Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

8 Νοεμβρίου 2008

«Είμαστε άνθρωποι- κρατούμενοι. Ανθρωποι, λέω»

Ε αν "έξω" επικρατεί η μιζέρια που καθημερινά βιώνουμε τότε φαντάζομαι τι θα γίνεται εκεί πιο μέσα, στις φυλακές. Πάντως τα αιτηματά τους είναι από λογικότατα εως αυτονόητα.

Είναι η πρώτη φορά που οι κρατούμενοι συντονίζουν τη δράση τους σε όλες τις φυλακές της χώρας, διεκδικώντας κοινά αιτήματα. Μέχρι τώρα οι εκδηλώσεις ανυπακοής των εγκλείστων και οι βίαιες εξεγέρσεις στις φυλακές δεν είχαν οργανωμένο χαρακτήρα. «Πάντα, όμως, υπέβοσκε ο πολιτικός χαρακτήρας στις ενέργειές μας. Συνήθως όμως δεν έβγαινε προς τα έξω», παρατηρεί ο κρατούμενος Βαγγέλης Πάλης, εκ των πρωταγωνιστών στο πανελλαδικό συντονισμό της διαμαρτυρίας.

 

*«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τώρα έχουμε τη διάθεση να συνεχίσουμε τη μάχη της αξιοπρέπειας. Είμαστε άνθρωποι-κρατούμενοι, τελεία. Μπορεί να μη πετύχουμε πολλά, τουλάχιστον όμως δεν θα έχουμε αδιαφορήσει», λέει στην «Κ.Ε.» μέσα από το κελί του, στις φυλακές Χίου.
*Και συνεχίζει: «Είμαστε τα θύματα μιας αποτυχημένης σωφρονιστικής πολιτικής, που καταγράφει επίσημα πάνω από 13.000 κρατούμενους, για τους οποίους η ημερήσια προβλεπόμενη δαπάνη για τροφή και ιατρική κάλυψη φτάνει τα 3,60 ευρώ!»
*Ο ίδιος είχε πάρει ενεργό μέρος και στην εξέγερση των φυλακών του Μαλανδρίνου, τον Απρίλιο του 2007. Και το πλήρωσε: «Οι ξυλοδαρμοί, οι πειθαρχικές ποινές, οι διώξεις, οι εκδικητικές μεταγωγές και οι εξευτελισμοί όσων ενεπλάκησαν δυναμικά είναι στην ημερήσια διάταξη».
*Ως πού μπορεί να φτάσει, όμως, το κίνημα αυτό; «Σύντομα μετά την αποχή του συσσιτίου, στο οποίο μετέχουν περίπου 8.000 κρατούμενοι, θα περάσουμε σε άλλη φάση: Τη μαζική απεργία πείνας. Αυτό αποφασίσαμε ότι θα γίνει κατά συνείδηση. Με υπεύθυνες δηλώσεις θα ειδοποιήσουμε τη φυλακή να μπούμε σε ειδικούς χώρους γιατί θα δεχόμαστε μόνο νερό», απαντά με αποφασιστικότητα.

*Οσον αφορά τις εξεγέρσεις: «Τέτοιες μορφές πάλης δεν προγραμματίζονται», λέει με νόημα.
*Θεωρεί υποκριτικές τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και αρνείται τη λογική της ανέγερσης νέων φυλακών για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού: «Δεν θέλουμε νέες φυλακές-ξενοδοχεία για να περάσουμε άνετα εκεί. Επιλέγουμε να ζήσουμε όσο λιγότερο γίνεται στη φυλακή».
*«Αν ήθελε θα μπορούσε ο υπουργός με τρεις κινήσεις να ανοίξει τις πόρτες των φυλακών για 1.700 κρατουμένους: Καταργώντας τις πειθαρχικές ποινές και τις αυξήσεις στην εξαγορά των ποινών (σήμερα κοστίζει 6.500 ευρώ ο χρόνος), περιορίζοντας τις προφυλακίσεις και επιβάλλοντας την υφ' όρον απόλυση μετά την έκτιση των 3/5 της ποινής για όλα τα αδικήματα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails