ΜΕΘΥΣΙΑ, γλέντια και χανγκ όβερ μάς έρχονται συνήθως στο μυαλό όταν σκεπτόμαστε το αλκοόλ. Θα μπορούσε, όμως, να συνδέεται και με τη γένεση του ανθρώπινου πολιτισμού;
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Πάτρικ ΜακΓκόβερν, η απάντηση είναι «ναι», καθώς στο αλκοόλ πρέπει να αναζητηθεί η απόφαση του ανθρώπου να αρχίσει να καλλιεργεί τη γη. «Το αλκοόλ έδωσε το αρχικό κίνητρο», δηλώνει ο Πάτρικ ΜακΓκόβερν, αρχαιολόγος της μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρennsylvania Μuseum. Ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στη μελέτη των αρχαίων αλκοολούχων ποτών, ο ΜακΓκόβερν βρήκε ενδείξεις ότι ο άνθρωπος έφτιαξε τα πρώτα αλκοολούχα πριν από 9.000 χρόνια. Το πιο παλιό δείγμα, που χρονολογείται από το 7000 π.Χ., περιλαμβάνει κεραμικά θραύσματα, τα οποία βρέθηκαν σε ένα νεολιθικό χωριό στην Κίνα. Εξετάζοντας τα θραύσματα, ο αρχαιολόγος ανακάλυψε ίχνη τρυγικού οξέος.
Οι παραγωγοί αυτού του αρχαίου ποτού πρέπει να χρησιμοποίησαν μια πρωτόγονη διαδικασία ζύμωσης και συγκεκριμένα τα δόντια τους και το σάλιο τους: πρέπει να μασούσαν άγριο ρύζι μετατρέποντας το άμυλο σε μαλτόζη, την οποία ανακάτευαν με ένα μείγμα μελιού, αγριοστάφυλων και μπερκιάς. Ανάλογα δείγματα που έχουν βρεθεί στην Αφρική και το Μεξικό οδήγησαν τον ΜακΓκόβερν στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ είχε διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη του πρωτόγονου ανθρώπου. Ο ΜακΓκόβερν πιθανολογεί ότι φαγώθηκε τυχαία ένας σπόρος που ζυμώθηκε πέφτοντας σε νερό. Αυτοί που δοκίμασαν, «έφτιαξαν κεφάλι» από αυτές τις σταγόνες αλκοολούχων χυμών, με αποτέλεσμα να αναρωτηθούν πώς θα μπορούσαν να έχουν κι άλλες. Εάν είναι αληθής αυτή η υπόθεση, οι πρώτοι γεωργοί πρέπει να ήταν κανονικοί ζυθοποιοί.
Πολύ πιθανό. Πάρα πολύ πιθανό. Διότι για να φτάσεις σε σημείο να αρχίσεις να σκάβεις στα καλά του καθουμένου φυτεύοντας σπόρους θα πρέπει να υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος και το “φτιάξιμο του κεφαλιού” είναι σίγουρα σοβαρότατος λόγος.
Σύντροφε νομίζω τσιπουράδες ήταν οι πρώτοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοβαρότατος λόγος φυσικά και πολύ μου αρέσει το "ζυθοποιοί" και όχι οτιδήποτε άλλο ;)
ΑπάντησηΔιαγραφή@Κουπάκια, η Δήμητρα προηγείται του Διόνυσου, εξακριβωμένο.
ΑπάντησηΔιαγραφή