Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

24 Οκτωβρίου 2011

Κότες

Δημήτρης Δανίκας

Ημιμαθείς και ανιστόρητοι. Τουρίστες της εγχώριας, κατεστραμμένης γης. Γιατί κανένας δικός μας δείκτης δεν συγχρονίζεται με τον αντίστοιχο κάθε χώρας της Ευρώπης. Ουδείς. Ακόμα και τα πεζοδρόμια μοιάζουν με το επίπεδο της Αφρικής. Μια διαπίστωση που παραδέχονται οι ηγέτες και τα μεγαλοστελέχη της Ευρωζώνης. Γιατί το πολλαπλό έγκλημα υποβιβασμού και καθυστέρησης άρχισε αμέσως με το φινάλε του εμφυλίου πολέμου. Γιατί από τότε οι κυβερνήσεις ενθάρρυναν και πριμοδότησαν την κρατικοδίαιτη καπιταλιστική «ανάπτυξη». Γιατί τα τζάκια δημιουργήθηκαν από ατελείωτα θαλασσοδάνεια. Γιατί η κρατική μηχανή φορτώθηκε με την εκλογική πελατεία την κυβερνητική. Γιατί έτσι, απ' αυτή την διαδικασία, εξαγοράστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες συνειδήσεις. Γιατί μ' αυτόν τον τερατώδη εκμαυλισμό, οι μάζες ενσωματώθηκαν σ' ένα απολυταρχικό, δεσποτικό καθεστώς. Γιατί ο αυταρχισμός προς τα μέσα πορευόταν με την υποταγή και την εξάρτηση προς τα έξω. Με απλά λόγια, οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις έφτυναν τους από κάτω και προσκυνήσαν τους από πάνω. Ετσι, η Ελλάδα από τη μια πτυελοδοχείο για τον φτωχό και από την άλλη προτεκτοράτο για το ξένο αφεντικό. Γιατί οι επόμενες, «σοσιαλιστικές» αλλά και δεξιές κυβερνήσεις όχι μόνο συνέχισαν την ίδια, πελατειακή και βολική για τα κόμματά τους, τακτική, αλλά και την διεύρυναν σε επίπεδα Χολιγουνττιανής υπερπαραγωγής. Γιατί ταυτόχρονα με τον απροσμέτρητο κρατικισμό και με την υπογραφή όλων των συμφωνιών, από το Μάαστριχτ μέχρι την Λισαβόνα, φρόντισαν να διαλύσουν κάθε ίχνος βιομηχανίας, παραγωγής και να σκοτώσουν κάθε ελπίδα για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας. Με απλά λόγια εκτός από πτυελοδοχείο η χώρα μετατράπηκε σε καρπαζοεισπράκτορα και άφρονα πελάτη των χρηματοπιστωτικών καρχαριών και των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Ετσι, μαγική εικόνα η μεταμόρφωση εν μία νυκτί της τριτοκοσμικής δραχμής σε νόμισμα σκληρό. Ετσι, ο φαινομενικός θρίαμβος από την δήθεν εισβολή του Καραγκιόζη στο κλαμπ των ισχυρών, αποδείχτηκε πανωλεθρία η ευρωζώνη για τον Ελληνα τον αραχτό. Και έτσι καταλήξαμε στην απλή διαλεκτική. Ανίκανοι, προσκυνημένοι και αυτιστικοί πολιτικοί δημιουργούν και προέρχονται από εκμαυλισμένους λαούς. Οποιος λοιπόν κατηγορεί, καθυβρίζει και εκτοξεύει γιαούρτια και καδρόνια στον δικομματισμό, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αυτομαστιγωθεί. Γιατί η κότα και το αβγό σε μια συσκευασία Made in Greece. Η χρεοκοπία, αγαπητέ μου, είναι καθολική. Από τα νύχια μέχρι την κεφαλή!

ΤΟ ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Απλοϊκή ανάλυση από μια μπατσόφιλη πασοκοφυλλάδα στα πρόθυρα κλεισίματος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για φτηνιάρικη προπαγάνδα που θέλει να μειώσει τον δημόσιο τομέα υπέρ των νεοφιλελεύθερων ιδιωτικοποιήσεων.
    Κάποιος θα πρέπει να πληροφορήσει αυτό το ανιστόρητο παπαγαλάκι που παριστάνει τον αρθρογράφο, ότι «κρατικοδίαιτη» ανάπτυξη είχαν όλες οι χώρες του μεγέθους (πάνω-κάτω) της Ελλάδας, όπως οι σκανδιναυϊκές, η Αυστρία κλπ. Αυτό οφείλεται στην ουσιαστική απουσία εθνικής αστικής τάξης που συνήθως πραγματοποιεί αυτή την ανάπτυξη. Αν στην Ελλάδα το μοντέλο εφαρμόστηκε στρεβλά, δεν φταίει το «κρατικοδίαιτον» της ανάπτυξης, αφού αλλού εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία ανεβάζοντας παραδειγματικά το βιοτικό επίπεδο.
    Απόδειξη για τον προπαγανδιστικό χαρακτήρα του «άρθρου» αποτελεί και το ότι δεν λέει λέξη για κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες όπως η Εκκλησία Α.Ε. ή οι αιώνιοι εργολάβοι τύπου Μπόμπολα. Δεν λέει λέξη για τα κρατικοδίαιτα, δήθεν ιδιωτικά, ΜΜΕ που αν δεν έχουν κλείσει το οφείλουν στις κρατικές επιδοτήσεις. Δεν λέει λέξη για τα χρεωκοπημένα κόμματα που έχουν δανειστεί τον περίδρομο από το δημόσιο ταμείο.
    Ένα «άρθρο» αντάξιο μια πασοκόφιλης μπατσοφυλλάδας…

    Θοδωρής Λαμπρόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "«κρατικοδίαιτη» ανάπτυξη είχαν όλες οι χώρες του μεγέθους (πάνω-κάτω) της Ελλάδας, όπως οι σκανδιναυϊκές, η Αυστρία κλπ" δεν είναι καθόλου έτσι. Ειδικά για την Αυστρία αρκεί να σου πω πως οι κάστες ζουν και βασιλεύουν. Αλλά και στις σκανδιναυικές η διαφορά τους είναι στην νοοτροπία. Λειτουργούν το δημόσιο με νοοτροπία ιδιώτη και γι αυτό έχουν αποτελέσματα. Το αντίθετο δηλαδή απ' ό,τι έκαναν οι πρώην του ανατολικού μπλοκ με το δικό τους δημόσιο και γι αυτό οι μεν πέτυχαν οι δε απέτυχαν παταγωδώς. Για τα υπόλοιπα που δεν αναφέρει το άρθρο θα σου πω μόνο πως δεν γινονται όλα σε συσκευασία 3+1 δώρο. Περί φυλλάδας ούδεν σχόλιο εκτός αν ξέρεις κάποια καλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails