Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

23 Μαΐου 2013

22 Μαΐου: Δίκη ΕΠΣΕ – ΚΙΣ για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση Κώστα Πλεύρη

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/
___________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20 Μαΐου 2013


22 Μαΐου: Δίκη ΕΠΣΕ – ΚΙΣ για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση Κώστα Πλεύρη

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως στις 22 Μαΐου 2013 ενώπιον του ΣΤʼ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών είναι προγραμματισμένη η δίκη των στελεχών του ΕΠΣΕ Andrea Gilbert και Παναγιώτη Δημητρά και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) Βενιαμίν Αλμπάλα, Λέοντα Γαβριηλίδη, Μωϋσή Κωνσταντίνη και Αβράαμ Ρεϊτάν για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία μάρτυρα και συκοφαντική δυσφήμηση του Κώστα Πλεύρη μετά από έγκληση του τελευταίου. Ψευδή και συκοφαντικά κατά το κατηγορητήριο είναι όλα όσα περιέχονται στις καταθέσεις ή δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής των κατηγορουμένων (τα οποία είχαν οδηγήσει στην πρωτόδικη καταδίκη του Κωνσταντίνου Πλεύρη για αντισημιτισμό στις 13 Δεκεμβρίου 2007 που ανατράπηκε με «επονείδιστη» -κατά τον Καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλο- απαλλακτική εφετειακή απόφαση στις 27 Μαρτίου 2009 που επικύρωσε η πλειοψηφία του Αρείου Πάγου στις 15 Απριλίου 2010). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι θεωρούνται ψευδή και συκοφαντικά ότι ο συγγραφέας εκδήλωνε στο βιβλίο του την επιθυμία του να μην υπάρχουν Εβραίοι στην Ευρώπη ή για την ολική εξαφάνισή τους, ότι έβριζε και προσέβαλε το σύνολο των Εβραίων, ότι εξέφραζε αντισημιτικές απόψεις στα κείμενά του, ότι προέτρεπε σε πράξεις βίας κατά των Εβραίων, ενώ αληθές θεωρείται πως στρεφόταν κατά των Εβραιοσιωνιστών και δεν προέτρεπε σε πράξεις βίας.

Μάρτυρες κατηγορίας κατά των ΕΠΣΕ – ΚΙΣ είναι ο Κώστας Πλεύρης, ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και οι ακροδεξιοί εκδότες Ιωάννης Σχοινάς και Χρήστος Κοσσιώρης. Στις 14 Δεκεμβρίου 2012 οι μάρτυρες αυτοί απουσίαζαν. Κατόπιν αυτού, το δικαστήριο αναγκάστηκε να αναβάλει την εκδίκαση για τις 22 Μαΐου 2013 και καταδίκασε για λιπομαρτυρία τους αδικαιολόγητα απόντες Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Σχοινά και Χρήστο Κοσσιώρη και διέταξε τη βίαιη προσαγωγή τους κατά την επόμενη δικάσιμη. Υπενθυμίζεται πως κατά την κατάθεσή του στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης, στις 21 Ιουνίου 2007, ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ενόρκως πως θεωρεί το περιεχόμενο των μηνύσεων των κατηγορούμενων σε βάρος του Κώστα Πλέυρη «άκρως ψευδές και συκοφαντικό για το πρόσωπο του μηνυτή [Κώστα Πλεύρη που] θίγει την τιμή και την υπόληψή του».

Τέλος, το ΕΠΣΕ επισημαίνει την πλήρη σιωπή όλων των κομμάτων, σχεδόν όλων των ΜΜΕ, καθώς και των άλλων ελληνικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για τη δίκη αυτή. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η σιωπή όλων εκείνων που με σειρά άρθρων και ανακοινώσεων καταδίκαζαν την παραπομπή του Κώστα Πλεύρη σε δίκη γιατί κατά την άποψή τους παραβίαζε την ελευθερία της έκφρασης του τότε κατηγορούμενου. Προφανώς η παραπομπή σε δίκη των μηνυτών του Κώστα Πλεύρη δεν παραβιάζει κανένα δικαίωμα (ελευθερίας έκφρασης ή άλλο) των κατηγορουμένων εκπροσώπων του ΕΠΣΕ και του ΚΙΣ. Τα άτομα και οι φορείς αυτοί εμφανίζονται έτσι ως υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης μόνο του ρατσιστικού λόγου και όχι του αντιρατσιστικού λόγου και της αντιρατσιστικής δράσης.

Αντίθετα, την τελική αθώωση του Κώστα Πλεύρη καταδίκασαν άμεσα ή έμμεσα το 2013 ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Νιλς Μούιζνιεκς και το 2009 η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων στον ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ανησυχία για τη δίκη των στελεχών ΕΠΣΕ και ΚΙΣ έχουν εκδώσει Παγκόσμια Οργάνωση κατά των Βασανιστηρίων και Διεθνής Αμνηστία: «η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι κατηγορίες όπως αυτές έχουν αποτρεπτική επίδραση στην ελευθερία έκφρασης και στη δυνατότητα των υπερασπιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων να επιτελέσουν το έργο τους».[1]


[1] Αντίστοιχες ιστοσελίδες: https://wcd.coe.int/com.instranet.InstraServlet?command=com.instranet.CmdBlobGet&InstranetImage=2275537&SecMode=1&DocId=2004246&Usage=2, http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Greece/GRC-CbC-IV-2009-031-GRC.pdf, http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3511 http://www.omct.org/human-rights-defenders/urgent-interventions/greece/2010/10/d20976/ και http://www.amnesty.org.gr/greece-concerns-about-the-trial-of-human-rights-defenders

1 σχόλιο:

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails