Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

17 Απριλίου 2012

Αν μιλούσε ο Άκης

 

Αν έπαιρνες την υπόθεση του Άκη και τη φύτευες κάπου στη Δύση, δίπλα της θα φύτρωνε και ένας ειδικός, ανεξάρτητος εισαγγελέας, διορισμένος από το νομοθετικό σώμα, τη Βουλή για παράδειγμα. Αυτός ο εισαγγελέας θα διέκοπτε τους εφιάλτες του Άκη στο κρατητήριο ανηλίκων περίπου με τον τρόπο που ο Μεφιστοφελής επισκέφθηκε τον Φάουστ. Θα του προσέφερε μέχρι και αμνηστία και ευνοϊκή οικονομική μεταχείριση, αρκεί να άνοιγε το στόμα του και να έβγαζε από μέσα ονόματα, στοιχεία και διευθύνσεις. Ας μην είχε αποδείξεις. Μόνο υποδείξεις. Και μετά θα έπεφτε στα μαλακά. Ούτως ή άλλως, όταν ξηλώνεις το πουλόβερ, στο τέλος η πρώτη κλωστή βρίσκεται στη βάση του κουβαριού.

Αλλά εδώ δεν συμβαίνουν αυτά. Δεν υπάρχουν ούτε οι θεσμοί, ούτε τα πρόσωπα, ούτε καν οι προθέσεις. Φανταστείτε μόνο τι θα είχε συμβεί αν η χώρα μπορούσε να προσφέρει πλήρη αμνηστία στον Χριστοφοράκο και στον Άκη. Οι ίδιοι θα απολάμβαναν μεταχείριση εθνικού ευεργέτη ως οι άνθρωποι που ξεκλείδωσαν τις ντουλάπες και σωριάστηκαν οι σκελετοί. Διότι όντως θα είχαν οδηγήσει μία κοινωνία σε λυτρωτική κάθαρση. Ο Άκης μπορεί να πάρει αυτό που άκουσες εσύ ως κουτσομπολιό και να στο επιστρέψει ως ιστορία με πλοκή, ήρωες, αρχή, μέση και τέλος. Και πριν κλείσει το βιβλίο του, στην τελευταία σελίδα, η ιστορία θα σημείωνε με πλάγια γράμματα την προσφορά του προς τον τόπο.

Όμως ο Άκης δεν θα μιλήσει. Πρώτον επειδή δεν υπάρχει κανείς να του προσφέρει μία συμφέρουσα συμφωνία. Δεύτερον, θα ακύρωνε την υπερασπιστική του γραμμή που, πέρα από την επιχειρηματολογία περί παραγραφής, έχει στον πυρήνα της την πλήρη άρνηση των κατηγοριών. Τρίτον, θα προτιμήσει να κρατήσει την απειλή των αποκαλύψεων ως τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί. Και τέταρτον, ουδόλως τον ενδιαφέρει η υστεροφημία του, προέχει μόνο η επιβίωση του εκτός φυλακής. Αργότερα θα προέχει η παραμονή του στη φυλακή για το μικρότερο δυνατό διάστημα. Μετά η μικρότερη ποινή-έτσι πάνε αυτά τα πράγματα.

Δυστυχώς, αν ο Άκης δεν αρχίσει τις αποκαλύψεις σε μία κρίση αλήθειας, η χώρα δεν έχει να κερδίσει πολλά από την περιπέτεια του. Εντάξει, θα δημευτεί η περιουσία του και η κεφαλή του θα επιδειχθεί προς παραδειγματισμό. Σαν το κερασάκι σε μία τούρτα που έφαγαν άλλοι, σαν ένα μικρό ξόρκι μπροστά σε μία μεγάλη κατάρα. Και όσο οι θεσμοί δεν βγάζουν αληθινά δόντια, οι επίορκοι δεν θα γίνονται λιγότεροι, αλλά πιο προσεκτικοί. 

Αν μιλούσε ο Άκης | ΘΕΜΑΤΑ | Protagon

2 σχόλια:

  1. Κι όμως υπάρχει τέτοια ευνοϊκή μεταχείριση (ειδικά για την τρομοκρατία ή τη σύσταση συμμοριών -ένα αδίκημα που βαρύνει και τον Άκη). Το θέμα δεν είναι εκεί. Το θέμα είναι ότι ο Άκης βρέθηκε κατηγορούμενος σήμερα που πια είναι καταδικασμένος από το λαό και ένας περιθωριοποιημένος πολιτικός. Όσο η δικαιοσύνη ως εξουσία κυνηγά μόνο ξεπεσμένους πολιτικούς, δεν υπάρχει ελπίδα ακόμα κι αν μιλήσει.

    Στη Σαλονίκη για χρόνια είχε πιστούς οπαδούς και μετά τη δική του αποτυχία, μοίραζε ακόμα σταυρούς σε υποψήφιους ελέγχοντας μέρος του παιχνιδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όσο η δικαιοσύνη είναι εξουσία έτσι θα γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails