Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

9 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Nespa και η δύσκολη δουλειά του πυροφύλακα

 

                                                                                                                             by Panayiotis Nespa 

Αγαπητό ημερολόγιο,

Δευτέρα

Πρώτη ημέρα σήμερα στη δουλειά. Η γνωριμία με το συνάδελφο ήταν ολιγόλεπτη. «Μήτσος» μου κάνει. «Τάκης χάρηκα». Το τραπέζι γέμισε σημειώσεις και βιβλία φιλοσοφίας. Στην μια γωνιά κάθισα εγώ και στην απέναντι ο Μήτσος. Άκρα του τάφου σιωπή στο άλσος βασιλεύει. Δεν είχαμε και όρεξη για πολλές πολλές περιπολίες. Κι ενώ εγώ είχα βυθιστεί στα βιβλία μου, ξάφνου μια ερώτηση χαλάει την ησυχία. Με ένα βλέμμα απορίας και γουρλωμένα μάτια ο Μήτσος μού λέει: «Έλληνας πολιτικός με 7 γράμματα;» Δίχως δεύτερη σκέψη τον κοιτώ και του λέγω: «Μαλάκας έβαλες»; Ακολούθησε και πάλι σιωπή. Η πνευματική δραστηριότητά μας έκλεισε τελικά απότομα στις 3.30 τα ξημερώματα. Κάηκε η λάμπα. %$#&@

Τρίτη

Ο πάγος έσπασε. Ο Μήτσος άρχισε να μου μιλά για τη ζωή του: τα καράβια, τις γκόμενες, τα παιδιά.. μέχρι που τελείωσε η μπαταρία από το κινητό μου. Έβγαλα διακριτικά το ακουστικό και το έβαλα στην τσάντα. Ευτυχώς είχε αρχίσει να χαράζει.

Τετάρτη

Σήμερα ο Μήτσος ήρθε χαρούμενος. Αφού βάλαμε από κοινού ότι πενταροδεκάρες είχαμε πήραμε καφέ και μου κέρασε μισό τσιγαράκι. Έπειτα ξαπλώσαμε στο παγκάκι μέχρι που πέρασαν κάτι τύποι με σκυλιά. Φιλαράκια του Μήτσου μάλλον. Μετά δεν θυμάμαι.. Ξημέρωσε.

Πέμπτη

Τελικά ο καλύτερος τρόπος να περνάς το βράδυ είναι το διάβασμα. Αλλά μου σπάσανε τα νεύρα: Από την μία ο καραγκιόζης DJ του μαγαζιού έπαιζε ότι να ναι (από το Suzanna καπάκι στο Life Is Life και καπάκι Βασίλη Καρρά) και από την άλλη ο Μήτσος προσπαθεί να ακονίσει τους 7 σουγιάδες του. «Αυτός είναι από Ισπανία» με ενημερώνει. Στην περιπολία μας φυσικά δεν παραλείψαμε να κάνουμε και ένα κομπλιμέντο στον DJ: «Από Μπουγά τίποτα έχεις»;.. Τελικά άδικα κουβάλησα τα βιβλία μου. Η βραδιά πέρασε ακούγοντας δεύτερο πρόγραμμα. Εκτός που μας γαμήσανε τα κουνούπια πρέπει να είχαν και αφιέρωμα στον Νταλάρα. Νταλάρας τραγουδά ρεμπέτικα. Νταλάρας τραγουδά λαϊκά. Νταλάρας τραγουδά Ισπανικά.. Αφού και ο Μήτσος το κατάλαβε και σε κάποια φάση μου λέει: «Τι σκατά; Ούτε να πέθαινε δε θα βάζαν τόσα τραγούδια του μαλάκα»..

Παρασκευή

Επιτέλους τελευταία μέρα σήμερα πρίν το ρεπό μας. Εγώ πάντως έφθασα οργανωμένος. Πασαλείφθηκα ολόκληρος αουτάν. Βέβαια, μετά έμαθα πως η μυρωδιά πείραζε τον Μήτσο. Πήγε κάθισε στον απέναντι λόφο. Οπότε κι εγώ το έριξα στο διάβασμα. Αν και δεν τον έβλεπα μέσα στα σκοτάδια άκουγα από μακριά το θόρυβο από το ακόνισμα. Πέρασε και το φιλαράκι με το σκύλο. Τελικά ένας ήταν..

Υ.Γ. Ένα βράδυ καθώς επιστρέφαμε συνέβη κι αυτό. Περνώντας μπροστά από την Πυροσβεστική, την προσοχή του Μήτσου τράβηξε το πρόγραμμα που έβλεπε ο υπάλληλος βάρδιας. «Τσόντα» μου κάνει. Δίχως δεύτερη σκέψη τηλεφωνεί στο 199 και ζητά να τον συνδέσουν με το τμήμα της Καβάλας. Το τηλέφωνο ακούστηκε σε ολόκληρο το τετράγωνο. Σε slow motion ο υπάλληλος βάρδιας σηκώνεται για να πάρει το τηλέφωνο. Στο «παρακαλώ» ο Μήτσος με βαριά φωνή του λέει «Ρε φιλαράκι, πάρκαρε την κεφάλα σου πιο πέρα, μας κόβεις τη θέα».. Ποιος ξέρει, τι «τραβάν» κι αυτοί......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails