Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

11 Μαΐου 2017

Εκ της αλληλογραφίας - Brexit

Το Brexit μετά τις πρώτες αντιδράσεις και φόβους που είχε αρχικά δημιουργήσει, είναι ξεκάθαρο ότι έχει και άλλες σημαντικές παραμέτρους που δεν είχαν συνυπολογιστεί, ούτε τους είχε δοθεί ιδιαίτερη προσοχή μέχρι τώρα.

Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Η Βρετανία (βλ. Αγγλία…) ήταν μέχρι σήμερα εντός της ΕΕ ο ηγέτης μιας πολιτικής ή ενός πολιτικού κινήματος αν θέλετε, που έδινε την δυνατότητα σε όποια χώρα το επέλεγε, να τηρεί μία αμφίσημη πολιτική στάση μέσα στο πλαίσιο της Ένωσης.

Λόγω του ειδικού βάρους του Λονδίνου, το Βερολίνο και το Παρίσι ήταν υποχρεωμένα αυτό να το δεχθούν και συγχρόνως να ανεχθούν και τις υπόλοιπες χώρες που συντάσσονταν επιλεκτικά και κατά περίπτωση πίσω από το Λονδίνο.

Κύριοι εκφραστές αυτής της κίνησης στον νομισματικό τομέα ήταν η Δανία και η Σουηδία, που ως χώρες του οικονομικού πυρήνα της Ευρώπης, με γερά οικονομικά θεμέλια, είχαν αποφασίσει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αγγλίας και να μην ενταχθούν στην Ευρωζώνη.

Οι υπόλοιπες χώρες (οι περισσότερες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων) δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης, όχι από πολιτική η νομισματική επιλογή, αλλά λόγω δικών τους οικονομικών συνθηκών.

Πέραν αυτού όμως, το Λονδίνο έδινε την δυνατότητα σε μία σειρά από χώρες (ειδικά στις πρώην Ανατολικές), να συντάσσονται μαζί του σε διάφορα θέματα όπως στο μεταναστευτικό, σε θέματα κοινοτικού προϋπολογισμού, η στην προσαρμογή της Εθνικής νομοθεσίας στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο (ελευθερίες ατόμου και Τύπου, παιδεία κλπ.).

Η έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ και μάλιστα υπό τιμωρητικές, για να μην πω ταπεινωτικές συνθήκες, όπως διαφαίνεται, δείχνει να έχει πανικοβάλει αυτούς που κρυβόντουσαν πίσω της (π.χ. ο Όρμπαν της Ουγγαρίας, η Αυστρία με το μεταναστευτικό και πολύ σύντομα εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ο Κακζίνσκι της Πολωνίας) και έχει προβληματίσει σοβαρά τη Δανία και τη Σουηδία…

Η πρώτη αναμενόμενη αντίδραση των δύο Σκανδιναβικών χωρών είναι να συνδέσουν την ισοτιμία του εθνικού τους νομίσματος με το Ευρώ (ήδη το ανακοίνωσε η Ισλανδία που είναι υπό την εποπτεία και έλεγχο της Δανίας), με πιθανότερο μελλοντικό σενάριο κατάληξης την πλήρη ένταξη των δύο Σκανδιναβών στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.


Ο λόγος που θα αναγκάσει τους Σκανδιναβούς να ενταχθούν στην Ευρωζώνη (οι άλλοι δύο Είναι η Νορβηγία που δεν ανήκει στην ΕΕ και η Φιλανδία που είναι μέλος της Ευρωζώνης), είναι ότι οι αρχικοί λόγοι που τους οδήγησαν να απέχουν από το κοινό νόμισμα τείνουν να εκλείψουν, ή να υποχωρήσουν δραματικά.

Ο ένας ήταν η Βιωσιμότητα του Ευρώ και ο δεύτερος ήταν η δυνατότητα της χώρας να προβαίνει σε Ανεξάρτητη Νομισματική Πολιτική. Οι συνθήκες όμως έχουν αλλάξει, το Ευρώ επέζησε και έχει ταυτιστεί με την ύπαρξη της ΕΕ, ενώ από την άλλη η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα κάνει καλή δουλειά σε γενικές γραμμές.

Η ΕΚΤ έχει προσφέρει στις χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη, νομισματική ασφάλεια και σταθερότητα έναντι επιθέσεων (καλή ώρα η επίθεση του Τζορτζ Σόρος στην αγγλική λίρα/στερλίνα) και η δημιουργία του Ευρώ εξαφάνισε το συναλλαγματικό κόστος (μετατροπή νομίσματος) ανάμεσα σε χώρες που οι οικονομικές συναλλαγές τους είναι κυρίως με χώρες της Ευρωζώνης σε ποσοστά 70 η 80%.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι το Brexit θα έχει πολλά περισσότερα οφέλη για την ΕΕ από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αντί να φέρει την αντισυσπείρωση που όλοι φοβόντουσαν, φέρνει τη συσπείρωση και ευθυγράμμιση των ευρωπαϊκών χωρών, διότι λειτούργησε το ένστικτο αυτοσυντήρησης των Ευρωπαίων.

Ένα άλλο θετικό αποτέλεσμα ήταν η συνειδητοποίηση από την πλευρά της γραφειοκρατίας των Βρυξελών, ότι η παρεμβατικότητά της σε τοπικά και εθνικά θέματα έχει όρια, τα οποία έχει ήδη ξεπεράσει. Άρα πρέπει να χαλαρώσει την παρεμβατική της πολιτική και να την περιορίσει στα μείζονα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το Brexit λειτούργησε ως το ξυπνητήρι της Ευρώπης, που είχε περιπέσει σε λήθαργο. Ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ηγεσία να συνειδητοποιήσει ότι η αναβλητικότητα αποφάσεων σε δύσκολα και καυτά θέματα τελείωσε.

Αν δεν παρθούν αποφάσεις σε μία σειρά δύσκολων αλλά καίριων θεμάτων για το παρόν και το μέλλον που εκκρεμούν, ώστε να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, τότε η Ευρώπη οδεύει στην διάλυση, κάτι που ευτυχώς κανένας πλην κάποιων λαϊκιστών δεν δείχνει να θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails