Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

27 Σεπτεμβρίου 2010

Αποχή στα δημοτικά της Περαίας

…για να μην έρθουν τα παιδιά των Ρομά.

Οι γονείς, στα τρία (από τα πέντε) σχολεία που θα υποδεχόντουσαν τα τσιγγανόπουλα, δεν άφησαν τα παιδιά τους να πάνε στις τάξεις. Ακόμα δεν ξέρω αν το φαινόμενο είναι καθολικό ή απλά πλειοψηφικό.

Ο ρατσισμός και  η φοβικότητα κερδίζουν, προς το παρόν.  Με υπομονή, ψυχραιμία και επιχειρήματα, θα προσπαθήσουμε να  ανατρέψουμε αυτό το κλίμα – να μην πάει χαμένη ΚΑΙ αυτή η χρονιά για τα παιδιά του καταυλισμού της Περαίας.

Η καλύβα ψηλά στο βουνό

ΑΙΣΧΟΣ!!!

Και καταγγέλλεται:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (ΕΟΔΜ)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27 Σεπτεμβρίου 2010

Αποχή μαθητών σε σχολεία Περαίας για να μη φοιτήσουν παιδιά Ρομά σε αυτά!

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) καταγγέλλουν τη σημερινή αποχή μαθητών/τριών από δημοτικά σχολεία της Περαίας Θεσσαλονίκης με στόχο να μη φοιτήσουν σε αυτά παιδιά Ρομά, για τα οποία ακούστηκαν γνωστά ρατσιστικά στερεότυπα. Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο υπήρξε πλήρης αποχή (βλπ. φωτογραφίες) ενώ στο 4ο Δημοτικό Σχολείο (σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο) υπήρξε μερική αποχή. ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ επισημαίνουν πως η ενέργεια αυτή αποτελεί παράνομη παρεμπόδιση παιδιών από γονείς να πάνε σχολείο με ρατσιστικό κίνητρο και εξηγεί γιατί τα παιδιά Ρομά δεν πήγαιναν σχολείο μέχρι τώρα.

Η ενέργεια αυτή έγινε μετά τη σύσκεψη της 22 Σεπτεμβρίου 2010 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010_files/ghm1343_roma_peraias_greek.doc). Ακολούθησαν συναντήσεις γονέων στις οποίες ακούστηκαν γνωστά ρατσιστικά στερεότυπα, μερικά από τα οποία καταγράφηκαν στον ιστότοπο ενός εθελοντή που συνεργάζεται με το ΕΠΣΕ και την ΕΟΔΜ για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Ρομά και αναπαράγονται στη συνέχεια (http://panosz.wordpress.com/2010/09/27/roma-5/). Το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ πως ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ανέλαβε σήμερα να διευθετήσει το πρόβλημα και να εξηγήσει στους διαμαρτυρόμενους γονείς τι έχει αποφασιστεί.

«Έχω ακούσει ότι νάναι. Ότι θα έχουν μαχαίρια, ότι δεν πληρώνουν φόρους και εμείς πληρώνουμε, να μοιραστούν ισόποσα σε όλα τα σχολεία Θερμαϊκού και Μίκρας και ίσως και νομού Χαλκιδικής. Θα κολλήσουν τα παιδιά μας διάφορες αρρώστιες. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα άκουγα όλα αυτά τα πράγματα από γονείς με αρκετούς από τους οποίους πίνεις και καφέ μαζί και είναι και προοδευτικοί. Το κακό είναι ότι έχουν δηλητηριαστεί τα παιδιά με όσες βλακείες έχουν ακούσει… Οι δάσκαλοι εντελώς αμέτοχοι. Οι περισσότεροι δε γουστάρουνε και έχω ακούσει κάτι τρελά… του στυλ να λένε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να τα χτυπήσουνε αν έρθουνε τα παιδιά των Ρομά… Πείτε μου εσείς αν δημιουργείται θέμα εκεί που δεν υπάρχει. Περιμένουν να “βγάλουν το φίδι από τη τρύπα” οι γονείς. Δεν τους παίρνει να ανακατευτούν….»

clip_image002clip_image004

http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010_files/ghm1344_   apohi_scholeia_roma_peraias_greek.doc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails