Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

13 Μαΐου 2007

ΤΣΑΝΤΙΛΑ

Τούρκικη λέξη που στα ελληνικά σημαίνει την μεγάλη οργή, τον μεγάλο θυμό κάποιου. Στο χωριό μου όμως τσαντίλα λέμε και το είδος εκείνο του υφάσματος που χρησιμοποιούμε για να φιλτράρουμε το γάλα από ξένα σώματα. Το τουλουπάνι όπως το λένε αλλιώς. Τώρα θα μου πείτε γιατί εμείς οι Αρκάδες το τουλουπάνι το λέμε τσαντίλα. Να σας πω γιατί. Η τσαντίλα, το τουλουπάνι έχει έναν μεγάλο εχθρό. Την γιδότριχα. Αυτή η ρημάδα η γιδότριχα είναι που έδωσε στο ύφασμα το όνομα τσαντίλα επειδή όσες φορές και να φιλτράρεις το γάλα, όσες τσαντίλες και να το περάσεις αυτή η καταραμένη η γιδότριχα θα βρει τρόπο να περάσει. Άτιμο πράγμα αυτή η γιδότριχα. Πολύ άτιμο. Φιλτράρεις, ξαναφιλτράρεις, αναξανά φιλτράρεις και πάλι και πάλι αλλά η γιδότριχα μέσα στο γάλα μένει γαμώ το φελέκι της. Πάνω που λες πως τελείωσες… να την εκεί μέσα στην καρδάρα να κολυμπάει στο γαλατάκι σου λες και σε κοροϊδεύει συστηματικά. Ε είναι να μην γυαλίσει το μάτι σου; Είναι να μην σε πιάσει τσαντίλα; Και μόνο που σκέφτεσαι κάθε μέρα πως ήρθε η ώρα του φιλτραρίσματος και πάλι εκείνη η καταραμένη γιδότριχα θα σε βασανίσει περισσότερο από την γίδα στο άρμεγμα… ε είναι ώρα για τσαντίλα η ώρα του φιλτραρίσματος.

Και δεν διαφέρει και πολύ η γιδότριχα από κάτι «περίεργους» που κατά καιρούς σπάνε τα νεύρα της εξουσίας, η οποία όποια εξουσία έχει φυσικά τον ρόλο της τσαντίλας. Διότι αυτό που κάνει το τουλουπάνι κάνει και η εξουσία υπό μια οπτική. Φιλτράρει ότι δεν αρέσει στον τσοπάνη αλλά πάντα χωρίς να υπολογίζει την γιδότριχα, τους… περίεργους δηλαδή που ενώ πρέπει να κατακρατηθούν στο φίλτρο εν τούτοις επιμένουν να περνάνε και να ξαναπερνάνε λερώνοντας το γάλα του ποιμνίου. Εκεί να δείτε τσαντίλες οι εξουσιάζοντες. Τόνους ολόκληρους τσαντίλας.

Θα μου πείτε πάλι πως μου ήρθε να ασχοληθώ με τσαντίλες και τουλουπάνια σήμερα.

Με πήρε ο κουμπάρος μου (τσοπάνης και αυτός αλλά μόνο σε τετράποδα γίδια) τηλέφωνο από το χωριό να του αγοράσω και να του στείλω μερικά μέτρα τσαντίλες επειδή οι παλιές χαλάσανε και είχα χθες κατέβει Αθήνα για να τις προμηθευτώ και ο έμπορος αναρωτήθηκε γιατί την έλεγα τσαντίλα και όχι τουλουπάνι όπως όλοι. Πιάσαμε την κουβέντα για λίγο και του εξήγησα το μυστικό της γιδότριχας και την ονοματολογία της τσαντίλας στα μέρη μου. Του φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και γέλασε με την καρδιά του όταν έμαθε γιατί την λέμε έτσι. Φεύγοντας μάλιστα μου είπε πως τελικά όση τσαντίλα και να έχει κάποιος η μοναδική λύση στο πρόβλημα της γιδότριχας είναι να είναι η γίδα… φαλακρή οπότε ούτε νεύρα ούτε… τσαντίλες.

2 σχόλια:

  1. Γράψε μας πόσο ζυγίζεις για να ξέρουμε πόσα κιλά μαλάκας είσαι. (Δεν είχα σκοπό να σου αφήσω σχόλιο, το γελοίο κειμενάκι σου με προκάλεσε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails