Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

20 Μαΐου 2011

Γάτες και άλλα ζώα…

Όλα τα ζώα τ’ αγαπώ αλλά έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στα πουλιά. Μ’ αρέσει το πρωί να ξυπνάω με τα κελαϊδίσματά τους και το απόγευμα να κλείνω την μέρα μου επίσης ακούγοντας τα τραγούδια τους. Μ’ αρέσει να τα βλέπω να βοσκάνε παιχνιδιάρικα σγαρλίζοντας το χώμα και τσιμπώντας σκουληκάκια. Δεν ξέρω γιατί αλλά μ’ αρέσει. Είχα όμως ένα μεγάλο πρόβλημα. Αν και διαθέτω αρκετά μεγάλο κήπο με πολλά ήδη χλωρίδας και άφθονα έντομα και ζουζούνια ωστόσο τα πουλιά μόνο από πολύ μακριά τα έβλεπα και τ’ άκουγα. Ο λόγος ήταν οι γάτες χωρίς όμως να φταίνε αυτές. Ο φταίχτης ήταν οι φιλόζωες κυρίες της γειτονιάς.

Αυτές λοιπόν οι κυρίες κάθε μέρα μα κάθε μέρα ανελλιπώς μαζεύονται αντί για καφεδάκι και ταΐζουν τις γάτες και όταν λέμε τις ταΐζουν μην φανταστείτε τίποτα λογικό. Τσουβάλια, ναι κυριολεκτικά τσουβάλια κάθε μέρα γατοτροφών με αποτέλεσμα αμέτρητες ποσότητες από αδέσποτες γάτες να τριγυρνούν εδώ κι εκεί αλλά ιδιαίτερα στον δικό μου κήπο που επειδή δεν τον έχω χέρσο ή με γκαζόν ή με τσιμέντα και γεμάτο χούμο οι γάτες τον βρίσκουν πολύ παιγνιδιάρικο και πολύ φυσικό για να παίζουν να κυνηγούν αλλά και να κοπρίζουν. Κι εδώ ήταν το μεγάλο μου πρόβλημα. Έχω στον κήπο κανα δυο μεριές που δεν τις πιάνει η βροχή τον χειμώνα, γύρω στα 10 τετραγωνικά μέτρα στεγνού αφράτου χώματος που είναι ιδανικό για να κοπρίζουν οι γάτες τον χειμώνα που όλα είναι βρεμένα ένα γύρω και ξέρετε πόσο απεχθάνονται το νερό και την λάσπη οι γάτες για να μην σας πω πως σχεδόν όλες μου οι γλάστρες βρωμοκοπούσαν απαίσια. Εκτός λοιπόν του ότι δεν πατούσε πουλί στον κήπο μου αφού αλώνιζαν οι γάτες, εκτός από τα ξεπουπουλιασμένα νεκρά πουλιά που έβρισκα κάθε τόσο, εκτός από τις χαλασμένες φωλιές και τα νεκρά πουλάκια ο κήπος μου βρώμαγε από τα κοπρίσματα των γατιών σε βαθμό απελπισίας να μην μπορώ να κάτσω ούτε στο μπαλκόνι.

Όταν είχα πρωτοέρθει να κατοικήσω εδώ πριν 15 και βάλε χρόνια είχα αρχίσει προσπάθειες για να ντοπιάσω πουλιά διαφόρων ειδών. Όταν λέω «ντοπιάσω» εννοώ πως τους είχα νερό τροφή και φωλιές εξασφαλισμένα σε μόνιμη βάση ώστε να γεννούν εδώ και να μένουν εδώ αλλά φευ είχα υπολογίσει χωρίς τις γάτες. Ο φυσικός κύκλος είχε διαταραχτεί ανεπανόρθωτα και ενώ αγαπώ τα πουλιά ζούσα στο βασίλειο της γάτας πατώντας στα σκατά τους και μυρίζοντας απαίσια όλος ο κήπος μου. Έπρεπε κατι να κάνω. Καταρχήν λοιπόν πήγα και βρήκα αυτές τις κυρίες και τους εξήγησα ευγενικά πως αφού θέλουν γάτες και τις ταΐζουν με τα τσουβάλια κάθε μέρα έπρεπε να αναλάβουν και την περαιτέρω φροντίδα τους ήτοι εμβολιασμούς και στείρωση ώστε να είναι ο πληθυσμός τους υγιής και ελεγχόμενος. Βεβαίως οι κυρίες μ’ έβρισαν και με αγνόησαν συνεχίζοντας τον χαβά τους. Εγώ κάθε άνοιξη με τις πρώτες ζέστες που δεν άντεχα πιά την βρώμα και την μπόχα αναγκαζόμουν να πετάω καροτσιές το χώμα όπου κόπριζαν οι γάτες. Κάθε χρόνο έφερνα ένα φορτηγάκι και πέταγα πολλά καρότσια χώμα μέχρι που η βρώμα όχι να εξαφανιστεί αλλά τουλάχιστον να μειωθεί σε ανεκτά επίπεδα. Φευ βαρέθηκα κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια από την μια οι κυρίες να ταΐζουν ανεξέλεγκτα τις γάτες και από την άλλη εγώ να καθαρίζω και να μην προλαβαίνω αφού τον δικό μου ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ κήπο προτιμούσαν για χέσιμο παιχνίδι γέννες και κυνήγι. Έπρεπε να κάνω κάτι αλλά τι; Πήγα και ξαναβρήκα τις γειτόνισσες να τους εξηγήσω πως δεν πάει άλλο το πράγμα μιλάμε για εκατοντάδες γάτες αμέτρητες γάτες! Γάτες παντού. Γάτες να πηδάνε στα μπαλκόνια, γάτες να γεννούν σε όλες τις μεριές γάτες να περνάνε μέχρι και από την κουζίνα μου, γάτες εδώ γάτες εκεί αμέτρητες γάτες παντού! Με ξαναέβρισαν οι κυρίες και ξαναφυγα αποφασισμένος όμως αυτή την φορά να λύσω το πρόβλημα. Κι άρχισαν τα αντίμετρα.

Καταρχήν κάλυψα τις μεριές με χώμα που έμεναν στεγνές τον χειμώνα με τα κλαδέματα από τις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές που με τ’ αγκάθια τους απαγόρευαν την πρόσβαση στις γάτες. Κατά δεύτερον πήγα χωρίς να με δουν και έριξα σπόρους πολλούς σπόρους στους κήπους των κυριών αυτών από το φυτό γλήχωμα ένα φυτό που υπεραγαπούν οι γάτες και που δεν φεύγουν με τίποτα μακριά του. Επίσης τοποθέτησα ανάποδα χωνιά στους κορμούς των δέντρων και όπου αλλού μπορούσαν να ανέβουν γάτες και κάλυψα τους φράχτες με κισσό που απεχθάνονται και αγκαθωτές τρανταφυλλιές αγκινάρες μοκαβίλιες κλπ. Με λίγα λόγια μετέτρεψα τον κήπο μου από παράδεισο σε κόλαση για τα γατιά ενώ στην ζούλα μετέτρεψα τους κήπους των φιλόζωων κυριών από αδιάφορους για τις γάτες σε επίγειο παράδεισό τους με τα γληχώματα. Ήταν πια θέμα χρόνου και περίμενα τα αποτελέσματα της εκστρατείας μου με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι γάτες ερχόντουσαν πια όλο και σπανιότερα στον κήπο μου ο οποίος σιγά σιγά άρχισε να γεμίζει από πολλών ειδών πουλιά. Άρχισαν όμως να έχουν πρόβλημα οι φιλόζωες. Τα πρώτα χρόνια γέλασα με την καρδιά μου όταν οι σύζυγοι των κυριών κουβαλούσαν καροτσιές τα κόπρανα και τα βρώμικα χώματα από τον κήπο τους κι ευχαριστιόμουν να τους βλέπω και να με βλέπουν που τους βλέπω γελώντας για την βρωμερή αγγαρία τους. Αυτό επαναλήφθηκε αρκετές χρονιές και κάθε χρόνο έβλεπα την απελπισία στα πρόσωπά τους και την σιχαμάρα από την βρώμα καθώς φτυάριζαν μεγάλες ποσότητες από τα στεγνά σημεία των κήπων τους.

Φέτος όμως το καταφχαριστήθηκα ιδιαίτερα καθώς άρχισαν και οι μεταξύ τους καυγάδες. Απηυδισμένοι σύζυγοι και τέκνα που δεν μπορούσαν ούτε στον κήπο να βγούν ούτε στο μπαλκόνι τους να καθίσουν από την βρώμα, εξαγριωμένοι οι ένοικοι των υπολοίπων διαμερισμάτων από την δυσοσμία άρχισαν οι καυγάδες τους οποίους καυγάδες καθόμουν και παρατηρούσα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Για να μην σας τα πολυλογώ έφτασαν να καλέσουν και την αστυνομία και να βρίζονται συναμεταξύ τους οι ένοικοι τι θα γίνει πια με την απελπιστική δυσοσμία από τις γάτες! Τι θέλω να πω με όλο αυτό; Δύο πράγματα. Πρώτον, καλή η φιλοζωία αλλά όταν δεν διαταράσσει την φυσική ισορροπία και δεύτερον αν θέλετε να ξεφορτωθείτε τις γάτες κάντε τον κήπο σας δυσπρόσιτο γι αυτές. Φιλόζωος δεν είναι αυτός που έχει γάτα ή σκύλο.

Φιλόζωος είναι αυτός που σέβεται όλα τα ζωντανά της φύσης αλλιώς μπορεί να είναι γατολάγνος ή σκυλολάγνος ή ποντικολάγνος ή ή ή αλλά όχι φιλόζωος. Είναι δηλαδή γελοίο το φαινόμενο να έχεις κάνει τον «κήπο» σου πλατεία από μπετόν αρμέ και να θεωρείς πως είσαι φιλόζωος επειδή ταΐζεις γάτες ή να τον έχεις πνιγμένο στα φυτοφάρμακα αλλά να καμώνεσαι πως αγαπάς την φύση. Τέτοιες αντιφάσεις και αμετροέπειες δείχνουν το τεράστιο έλλειμμα παιδείας και γι αυτό φταίνε και κάποιες φιλοζωικές οργανώσεις που μοναδικό σκοπό έχουν την αγορά ζωοτροφών για να ταΐζουν τα αδέσποτα και μέχρι εκεί. Αμ δεν είναι έτσι αγαπητοί «φιλόζωοι» δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν γίνεται να είσαι φιλόζωος με τις γάτες αλλά να ρίχνεις φόλες στα ποντίκια (ποντικοφάρμακο), δεν είναι οικολόγος αυτός που έχει λουλούδια στο βάζο του αλλά ραντίζει με χημικά τον κήπο του. Σε τελική ανάλυση η βιοποικιλότητα δεν είναι μόνο τα θηλαστικά αλλά και τα έντομα και τα πουλιά και όλα!

12 σχόλια:

  1. Ωραίος! Και χρήσιμες συμβουλές και η
    ...εκδίκηση του κινέζου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  2. Μου έδωσες φοβερές ιδέες !!!
    Ε ρε, γέλια που θα κάνουμε παρέα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σε παρακαλώ πες μου ότι δούλεψε όντως το σύστημα. το τί τραβάω καθημερινά στην αυλή μου δε λέγεται. αναγκάζομαι διαρκώς να μαζεύω εγώ ακαθαρσίες και οι κάργιες από τριγύρω δεν λένε να σταματήσουν να τις ταΐζουν. φοβόμαστε και για μικρόβια. πήγα να καλλιεργήσω μαρούλια και ντομάτες και έτρεμα μήπως πλησιάσουν. αυτό το γλήχωμα από πού το προμηθεύομαι; olguko@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ'αγαπω!!!!!!!!!!!!!Ειμαι σε μια φαση στην οποια αφου εχω δοκιμασει τα παντα με την γατα,το επομενο βημα ειναι να σκοτωσω τη γειτονισσα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί ΚΛΕΙΤΩΡ ? από ποπυ είσαι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ πάλι έχω μια αυλή πολύ μικρή μπροστά στην είσοδο του σπιτιού η οποία είναι καλυμμένη όλη με πλακάκι ,πειτε μου τωρα γιατι έρχονται κ μου κατουράνε οι γάτες εκεί ενώ δεν έχει χωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κατουράνε δηλαδή κοπρίζουν ή μήπως μαρκάρουν με σπέρμα; αν χέζουν στα πλακάκια είναι οι πιο δυστυχισμένες γάτες που έχω ποτέ ακούσει, δεν έχουν πουθενά χώμα να χέσουν! Πλένε συνεχώς με ξυδονερο μέχρι να εγκαταλείψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπερα,και γω εγω μια αυλιτσα και ερχονται και μου ανακατευουν το χωμα απο τις γλαστρες και αφοδευουν μεσα.....τι να κανω:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν γίνεται να είσαι φιλόζωος και να αγαπάς μόνο τα πουλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γίνεται να είσαι φιλόζωος και να αγαπάς μόνο τα γατιά

      Διαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails