Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

1 Δεκεμβρίου 2008

Μας πετάει το κόκκαλο...

Πριν ο κόσμος ξεσηκωθεί και τους πάρει μέχρι και το τελευταίο καντήλι, ο Ιερώνυμος πετάει μερικά ψίχουλα ώστε και την δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας να γλυτώσει αλλά και το ελληνικό δημόσιο να δεσμεύσει σε περαιτέρω αλισβερίσια. Έξυπνος άνθρωπος οφείλω να ομολογήσω, αξιότερος του προκατόχου του, αλλά περιμένω να δω πως θα αντιμετωπίσει την αχίλλειο πτέρνα του, που φυσικά δεν είναι άλλη από την γενική ρεμούλα που εξ’ ορισμού επικρατεί εκεί μέσα. Δυστυχώς γι αυτόν όπου και ν’ ακουμπάει θα λερώνεται συν του ότι δεν μπορεί να ελπίζει και σε ικανό αριθμό προσηλυτισμού από την νεολαία, ειδικά μετά την επικείμενη παύση της δημόσιας μισθοδοσίας και ασφάλισης των παπάδων….

 

Στο προσκήνιο βγαίνει ο αρχιεπίσκοπος, με αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά του για μια νέα οικονομική πολιτική της Εκκλησίας προσανατολισμένη στη φιλανθρωπία. Ο Ιερώνυμος, ωστόσο, ανησυχεί, όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.», ότι το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου διαμορφώνει αρνητικό κλίμα για την ευόδωση των σχεδίων του.

Ενδεικτικό είναι ότι φοβούμενος μήπως οι εθελοντές του εράνου της αγάπης, που γίνεται κάθε χρόνο τις μέρες των εορτών, θα βρουν κλειστές πόρτες, αποφάσισε πρώτη φορά στα χρονικά να μη γίνει φέτος ο έρανος, έστω και αν αυτό θα απέφερε έσοδα στο Ταμείο.
*Αποφασισμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη ο Ιερώνυμος, δέχθηκε την πρόσκληση του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου, που τον επισκέφτηκε στο γραφείο του και θα στείλει εκπρόσωπο της Εκκλησίας στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Φτώχειας, συμμετέχοντας στην προσπάθεια ανακούφισης των ασθενέστερων.
Παράλληλα, ωστόσο, άρχισε τις συναντήσεις του με τους υπουργούς προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά του. Τα συζήτησε με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθεί με την Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία θα συζητήσει την περίθαλψη των μεταναστών και λαθρομεταναστών. Συγχρόνως, θα της ζητήσει να αναλάβει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ζιμπάμπουε.
Εξόφληση χρεών
Ομως το κυριότερο που θέλει να ρυθμίσει μαζί της είναι ο τρόπος εξόφλησης του χρέους των 7.200.000 ευρώ που οφείλει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» για τη γνωστή υπόθεση με τα σάπια κοτόπουλα.
*Αμέσως μετά προγραμματίζει συναντήσεις με τον υπουργό Πολιτισμού Μιχ. Λιάπη, για την αναστήλωση των βυζαντινών μνημείων, και τον Πρ. Παυλόπουλο, για το θέμα των λαθρομεταναστών. Η συνεισφορά της Εκκλησίας δεν θα είναι απαραιτήτως οικονομική, αλλά ακόμη με την προσφορά κτιρίων ιδιοκτησίας της ή εθελοντικού προσωπικού, δεδομένου ότι μόνο στην αρχιεπισκοπή είναι εγγεγραμμένοι και εργάζονται στα φιλανθρωπικά έργα περίπου 1.000 εθελοντές.
Οταν ολοκληρωθούν αυτές οι επαφές, ενδεχομένως ο Ιερώνυμος θα συναντηθεί και με τον Κ. Καραμανλή, καθώς εκκρεμεί ένα ραντεβού το οποίο είχε αναβληθεί λόγω του σκανδάλου του Βατοπεδίου.
Μαύρες τρύπες
Το πιο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί έντονα τον αρχιεπίσκοπο είναι οι «μαύρες τρύπες» που βρήκε και ο τρόπος που θα καλυφθούν. Στην «Αλληλεγγύη» υπολογίζεται ότι το έλλειμμα ανέρχεται συνολικά σε περίπου 16 εκατ. ευρώ, ενώ στην Αναπτυξιακή Εταιρεία (πρώην ΣΥΜΕΑΝ) σε περίπου 1.500.000 ευρώ.
*Ο «πονοκέφαλος» του Ιερώνυμου δεν σταματά στις δύο οργανώσεις και τα χρέη τους. Καθημερινά, σύμφωνα με πληροφορίες, καταφθάνουν στην αρχιεπισκοπή λογαριασμοί για υπηρεσίες που είχαν παρασχεθεί από διαφόρους στο παρελθόν και δεν έχουν εξοφληθεί.
Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος έδωσε εντολή και καταρτίσθηκε ένας προϋπολογισμός με μεγάλες περικοπές. Περιορίστηκαν σημαντικά οι δαπάνες για ταξίδια, επισκέψεις, δώρα, συνέδρια, ημερίδες και επιτροπές, ενώ υπολογίζεται ότι η κεντρική υπηρεσία των Οικονομικών της Εκκλησίας θα έχει ετήσια έσοδα περίπου 20 εκατ. ευρώ.
*Ο Ιερώνυμος έχει αποφασίσει, τέλος, να αλλάξουν τρία έργα που είχαν προγραμματιστεί στο παρελθόν και αφορούσαν τα 9 από τα 30 εκατ. ευρώ που είχε δώσει στην Εκκλησία ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, λίγο πριν πεθάνει ο Χριστόδουλος.
Ενώ ο Χριστόδουλος είχε πρόθεση να αναμορφώσει το αρχιεπισκοπικό μέγαρο και να χτίσει εξοχικές κατοικίες στο Θεολόγο και στην Ερμιονίδα, ο Ιερώνυμος θα δηλώσει ώς το τέλος Δεκεμβρίου ότι δεν επιθυμεί να γίνουν αυτά τα έργα και θα ζητήσει το ποσό να διατεθεί ώστε να αρχίσει η ανέγερση γηροκομείου και κέντρου για ανάπηρα άτομα σε οικόπεδο της Εκκλησίας στο Καπανδρίτι.

Ελευθεροτυπία - «Ραντεβού» για ιερούς σκοπούς

2 σχόλια:

  1. Μας δουλεύουν κανονικά έτσι? Δεν εξηγείτε διαφορετικά.
    Κατά πώς θα έλεγαν κάποτε κάποιοι άλλοι δύο πράγματα θα χρειάζονταν. Ή βρεγμένη καλά σανίδα ή πίσσα και πούπουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας είναι καλά το μοναστήρι, που ξύπνησε αρκετούς από τους βυθισμένους στα μυθολογήματα περί κοινωνικής προσφοράς και φιλανθρωπικού έργου της εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails