Το βίντεο που γύρισε ο R. Dawkins πάνω στο βιβλίο του, με ελληνικούς υπότιτλους!
Καθένα από τα υπόλοιπα βίντεο της σειράς παρουσιάζονται στην οθόνη, μετά τη λήξη του προηγούμενου!
Το βίντεο μεταφράστηκε και υποτιτλίστηκε από την ομάδα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
πολυ ωραιο το βιντεο σε ευχαριστω πολυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η ιστορία εκτός από κουραστική είναι και τελείως ανούσια. Από τη μία μεριά όσοι ισχυρίζονται ότι το αβγό έκανε την κότα, και από την άλλη όσοι ότι η κότα έκανε το αβγό. Οι μεν κατηγορούν ότι ουδείς έχει δει τον θεό για να ξέρει ότι όντως υπάρχει, περιορίζονται όμως σε ειρωνικά-απαξιωτικά σχόλια μόλις τους ρωτήσεις αν έχουν πάει εκείνοι κάπου και έχουν διαπιστώσει ότι όντως δεν υπάρχει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει κόσμος και κοσμάκης που την πατάει αποδεχόμενος όλους τους αυθαίρετους συσχετισμούς. Όπως: αν υπάρχει θεός δεν είναι απαραίτητο να είναι ο καλοκάγαθος γκριζομάλλης γέροντας που έφτιαξε ταπάντα. Θεός μπορεί να είναι και οι δυνάμης της φυσικής στο σύνολό της. Θεός μπορεί να είναι και η ίδια η Φύση που δημιουργεί και καταστρέφει τα πάντα. Επίσης, ο θεός δεν χρειάζεται αντιπροσώπους, που εν προκειμένω έχουν αυτοανακυρηχθεί οι απανταχού θρησκείες. Για ποιον λόγο λοιπόν ξεκινούν όοοοοολοι αυτοί (και πολλοί άλλοι) αποδεχόμενοι ότι θεός και θρησκεία είναι στο ίδιο τεραίν και προσπαθούν μέσω των γελοιοτήτων που οι θρησκείες παρουσιάζουν και επιβάλλουν να καταλήξουν στο ακόμη πιο χαζό συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει θεός; Κάποια πράγματα θέλουν και λίγο νερό στο κρασί. Με την ίδια λογική ο Δαρβίνος έχει άδικο επειδή δεν ήταν εκεί να δει την εξέλιξη των ειδών. Η Μεγάλη Έκρηξη δεν υπήρξε επειδή δεν υπάρχει επί τούτου μάρτυρες, και πάει λέγοντας. Η πίστη στον θεό είναι σαν τη μουσική: αυστηρά προσωπική επιλογή. Και κακίστως συγχέεται με τη δαιμονοποίηση της πίστης. Πίστη δεν είναι μόνο θρησκευτική. Από που και ως που είναι κακό πράγμα η πίστη; Δηλαδή είναι κακό να έχω πίστη στον εαυτό μου; Είναι κακό να έχω την πίστη ότι προετοιμάστηκα καλά και θα τα πάω καλά στις εξετάσεις; Ή μήπως είναι κακό να πιστεύω ότι τα χειρότερα πέρασαν και έρχονται καλύτερες μέρες; Η δαιμονοποίηση είναι που μας έχει φάει. Και η δαιμονοποίηση καθώς και ο δογματισμός δεν είναι μόνο αποκλειστικό προνόμιο των θρησκειών. Και αυτό το τελευταίο, διαφεύγει σε πολύ κόσμο.΄..
Hades, αυτός που λέει πως υπάρχει κάτι καλείται να αποδείξει την ύπαρξή του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπί του παραδείγματός σου. Πας και δίνεις εξετάσεις πιστεύοντας πως θα περάσεις αλλά όπως και ο ίδιος λες έχει προετοιμαστεί έχεις διαβάσει κι έχεις μελετήσει ώρες ατελείωτες. Αν όμως δεν έχεις ανοίξει ποτέ βιβλίο και πας με την πίστη πως θα περάσεις τότε η πίστη δεν θα σε βοηθήσει.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι το video αυτό του Dawkins είναι απλοΐκό, υπό την έννοια ότι δε μας λέει κάτι καινούργιο ή έστω με διαφορετικό τρόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραδείγματος χάριν, εγώ βρήκα πιο ενδιαφέρον το The big question (http://www.youtube.com/watch?v=erwLdQ1F_Tk). Αλλά όπως προείπα βέβαια αυτό είναι προσωπική μου άποψη.
(αν δεν επιτρέπεται η καταχώρηση συνδέσεων ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων)
Hades, το πρόβλημα συνίσταται σ'αυτές τις γελοιότητες που οι θρησκείες παρουσιάζουν και επιβάλλουν όπως αποδέχεσαι κι εσύ. Το να μην το δέχεται αυτό κάποιος και να εναντιώνεται, εκτιμώ ότι ούτε κουραστικό είναι ούτε ανούσιο. Ακόμα κι αν δεν δεχόμαστε ότι ο Δαρβίνος ήταν εκεί για να δεί την εξέλιξη των ειδών, υπάρχουν οι δημοσιεύσεις του. Και αυτές δεν είναι σαν τα θρησκευτικά βιβλία που τα πιστεύεις και δεν τα ερευνάς, αλλά αντίθετα μπορείς να τις μελετήσεις, να κάνεις τα δικά σου πειράματα, να τις καταρρίψεις και εν τέλει να τις βελτιώσεις και να τις ξεπεράσεις.
Και φυσικά η δαιμονοποίηση και ο δογματισμός δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των θρησκειών και πρέπει όπου υπάρχουν να μας βρίσκουν αντίθετους. Δε συμβαίνει όμως αυτό στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας.
@ΤΙΜΩΝ πράγματι είναι απλοϊκό αλλά φτιάχτηκε για απλοϊκούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛάθος φίλε Κλείτορα. Το βάρος της αποδείξεως βαραίνει αμφότερες πλευρές και όχι επιλεκτικά την μί από τις δύο. Στα μαθηματικά η εις άτοπον απαγωγή δεν περιορίζεται μόνο για να φανεί αν κάτι ισχύει, αλλά και για περίπτωση που καταλήγει εις άτοπον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή εσύ μπορείς να μου αποδείξεις ότι η θεωρία του Δαρβίνου ισχύει;
μάλλον δεν είδες καν το βίντεο. Το ίδιο ακριβώς ρώτησε ο Αμερικάνος τον Dawkins.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το είδα ολόκληρο, όχι καθόλου. Πέραν κάποιων ενδιαφέροντων σημείων, δεν μπορώ να πω πως μου είπε κάτι νέο που να μην έχω ξανακούσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩ άγιο τσαγιερό!
ΑπάντησηΔιαγραφή