Με αφορμή τις επικείμενες βολές του στρατού στη Βόρια Χίο, αλλά και τις βολές που συνεχίζονται να γίνονται σε όλα τα νησιά μας, η Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει για μια ακόμη φορά την αντίθεση της με την περιβαλλοντική ζημία και τον κίνδυνο που σημειώνεται από τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά μας από τη χρήση βαρέων πυροβόλων όπλων και πραγματικά πυρά. Αναφερόμαστε σε βολές με πραγματικά πυρά στις παραλίες ή στη στεριά, ακόμα και σε περιοχές Νατούρα, με συνεχείς κρότους και πίδακες νερού στα ανοιχτά των νησιών μας. Αναφερόμαστε σε περιοχές που πλήττονται τα ήδη υποβαθμισμένα αλιευτικά πεδία κοντά σε παραλίες που σε λίγες μέρες θα αποτελούν τουριστικά θέρετρα. Πολλοί σημαντικές επίσης είναι οι συνέπειες από τον διασκορπισμό βαρέων μέταλλων και άλλων τοξικών ουσιών, οι οποίες αναπόφευκτα θα βιοσυσσωρευθούν στην τροφική αλυσίδα, επιβαρύνοντας τα θαλάσσια είδη και κατά συνέπεια την υγεία των τοπικών κοινωνιών που θα αποτελέσουν του καταναλωτές των ιχθυαλιευμάτων. Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν σύμφωνα και με αναφορά του Ινστιτούτου θαλάσσιας Βιολογίας «Αρχιπέλαγος» έχουν υπάρξει καταγγελίες για τη χρήση από το ΓΕΝ 20.000 βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, σε ασκήσεις στο Αιγαίο. Τα βλήματα αυτά αποτελούσαν δωρεά του αμερικάνικου στρατού, τα οποία σύμφωνα με δήλωση του ΓΕΝ τα χρησιμοποίησαν αγνοώντας την τεράστια επικινδυνότητα του υλικού.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα σε στιγμές μεγάλης οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα, μια περίοδο όπου ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων και ατόμων αντιδρά στη διαρκή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και να απαιτεί την άμεση και δραστική μείωση των κονδυλίων που κατευθύνονται προς την ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας. Ενδεικτικά για το 2010, οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών: 1,141 τρις ευρώ, αυξημένες κατά 1.3 % από το 2009, ενώ στην Ελλάδα το 2010 οι στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 7,062 δις ευρώ. Και όλα αυτά σε μια περίοδο υψηλής οικονομικής κρίσης που πλήττονται βαθιά πολλές ομάδες της κοινωνίας μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ζητήσει τη μείωση των στρατιωτικών εξοπλιστικών δαπανών κατά 3/4 και επανατροφοδότηση των κονδυλίων στην παιδεία, την έρευνα, τον πολιτισμό και στο δημόσιο έλλειμμα.
Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους , το δόγμα “αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο” όχι μόνο δεν απέτρεψε συρράξεις, αλλά οδήγησε την ανθρωπότητα σε ολέθριες συνέπειες, άλλες άμεσες (μαζικοί θάνατοι, ολοκαυτώματα) και ακόμα περισσότερες έμμεσες, που δυστυχώς τα οδυνηρά αποτελέσματα έρχονται συνήθως με το πέρασμα του χρόνου. Ακόμα περισσότερο, το δίδαγμα “η βία γεννάει βία”, χρειάζεται να εντυπωθεί ως οδηγός αποτροπής ολοένα και περισσότερο καταστροφικών επαναλήψεων και να οδηγηθούμε στην εμπέδωση μιας κουλτούρας μη βίας, μιας πολιτικής πρόληψης και όχι καταστολής, με σημαντικό κοινωνικό όφελος και ελάχιστο οικονομικό κόστος (πόσο μάλλον στη σημερινή συγκυρία). Μπορεί, κατά τον αντίλογο, η μη βία να μην έχει μονομερή εφαρμογή, αλλά το ζητούμενο δεν είναι να αναπαράγεις αυτούσια τα τερατώδη λάθη του παρελθόντος, αλλά να δημιουργήσεις αντίδοτα και προϋποθέσεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
Η Μαρία Μπογή, συντονίστρια των Οικολόγων Πράσινων Χίου, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Δε μπορούμε να δεχόμαστε άλλο την αντίληψη ότι εκεί που αρχίζει ο στρατός, τελειώνει η λογική. Οι προστατευόμενες περιοχές οφείλουν να είναι προστατευόμενες περιοχές. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που αγωνίζονται για να σταματήσει να βομβαρδίζεται από την ίδια μας τη χώρα το περιβάλλον και η ανάπτυξη της περιοχής τους αλλά στεκόμαστε και αντίθετοι στα δαπανηρά εξοπλιστικά προγράμματα ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας άλλων κρατών. Γιατί σε τελική ανάλυση τι να το κάνεις να είσαι καλός πελάτης των οπλικών αγορών και υπηρεσιών, όταν δεν έχεις την παραμικρή αυτεξουσιότητα, μια και η ουσιαστική τεχνογνωσία τους είναι αυστηρά ελεγχόμενη αλλού;»
———————————–
Προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση απειλεί με καταστροφή το θαλάσσιο οικοσύστημα
του Γιάννη Κουτελίδα -
Μεγάλη οικονομική ζημιά για τους αλιείς Χίου και Ψαρών
Με εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση απειλούνται για άλλη μια φορά τα ήδη επιβαρυμένα αλιευτικά πεδία στη ΒΔ Χίο. Αυτή τη φορά, η προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση από χερσαίες μονάδες του στρατού με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Μελανιούς, μεταξύ 24 Ιανουαρίου – 10 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα και με διαβεβαιώσεις της 96 ΑΣΔΕΝ προς τους κατοίκους του νησιού, «αποκλειστικά και μόνο σε θαλάσσιο χώρο» (!).
Το γεγονός αυτό προσβάλει κάθε έννοια περιβαλλοντικής διαχείρισης και ακυρώνει τις εξαγγελίες της στρατιωτικής ηγεσίας περί διασφάλισης του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, κατά τη διεξαγωγή ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» υπογραμμίζει ότι η στρατιωτική άσκηση όπως σχεδιάζεται να γίνει σε μη χαρακτηρισμένο πεδίο βολής (χωρίς τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και σχετικές άδειες) και αποκλειστικά στο θαλάσσιο χώρο αντίκειται στην ελληνική, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων. Επίσης, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, των παραγωγικών οικοσυστημάτων της παράκτιας ζώνης, της δημόσιας υγείας, καθώς και της διασφάλισης της βιωσιμότητας της αλιείας.
Η χρήση βαρέων όπλων και οι βολές από ξηρά προς την παράκτια ζώνη με τη χρήση πραγματικών πυρών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα προκαλούν ανυπολόγιστες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ο διασκορπισμός τοξικών ουσιών και βαρέων μέταλλων, που εμπεριέχονται ακόμα και στα λεγόμενα «καθαρά» συμβατικά πυρομαχικά, βιοσυσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα και επιβαρύνουν έμμεσα την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των θαλάσσιων οργανισμών.
Την έντονη αντίθεση τους εκφράζουν σε όλους τους τόνους τόσο οι αλιείς του νησιού, όσο και ο Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου, καθώς απειλούνται με καταστροφή ένα μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα και το παραγωγικότερο αλιευτικό πεδίο μεταξύ Χίου & Ψαρών, το οποίο αποτελεί και σημαντική πηγή για την τοπική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προηγούμενο αντίστοιχο πεδίο βολής που χρησιμοποιείτο επί χρόνια στο νότιο τμήμα της Χίου, παρατηρείται έως σήμερα ολική καταστροφή της θαλάσσιας ζωής και εξαφάνιση των ιχθυαποθεμάτων. Κι όλα αυτά, σε μία περίοδο όπου καταγράφεται κατακόρυφη μείωση και υποβάθμιση των ιχθυαποθεμάτων στο Αιγαίο και διευρύνεται η απόγνωση των επαγγελματιών του αλιευτικού κλάδου.
Η αδράνεια που επιδεικνύει επί χρόνια το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο θέμα της χωροθέτησης και δημιουργίας σύγχρονου πεδίου βολής στη Χίο, το οποίο θα τηρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, τους περιβαλλοντικούς όρους και θα συμβάλει ταυτόχρονα στην εκπαίδευση και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεπάγεται την απειλή της δημόσιας ασφάλειας και την ολική καταστροφή σπάνιων οικοσυστημάτων.
Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ως όφειλε, ζήτησε επίσημα από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία την ματαίωση της συγκεκριμένης άσκησης, δηλώνοντας ρητά ότι θα στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νομικά εργαλεία που προβλέπονται από την εθνική, ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις.