Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

24 Νοεμβρίου 2014

τσι-πρα-πρα-πρα, τσι-πρα-πρα-πρα, τσιπρα, τσίπρα, τσι-πρα-πρα-πρα ΟΥ

 

Μια διαφορετική πτυχή των πιθανών πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα δίνει άρθρο του Economist και αφορά στις μελλοντικές σχέσεις κράτους και εκκλησίας, σε περίπτωση που το τιμόνι της διακυβέρνησης το πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι πιθανή, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως δείχνουν και οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, αν γίνει πρόωρη προσφυγή σε κάλπες, τότε είναι σοβαρό πλέον το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει αριστερεή κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας; Θα υπάρξει ένα νέο κονκορδάτο (άλλως πως: συμφωνία ανάμεσα στα δύο μερη). Αν ακολουθηθεί η ακραία λύση του διαχωρισμού θα συμβούν τα εξής:

Πρώτον η ορθόδοξη θρησκεία θα πάψει να έχει το κατοχυρωμένο δικαίωμα να θεωρείται η «επικρατούσα θρησκεία» και στη συνέχεια ο τερματισμός της διάταξης που θέλει τους ιερείς και τους εργαζόμενους στις εκκλησίες να έχουν έμμισθη σχέση με το δημόσιο, καινούργια διευθέτηση γύρω από το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, θα αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία, καθώς και η προσευχή πριν από την έναρξη των μαθημάτων και ο τερματισμός των φορολογικών απαλλαγών των θρησκευτικών ιδρυμάτων.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση στο αριστερό «ακροατήριο» ότι η επίσημη εκκλησία έχει αποκτήσει κομματικά χαρακτηριστικά και βλέπει με συμπάθεια την άκρα δεξιά. Μάλιστα άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα γύρω από το θέμα, αναφέρουν πως οι δεσμοί ανάμεσα σε κράτος και εκκλησία έχουν χαλαρώσει και μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα ήθελε να διαχωρίσει κι άλλο τα πράγματα

Ήδη, με την συντηρητική κυβέρνηση Σαμαρά, ο αριθμός των ιερέων που χειροτονούνται, μειώνεται δραστικά για οικονομικούς λόγους, ενώ στα σχολεία με τόσα παιδιά μεταναστών, η ορθόδοξη θρησκεία έχει πάψει να είναι η μοναδική. Έτσι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελε να προκαλέσει ολική ρήξη με την ηγεσία της εκκλησίας για πολλούς λόγους.

Πρώτον είναι δεδομένο πως η εκκλησία προσφέρει κοινωνικό έργο σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ και η αλλαγή των σχέσεων προϋποθέτει αλλαγή του υπάρχοντος Συντάγματος, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο. Τέλος, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να δηλώνουν αριστεροί, ταυτόχρονα όμως δεν κρύβουν πως νιώθουν -και είναι- χριστιανοί.

Economist: Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα υπάρξει νέα συμφωνία με την επίσημη εκκλησία -Τι θα αλλάξει | iefimerida.gr

 

2 σχόλια:

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails