Γίνεται να του κάνω μήνυση για αναξιοπιστία; Δεν γίνεται. Ούτε να τον καθαιρέσουμε γίνεται. Και τι γίνεται; Τίποτα δεν γίνεται.
Να μην πάμε να τον ψηφίσουμε; Ούτε αυτό γίνεται, διότι αν δεν ψηφίσουμε αυτόν... ποιόν θα ψηφίσουμε; Τουλάχιστον αυτός μπορεί να μας βάλει στο δημόσιο άρα θα πάμε να τον ψηφίσουμε κι ας είναι αναξιόπιστος.
μπορεί εν τέλει να γίνει κάτι; Ναι μπορεί, αλλά πονάει.
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ*
«Η ανακολουθία είναι ένα γνώρισμα της πολιτικής μας ζωής. Ανακόλουθα είναι τα κόμματα όταν μεταξύ των υποσχέσεων που δίνουν, όταν είναι στην αντιπολίτευση, και των πολιτικών που εφαρμόζουν, όταν αναλάβουν τη διακυβέρνηση, εμφανίζεται μία τομή: οι υποσχέσεις διαφέρουν από την κυβερνητική πράξη.
Η ανακολουθία αποτελεί κλασική περίπτωση πολιτικής αναξιοπιστίας, ένα "αμάρτημα" που αποκαλύπτεται όταν τα κόμματα από φορείς μιας καταγγελτικής αντιπολίτεσης κληθούν να γίνουν μέρη μιας υπεύθυνης διακυβέρνησης. Επειδή τα κόμματα δύσκολα μπορεί να διαθέτουν στον ίδιο βαθμό αξιοπιστία και υπευθυνότητα, οι κυβερνήσεις ας είναι τουλάχιστον υπεύθυνες, δηλαδή ας υπόσχονται τόσα όσα είναι δυνατό να υλοποιήσουν. Οσον αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αυτά ας είναι αξιόπιστα, πράγμα που σημαίνει να μένουν σταθερά στις υποσχέσεις τους, χωρίς να παρασύρονται από τη συγκυρία. Οσο πιο αξιόπιστη είναι μια αντιπολίτευση τόσο μικρότερη πιθανότητα υπάρχει στελέχη της να βρεθούν στη θέση του σημερινού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, οι κυβερνητικές αποφάσεις του οποίου όσον αφορά τη διαχείριση των αγροτικών κινητοποιήσεων υπονομεύονται από τη στάση του ως πρωταγωνιστή στα αγροτικά μπλόκα στα Τέμπη τον Γενάρη του 2002».
* Επίκουρος καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο
Στης Βολής τα έδρανα,
ΑπάντησηΔιαγραφήαχ κι εγώ να έκλανα!!!