πολλαπλούς εχθρούς. Οι Μακεδόνες είχαν να αντιμετωπίσουν την Βουλγαρική απειλή, τις Ρωσικές και Γαλλικές χωροφυλακές που μετά τη συμφωνία της Μυρστέγης κατέκλισαν την περιοχή, τις Τουρκικές αρχές, Τη Ρουμανικά βία και προπαγάνδα, την Αλβανική και Τουρκαλβανική βία και τη Σερβική προπαγάνδα. Είχαν επίσης να αντιμετωπίσουν την καχυποψία, την αλλαζονία και την αδιαφορία των νοτιοελλαδιτών οι οποίοι αντιμετώπιζαν το ζήτημα ιμπεριαλιστικά, περιφρονούσαν τους Μακεδόνες, φέρονταν βίαια στους Ελληνικούς πληθυσμούς, οι οποίοι με στωική υπομονή τα δέχονταν όλ' αυτά προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη ελευθερία. Γι αυτό και σε στρατιωτικό επίπεδο, η Ελληνική πλευρά ήταν πάντοτε διχασμένη, ασυντόνιστη και αλλοπρόσαλη. Οι έριδες Πελοποννησίων και Κρητών μεταφέρθηκαν στα βουνά της Μακεδονίας και αντιμετώπισαν την αποστροφή και σε ορισμένες περιπτώσεις και την οργή (βλέπε τις επιστολές του Φλωρινιώτη Λάκη Πύρζα προς τον πρωθυπουργό) των Μακεδόνων. Μόνο μετά το 1907 όταν οι νοτιοελλαδίτες πείστηκαν να συνεργαστούν με τους τοπικούς αρχηγούς εξομαλύνθηκε η κατάσταση και σημειώθηκαν επιτυχίες στο στρατιωτικό πεδίο.

    Δεν ήταν ένα μικρό "21" επομένως, ήταν ένα "τεράστιο βήμα που πήγε την Ελλάδα έναν αιώνα μπροστά". Το ότι έως σήμερα δεν έχει ασχοληθεί το Ελλαδικό κράτος σοβαρά με το θέμα είναι γιατί η Αθηναϊκή Ελίτ αντιμετωπίζει ακόμα τους Μακεδόνες ως μυάσματα (δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα Μακεδόνας στρατηγός στο στράτευμα) προκειμένου να βαυκαλίζονται οι νοτιοελλαδίτες ότι είναι οι μοναδικοί φορείς Ελληνισμού (και να το εξαργυρώνουν φυσικά αυτό). Απόδειξη είναι ότι δεν έχει γίνει ακόμα σοβαρή ανάλυση των γεγονότων σε ακαδημαϊκό επίπεδο και τα πανεπισημιακά συγγράμματα για το θέμα είναι απειροελάχιστα. Όλοι οι αναλυτές του θέματος (είτε οι λεγόμενοι "εθνικιστές", είτε οι λεγόμενοι "προοδευτικοί") ανατρέχουν σε ξένη βιβλιογραφία και αναγκαστικά υιοθετούν εν πολλοίς απόψεις άλλων εθνικών και πολιτικών τάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. τελικα Κλειτωρ ζουσες κι εσυ στον μακεδονικο αγωνα.Επρεπε παλικαρι μου να μας το ειχες πει νωριτερα για να σε πιστεψουμε και να μην αρνηθουμε τα λεγομενα σου.Και κατι τελευταιο.Μαθε πως διχως τη μακεδονια και καποια αλλα διαμερισματα η Ελλαδα θα ηταν φτωχοτερη απο οτι ειναι σημερα.Επιτελους παραδεχτειτε καποια πραγματα και σταματηστε να θελετε να δειχνεται εξυπνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ONE YEAR CAMPAIGN MADE A MAKEDONIAN ARMY 1916-7

    ENA XRONO EKSTRATIA EKANE O MAKEDONIKOS STRATOS1916-7
    ELABE MEROS STHN APELEU3ERVSI TIS FLORINAS KYNHGHSE TON AUSTRIAKO STRATO DIELYSE TIS BOULGARIKES TSETES
    100 KOMMITATZIDES POU KRYFTIKAN STIN ALBANIA EPSAKSE KE TOUS EKTELESE OLOUS MAZI KE TOUS SYNERGATES TOUS.
    DIESXISE TIN SERVIA TO MONASTIRI KE EISEVALE STIN ALBANIA 2 FORES AIXMALOTISE TOUS MAUROBOUNIOUS GIA NA PERASI OPOS EKANE ME TOUS SERVOUS.MPAM DEN TOLMHSE KANENAS.EFTASE EOS EKSO APO TO SERAGEVO KE GYRISE PISO XORIS KAMIA APOLIA TONIZO KAMIA.
    H GERMANIA ESTILE 20000 STRATO TON OPION DIELISAN.
    H GALIA TOUS EDOSE GRAN METALION KE DIKEOMA SHMEAS
    SAN SYMAXOI OXI ME TOUS BENIZELIKOUS POU EDO ORGIAZAN.
    4 BOULGARIKES SHMEES DOSANE STOUS GALOUS KAI TOUS PARAXORH3IKE OSO GALIKO STRATO 3ELOANE NA XRHSIMOPIOISOUN.
    AKOMA DEN DIALI3IKE TIPOTA.
    OSO GIA TON BENIZELIKO KAPTEN STEFO STIN FLORINA TON ESTILAN DEMENO STOUS GALOUS THES/NIKI.
    TOYS ANTARTES TIS BERRIAS ESTILAN PISO TOUS ALLOUS
    FLORINAS KASTORIAS 200 ATOMA DI3EN MAKEDONOMAXOI TYPOU STEFANOU.AFOU TOUS AIXMALOTISAN DIOTI HTAN PRODOTES TOUS KSYLOKOPISANE GIA MHN TOUS EKTELESOUN
    KE KSYPOLITOUS EDIOKSAN.
    AYTH HTAN H EMFANISI TOU MAKEDONIKOU STRATOU.
    AUTA OLA KRYBOUN H PAGKOSMIOI SYNOMOTES.
    GERMAN STAFF SENT FROM EASTERN FRONT Colonel PARASIMOFORIMENO
    Kill him.1917.
    YPARXOUN KINHMATOGRAFIKA NTOKOUMENTA.

    YPARXOUN TA EGRAFA OLA POU OI EDO PRAKTORES KATESTREFAN.
    TORA 3A KSEMPROSTIAS3OUN SYNTOMA ME TIS APOZHMIOSIS POU 3ELOUN.
    OLOKLHROI LOXOI TAGMATA SYNTAGMATA PARADINONTAN
    EKATOMBES APO AEROPLIA KE AEROPLANA TI NA POUN OI EDO PRODOTES TO MOUNI POU TOUS PETAZE TA PAIDIA TOUS TA EXOUN KANI POLITIKANTIDES STO SVERKO OLOU TOU LAOU.
    EDO MAS EFERAN GIATI DEN MILAME.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αν νομίζετε ότι τα εδάφη ελευθερώνονται μ'ευχολόγια είστε βαθιά νυχτωμένοι και εκτός πραγματικότητας.
    Σαφώς και γίναν δολοφονίες,προσποιητές συμμαχίες και ανομίες απ'όλες τις πλευρές στο Μακεδονικό Αγώνα.
    Δεν υπήρχε άλλη επιλογή,αν δεν αντιδρούσαμε δε θα είχε μείνει Έλληνας ζωντανός,οι Βούλγαροι είχαν αρχίσει τέτοιες πρακτικές απ'το 1895!

    Ξεκολλάτε επίσης με την καραμέλα εθνικισμός φασισμός,είνει εντελώς διαφορετικά πράγματα.
    Χωρίς εθνικισμό θα'μασταν ακόμα σκλαβωμένοι στους Τούρκους και Βούλγαρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στην πρώτη παράγραφο σωστά τα λες. Εγκλήματα έγιναν και από τις δύο πλευρές αλλά στα σχολεία και στην "επίσημη" ιστορία μαθαίνουμε μόνο τα εγκλήματα των άλλων. Τα δικά μας δεν τα λέμε, σαν να μην έγιναν ποτέ. Το βρίσκεις σωστό;

      στην δεύτερη παράγραφο είσαι εντελώς λάθος. Ο φασισμός είναι παιδί του εθνικισμού, είναι υπερεθνικισμός. Χωρίς εθνικισμό λες θα είμασταν ακόμα σκλαβωμένοι αλλά αυτό είναι μία ακόμη ουτοπική δοξασία διότι δεν απαντάει στο ερώτημα, πριν υπάρξουν έθνη (πριν την γαλλική επανάσταση δηλαδή) δεν ζούσαν άνθρωποι σ' αυτόν τον τόπο; δεν μιλούσαν ελληνικά; Η ελευθερία του ανθρώπου αγαπητέ λίγη πολύ λίγη σχέση έχει με τα έθνη.

      Διαγραφή
    2. γαλλική επανάσταση....μάλιστα....

      «το ελληνικόν εόν όμαιμόν τε και ομόγλωσσον και θεών ιδρύματα κοινά και θυσίαι ήθεά τε ομότροπα»
      Σε αφήνω να βρεις μόνος σου, ποιός και πότε τα έγραψε αυτά.
      Μάθε επίσης ότι η πλήρη ελευθερία του ανθρώπου βρίσκεται μόνο στη ζούγκλα..οπότε η ελευθερία σου φτάνει μέχρι τον αμέσως δυνατότερο. Στις ανθρώπινες κοινωνίες η ελευθερία μας έχει άμεση σχέση με το περιβάλλον μας...την οικογένεια, την γειτονιά, την πόλη, το έθνος και τέλος την ανθρωπότητα στο συνολό της. Το μικρότερο υποσύνολο έχει πάντα μεγαλύτερη επίδραση αφού μας αφορά άμεσα. Συνεπώς....μεγαλύτερη μαλακία από αυτή που διάβασα μέσα σε 2 παραγράφους σου...έχω καιρό να δω..

      Διαγραφή
  55. Καλά θα κάνουν όλοι αυτοί πού υβρίζουν και διαστρεβλώνουν την ιστορία για τον Μακεδονικό Αγώνα, να μελετήσουν τις πηγές και τα ιστορικά αρχεία, σχετικά με αυτό το ένδοξο και ηρωϊκό έπος της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος και του Γένους μας. Ο Μακεδονικός αγώνας, μπορεί να είχε και θρησκευτικό χαρακτήρα, ανάμεσα σε Εξαρχικούς και Πατριαρχικούς, αλλά είχε και χαρακτηρά απελευθερωτικό. Γι' αυτούς πού μιλάν για τον δικέφαλο αετό της Κωνσταντινουπόλεως, καλά θα κάνουν να μελετήσουν την ιστορία και την προσφορά του Πατριαρχείου μας. Εάν δεν ήταν το Πατριαρχείο με τους γενναίους Πατριάρχες, να στείλουν νέους και με αυτοθυσία Μητροπολίτες σε όλη την Μακεδονία, εμείς σήμερα θα είμασταν Βούλγαροι. Άλλωστε ορισμένοι από τους σχολιαστές αυτό θα ήθελαν. Ο Μακεδονικός Αγώνας, έβαλε τις βάσεις το άλλο ηρωϊκό έπος του 1912 - 1913. Είναι οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, που έβαλαν τέλος στις διεκδικήσεις των Σλάβων και των Ρώσσων στα εδάφη της Μακεδονίας της Θράκης. Οι απόψεις και οι γνώμες ορισμένων, ευτυχώς ολίγων, για παραμύθια, για μύθους, για ανύπαρκτο Μακεδονικό Αγώνα, πέφτουν στο κενό. Και πέφτουν στο κενό, γιατί η ιστορία άλλα μας διδάσκει. Όλη η Μακεδονία, ειναι ποτισμένη από τα αίματα των ηρώων της πίστεως και του Γένους των Ρωμηών. Ο Παύλος Μελάς, ο Τέλλος Άγρας, ο Καπετάν Κώττας, ο Νικηφόρος, ο Καπετάν Ακρίτας, και πολλοί άλλοι, φαίνεται πώς σε ορισμένους ανιστορίτους και ανεγκέφαλους φαντάζουν τέρατα, σε αντίθεση με τους φίλους τους τούς Κομιτατζήδες, Καζάπτσε, Μήτρο Τάνε, Ζλατάν, Τσακαλάρωφ και άλλους πού γι' αυτούς είναι "ήρωες". Όσο και να προσπαθούν να μειώσουν την σημασία και το μεγαλείο του Μακεδονικού Αγώνος, διαψεύδονται. Όσο και να θέλουν να μειώσουν την πρσφορά του Πατριαρχείου, αλλά και των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνος, τα μνήματα, τα αίματα και τα ιστορικά γεγονότα θα τους εκδικηθούν. Εάν δεν τους αρέσει να μαθαίνουν για τον Μακεδονικό Αγώνα, ας πάνε στα Σκόπια, στη Βουλγαρία, ή όπου αλλού θέλουν. Η Μακεδονία, είναι μία και Ελληνική. Οι μόνιμοι και νόμιμοι κάτοικοι της Μακεδονίας μας είμαστε εμείς, οι απόγονοι αγίων και ηρώων. Εαν οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να λέγονται Μακεδόνες και να αμφισβητούν την ελληνικότητα της περιοχής, αλλά και την προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ας λέγονται όπως θέλουν. Μακεδόνες και Πατριαρχικοί όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλά θα κάνεις να διαβάσεις και κάτι άλλο πέρα απ' ότι σου έμαθαν σε σχολείο και κατηχητικό.

      Διαγραφή
  56. Ούτε στο κατηχητικό, αλλά ούτε και στο σχολείο. Αυτά πού γνωρίζω για τον ΕΝΔΟΞΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ και ας μην σου αρέσει αυτό το επίθετο, τα έμαθα μέσα από τα αρχεία και τις πηγές. Καλά θα κάνει και εσύ, αλλά και οι όμοιοί σου να μελετήσετε τα αρχεία αλλά και τις πηγές της εποχής και ύστερα να μιλάτε για μύθους και ψεύδη σχετικά με το ηρωϊκότερο αυτό έπος της νεοτέρας Ελλάδος. Ο Μακεδονικός Αγώνας, είτε σας αρέσει είτε όχι, είναι μία πραγματικότητα. Εκατοντάδες είναι τα θύματα των Κομιτατζήδων, απέναντι σε Έλληνες - Ρωμηούς και Πατριαρχικούς. Κορυφαίος, ο Τέλλος Άγρας, πού μαζί με τον επιστήθιο φίλο του Αντώνη Μίγγα, βρήκαν φρικτό θάνατο από τους Κομιτατζήδες Ζλατάν και Καζάπτσε. Εκτός και αν για σένα και τους φίλους σου και αυτό είναι ένα παραμύθι. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν και ας κοιτάξουμε για λίγο την ιστορία. Τη ιστορία όμως, όπως είναι καταγεγραμμένη και όχι την ιστορία πού θέλετε ορισμένοι, τύπου Ρεπούση να γράψετε. Όσοι επιχειρήσουν να διαστρεβλώσουν την ιστορία, η ίδια η ιστορία θα τους εκδικηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Γιατί μπερδεύετε όλοι τον εθνικσιμό με τον σωβινισμό; Όποιος αγαπάει την πατρίδα του, όποια κι αν είναι αυτή, είναι απαραίτητα και φασίστας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όχι! Όποιος αγαπάει την πατρίδα του δεν είναι φασίστας. Είναι όμως φασίστας όποιος μισεί τις πατρίδες των άλλων, όποιες κι αν είναι αυτές.

      Διαγραφή
    2. Επομένως οι σωβινιστές είναι οι φασίστες… όχι οι εθνικιστές. Ας το μάθουν όλοι λοιπόν για να μην χαρακτηρίζουν «φασίστα» όποιον δηλώνει ότι είναι εθνικιστής.

      Διαγραφή
    3. Άλλος ένας αγράμματος που νομίζει πως επειδή έμαθε μια σοφιστεία είναι κι έξυπνος. Ξέρεις αγράμματε ο εθνικιστής και ο σωβινιστής διαφέρουν από ελάχιστα έως καθόλου, κοινώς ταυτίζονται και αυτό διότι εθνικισμός είναι εκείνη η «πολιτική» ιδεολογία που υποστηρίζει την ιδέα της εθνικής ταυτότητας για μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, τη διατήρηση της ταυτότητας αυτής και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών των ατόμων ενός έθνους δια της επιβολής και του μίσους προς όλες τις άλλες εθνικές ταυτότητες. Δεν γίνεται λοιπόν να είναι κάποιος εθνικιστής αλλά όχι σωβινιστής αφού σκοπός του εθνικισμού είναι η επικράτηση της μιας και μοναδικής καθαρής εθνικής ταυτότητας του εκάστοτε εθνικιστή του όποιου έθνους. Μάθε λοιπόν και πες σε όλους ότι η διατήρηση της όποιας εθνικής ταυτότητας και των χαρακτηριστικών ενός έθνους στηρίζεται στον πολιτισμό (αν παράγει ή όχι) και όχι στον εθνικισμό. Ο εθνικισμός ίσως και μάλλον ίσχυε πριν την ύπαρξη πολιτισμών τότε όπου το κάθε πλήθος (έθνος = πλήθος, αγράμματε) της τάδε οικογένειας πιθηκοειδών έσπαγε τα κεφάλια του παρακείμενου πλήθους για να ορίσει τον χώρο του. Μετά ήρθε ο πολιτισμός αλλά δυστυχώς κάποιοι παραμένουν πιθηκοειδή, ήτοι εθνικιστές δηλαδή απολίτιστοι και μονολεκτικά, ζώα.
      Αυτός λοιπόν που αγαπάει την πατρίδα του όντας πολιτισμένος παράγει πολιτισμό ενώ ο εθνικιστής παράγει πόλεμο και μόνο πόλεμο και ο πόλεμος ΔΕΝ είναι πολιτισμός, είναι βαρβαρότητα όπως βάρβαροι είναι και οι εθνικιστές διότι αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι το έθνος δημιουργός αλλά το έθνος ηγέτης (επί εθνών). Άλλο πράγμα η αγάπη και άλλο η ηγεμονία.
      ΥΓ. σεμινάριο τέλος, και πολύ σου ήταν.

      Διαγραφή
    4. "Κοιμάσαι πατριώτης και ξυπνάς φασίστας"
      (παλιά αναρχική παροιμία...)

      Διαγραφή
    5. ή δεν ξυπνάς (η συνηθισμένη συνέχεια της παροιμίας)

      Διαγραφή
    6. Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
      Συγγνώμη Κλείτωρ δεν γνώριζα ότι ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που συμμετέχουν στην παραποίηση, στην παραχάραξη στην αλλοίωση και στην διαστρέβλωση των γεγονότων, των πράξεων, των λέξεων κλπ…

      Εξάλλου αυτή η χώρα υποφέρει εδώ και αιώνες εξαιτίας τέτοιων ανθρώπων που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες…

      Η διαστρέβλωση της εννοίας των λέξεων ξεκινάει άλλωστε από πολύ παλιά, από τότε που:
      Οι εταίρες ταυτίστηκαν με τις πόρνες
      Ο Εωσφόρος ταυτίστηκε με τον διάβολο
      Το Δαιμόνιο του Σωκράτη ταυτίστηκε επίσης με τον διάβολο
      Η γη από σφαιρική έγινε επίπεδη
      Ο εραστής απέκτησε σεξουαλικές σχέσεις με τον ερωμένο
      κλπ, κλπ, κλπ

      Εδώ στα σχολεία μαθαίνουμε ότι η θεά Αφροδίτη ήταν θεά του ερώτα και της ομορφιάς γιατί να μην μάθουμε ότι ο εθνικισμός είναι το ίδιο με τον σωβινισμό…

      Διαγραφή
    7. αν ήθελες κι αν μπορούσες θα έγραφες δυο λόγια για να τεκμηριώσεις την άποψή σου αλλά αντ' αυτού επέλεξες να γράψεις άλλα αντ' άλλων πετώντας και μια κατηγόρια για το που ανήκω δήθεν. Για την ταμπακιέρα όμως τίποτα...
      Συμπεραίνω λοιπόν ότι απλώς δεν έχεις επιχειρήματα για να στηρίξεις αυτό που λες και συνεπώς πρόκειται για μια καραμέλα που πιπιλάς χωρίς να ξέρεις τι είναι. Αν κάνω λάθος εδώ είμαι για να τεκμηριώσεις αλλιώς ναι, αγράμματος.

      Διαγραφή
    8. Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
      ήμουν περισσότερο σαφέστατος απ΄ ότι νομίζεις... αλλά τελικά ή δεν θέλεις να καταλάβεις γιατί ανήκεις στους παραχαράκτες, παραποιητές κλπ ή δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί τελικά εσύ είσαι ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

      Διαγραφή
    9. "ήμουν περισσότερο σαφέστατος απ΄ ότι νομίζεις" άντε βρε αγ΄ραμματε να μάθεις την ελληνική γλώσσα πρώτα κι έλα μετά να τα ξαναπούμε! άκου εκεί "περισσότερο σαφέστατος" χαχαχα τι άλλο θα δω ακόμα...!

      Διαγραφή
  58. Πατριωτισμός είναι όταν η αγάπη για τους δικούς σου ανθρώπους έρχεται πρώτη. Εθνικισμός είναι όταν το μίσος για τους άλλους έρχεται πρώτο.
    Σαρλ Ντε Γκωλ, 1890-1970, Γάλλος Πρόεδρος

    Θα ήθελα να πω και εγώ δυο λόγια για το κύριο θέμα της συζήτησης. Συμφωνώ απολύτως με τον κ. Κλείτωρ ότι αν όχι όλη 60% της ιστορίας που μάθαμε στα σχολεία είναι πλύση εγκεφάλου και η σημερινή κατάσταση αυτό αποδείχνει. Όσο πιο πολύ στρέφεις έναν λαό προς τον εθνικισμό τόσο πιο εύκολα τον κάνεις ότι θέλεις.

    Ένα υγιές έθνος δεν έχει συνείδηση της εθνικότητάς του, όπως ένας υγιής άνθρωπος δεν έχει συνείδηση των οστών του.
    Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

    Σαν Έλληνες και σαν απόγονοι τον αρχαίων Ελλήνων που θυμούνται για την σοφία και την παιδεία πρέπει να είμαστε πιο ελαστικοί. Αυτά που μας μάθαν, αυτά που μας είπαν δεν είναι απαραίτητο να είναι και το σωστό, αντιθέτως θα ήθελα πάρα μα πάρα πολύ να μάθω την αλήθεια και ας είναι πικρή. Το να δέχεσαι και δεύτερη γνώμη και να συζητάς πολιτισμένα και ας γκρεμιστούνε τα ταμπού που είχες έως εχθές αυτή είναι παιδεία, είναι πολιτισμός. Θα ήμουν περήφανος (και είμαι περήφανος) που είμαι Έλληνας, αλλά να ξέρω τα πράγματα με το όνομα τους και όχι επειδή σε κάποιον του έφεξε να γράψει ότι του κατέβαζε εκείνη την στιγμή. Το να μάθεις την γυμνή αλήθεια και να απαιτείς την αλήθεια δεν κάνει κανέναν ανθέλληνα. Δυστυχώς υπάρχουν τρεις είδη ανθρώπων. Αυτοί που κάνουν την προπαγάνδα και ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, αυτοί που δέχονται την προπαγάνδα χωρίς δεύτερη σκέψη (ανθρώποι με χαμηλή δείκτη νοημοσύνης) και δυστυχώς είναι οι περισσότεροι και τρίτων η ανθρώποι που ψάχνουν την αλήθεια επειδή δεν είναι στενόμυαλοι όπως η δεύτερη ομάδα και δεν είναι συμφεροντολόγοι όπως οι πρώτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να ένας ακόμα που χρησιμοποιεί το μυαλο του. Γειά σου Χρήστο!

      Διαγραφή
  59. ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΛΕΓΟΜΕΝΟ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ" ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΛΑΒΟΥΣ, ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΖΗΣΕΙ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ. Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΑΙΞΕ ΡΟΛΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟ 2012. Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ 1908. ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2012. ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εντάξει, τι να σχολιάσω για κάποιον που γράφει πως οι μακεδονομάχοι πολεμούν το 2012; Μεγάλε, κόψε τα ληγμένα γιατί έχουμε αλλάξει αιώνα και χιλιετηρίδα.

      Διαγραφή
    2. Προφανώς εννοεί το 1912 και πρόκειται για λάθος στη δακτυλογράφηση. Βέβαια εσύ ως άθεος αναρχοκομμουνιστής είναι φυσικό να προσπαθείς και αυτό να το ερμηνεύσεις μέσα από σταλινικές παρωπίδες. Αυτό δεν κάνατε πάντα άλλωστε, εσείς που σφάζατε τους συντρόφους σας με εντολή του κόμματος από την "μητέρα ρωσία";

      Διαγραφή
  60. Aκόμη και σήμερα επιχειρείται η σπίλωση του ονόματος του Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη με φωτογραφίες που τον δείχνουν μαζί με Τούρκους κατακτητές και δημοσιεύονται επιστολές επαναστατών της Καστοριάς προς τον Μητροπολίτη που τον κατηγορούν για συνεργασία με τη "σάπια Οθωμανική Αυτοκρατορία" και ότι ήταν "προδότης των αδερφών του".
    H βασική διαφορά του Μητροπολίτη Γερμανού και του σεντραλιστή Τσακαλάρωφ ήταν ότι ο Καραβαγγέλης ήθελε μια Μακεδονία χωρίς Τούρκους ενώ ο Τσακαλάρωφ μια αυτόνομη και ανεξάρτητη Μακεδονία , όχι ΕΛΕΥΘΕΡΗ Μακεδονία,δηλαδή όπως ήταν τότε το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας ήταν μεν αυτόνομο αλλά όχι ελεύθερο κράτος αφού ήταν υποτελής του σουλτάνου.Ενώ ο Καραβαγγέλης ήταν αναγκασμένος από τις δολοφονίες Μακεδόνων από τους κομιτατζήδες του Τσακαλάρωφ να προσφύγει στις μισητές για αυτόν τούρκικες αρχές, είχε και έχει ακόμη τις κατηγορίες των αδελφοκτόνων για συνεργασία με τους Τούρκους.
    Ο Καραβαγγέλης ζητούσε την συνδρομή των τούρκων χωροφυλάκων και όχι την συνεργασία για προστατέψει το ποίμνιο του από τα αδελφοκτόνα κτήνη. Παραθέτουμε κατάλογο ονομάτων ανδρών και γυναικών Μακεδόνων οι οποίοι
    από το 1899 έως το 1903 δηλαδή από την αρχή της ένοπλης βίας και της Μακεδονίας έπεσαν θύματα του εκβουλγαρισμου ή "εκμακεδονισμού".

    Σκοτώθηκαν ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ, και από ποιους;
    Από τους αδελφοκτόνους "Μακεδόνες" ή (και) Βουλγάρους κομίτιτι-κομιτατζήδες.

    Από τον Τσακαλάρωφ και όχι από τους δυνάστες Τούρκους.

    Αυτά δεν ήταν αδέλφια των επαναστατών της Καστοριάς;

    Και όλα αυτά πριν τον Μακεδονικό αγώνα δηλαδή προτού τον θάνατο του ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΟΥ στις 13 Οκτωβριου 1904,

    Αυτή η ένοπλη βία ήταν ένας άνισος αγώνας ενόπλων εναντίων απροστάτευτων Μακεδόνων.

    Αυτά από ένα απόγονο Μακεδονομάχων που στέκεται αυτή τη στιγμή σε ματωμένα χώματα στην Καστοριά.

    http://yaunatakabara.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html?spref=fb

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η συνηθισμένη δικαιολογία των παπάδων, όπως και με τον άλλο τον κορυφαίο που ναι μεν αφόρισε την επανάσταση αλλά για το... καλό μας, για να μας σώσει. Βρε δεν πατε παραπέρα να μηρυκάσετε κουτόχορτο;

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή θες να μας πεις ότι τα ξέρεις καλύτερα από αυτούς που τα έζησαν; Μήπως έζησες και τότε στην περιοχή μας; Άσε καλύτερα να μιλήσει για αυτά τα θέματα κάποιος σχετικός. Είναι πολύ βαρύ το χόμπυ για το επίπεδο σου.

      Διαγραφή
  61. Κλείτωρ, από ότι φαίνεται από τα γραφόμενά σου, όχι μόνο Έλληνας δεν είσαι, αλλά και τελείως άσχετος μες την ιστορία. Εάν ήσουν Έλληνας, θα γνώριζες πολύ καλά την ιστορία, όχι αυτή πού θέλεις εσύ και οι όμοιοί σου να παρουσιάσετε, αλλά την ιστορία όπως αυτή είναι καταγεγραμμένη μέσα σε πηγές πού ούτε παραποιούνται, ούτε και αμφισβητούνται. Η Ιστορία της Μακεδονίας, την οποία αγνοείς παντελώς, είναι γραμμένη με αίμα και θυσία κληρικών, είτε αυτό σε αρέσει είτε όχι, αλλά και απλών ανθρώπων πού θυσιάστηκαν για να γράφεις εσύ αυτές τις ανοησίες τις οποίες γράφεις. Κληρικοί, όπως ο Γερμανός Καραβαγγέλης, αλλά και ο ήρωας Παπά Σταύρος Τσάμης, πού και μόνο το όνομά του θα σε φέρνει αλλεργία, τον οποίο σκότωσαν με τσεκούρια οι φίλοι σου Βούλγαροι Κομιτατζήδες, αλλά και οι σύγχρονοι φίλοι σου οι γυφτοσκοπιανοί, πού καμία σχέση δεν έχουν με την Μακεδονία. Απλοί άνθρωποι αλλά και νεαρές δασκάλες, όπως η Αικατερίνα Χατζηγεωργίου, ή η Βελίκα Ράϊκου, τις οποίες την μέν πρώτη την έκαψαν ζωντανή οι φίλοι σου οι Κομιτατζήδες στην Γευγελή, την δε δευτέρα την κατακρεούργησαν οι Βούλγαροι στα Γιαννιτσά. Σκέψου Κλείτωρ ότι υπάρχει και θάνατος, και τότε ήθελα να ήξερα πώς θα τους αντιμετωπίσεις όλους τους ήρωες της Μακεδονίας, όταν αυτοί θα χαίρονται ενώ εσύ θα τυραννιέσαι. Διάβασε τις πηγές και μάθε ιστορία, όχι αυτήν πού θέλεις, αλλά αυτή που πραγματικά είναι. Αλλιώς θα είσαι ένα πουλημένο τομάρι, προδότης και εφιάλτης της σύγχρονης ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βρε γελοίο υποκείμενο αν οι Έλληνες είναι σαν κι εσένα τότε ναι δεν είμαι Έλληνας αλλά μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Εγώ είμαι ο Έλληνας κι εσύ ο γραικός που ήρθες να μου τσαμπουνήσεις το ποίημα που σου έμαθαν στο σχολείο. Σας έχω βαρεθεί προ πολλού όλους εσάς του ηλίθιους που μασάτε σανό και κουτόχορτο και νομίζετε πως κάτι κάνετε. Ηλίθιο απόβρασμα πουλημενο τομάρι στον βωμό του ψευδους, προδότη της Ελλάδας κι εφιάλτη της αλήθειας. Σίχαμα της κοινωνίας, βδέλυγμα της ιστορίας είσαι. Το σκατό του τόπου τούτου είσαι από πάππου προς πάππου.

      Διαγραφή
    2. "Σκέψου Κλείτωρ ότι υπάρχει και θάνατος, και τότε ήθελα να ήξερα πώς θα τους αντιμετωπίσεις όλους τους ήρωες της Μακεδονίας, όταν αυτοί θα χαίρονται ενώ εσύ θα τυραννιέσαι".

      χαχαχαχαχα μα πόσο ΜΑΛΑΚΑΣ μπορεί να είσαι; χαχαχαχαχα με απειλείς με την μετά θάνατο ζωή ρε ηλίθιο απόβρασμα; χαχαχαχα δυστυχισμένο ποίμνιο....

      Διαγραφή
  62. 96 σχόλια και τα περισσότερα από αυτά από φανατισμένους πατριδοκάπηλους της κακιάς ώρας να λένε τα ίδια και τα ίδια βγάζοντας τ' απωθημένα τους. Προς όλους τους ελληναράδες λέω να πάτε να διαβάσετε ιστορία κι όχι τα παραμύθια που σας μαθαίνουν στα σχολεία. Τα σχόλια κλείνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails