Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

13 Οκτωβρίου 2014

Ο καπιταλισμός θα παρακμάσει, τα πράγματα έχουν αλλάξει

 

Ο οικονομολόγος που κάνει τον πλανήτη να μιλάει σε κάθε παρέμβασή του. Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος αφού ανακοίνωσε το τέλος της εργασίας όπως την ξέραμε, περιγράφει τώρα την άνοδο ενός οικονομικού συστήματος, το οποίο θα εκθρονίσει σιγά σιγά τον καπιταλισμό.
Ο αμερικανός οικονομολόγος Ρίφκιν είναι σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού της Κίνας. Στο νέο του βιβλίο «Η νέα κοινωνία του μηδενικού οριακού κόστους» ο Ρίφκιν γράφει:

«Πρόκειται για μια ιδέα με την οποία έχει μεγαλώσει μια ολόκληρη γενιά. Η ιδέα είναι το συνολικό κόστος που απαιτεί η παραγωγή ενός επιπλέον πράγματος να είναι μηδενική».

Τι είναι η οικονομία της μοιρασιάς
Ο Ρίφκιν προφητεύει ότι αυτή η «οικονομία της συμμετοχής ή της μοιρασιάς» είναι το μέλλον. «Παρότι είναι ακόμη μια νέα και εύθραυστη ιδέα, πρόκειται για ένα σύστημα που ανθεί ήδη. Εκτιμώ ότι ο καπιταλισμός θα μεταμορφωθεί».

Σε κάθε αλλαγή οικονομικού μοντέλου, σύμφωνα με τον Ρίφκιν, συγκλίνουν τρία φαινόμενα: νέες ενεργειακές πηγές, νέα μέσα επικοινωνίας και νέα μεταφορικά μέσα. Ο οικονομολόγος συνδέει την αυτοματοποίηση, τον πολλαπλασιασμό των αισθητήρων, τους εκτυπωτές 3D, την εξέλιξη του ίντερνετ των αντικειμένων, τα σάιτ ανταλλαγών και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε ένα σύστημα όπου ο καθένας θα συνεισφέρει την δική του παραγωγή σε ένα συμμετοχικό πλαίσιο.

«Στη Γερμανία, το 27% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο. Ενα βατ ηλιακής ενέργειας στοιχίζει μόνο 66 λεπτά, ενώ στοίχιζε 70 δολάρια στη δεκαετία του 1970. Οταν αποπληρωθούν τα κόστη της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών, το οριακό κόστος πλησιάζει πια στο μηδέν. Ο ήλιος δεν στέλνει λογαριασμό. Ποιός παράγει αυτή την ηλεκτρική ενέργεια; Τα εκατομμύρια των καταναλωτών, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες στις ενώσεις τους, χωρίς να μεσολαβεί τρίτο πρόσωπο που να παίρνει κέρδη. Αυτό θα γίνει παντού στην επόμενη 25ετία».
Το ίδιο θα ισχύει και για την αυτοκινητοβιομηχανία. Τα αυτοκίνητα θα έχουν κοινή χρήση και για το καθένα θα παράγονται 15 λιγότερα αυτοκίνητα. Σε δύο γενιές από τώρα, η απασχόληση θα στραφεί αποκλειστικά στην κοινωνική οικονομία.

iefimerida.gr

2 σχόλια:

  1. Ο καπιταλισμός και το μοντέλο του κατά την ταπεινή μου άποψη, θα γνωρίσει τα επομενα 25 χρόνια ακόμα μεγαλύτερη δόξα. Η κρίση γεννά χαρούμενους μπιλλιονέρς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails