Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

7 Οκτωβρίου 2011

άρθρο της ολλανδικής De Volksrant

AREND-rich-poor-greeksΠέρα από τα οικονομικά της προβλήματα, το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας σπάνια αναφέρεται. Και κανένας δεν κάνει τίποτα για να το επιλύσει.
Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Ότι αν είσαι Έλληνας, η θέση σου στην κοινωνία δεν εξαρτάται από τα ταλέντα σου και τον δυναμισμό σου, αλλά από τις κοινωνικές σου σχέσεις.
Σίγουρα, καμία κοινωνία δεν είναι πλήρως αξιοκρατική, ή το αντίθετο.Στην Ολλανδία όμως, υπάρχει αξιοκρατία. Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο κανόνας είναι ο νεποτισμός. Και η συσσώρευση πλούτου και δύναμης στα χέρια των ελίτ είναι τόση, που συνεχώς καταφέρνουν και ενισχύουν την θέση τους.
Αν δεν καταπολεμηθεί ο νεποτισμός, η Ελλάδα ποτέ δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τα οικονομικά της δεινά, άσχετα με το μέγεθός τους. Ακόμη και αν σβήναμε ολόκληρο το ελληνικό χρέος, η χώρα θα συσσώρευε αμέσως νέο χρέος από την αρχή.
Μαντέψτε ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό για την επόμενη ελληνική διάσωση. Η ενίσχυση του νέου μηχανισμού EFSF δεν θα μειώσει τους όποιους μελλοντικούς κινδύνους, αλλά θα τους επιδεινώσει.
Δυστυχώς, οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ παρασύρονται από τον συναισθηματισμό τους,όπως αυτόν που τους οδήγησε στο να αποδεχτούν την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ,αν και γνώριζαν πως η χώρα δεν πληρούσε  τους όρους συμμετοχής της στην ευρωζώνη.
Αν αφήσουμε την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, με αντάλλαγμα την διαγραφή του χρέους της, ίσως και να μπορούσαμε να αποφύγουμε κάποια επιπλέον μελλοντικά βάρη. Θα αφήναμε όμως την ελληνική μεσαία τάξη στην τύχη της. Μια μεσαία τάξη για την οποία πρέπει να ανησυχούμε, αφού αποτελεί το βασικό θύμα του διοικητικού χάους που κυριαρχεί στην χώρα.
Τα μέλη της ελληνικής μεσαίας τάξης είναι διατεθειμένα να πληρώνουν φόρους,όπως όλοι οι Ευρωπαίοι. Δεν θέλουν όμως να πληρώνουν λεφτά στο κράτος, που ξέρουν ότι θα καταλήξουν στις τσέπες των οικογενειών και των φίλων του καθεστώτος που κυβερνά.
Τα ευρώ που πλημμύρισαν την ελληνική οικονομία εδώ και κάποια χρόνια,ηρέμησαν τους Έλληνες. Όλοι κέρδισαν κάτι, ενώ οι πραγματικά φιλόδοξοι νέοι επέλεξαν την φυγή. Σήμερα όμως, με όλες τις κοινωνικές εντάσεις, μια νέα εισροή από ευρώ απλά θα ανέβαλλε την κοινωνική σύγκρουση που χρειάζεται η χώρα.
Μια καλή στρατηγική θα ήταν να αγκαλιάσουμε τον αγώνα του ελληνικού λαού,κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει. Οι ελίτ της Ελλάδας βγάζουν την ουρά τους απ έξω, και ρίχνουν όλα τα βάρη στους καλοπροαίρετους συμπατριώτες τους.Και το καταφέρνουν, επειδή η τρόικα δεν επιθυμεί να πολύ-αναμιγνύεται στις αποφάσεις που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση. Έτσι, η δέσμευση για μια ίση κατανομή των οικονομικών βαρών, παραμένει κενό γράμμα.
Η τρόικα θα πρέπει να ξεπεράσει τους δισταγμούς της και να δράσει έτσι, ώστε να επανέλθει η δημοκρατία στη χώρα που την γέννησε. Αυτό δεν είναι μια θαυμάσια ευρωπαϊκή ιδέα;
Θα απαιτούσε όμως μια μεγαλύτερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας,από αυτήν που σήμερα συζητιέται.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιβαλλόμενες περικοπές δεν θα πετύχουν τον στόχο τους. Αν δεν τσακίσουμε την ισχύ των ελληνικών ελίτ, δεν θα δούμε την λύση.
Δυστυχώς όμως, αυτό δεν έχει προβλεφτεί από καμία ευρωπαϊκή πρόταση σε σχέση με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν είναι Βαγδάτη, αλλά δεν θα πρέπει επίσης να υποτιμάμε τη δυσκολία της εγκαθίδρυσης μιας δημοκρατίας που να λειτουργεί.
Αυτό όμως είναι το έργο που πρέπει να αναλάβουμε, αν θέλουμε να βρεθεί λύση στην ελληνική τραγωδία, η οποία έχει ακόμη ελπίδες για ένα ευχάριστο τέλος, σε αντίθεση με τις θεατρικές τραγωδίες.
Για να το πετύχουμε, η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει περισσότερη αποφασιστικότητα,και μια μεγαλύτερη αίσθηση της πραγματικότητας.

De Volkskrant
http://www.presseurop.eu/en/content/article/1021351-liberate-greece-its-elites

ΠΗΓΗ :  www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails