11 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΡΚΟΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ"


Η τροποποίηση αυτή αναγγέλθηκε με παρατηρήσεις της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ στην απάντηση της 23/1/2012 στις τρεις προσφυγές Δημητράς και λοιποί κατά Ελλάδας που αυτή τη στιγμή εκδικάζεται από το ΕΔΔΑ (που θα ανταπαντήσει μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2012). Εισάγει στην ποινική δικονομία τη διάταξη της πολιτικής δικονομίας (άρθρο 408 ΚΠολΔ) για την εναλλακτική όρκιση. Η απόφαση του ΕΔΔΑ δεν είναι κατά του όρκου γενικά ενώ η εναλλακτική μορφή που εισάγεται δεν μας ικανοποιεί.
Πάντως, ας ληφθεί υπόψη πως η αλλαγή αυτή είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά των προσφυγών μας αφού παρά τις επανειλημμένης εκκλήσεις μας σε όλα τα κόμματα και στην κοινωνία των πολιτών μετά τις αποφάσεις στις προσφυγές Δημητράς και λοιποί (1) και Δημητράς και λοιποί (2) κατά Ελλάδας (του Ιουνίου 2010 και του Νοεμβρίου 2011) κανένα δεν πήρε θέση και ιδίως δεν προχώρησε να καταθέσει παρόμοια τροπολογία ούτε καν όταν συζητήθηκαν αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αν δεν υπήρχαν οι τρεις προαναφερθείσες προσφυγές που είχαν κοινοποιηθεί το Σεπτέμβριο 2011 και άλλη μια Δημητράς και λοιποί που μόλις κοινοποιήθηκε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο 2012, δεν θα είχε υποχρεωθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση των τροπολογιών.

Με διαδικασίες-εξπρές θα βγαίνουν πλέον τα συναινετικά διαζύγια, ενώ τροποποιείται και το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τον όρκο στα δικαστήρια, σύμφωνα με αλλαγές που επέφερε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.

Με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται από 1 έτος σε 6 μήνες ο χρόνος που πρέπει να κρατήσει ο γάμος προκειμένου να γίνει η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του. Το συναινετικό διαζύγιο θα βγαίνει με διάταξη παρέδρου Μονομελούς Πρωτοδικείου μέσα σε διαδικασίες-εξπρές 2-3 ημερών, ενώ μέχρι τώρα η σχετική διαδικασία απαιτούσε τουλάχιστον 1,5 έτος (με δύο αλλεπάλληλες συζητήσεις στο δικαστήριο σε απόσταση 6 μηνών κ.λπ.).

Η συμφωνία των συζύγων περιλαμβάνει την επιμέλεια των παιδιών και την επικοινωνία με αυτά, ενώ μπορεί να ρυθμίζει τη διατροφή τους και η απόφαση του Πρωτοδικείου αποτελεί εκτελεστό τίτλο.

Με την αλλαγή για τον όρκο, ενώπιον δικαστηρίου, καθένας (μάρτυρας, ένορκος, πραγματογνώμονας κ.λπ.) μπορεί να επιλέγει ανάμεσα στον θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο με τέτοιο τρόπο που να μην αποκαλύπτονται αναγκαία οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Η τροποποίηση έρχεται μετά πολλές καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Για τις Ανεξάρτητες Αρχές προβλέπεται η λήξη της θητείας των μελών που έχουν συμπληρώσει 8ετή θητεία, ενώ παραμένει ως κακούργημα η τιμωρία του δουλεμπορίου (όσων με αμοιβή φέρνουν λαθρομετανάστες) ύστερα από τις αντιδράσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Ενσημο
Παράλληλα προβλέπεται ότι δεν θα καταβάλλεται δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές εργατικές αγωγές, στις διατροφές και στις αγωγές για τροχαία, προκειμένου να διευκολυνθούν απολυμένοι, άνεργοι, θύματα τροχαίων.

Για τους δικαστές προβλέπεται ότι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους όλοι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες, αλλιώς απειλείται άσκηση πειθαρχικής δίωξης. Η καθυστέρηση μπορεί να επιφέρει και περικοπή αποδοχών, αφού προηγηθούν εξηγήσεις του δικαστή.

Επίσης δεν επιτρέπεται η μετάθεση δικαστή πριν να περάσει ένα δικαστικό έτος στον τόπο τοποθέτησής του (για τους διοικητικούς δικαστές προβλέπεται διετία).

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails