Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

18 Φεβρουαρίου 2010

Χαρίζεται περιουσία λόγω δυστυχίας!

Ο Αυστριακός εκατομμυριούχος Karl Rabeder χάρισε μέχρι και το τελευταίο ευρώ από την περιουσία του -ύψους 3,5 εκατομμυρίων- γιατί συνειδητοποίησε ότι τα πλούτη του τον έκαναν δυστυχισμένο.

Ο 47χρονος Rabeder, επιχειρηματίας από το Τελφς, είναι στη διαδικασία πώλησης της πολυτελούς βίλλας του -έκτασης 320 τ.μ. και αξίας 1,6 εκατομμυρίων- η οποία διαθέτει λίμνη, σάουνα και εκπληκτική θέα στις Άλπεις.

Επίσης, πουλάει μια πανέμορφη, παλιά πετρόχτιστη φάρμα, με θέα στην ενδοχώρα, αξίας 703.000 ευρώ, ενώ έχει ήδη προβεί στην πώληση έξι ανεμόπτερων αξίας 402.000 ευρώ και ενός πολυτελούς αυτοκινήτου Audi 8, το οποίο κοστίζει περίπου 50.000 ευρώ.

Ο Rabeder πούλησε επίσης τα έπιπλα και τον εξοπλισμό της επιχείρησης που τον έκανε πλούσιο -από βάζα μέχρι ψεύτικα φυτά.

«Η ιδέα είναι να μην έχω τίποτα. Απολύτως τίποτα. Τα χρήματα είναι επιζήμια και εμποδίζουν την ευτυχία,» δήλωσε ο ίδιος.

Ο ίδιος θα εγκαταλείψει την πολυτελή βίλλα του στις Άλπεις και θα κατοικήσει σε μια μικρή ξύλινη καλύβα στα βουνά ή σε ένα απλό δωμάτιο στο Ίνσμπρουκ.

Όλο το ποσό που θα συγκεντρώσει θα πάει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα οποία ο ίδιος έχει ιδρύσει, στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, και από τα οποία δεν θα λαμβάνει μισθό.

«Για πολύ καιρό θεωρούσα πως όσα περισσότερα πλούτη και ανέσεις έχω, τόσο πιο ευτυχισμένος θα είμαι. Κατάγομαι από μια πολύ φτωχή οικογένεια, όπου οι κανόνες ήταν πως όσο περισσότερο δουλεύεις, τόσα περισσότερα υλικά αγαθά αποκτάς, και το εφάρμοζα αυτό για πολλά χρόνια» δήλωσε ο ίδιος.

Αλλά με την πάροδο του χρόνου είχε ένα άλλο, συγκρουόμενο συναίσθημα.

«Άκουγα όλο και περισσότερο μέσα στο μυαλό μου τη φράση “Παράτησε τα πάντα -όλη αυτή την πολυτέλεια και τον καταναλωτισμό- και ξεκίνα να ζεις πραγματικά.” Είχα την αίσθηση ότι δουλεύω σαν σκλάβος για πράγματα που δεν επιθυμούσα ή δεν χρειαζόμουν. Νομίζω πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νιώθουν το ίδιο.»

Για πολλά χρόνια, ωστόσο, δεν είχε το θάρρος να παραιτηθεί από την άνετη ζωή του.

Ουσιαστικά, έφτασε στο αποκορύφωμα ενώ βρισκόταν σε διακοπές με τη σύζυγό του στη Χαβάη.

«Ήταν το μεγαλύτερο σοκ στη ζωή μου, όταν συνειδητοποίησα πόσο φρικτός, άψυχος και χωρίς κανένα συναίσθημα ήταν ο τρόπος ζωής των πέντε αστέρων. Σε αυτές τις τρείς εβδομάδες των διακοπών, ξοδέψαμε όλα τα χρήματα που θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε. Αλλά όλο αυτό το διάστημα, νιώθαμε πως δεν γνωρίσαμε ούτε έναν αληθινό άνθρωπο, πως ήμασταν όλοι ηθοποιοί. Το προσωπικό προσποιούνταν ότι είναι φιλικό και οι φιλοξενούμενοι προσποιούνταν ότι είναι κάποιοι, σημαντικοί δήθεν άνθρωποι. Κανένας όμως δεν ήταν αληθινός,» είπε ο κ. Rabeder.

Τα ίδια συναισθήματα ενοχής είχε και στα ταξίδια του στη Νότια Αμερική και την Αφρική. «Είχα, όλο και περισσότερο, την αίσθηση πως υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στον πλούτο μας και τη δική τους φτώχεια.»

Ξαφνικά, συνειδητοποίησε πως αν δεν το έκανε τώρα δεν θα το έκανε ποτέ.

Ο Rabeder αποφάσισε να βγάλει στη λοταρία τη βίλλα του στις Άλπεις, πουλώντας 21.999 κλήρους στην τιμή των 100 Ευρώ έκαστος, ενώ την πώληση της εξοχικής του κατοικίας την ανάθεσε σε μεσιτικό γραφείο.

Όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στα μικροπιστωτικά φιλανθρωπικά του ιδρύματα, που προσφέρουν μικρά δάνεια στη Λατινική Αμερική και σχεδιάζουν στρατηγικές αναπτυξιακής βοήθειας για αυτοαπασχολούμενος στο Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, το Περού, την Αργεντινή και την Χιλή.

Από τότε που αποφάσισε να πουλήσει όλα του τα υπάρχοντα, ο Rabeder δήλωσε πως νιώθει πλέον «ελεύθερος.»

Παρόλα αυτά, δήλωσε πως δεν κρίνει τους ανθρώπους που επιλέγουν να κρατήσουν τα πλούτη τους. «Δεν έχω το δικαίωμα να συμβουλεύσω κανέναν. Εγώ απλά άκουσα την φωνή της καρδιάς και της ψυχής μου.»

Pathfinder

5 σχόλια:

  1. Δικός μας θάναι κι αυτός... Επικούρειος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που κάνω αίτηση να πάρω την περιουσία του; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντα το έλεγα, καλύτερα πλούσιος και υγιής, παρά φτωχός και ασθενής. Στην πρώτη περίπτωση μπορείς να κάνεις το χουβαρντά, στη δεύτερη τί να χαρίσεις;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τη γυναίκα του τη ρώτησε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails