Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.
7 Μαρτίου 2008
ΚΑΛΕΣΜΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ
Αθήνα 6/3/2008
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Θεματική Ομάδα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ξεκινούν μια σειρά πρωτοβουλιών για τα δάση με κεντρικό θέμα: «Εμείς θυμόμαστε τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Εσείς; Προστασία δασών - Μέτρα πρόληψης καταστροφών - Οικολογική αποκατάσταση των καμένων περιοχών».
Στα πλαίσια αυτά και εν όψει της παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας (21 Μαρτίου), διοργανώνεται το Σάββατο 15 Μαρτίου, ώρα 10.00-16.00, στο ΕΜΠ αίθουσα Γκίνη, μια συνάντηση διαλόγου για τα δάση, την πολιτική πρόληψης πυρκαγιών, την γενικότερη πολιτική προστασίας των δασών αλλά και την πορεία αποκατάστασης των οικοσυστημάτων και των ανθρώπινων κοινωνιών στις πυρόπληκτες περιοχές.
Στη συνάντηση αυτή οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προσκαλούν τους φορείς της επίσημης πολιτικής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Ταμείο Αρωγής για τις Πυρόπληκτες Περιοχές καθώς και την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων που θα θέσουν φορείς και πολίτες για τα θέματα αυτά.
Με ένα καινοτόμο και συμμετοχικό τρόπο, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ επιδιώκουν να ανοίξει δημόσιος διάλογος γύρω από θέματα όπως:
- Τι διδαχθήκαμε από το καλοκαίρι του 2007 σχετικά με την πολιτική προστασίας των δασών στην εποχή της κλιματικής αλλαγής;
- Πώς θα αποφύγουμε στο μέλλον ανάλογες καταστροφές;
- Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την έγκαιρη προετοιμασία της πολιτικής πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών; Ποιος είναι ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών; Πώς έχουν προετοιμαστεί οι κρατικοί φορείς;
- Αλλάζει η πολιτική σχετικά με τα αυθαίρετα σε δασικές περιοχές; Τι θα γίνουν όσοι καταπατούν και καταστρέφουν το δάσος; Τι θα γίνει με τα «αναψυκτήρια» μέσα στις δασικές περιοχές;
- Πότε θα ξεκινήσει το δασολόγιο;
- Ποιες ήταν οι αιτίες των πυρκαγιών; Υπάρχουν και εντοπίστηκαν ευθύνες για την έκταση των πυρκαγιών και της καταστροφής;
- Ποιες είναι οι επιπτώσεις πλέον από τις πυρκαγιές στα οικοσυστήματα, τις τοπικές κοινωνίες και το μέλλον των περιοχών; Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων; Πόσο οικολογική είναι η αποκατάσταση των περιοχών;
- Πώς και πόσο προχωράει η αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών; Ποια είναι τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί; Υπάρχει ένας φορέας που να έχει συνολική εικόνα για την πορεία; Που και πως διατίθενται οι πόροι; Επαρκούν;
Σύμφωνα με στοιχεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, από τις πυρκαγιές το Καλοκαίρι του 2007 επλήγησαν 10 εθνικοί δρυμοί, κάηκαν 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δασικών και φυσικών περιοχών, έχασαν τη ζωή τους 74 άνθρωποι και οι ζημιές υπερβαίνουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η απώλεια των υπηρεσιών που προσφέρει το δάσος.
Συγκεκριμένα, οι πυρκαγιές του 2007 έπληξαν φυσικές περιοχές που προστατεύονται με ειδικό καθεστώς από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία: Όρη Ταΰγετος και Πάρνωνας, φαράγγι Νέδας, δάσος Καϊάφα, δάση της Εύβοιας, Πάρνηθα, Γράμμος, Πρέσπα, φαράγγι του Βουραϊκού, Πήλιο και Πίνδος.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Έλενα Σάββα τηλ. 210 68 37 671 ή esavva@ikon.bbdogroup.gr
*
Το πρόγραμμα έχει ως εξής - υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί οριστικά η συμμετοχή όσων έχουν προσκληθεί:
Σάββατο 15/3
10.00-13.00: ΕΝΟΤΗΤΑ Α’: Αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών
10.00-10.30: Παρουσίαση κατάστασης από Π. Μολυβιάτη, επικεφαλής Ταμείου Αρωγής για Πυρόπληκτες περιοχές
10.30-11.30: Ερωτήματα που θέτουν εκπρόσωποι φορέων: Δήμος Πύργου, WWF, Εθελοντές ιστολόγιο-ΟΙΚΟΛΟΓΙΟ, Ένωση Πολιτών για την Οικολογία Ηλείας, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ζαχάρως, ΣΑΔΑΣ, δημοσιογράφοι, Λ. Λουλούδης
11.30-12.45: Εισηγήσεις ειδικών / σχολιασμοί /διάλογος
(Συμμετέχουν με εισηγήσεις ο Νομάρχης Ηλείας, ο Κ. Κοσμάς από το ΑΠΘ, ο Μπ. Κασσίμης και ο Κ. Παπακωνσταντίνου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία)
13.00-16.00: ΕΝΟΤΗΤΑ Β : Προστασία δασών - Μέτρα Πρόληψης καταστροφών - Δασοπυρόσβεση στο 2008
13.00-13.30: Παρουσίαση της κυβερνητικής πολιτικής για τα δάση από εκπρόσωπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - υφυπουργό κ Κιλτίδης καθώς και από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία: Ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης: Περιγραφή της περσινής καταστροφής και απολογισμός - Σχεδιασμός δασικής πολιτικής και μέτρα πρόληψης καταστροφών για το 2008 - Τι αλλάζει από το 2007 - Καταπατήσεις και αυθαίρετα σε δασικές περιοχές
13.30-14.30: Ερωτήματα που θέτουν εκπρόσωποι φορέων : ΟΤΑ, ΜΚΟ, τοπικές κοινωνίες (εκπρόσωπος Δήμου Ν. Πεντέλης και Δήμου Μελιγαλά, ΤΕΕ, Δίκτυο προστασίας δασών Αττικής, ΕΟΕ, Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Δημοσιογράφοι, Φίλοι του Δάσους Συγγρού, OΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, κα)
14.30-15.45: Εισηγήσεις ειδικών / σχολιασμοί /διάλογος
(εκπρόσωπος του WWF, δήμαρχος Μελιγαλά, κ. Λυριτζής από Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, Χ. Τσαϊτουρίδης, εκπρόσωπος του συνηγόρου του πολίτη, στον Κύκλο Ποιότητας Ζωής)
*
Επιδίωξη των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ είναι να συνεργαστούν με ιστολόγια και με ΜΜΕ ώστε να μεταδοθεί διαδικτυακά και αν είναι δυνατόν ζωντανά η συζήτηση.
Τα ιστολόγια που ενδιαφέρονται ας βοηθήσουν όπως νομίζουν αυτή την εκδήλωση, και…
…αν υπάρχουν κάποιοι κομπιουτεράδες που μπορούν να βοηθήσουν τεχνικά για την απευθείας μετάδοση στο ίντερνετ, ας επικοινωνήσουν με το Νίκο Χρυσόγελο στο τηλ. 6936672882.
Εννοείται ότι θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής / ερωτήσεων/ σχολιασμού από τη μπλογκόσφαιρα.
2 σχόλια:
Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!
Αναγνώστες
Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους
Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.
Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...
Tσαρλς Μπουκόφσκι
Συγγνώμη που θα το γράψω εδώ ρε Κλείτορα, αλλά ενώ κοιτάω αρκετά συχνά το ιστολόγιο σου, δεν βρήκα πουθενά το άρθρο για τις γυναίκες στο Δαυλό Φεβρουαρίου (χτες το διάβασα) για να γράψω εκεί πέρα. Καλογραμμένο και σωστογραμμένο. Συγχαρητήρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχετλαίε χαίρομαι που σου άρεσε τι θέμα. Βλέπεις η κοροϊδία απλώνει τα πλοκάμια της οπουδήποτε βρει έδαφος κι εμένα μ εξοργίζει. Μ' εξοργίζει δηλαδή όχι η κοροϊδία αφού αυτή πάντα θα υπάρχει, αλλά μ' ενοχλεί να βρίσκει έδαφος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κέιμενα που δίνω στον Δαυλό δεν θα τα βρείς εδώ. Εδώ λειτουργεί ως προσωπικό ημερολόγιο όπου καταγράφω σκέψεις και βιώματα μιας κοινωνικής κατάστασης που μόλις έχει αρχίσει να φαίνεται. Μιλώ σαφώς για την προσπάθειά μας στην Ελλάδα του εικοστού πρώτου αιώνα να δούμε κάποιοι και να βιώσουμε τον κόσμο με εκείνο τον Έρωτα που τον έβλεπαν οι Έλληνες.