Προς την κ. Υπουργό Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων
Θέμα: Απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών
Σε πρόσφατη επιστολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αττικής, γραφείο Σχολικών Συμβούλων (αρ.πρωτ. 936/24.11.2010), υπογραμμίζεται ότι η θέση του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι οι μαθητές που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των αλλόθρησκων ή των ετερόδοξων δεν μπορούν να απαλλάσσονται του μαθήματος των θρησκευτικών. Σημειώνεται επίσης ότι η δυνατότητα απαλλαγής είναι αντίθετη με την εγκύκλιο 73735/Γ2/23/06/2010 που απαιτεί αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών.
Παράλληλα όμως, η εν λόγω εγκύκλιος, αντίκειται στην ξεκάθαρη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφάσεις 2280, 2281, 2282, 2283, 2284, 2285/2001), σύμφωνα με την οποία μία τέτοια αναγραφή αποτελεί παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Επιπλέον, σε ανακοίνωσή του στις 17 Νοεμβρίου του 2008, ο Συνήγορος του Πολίτη διευκρίνισε ότι οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών, εφόσον οι γονείς ή κηδεμόνες τους (όταν οι μαθητές είναι ανήλικοι) ή οι ίδιοι οι μαθητές (όταν είναι ενήλικοι) υπογράψουν και προσκομίσουν στο σχολείο υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν την επιθυμία απαλλαγής τους για λόγους συνείδησης, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης αυτής επιλογής. Το ίδιο το Υπ. Παιδείας εκδίδοντας την εγκύκλιο104071/Γ2/4.8.2008, τόνισε την ανάγκη εναρμόνισης με τις Αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Ανεξάρτητων Εθνικών Αρχών. Σύμφωνα λοιπόν με το Συνήγορο του Πολίτη, και δεδομένου του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, δεν είναι συνταγματικώς θεμιτό η απαλλαγή για λόγους συνείδησης να εξαρτάται από οποιασδήποτε μορφής –θετική ή αρνητική- δήλωση θρησκεύματος. Δικαίωμα δε απαλλαγής από το μάθημα αυτό δεν έχουν μόνο οι «αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι», αλλά όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, όταν οι γονείς τους ή οι ίδιοι –όταν είναι ενήλικοι- επικαλούνται λόγους συνείδησης με υπεύθυνή τους δήλωση .
Δεδομένων των ανωτέρω, καθώς και ότι βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του πρώτου σχολικού τριμήνου και συνεπώς απαιτούνται άμεσες ενέργειες,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
- Είναι ενήμερη για την επιστολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής η οποία επιτείνει τη σύγχυση ως προς το μάθημα των θρησκευτικών και αντίκειται στην εθνική και διεθνή νομολογία και νομοθεσία;
- Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση στα σχολεία και να εφαρμοστεί πιστά ο νόμος;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
Συγνώμη, αλλά πήγαμε σε πισωγύρισμα; Ήρθαν οι ΠΑΣΟΚοι και το μάθημα των θρησκευτικών έγινε υποχρεωτικό;
ΑπάντησηΔιαγραφήόχι ακριβώς πισογύρισμα αν και είναι κάποιων το ζητούμενο. Αυτό που συμβαίνει είναι πως ο ένας δημόσιος υπάλληλος βγάζει μια εγκύκλιο που αναιρεί μια άλλη εγκύκλιο άλλου δημόσιου υπαλληλου. Κλασσικό πρόβλημα ανθρώπων που θεωρούν την θεσμική καρέκλα τσιφλίκι τους και επιβάλουν τα προσωπικά τους πιστευω σε όλους μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήδείμο άστα... μεγάλη πίκρα. Εκεί που πιστεύαμε πως κάποια πράγματα τουλάχιστον θα τα βάλουν στη σειρά τους, κρατάνε τέτοια στάση που σε κάνει και βγαίνεις από τα ρούχα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑύριο ξεκινά άτυπη συζήτηση για επικείμενες αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά. Ήδη μία ουσιαστική αλλαγή έχει συντελεστεί λόγω αλλαγής δεκαετίας. Τα σχολεία τηρούν Βιβλίο Μητρώου και Προόδου το οποίο πλέον δε περιέχει πεδίο Θρήσκευμα. Όπως και στις ταυτότητες, ακόμα και να υπάρχουν γονείς που θέλουν να φακελώσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των παιδιών τους, δεν θα μπορούν. Να δούμε αν θα τολμήσουν κάτι ακόμα. Ας πούμε να τολμήσουν να αλλάξουν το δηλωμένο σκοπό της παιδείας που σύμφωνα με τον Ν. 1566/1985 και ανάμεσα στα άλλα είναι "να διακατέχονται (οι μαθητές) από πίστη προς ... τα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης."