Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

15 Απριλίου 2011

ΚΑΤΑΧΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ: ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ «ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ»

Ενημέρωση 18/4/2011 διαβάστε εδώ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΛΕΙΑΔΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Η ΚΑΤΑΧΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ - Δικαστική απόφαση για διακοπή των εργασιών κατάχωσης

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της εσπευσμένης κατάχωσης του βωμού των 12 θεών και των άλλων σημαντικών μνημείων της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, που ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες ανακατασκευής της γραμμής του Ηλεκτρικού.

Η κατάχωση ξεκίνησε αιφνιδιαστικά τις πρώτες πρωινές ώρες, ελάχιστα πριν συζητηθεί στα δικαστήρια η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε κατατεθεί από ενδιαφερόμενη Πρωτοβουλία Πολιτών. Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και διατάσσει τη διακοπή των εργασιών κατάχωσης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ζητήσει λύσεις που να διασφαλίζουν τόσο την ανάδειξη του μνημείου όσο και τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των επιβατών του Ηλεκτρικού, επισημαίνοντας ότι η πολύμηνη καθυστέρηση επαναλειτουργίας της γραμμής στο τμήμα Μοναστηράκι -Ομόνοια-Αττική δεν έχει σχέση με τα ευρήματα στην Αρχαία Αγορά.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος τονίζει την ιδιαίτερη σημασία των ευρημάτων, ως συμβολικού κέντρου της αρχαίας πόλης και σημείου αφετηρίας για τη μέτρηση όλων των αποστάσεων. Ρωτά την Κομισιόν κατά πόσο συγχρηματοδοτείται με ευρωπαϊκούς πόρους το έργο στα πλαίσια του οποίου γίνεται η κατάχωση των ευρημάτων, αν τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και συμβάσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και αν υπάρχει δυνατότητα να διατεθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την επιπλέον δαπάνη που θα απαιτούνταν για συνδυασμό της ανακατασκευής της γραμμής με παράλληλη ανάδειξη του μνημείου.

«Η αρχαία Αθήνα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, και η αποκάλυψη του κεντρικότερου μνημείου της έχει σημασία που υπερβαίνει τα ελληνικά σύνορα», δήλωσε οΜιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι αδιανόητο λοιπόν να αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο εύρημα ως πρόβλημα που πρέπει να «λυθεί» με δημιουργία τετελεσμένων, παράκαμψη της δικαστικής προστασίας και παραπομπή στο αυτόφωρο πολιτών που διαμαρτύρονταν. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε οι πρώτοι που στηρίζουμε τις συγκοινωνίες και τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς και καταθέτουμε προτάσεις ώστε η ανάδειξη του μνημείου να συμβαδίσει με την εξυπηρέτηση των επιβατών του Ηλεκτρικού και τη γρήγορη επαναλειτουργία του κλειστού τμήματος της γραμμής. Δε δεχόμαστε, όμως, να μπαίνει κάτω από το χαλί η ιστορική μνήμη, αρχαία και νεώτερη, μόνο και μόνο για να μην αλλάξει ο σχεδιασμός μιας εργολαβίας».

Aκολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου

Θέμα: κατάχωση σημαντικού αρχαίου μνημείου στην Αγορά των Αθηνών

Κατά τις εργασίες ανακατασκευής της γραμμής 1 του μετρό της Αθήνας, ήρθαν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα που αναγνωρίστηκαν ότι ανήκουν στο Βωμό των 12 Θεών (1). Το συγκεκριμένο μνημείο αποτελούσε κατά το συμβολικό κέντρο της αρχαίας πόλης και σημείο αφετηρίας για τη μέτρηση όλων των αποστάσεων (2).

Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού υποστήριξε δημόσια τη διατήρηση του μνημείου (3), και πρωτοβουλίες πολιτών κατέθεσαν αίτηση για επείγοντα μέτρα δικαστικής προστασίας που επρόκειτο να συζητηθεί στις 15.4.

Όμως τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Απριλίου, ελάχιστα πριν τη συζήτηση της αίτησης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, συνεργεία του εργολήπτη ξεκίνησαν εργασίες κατάχωσης των ευρημάτων (4), αγνοώντας όλες τις εναλλακτικές προτάσεις που είχαν κατατεθεί για αποκατάσταση της γραμμής με παράλληλη ανάδειξη του μνημείου.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

 • Συγχρηματοδοτείται με ευρωπαϊκούς πόρους η ανακατασκευή της Γραμμής 1 του μετρό στο τμήμα που διασχίζει την Αρχαία Αγορά;
 • Αν ναι, τηρούνται στο συγκεκριμένο έργο οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και συμβάσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς;
 • Είναι επιλέξιμες για ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση οι επιπλέον δαπάνες που θα απαιτούνταν για συνδυασμό της ανακατασκευής της γραμμής με παράλληλη ανάδειξη του μνημείου

 

Οικολόγοι Πράσινοι

 

Σήμερα το πρωί ενώπιον του Προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών συζητήθηκε η υπόθεση της αίτησης προσωρινής διαταγής για να μην προχωρήσει η κατάχωση του βωμού του 12θέου που αποφασίσθηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο.

Στην διαδικασία άσκησε πρόσθετη παρέμβαση η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία είχε υποβάλει και την αρχική μηνυτήρια αναφορά πριν από ενάμιση μήνα περίπου, ώστε να μην θαφτεί το ανυπολόγιστης αξίας μνημείο. Η Ελληνική Δράση παρέστη με την πρόεδρό της στη σημερινή διαδικασία, δικηγόρο Ηλέκτρα - Λήδα Κούτρα, την οποία είχα τη χαρά να συνδράμω κατά την εκδίκαση της αίτησης προσωρινής διαταγής. Μαζί με την Ηλέκτρα είχαμε παραστεί και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προ ημερών, το οποίο γνωμοδότησε τότε υπέρ της κατάχωσης, ανοίγοντας το δρόμο στον Υπουργό για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης (βλ. E-Lawyer: το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η αρχή της αναλογικότητας). Η Ελληνική Δράση άσκησε επίσης χθες αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επικαλούμενη παραβίαση των άρθρων 8 (σεβασμός ιδιωτικής ζωής), 9 (ελευθερία συνείδησης και θρησκευτική ελευθερία) και 13 (έλλειψη αποτελεσματικού ένδικου βοηθήματος).

Η διαδικασία της κατάχωσης του μνημείου ξεκίνησε χθες και σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχιζόταν και σήμερα.

Κατά την δίωρη περίπου εκδίκαση της αίτησης προσωρινής διαταγής σήμερα ακούστηκαν όλα τα επιχειρήματα από όλες τις πλευρές που παρέστησαν. Η επανακατάχωση παρουσιάζεται ως ενδεδειγμένη λύση για την προστασία του μνημείου, ενόψει της ανάγκης της λειτουργίας του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, με την ευχή ότι κάποτε θα μπορούσε να μετατοπιστεί ο ηλεκτρικός και να αναδειχθεί το μνημείο. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία δέσμευση και κανένας ρητός χρονικός ορίζοντας, μόνο η ευχή. Οι ευχές όμως δεν συμβάλλουν σε μια ισόρροπη στάθμιση των δύο εννόμων συμφερόντων: πρόσβαση στο πολιτισμικό αγαθό αφενός, λειτουργία του σιδηροδρόμου αφετέρου. Χρειάζεται μια πιο προσεγμένη αντιμετώπιση ενόψει της αρχής της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία κατοχυρώνεται και στο Σύνταγμα, ώστε να εξυπηρετούνται και τα δύο έννομα αγαθά κι όχι μόνο το ένα εις βάρος του άλλου.

Η δική μου συμβολή περιορίστηκε στην συνοπτική ανάπτυξη όσων είχα αναφέρει και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Όταν δόθηκε η δυνατότητα να εξετάσω την μάρτυρα της άλλης πλευράς, η ερώτησή μου ήταν με ποιο τρόπο θα διασφαλιζεται η δυνατότητα της οπτικής πρόσβασης του κοινού στο συγκεκριμένο μνημείο. Η απάντηση που δόθηκε από την μάρτυρα ήταν ότι πράττουν όσα έχει ορίσει το Υπουργείο με την απόφασή του, ενώ η αρχαιολόγος απάντησε ότι υπάρχει η πινακίδα που αναφέρει το σημείο στο οποίο θα υπάρχει καταχωμένος ο βωμός και ότι έχουν λάβει φωτογραφίες και έχουν ετοιμάσει τρισδιάστατα γραφικά που αποδίδουν το σύνολο του μνημείου. Με λίγα λόγια, το κράτος και οι οργανισμοί του ισχυρίζονται ότι διασφαλίζουν το συνταγματικό δικαίωμα του κοινού για πρόσβαση στο μνημείο μέσω μιας ταμπέλας και μέσω τρισδιάστατων απεικονίσεων.

Μόνη εξαίρεση, η παρουσία του κ. Κ.Διάκου, περιφερειακού συμβούλου, ο οποίος παρενέβη υπέρ των αιτούντων την προσωρινή αναστολή και μετέφερε την πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής να συμβάλλει στην διάσωση και ανάδειξη του μνημείου, με σχετική επιχορήγηση, όπως κατέθεσε ότι είπε ο περιφερειάρχης κ. Σγουρός χθες, από τον πλεονασματικό προϋπολογισμό της περιφέρειας. Ο Δήμος Αθηναίων έλαμψε δια της απουσίας του, σε αυτή την τόσο σημαντική δίκη, η οποία αφορά το αρχαίο κέντρο της πόλεως, το κεντρικό σημείο από το οποίο υπολογίζονταν οι αποστάσεις στην αρχαία Αθήνα.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών αποδέχθηκε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής και αποφάσισε να απαγορευθεί προσωρινά κάθε εργασία επί του μνημείου, στην μορφή που ήταν στις 12 Απριλίου, δηλαδή πριν ξεκινήσει η διαδικασία της κατάχωσης. Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων.

E-Lawyer

 

Για τη νυκτερινή επιχείρηση κατάχωσης του Βωμού των 12 Θεών και των άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων στα έργα του ΗΣΑΠ στο ύψος της Αρχαίας Αγοράς, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας:

«Η νυκτερινή κατάχωση σημαντικότατων αρχαίων ευρημάτων, μια μέρα πριν συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα για την προστασία τους, επιχειρεί να μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι ο Ηλεκτρικός και η εξυπηρέτηση των πολιτών μπορούν άνετα να συνυπάρξουν με την ιστορική κληρονομιά της πόλης. Καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις γι' αυτό, και θεωρούμε απαράδεκτη την πολύμηνη καθυστέρηση επαναλειτουργίας της γραμμής στο τμήμα Μοναστηράκι-Αττική, που δεν επηρεάζεται από τα αρχαία ευρήματα. Δε δεχόμαστε όμως καμιά «μαύρη τρύπα» ούτε στο Κράτος Δικαίου ούτε στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών».

Οικολόγοι Πράσινοι

 

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΗΣΑΠ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΦΘΟΡΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ

Τα ξημερώματα της 5ης/03/2011 κατατέθηκε από την πρόεδρο των Πλειάδων μηνυτήρια αναφορά στο ΤΑ Ακροπόλεως για κακουργηματική φθορά αρχαίου μνημείου: του Βωμού των 12 Θεών στο Θησείο, μιας από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων.
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της πόλης, που αποτελούσε ορόσημο και θεωρούνταν ουσιαστικά το κέντρο της (χρησιμοποιούνταν ως αφετηρία για τη μέτρηση των αποστάσεων). Ηταν η «Πλατεία Συντάγματος» ή "ο ομφαλός" της αρχαίας Αθήνας, όπως λένε χαρακτηριστικά αρχαιολόγοι.
Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - "Πλειάδες" επισήμανε στη μήνυση ότι εφόσον το μνημείο είναι αρχαίο και ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, και εφόσον η φθορά του ξεκίνησε από πολλούς που ενώθηκαν προκειμένου να τελεστεί η πράξη του μπαζώματος, η εκ μέρους της Διοίκησης του ΗΣΑΠ και των βοηθητικών στην εκτέλεση της πράξης αυτής προσώπων πληρεί την ειδική υπόσταση του εγκλήματος της παρ.2 του άρθ. 57 του Ν.3028/2002 (προστασία Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Νόμος εκτελεστικός του άρθρου 24 του Συντάγματος), που προβλέπει για τους δράστες ποινή κάθειρξης 5 έως 10 ετών.
Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε ως εξαιρετικά επείγουσα (τα ξημερώματα), έτσι ώστε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και να μην θρηνήσουμε το πνίξιμο στο τσιμέντο και στο χαλίκι ενός από τα πολυτιμότερα μνημεία μας.

HELLENIC ACTION FOR HUMAN RIGHTS

2 σχόλια:

 1. ΟΥΣΤ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. επανάληψη μήτηρ μαθήσεως:
  βρε δυστυχισμένε ηλίθιε ακόμα να καταλάβεις πως την δική μου ασπίδα δεν την πιανουν τα βελάκια σου; Και τέλος πάντων βρείτε και καναν πιο πρωτότυπο όρο να με βρίσετε τα "προβοκάτορα ανόητε συμπλεγματικέ ψυχοπαθολογικέ" τα έχω βαρεθεί πιά, για πλάκα τα έχω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails