Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

9 Νοεμβρίου 2012

Βία, Αστυνομία και Χρυσή Αυγή

Προσωπικά έχω φτάσει πολύ κοντά στα όριά μου με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Παρακάτω θα διαβάσετε ένα κείμενο με το οποίο συμφωνώ μέχρι κεραίας κι ελπίζω να γίνει πράξη. Διότι αν δεν γίνει τότε υπάρχει κι άλλη λύση, η εύκολη και γρήγορη. Λατρεύω την Ειρήνη και θέλω εγώ και τα παιδιά μου να ζήσουμε Ειρηνικά αλλά ευχαρίστως αν χρειαστεί θυσιάζω το “εγώ” για χάρη των παιδιών μου και δεν είμαι ανέτοιμος για κάτι τέτοιο. Τουναντίον! Ούτε θα περιμένω να με σακατέψουν στο ξύλο οι φασίστες για να… διαμαρτυρηθώ κατόπιν. εγώ Δένδια δεν διαμαρτύρομαι ούτε θα διαμαρτυρηθώ. Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία, πώς το υπουργείο θα αναλάβει την ασφάλειά μας κι εμείς δεν θα αυτοδικούμε, αλλά φαίνεται πως το υπουργείο σπάει αυτή την συμφωνία!  Γι αυτό Δένδια πρόσεξε! Τελευταία φορά που ρώτησα τον εαυτό μου “τι θα κάνεις ρε αν…” η απάντηση που μου έδωσα δεν μου άρεσε καθόλου. Μα καθόλου! ΠΡΟΣΕΞΕ ΔΕΝΔΙΑ ΠΡΟΣΕΞΕ διότι η νύχτα των κρυστάλλων μπορεί να λειτουργήσει κι αντίστροφα. Μάζεψε αμέσως τώρα, χθες, τα ναζιστάκια που ξαμόλησες για να μας φοβίσεις να σε ψηφίσουμε. Μόνο αυτό σου λέω μάζεψέ τα ΑΜΕΣΩΣ!

Σοκάρει η επίμονα επαναλαμβανόμενη ομολογία του κ. Δένδια ότι είχε πρόσβαση σε υλικό της δικογραφίας σχετικά με τις καταγγελίες για βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ. Ακόμη χειρότερα, επιμένει να αποφαίνεται για την ουσία των καταγγελιών παρεμβαίνοντας σε ξένα θεσμικά χωράφια. Η ακρίβεια των ισχυρισμών του μένει να αποδειχτεί. Πάντως, ο 7ος τακτικός ανακριτής στην αναφορά του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών δεν φαίνεται τόσο βέβαιος για το αβάσιμο των καταγγελιών όσο ο κ. υπουργός.

Ξαφνιάζουν επίσης οι υπουργικές απειλές για αγωγή στην εφημερίδα Guardian που δημοσίευσε μαρτυρίες των θυμάτων. Για λόγους πολιτικής αισθητικής, θεωρούμε πως δεν προσιδιάζουν σε υπουργούς δημοκρατικών ευρωπαϊκών χωρών οι επιθέσεις εναντίον διεθνών ΜΜΕ όποτε μιλούν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θυμίζουν άλλες εποχές και άλλες ηπείρους. Αλλωστε, είναι πολλά τα διεθνή ΜΜΕ που μιλούν για τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στον σκληρό πυρήνα του κράτους. Είναι πολλοί οι διεθνείς φορείς προστασίας των δικαιωμάτων που καταγγέλλουν τον υψηλό βαθμό διαπλοκής μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΕΛ.ΑΣ.

Δεν σπεύδουμε να υιοθετήσουμε τις καταγγελίες για βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ. Αναμένουμε όμως και από τον κ. υπουργό να κρατάει τη θεσμικά αναγκαία απόσταση από την ουσία των καταγγελιών. Ακόμη περισσότερο, αναμένουμε να κρατάει τη στρατηγικά αναγκαία απόσταση από την επιπόλαιη απόρριψή τους. Αυτή η απόσταση θα του επιτρέψει να διαχειριστεί αξιοπρεπώς την καταιγίδα που έρχεται. Γιατί ακολουθούν χειρότερα. Η αυτονόμηση μονάδων της ΕΛ.ΑΣ. είναι τεράστια. Πληροφορούμαστε πως ούτε οι συνάδελφοί τους δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τους εγκαλούμενους ως φυσικούς αυτουργούς των πρόσφατων βασανισμών εντός της ΓΑΔΑ. Οι φερόμενοι ως δράστες - μέλη της ομάδας Δέλτα - διατράνωναν πως είναι μέλη της Χρυσής Αυγής. Δεν πρόκειται πια για υπόγειες διαδρομές αλλά για εμφανείς νεοναζιστικούς θυλάκους εντός της ΕΛ.ΑΣ. Και εάν στο παρελθόν ομάδες της Χρυσής Αυγής έχουν ενίοτε λειτουργήσει ως μακρύς βραχίονας των διωκτικών μηχανισμών, σήμερα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. μοιάζει να αποτελούν μακρύ βραχίονα των νεοναζιστών.

Κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει πως ο κ. Δένδιας έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο. Το υπάρχον έμψυχο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ., το χαμηλό επίπεδο κατάρτισης, οι παγιωμένες πελατειακές εξαρτήσεις και νοοτροπίες σε συνδυασμό με την κοινωνική συγκυρία αποτελούν ναρκοθετημένο έδαφος. Γνωρίζει όμως πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Το φανερώνουν οι εξαγγελίες του για δομές εντός της ΕΛ.ΑΣ. με σκοπό την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας. Είμαστε βέβαιοι, λοιπόν, πως γνωρίζει ότι η βία των εξτρεμιστών συχνά συνδέεται με το σώμα του οποίου προΐσταται. Είναι επιτακτική η ανάγκη να διερευνηθούν τα στοιχεία για πρωτοφανούς έκτασης ώσμωση της ΕΛ.ΑΣ. με το νεοναζιστικό μόρφωμα. Πρέπει να σπάσει η διάχυτη κουλτούρα βίας. Να διαλυθεί η λογική συμμορίας, οι έκνομες ομάδες που δρουν στις παρυφές και εντός της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα λοιπόν με την καταπολέμηση της βίας από εξτρεμιστικές νεοναζιστικές ομάδες, ο κ. Δένδιας καλείται να σπάσει την ομερτά εντός ΕΛ.ΑΣ. και να δημιουργήσει, επιτέλους, έναν πραγματικά ανεξάρτητο μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ο μηχανισμός που θεσμοθετήθηκε επί των ημερών του κ. Παπουτσή αποτελεί ελεγκτική παρωδία. Δυστυχώς αυτό το σκέλος της καταπολέμησης των εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο, ιδίως των τελουμένων από κρατικά όργανα, παραπέμπεται στο μέλλον. Επιπλέον, καμιά ουσιαστική διερεύνηση και καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν προβλέπεται προστασία των θυμάτων που καταγγέλλουν ρατσιστικές επιθέσεις. Αυτό επίσης απουσιάζει από το πρόσφατα εξαγγελθέν σχέδιο ΠΔ.

Να, λοιπόν, η πραγματική πρόκληση για τον κ. Δένδια, να ξηλώσει αυτό το πλέγμα. Για να το καταφέρει όμως, είναι προτιμότερο να αφήσει τις επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης, των ξένων ΜΜΕ και όσων άλλων καταγγέλλουν την αστυνομική αυθαιρεσία. Για να ανταποκριθεί στην πρόκληση, χρειάζεται πρωτίστως να διαφοροποιηθεί από την αενάως επαναλαμβανόμενη βερμπαλιστική κοινοτοπία της συγκάλυψης. Γιατί δυστυχώς χορτάσαμε από υπουργούς που τους έδειχναν το φεγγάρι της αστυνομικής βίας κι εκείνοι κοίταζαν το δάχτυλο (προσπαθώντας μάλιστα να το διαψεύσουν).

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη.

www.antiphono.wordpress.com

 

3 σχόλια:

  1. Κι εγώ συμφωνώ με το κείμενο (το είδα στο Txvs). Ένα ερώτημα είναι αν ο Δένδιας καλύπτει συντεχνιακά την ΕΛΑΣ ή αν έχασε τον έλεγχό της... Το άλλο ερώτημα είναι μήπως ετοιμάζεσαι να ψηφίσεις ΣΥΡΙΖα (γιατί πολύ σε βλέπω να μην βρίζεις τον Τσίπρα)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ούτε συντεχνιακά τους καλύπτει ούτε το έλεγχο έχασε. Απλά τους ξαμολάει νομίζοντας ότι έτσι θα φοβηθούμε και θα κονομήσει ψήφους.
      Όχι, με τον μαοικό τεμπελη Τσίπρα και την ραγιάδικη πολιτική του αποκλείεται να ψηφίσω συριζα αν όμως οδηγηθούν τα πράγματα σε ακτραίες καταστάσεις (όπως αυτές που επιδιώκει ο Δένδιας) σίγουρα θα είμαι στο πλευρό των συντρόφων όσο κι αν διαφωνούμε σε όσα μύρια. Διότι είναι κι άλλα τόσα που μας ενώνουν από πάππου προς πάππου.

      Διαγραφή
    2. Κοίτα που στο τέλος θα σε φωνάξω "σύντροφο" (κι ας διαφωνούμε τόσο πολύ), γιατί όλο και πιο ακραία πάμε...

      Διαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails