Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

14 Δεκεμβρίου 2011

Αντιδράσεις για την καύση νεκρών: Είναι πολλά τα λεφτά...

 

Όπως προβλεπόταν, ξέσπασε κόντρα μεταξύ του Δημάρχου Μαρκόπουλου Μεσογείων και του μητροπολίτη Νικόλαου για το θέμα της καύσης νεκρών. Είναι πολλά τα λεφτά και πρέπει να αποτραπεί το έργο, αλλιώς θα χαθούν τρισάγια, μνημόσυνα και άλλες τελετές χριστιανικής συμπαθητικής μαγείας που αποφέρουν χρήμα! Τα κείμενα από το site mesogianews.gr:

Μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου για την κατασκευή του κέντρου αποτέφρωσης νεκρών ήταν αναμενόμενη η αντίδραση της εκκλησίας. Έτσι λοιπόν την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου, σε όλες της εκκλησίες του Μαρκοπούλου μοιράστηκε στους πιστούς ένα τετρασέλιδο έντυπο με τις θέσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, σχετικά με την κατασκευή του κέντρου.

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου κ. Σωτήρης Μεθενίτης, διαβάζοντας το έντυπο αυτό, έμεινε κατάπληκτος και αρνητικά εντυπωσιασμένος, κάνοντας λόγο μάλιστα για «συνειδητή διαστρέβλωση των θέσεών μας, τις μισές αλήθειες, αλλά και τον φανατισμό, που διακρίνει τα γραφόμενα ενός εξαιρετικά μορφωμένου Ιεράρχη, που τα υψηλά επιστημονικά του προσόντα, κάθε άλλο παρά τέτοιου κάκιστου επιπέδου αντιπαράθεση ιδεών, προοιώνιζαν» και στάθηκε σε δύο βασικά αποσπάσματα απ’ την ανακοίνωση του Σεβασμιώτατου, στα οποία απαντάει παρακάτω.

Τα επίμαχα αποσπάσματα της ανακοίνωσης του Μητροπολίτη έχουν ως εξής :

«Τελικά με πρόφαση τα όποια οικονομικά οφέλη, εντελώς αβίαστα κάποιοι επιδιώκουν να εισάγουν πρωτόγνωρα ήθη, ποδοπατώντας ιερές διαχρονικές παραδόσεις και περιφρονώντας την εκκλησιαστική μας συνείδηση. Μπορεί τα Κοιμητήρια να είναι δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά η εξόδιος ακολουθία και η ταφή αποτελούν αποκλειστικά υπόθεση της Εκκλησίας, την οποία είναι υποχρεωμένη αυτή να τελεί για όσους της το ζητούν με τους δικούς της και μόνο όρους.

Ο Επίσκοπος ασφαλώς δεν μπορεί να ενεργεί σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επιβάλλεται να ακολουθεί τις αποφάσεις της Ιερά Συνόδου, τις επιταγές των ιερών κανόνων και την αρχιερατική συνείδησή του. Τυχόν επιμονή του Δημοτικού Συμβουλίου στην απόφασή του, πιθανόν να προκαλέσει έντονα κοινωνικά προβλήματα, στα οποία την λύση δεν θα είναι δυνατόν να δώσει η Εκκλησία. Εμείς δεν θα μπορέσουμε να υποκύψουμε σε τετελεσμένα γεγονότα. Γι’ αυτό και ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να επανεξετάσουν το όλο θέμα, με μεγαλύτερη προσοχή και σύνεση, διότι η ευθύνη θα επιβαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους».

»Εμείς θεωρούμε ότι, τουλάχιστον για τις δύσκολες μέρες που περνούμε, αυτό που με ευαισθησία και σοβαρότητα προέχει να αντιμετωπίσουμε ως οξύτερο πρόβλημα, δεν είναι βέβαια η καύση των νεκρών στα Μεσόγεια, όσο η καθολική κινητοποίησή μας για την ανάσταση των πνευματικών νεκρών αφ’ ενός και τη συντήρηση των φτωχών, των πεινασμένων, των πολλών αναγκεμένων συνανθρώπων μας.

Αν υπάρχουν κάπου χρήματα, γιατί αυτά να μην δοθούν στην βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης τόσων ανθρώπων που υποφέρουν και να δίνονται σε αμφίβολες οικονομικά και πολυσυζητημένες ηθικοπνευματικές επενδύσεις; Αντί να επενδύσουμε σε αποτεφρωτήρες νεκρών, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να επενδύουμε σε ενδιαφέρον για αυτούς που παλεύουν να ζήσουν. Και αυτό θα κάνουμε ως Εκκλησία στα Μεσόγεια. Η τιμή των νεκρών συμβαδίζει με το ενδιαφέρον για τους ζωντανούς».

Η απάντηση του Δημάρχου στον Μητροπολίτη έχει ως εξής:

«Ο Δήμος Μαρκοπούλου, πήρε την απόφαση για δημιουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, για δύο λόγους:

Ο πρώτος λόγος:

Κάθε έλληνας πολίτης έχει συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα επιλογής, για τον τρόπο ανάπτυξης και διάθεσης του εαυτού του και της προσωπικότητάς του, σε όλη την διάρκεια της ζωής του.

Το δικαίωμα αυτό, όπως είναι αυτονόητο, καταλήγει και εξαντλείται στην τελευταία επιλογή, που αφορά στον τρόπο που θα διατεθεί το σώμα του, μετά θάνατον!

Όλες, μα όλες οι πολιτισμένες χριστιανικές χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικανικής Ηπείρου, έχουν προ πολλών δεκαετιών αναγνωρίσει, κατοχυρώσει και ρυθμίσει νομοθετικά, το δικαίωμα των πολιτών, στην μετά θάνατον αποτέφρωση του σώματός τους, ως εναλλακτική λύση στην ταφή του.

Στην χώρα μας, ο σχετικός Νόμος 3448/2006, ψηφίστηκε επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2006, ομόφωνα απ’ την Βουλή των Ελλήνων, απ’ όλα τα κόμματα, δηλαδή απ’ το ΛΑΟΣ, την Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, τον Συνασπισμό και το ΚΚΕ!

Πριν την ψήφισή του, ο τότε αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, ήταν σε διαρκή επαφή με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. με την αναγραφή του θρησκεύματος στις Ταυτότητες, έκρινε ότι δεν υπήρχε σημαντικός λόγος, εκ μέρους της Εκκλησίας, ώστε να δημιουργηθεί μείζον ζήτημα και δεν προξένησε κανένα πρόβλημα (ενώ θα μπορούσε, με τις δημόσιες παρεμβάσεις του), στην ψήφιση του σχετικού Νόμου!

Άραγε, υπολειπόταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, θρησκευτικού και ποιμαντικού φρονήματος και συνείδησης, απ’ τον Σεβασμιώτατο Νικόλαο, που σήμερα δημιουργεί για τον ίδιο λόγο, μείζον θέμα στην πόλη μας;

Να θυμίσουμε επίσης στον Σεβασμιώτατο, ότι στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, όπως και στην Βουλή, η εν λόγω απόφαση είχε την ομόφωνη στήριξη και ψήφο και των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων, που μετέχουν σ’αυτό!

Άρα λοιπόν ο Δήμος Μαρκοπούλου, προώθησε την λήψη μιας απόφασης, που και για λόγους αρχής, μετουσιώνει σε πράξη, ένα θεωρητικά μέχρι τότε υφιστάμενο, ατομικό δικαίωμα.

Να τονίσουμε εδώ, ότι στα σύγχρονα ευνομούμενα κράτη, τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα, δεν πρέπει, ούτε μπορούν φυσικά ποτέ, να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην εφαρμογή τους, με οποιοδήποτε θεσμό της Πολιτείας.

Μόνο σε καθυστερημένες, θεοκρατικού τύπου κοινωνίες της Ασίας, οι Αγιατολάχ ή οι Μουλάδες, έχουν αποφασιστικό και καθοριστικό λόγο, επί των δικαιωμάτων των πολιτών!

Αυτό φαίνεται ότι το αναγνωρίζει σαφώς και στην αρχή του κειμένου του ο Σεβασμιώτατος, όταν γράφει ότι ¨η δημιουργία τέτοιων χώρων έχει πλέον νομοθετικά αποφασισθεί και ρυθμισθεί, οπότε περιττεύει κάθε πρωτοβουλία παρεμπόδισης τέτοιων αποφάσεων¨.

Λίγες γραμμές όμως αργότερα, το ξεχνάει, επιτίθεται με σφοδρότητα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, για το οποίο μεταξύ άλλων γράφει, ότι δεν μπορεί να φανταστεί, ότι είχε διάθεση αντιπαράθεσης με την Εκκλησία η πρόκλησης του αισθητηρίου του πιστού λαού, γι’ αυτό και ζητεί: "Η απόφαση του Δήμου Μαρκοπούλου να αλλάξει κατεύθυνση"!

Η απάντησή μας, στηριζόμενη σε σειρά επιχειρημάτων που είμαστε στην διάθεση του Σεβασμιωτάτου να συζητήσουμε αναλυτικά και δημόσια, είναι προφανώς αρνητική!

Η απόφαση του Δήμου Μαρκοπούλου, πάρθηκε μετά από σοβαρή σκέψη και ανάλυση όλων των εκατέρωθεν επιχειρημάτων και γι’ αυτό τον λόγο είναι δεδομένη και θα υλοποιηθεί!

Επίσης, θα ζητήσουμε απ’ τον Σεβασμιώτατο, να επαναφέρει στην τάξη, κάποιους "Βασιλικότερους του Βασιλέως", που δυστυχώς παραπληροφορούν, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους πιστούς, μιλώντας τους για δήθεν "υποχρεωτική καύση" και άλλες τέτοιες φαιδρότητες.

Ο δεύτερος λόγος, που μας ώθησε στην λήψη αυτής της απόφασης, έχει να κάνει με το γεγονός, ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών, θα καλύψει τις σχετικές αυξανόμενες ανάγκες των ετερόδοξων και ομόδοξων πολιτών, όλης της Νότιας Ελλάδας και όχι φυσικά μόνο του Μαρκοπούλου ή των Μεσογείων.

Ο Σεβασμιώτατος, στην εγκύκλιό του, αναφέρει ψευδώς και αυτό μας λυπεί ιδιαίτερα, ότι σε δύσκολες μέρες, "ο Δήμος Μαρκοπούλου δίνει χρήματα και επενδύει ποσά, σε Αποτεφρωτήρια Νεκρών"!

Ο Δήμος Μαρκοπούλου δεν πρόκειται να δώσει γι’ αυτόν τον σκοπό, ούτε ένα (1) Ευρώ και το έργο θα γίνει με Αυτοχρηματοδότηση, απ’ την Εταιρεία που θα αναδειχθεί Ανάδοχος του έργου, μέσα από διεθνή διαγωνισμό!

Αντίθετα δε, θα έχει σημαντικά έσοδα, απ’ την πρώτη ημέρα λειτουργίας του.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος, αφού με εξαιρετική οξύτητα, αναφέρεται στους Δημοτικούς Συμβούλους, όλων των παρατάξεων, ως εκείνους "που ποδοπατούν ιερές διαχρονικές παραδόσεις και περιφρονούν την εκκλησιαστική συνείδηση", αφήνει σαφώς να εννοηθεί, ότι απαιτεί την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι ο "Επίσκοπος δεν μπορεί να ενεργεί σύμφωνα με την γνωμοδότηση" (έτσι βαφτίζεται επισκοπικά, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) και ότι η ευθύνη, που θα δημιουργηθούν έντονα κοινωνικά προβλήματα, απ’ το γεγονός ότι δεν θα ψάλλεται η Εξόδιος Ακολουθία, σε όσους αποτεφρώνονται, θα επιβαρύνει εμάς, του Δήμου Μαρκοπούλου!

Εμείς, σεβόμενοι τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας, σε αντίθεση με τον Σεβασμιώτατο, δεν θα του υποδείξουμε τι θα πρέπει να κάνει. Ας πάρει όποια απόφαση θεωρεί σωστή.

Θα θέλαμε όμως ειλικρινά, να μας απαντήσει σε μια απλή ερώτηση:

Πόσο δίκαιο, σωστό και τελικά χριστιανικό, είναι η Εκκλησία μας να ψάλλει (και καλά κάνει, σύμφωνα με την ταπεινή μας γνώμη) την Εξόδιο Ακολουθία, σε δολοφόνους, εμπόρους ναρκωτικών, βιαστές μικρών παιδιών ή και βασανιστές της Χούντας και να την αρνηθεί στο μέλλον, σε χριστιανούς, που έζησαν ηθικά και έντιμα όλη τους τη ζωή, απλώς και μόνο, γιατί θα επιλέξουν την αποτέφρωση αντί της ταφής;

Κι’ αυτό, όταν η ίδια η Εκκλησία μας, έχει κρίνει, ότι το θέμα αυτό, δεν είναι δογματικό, αλλά απηχεί μια μακραίωνη, ηθική και θρησκευτική παράδοση;

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος μας προτρέπει, εάν υπάρχουν χρήματα και ενδιαφέρον για τους ζωντανούς, να τα επενδύσουμε σε όσους παλεύουν για να ζήσουν και όχι σε Αποτεφρώσεις Νεκρών.

Να υπενθυμίσουμε, ότι στον Δήμο Μαρκοπούλου, αγωνιζόμαστε πολύ γι’ αυτό, παρ’ όλο που χρήματα υπάρχουν ελάχιστα!

Φρόντισε γι’ αυτό, αφήνοντας χρέη 18 εκ. €, ο στενός, προσωπικός φίλος του Σεβασμιώτατου και προηγούμενος Δήμαρχος της πόλης μας, ο οποίος εμπλέκεται και σε υπόθεση πλαστών τιμολογίων 1 εκ. €, με ποινικά χαρακτηριστικά.

Όμως Σεβασμιώτατε, να σας γνωρίσουμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρ’ ότι παρέλαβε ένα χρεωκοπημένο και διαλυμένο Δήμο, στους ένδεκα μήνες που πέρασαν, έχει ασκήσει μια εξαιρετικά έντονη, Κοινωνική Πολιτική!

Ενδεικτικά Σεβασμιώτατε, σας αναφέρουμε και σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α.) Ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε ένα νέο ΚΑΠΗ στο Πόρτο – Ράφτη, στελεχωμένο με Κοινωνική Λειτουργό, Νοσηλεύτρια και Εθελοντές Γιατρούς.

Β.) Μειώσαμε έως 40%, τα χρήματα που πληρώνουν στους Παιδικούς μας Σταθμούς, άνεργοι και χαμηλόμισθοι γονείς.

Γ.) Μειώσαμε 50% για όλους τους δημότες μας και έως 65% για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, το εισιτήριο εισόδου στην Δημοτική Πλαζ Αυλακίου, στο Πόρτο - Ράφτη!

Δ.) Το καλοκαίρι οργανώσαμε για πρώτη φορά, δωρεάν μεταφορά των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, με δημοτικά Λεωφορεία, για θαλάσσια μπάνια στο Πόρτο – Ράφτη.

Ε.) Σε συνεργασία με Ιδιωτικό Νοσοκομείο, πετύχαμε για τους δημότες μας, ειδικές τιμές έκπτωσης έως και 50%, για Ιατρικές Πράξεις και Παροχές όλων των ειδικοτήτων.

ΣΤ.) Σε λίγες ημέρες, αναδεικνύουμε Ανάδοχο - Κατασκευαστή σε νέο Παιδικό Σταθμό, που θα εξυπηρετήσει ακόμα πενήντα (50) παιδιά και τους γονείς τους, σε Μαρκόπουλο και Πόρτο – Ράφτη.

Ζ.) Τέλος, αυτό το Σάββατο στις 8 μ.μ., εγκαινιάζουμε δίπλα στο Δημαρχείο, το πρώτο Κοινωνικό Παντοπωλείο στα Μεσόγεια, που θα διαθέτει δωρεάν τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια, σε άπορους συμπολίτες μας και στα παιδιά τους!

Σεβασμιώτατε!

Σ’ αυτήν την εκδήλωση των Εγκαινίων, έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να Σας προσκαλέσουμε, εάν θέλετε να παραστείτε και να ευλογήσετε, μαζί με τους ήδη, εγγράφως προσκληθέντες Πατέρες – Ιερείς του Μαρκοπούλου, ένα πραγματικά θεάρεστο έργο, που θα αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα, την αγάπη των συμπολιτών μας, προς τον Πλησίον τους!

Επίσης εάν θέλετε, θα μπορείτε να καταθέσετε και ένα οποιοδήποτε μικρό οβολό, εκ μέρους της Μητρόπολης, στο σχετικό "Κουμπαρά της Αγάπης", για τους οικονομικά δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.

Σας περιμένουμε λοιπόν, το Σάββατο το βράδυ, στις 8 μ.μ., να σας υποδεχθούμε στα Εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου και να σας καλωσορίσουμε, με την οφειλόμενη, ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό!»

sfrang 2: Αντιδράσεις για την καύση νεκρών: Είναι πολλά τα λεφτά...

1 σχόλιο:

  1. Είναι πολλά το λεφτά, Κλείτορ... Είναι οι κηδείες, τα μνημόσυνα, τα ευχέλαια... Και αν αρχίσουμε τώρα (ο Φραγκόπουλος μιλά για υπερβολικά χαμηλή συγκριτικά τιμή με την αποτέφρωση), ποιος ξέρει πού θα καταλήξουν. Αυτό ο φοβάται ο... άγιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails