Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

24 Αυγούστου 2009

R. Dawkins: Η περί θεού αυταπάτη

Το βίντεο που γύρισε ο R. Dawkins πάνω στο βιβλίο του, με ελληνικούς υπότιτλους!

Καθένα από τα υπόλοιπα βίντεο της σειράς παρουσιάζονται στην οθόνη, μετά τη λήξη του προηγούμενου!

sfrang

Το βίντεο μεταφράστηκε και υποτιτλίστηκε από την ομάδα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

9 σχόλια:

  1. πολυ ωραιο το βιντεο σε ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η ιστορία εκτός από κουραστική είναι και τελείως ανούσια. Από τη μία μεριά όσοι ισχυρίζονται ότι το αβγό έκανε την κότα, και από την άλλη όσοι ότι η κότα έκανε το αβγό. Οι μεν κατηγορούν ότι ουδείς έχει δει τον θεό για να ξέρει ότι όντως υπάρχει, περιορίζονται όμως σε ειρωνικά-απαξιωτικά σχόλια μόλις τους ρωτήσεις αν έχουν πάει εκείνοι κάπου και έχουν διαπιστώσει ότι όντως δεν υπάρχει.

    Υπάρχει κόσμος και κοσμάκης που την πατάει αποδεχόμενος όλους τους αυθαίρετους συσχετισμούς. Όπως: αν υπάρχει θεός δεν είναι απαραίτητο να είναι ο καλοκάγαθος γκριζομάλλης γέροντας που έφτιαξε ταπάντα. Θεός μπορεί να είναι και οι δυνάμης της φυσικής στο σύνολό της. Θεός μπορεί να είναι και η ίδια η Φύση που δημιουργεί και καταστρέφει τα πάντα. Επίσης, ο θεός δεν χρειάζεται αντιπροσώπους, που εν προκειμένω έχουν αυτοανακυρηχθεί οι απανταχού θρησκείες. Για ποιον λόγο λοιπόν ξεκινούν όοοοοολοι αυτοί (και πολλοί άλλοι) αποδεχόμενοι ότι θεός και θρησκεία είναι στο ίδιο τεραίν και προσπαθούν μέσω των γελοιοτήτων που οι θρησκείες παρουσιάζουν και επιβάλλουν να καταλήξουν στο ακόμη πιο χαζό συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει θεός; Κάποια πράγματα θέλουν και λίγο νερό στο κρασί. Με την ίδια λογική ο Δαρβίνος έχει άδικο επειδή δεν ήταν εκεί να δει την εξέλιξη των ειδών. Η Μεγάλη Έκρηξη δεν υπήρξε επειδή δεν υπάρχει επί τούτου μάρτυρες, και πάει λέγοντας. Η πίστη στον θεό είναι σαν τη μουσική: αυστηρά προσωπική επιλογή. Και κακίστως συγχέεται με τη δαιμονοποίηση της πίστης. Πίστη δεν είναι μόνο θρησκευτική. Από που και ως που είναι κακό πράγμα η πίστη; Δηλαδή είναι κακό να έχω πίστη στον εαυτό μου; Είναι κακό να έχω την πίστη ότι προετοιμάστηκα καλά και θα τα πάω καλά στις εξετάσεις; Ή μήπως είναι κακό να πιστεύω ότι τα χειρότερα πέρασαν και έρχονται καλύτερες μέρες; Η δαιμονοποίηση είναι που μας έχει φάει. Και η δαιμονοποίηση καθώς και ο δογματισμός δεν είναι μόνο αποκλειστικό προνόμιο των θρησκειών. Και αυτό το τελευταίο, διαφεύγει σε πολύ κόσμο.΄..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hades, αυτός που λέει πως υπάρχει κάτι καλείται να αποδείξει την ύπαρξή του.

    Επί του παραδείγματός σου. Πας και δίνεις εξετάσεις πιστεύοντας πως θα περάσεις αλλά όπως και ο ίδιος λες έχει προετοιμαστεί έχεις διαβάσει κι έχεις μελετήσει ώρες ατελείωτες. Αν όμως δεν έχεις ανοίξει ποτέ βιβλίο και πας με την πίστη πως θα περάσεις τότε η πίστη δεν θα σε βοηθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσωπική μου άποψη είναι ότι το video αυτό του Dawkins είναι απλοΐκό, υπό την έννοια ότι δε μας λέει κάτι καινούργιο ή έστω με διαφορετικό τρόπο.
    Παραδείγματος χάριν, εγώ βρήκα πιο ενδιαφέρον το The big question (http://www.youtube.com/watch?v=erwLdQ1F_Tk). Αλλά όπως προείπα βέβαια αυτό είναι προσωπική μου άποψη.
    (αν δεν επιτρέπεται η καταχώρηση συνδέσεων ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων)

    Hades, το πρόβλημα συνίσταται σ'αυτές τις γελοιότητες που οι θρησκείες παρουσιάζουν και επιβάλλουν όπως αποδέχεσαι κι εσύ. Το να μην το δέχεται αυτό κάποιος και να εναντιώνεται, εκτιμώ ότι ούτε κουραστικό είναι ούτε ανούσιο. Ακόμα κι αν δεν δεχόμαστε ότι ο Δαρβίνος ήταν εκεί για να δεί την εξέλιξη των ειδών, υπάρχουν οι δημοσιεύσεις του. Και αυτές δεν είναι σαν τα θρησκευτικά βιβλία που τα πιστεύεις και δεν τα ερευνάς, αλλά αντίθετα μπορείς να τις μελετήσεις, να κάνεις τα δικά σου πειράματα, να τις καταρρίψεις και εν τέλει να τις βελτιώσεις και να τις ξεπεράσεις.
    Και φυσικά η δαιμονοποίηση και ο δογματισμός δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των θρησκειών και πρέπει όπου υπάρχουν να μας βρίσκουν αντίθετους. Δε συμβαίνει όμως αυτό στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ΤΙΜΩΝ πράγματι είναι απλοϊκό αλλά φτιάχτηκε για απλοϊκούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λάθος φίλε Κλείτορα. Το βάρος της αποδείξεως βαραίνει αμφότερες πλευρές και όχι επιλεκτικά την μί από τις δύο. Στα μαθηματικά η εις άτοπον απαγωγή δεν περιορίζεται μόνο για να φανεί αν κάτι ισχύει, αλλά και για περίπτωση που καταλήγει εις άτοπον.
    Δηλαδή εσύ μπορείς να μου αποδείξεις ότι η θεωρία του Δαρβίνου ισχύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μάλλον δεν είδες καν το βίντεο. Το ίδιο ακριβώς ρώτησε ο Αμερικάνος τον Dawkins.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν το είδα ολόκληρο, όχι καθόλου. Πέραν κάποιων ενδιαφέροντων σημείων, δεν μπορώ να πω πως μου είπε κάτι νέο που να μην έχω ξανακούσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails