Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

23 Ιανουαρίου 2010

Γίναμε καλλιεργητές για ένα καλό μεθύσι

Κρύα μπίρα. Το αλκοόλ έδωσε το αρχικό κίνητρο στον  άνθρωπο για να καλλιεργήσει τη γη, υποστηρίζει επιστήμονας

ΜΕΘΥΣΙΑ, γλέντια και χανγκ όβερ μάς έρχονται συνήθως στο μυαλό όταν σκεπτόμαστε το αλκοόλ. Θα μπορούσε, όμως, να συνδέεται και με τη γένεση του ανθρώπινου πολιτισμού;
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Πάτρικ ΜακΓκόβερν, η απάντηση είναι «ναι», καθώς στο αλκοόλ πρέπει να αναζητηθεί η απόφαση του ανθρώπου να αρχίσει να καλλιεργεί τη γη. «Το αλκοόλ έδωσε το αρχικό κίνητρο», δηλώνει ο Πάτρικ ΜακΓκόβερν, αρχαιολόγος της μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρennsylvania Μuseum. Ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στη μελέτη των αρχαίων αλκοολούχων ποτών, ο ΜακΓκόβερν βρήκε ενδείξεις ότι ο άνθρωπος έφτιαξε τα πρώτα αλκοολούχα πριν από 9.000 χρόνια. Το πιο παλιό δείγμα, που χρονολογείται από το 7000 π.Χ., περιλαμβάνει κεραμικά θραύσματα, τα οποία βρέθηκαν σε ένα νεολιθικό χωριό στην Κίνα. Εξετάζοντας τα θραύσματα, ο αρχαιολόγος ανακάλυψε ίχνη τρυγικού οξέος.
Οι παραγωγοί αυτού του αρχαίου ποτού πρέπει να χρησιμοποίησαν μια πρωτόγονη διαδικασία ζύμωσης και συγκεκριμένα τα δόντια τους και το σάλιο τους: πρέπει να μασούσαν άγριο ρύζι μετατρέποντας το άμυλο σε μαλτόζη, την οποία ανακάτευαν με ένα μείγμα μελιού, αγριοστάφυλων και μπερκιάς. Ανάλογα δείγματα που έχουν βρεθεί στην Αφρική και το Μεξικό οδήγησαν τον ΜακΓκόβερν στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ είχε διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη του πρωτόγονου ανθρώπου. Ο ΜακΓκόβερν πιθανολογεί ότι φαγώθηκε τυχαία ένας σπόρος που ζυμώθηκε πέφτοντας σε νερό. Αυτοί που δοκίμασαν, «έφτιαξαν κεφάλι» από αυτές τις σταγόνες αλκοολούχων χυμών, με αποτέλεσμα να αναρωτηθούν πώς θα μπορούσαν να έχουν κι άλλες. Εάν είναι αληθής αυτή η υπόθεση, οι πρώτοι γεωργοί πρέπει να ήταν κανονικοί ζυθοποιοί.

TA NEA

Πολύ πιθανό. Πάρα πολύ πιθανό. Διότι για να φτάσεις σε σημείο να αρχίσεις να σκάβεις στα καλά του καθουμένου φυτεύοντας σπόρους θα πρέπει να υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος και το “φτιάξιμο του κεφαλιού” είναι σίγουρα σοβαρότατος λόγος.

3 σχόλια:

  1. Σύντροφε νομίζω τσιπουράδες ήταν οι πρώτοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοβαρότατος λόγος φυσικά και πολύ μου αρέσει το "ζυθοποιοί" και όχι οτιδήποτε άλλο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Κουπάκια, η Δήμητρα προηγείται του Διόνυσου, εξακριβωμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails