4 Μαρτίου 2007

Άνοιξη.

Ήρθε, την καταλάβατε; Τώρα τα σκουπίδια στους δρόμους μυρίζουν διαφορετικά. Ανοιξιάτικα. Οι εξατμίσεις βγάζουν αλλιώς το καυσαέριο. Μυρωδάτο.

Αλλά μήπως καταλάβαμε χειμώνα; Πέντε βροχές και μια ζακέτα και αυτό ήταν. Πού πήγε ο χειμώνας; Πού πήγε η άνοιξη; Έφυγαν ή τις διώξαμε; Μια ματιά γύρω μας θα μας πείσει. Πέσαμε σαν τα ζώα που είμαστε να φάμε τον πλανήτη. Να φάμε τις σάρκες μας.
Πλάκα δεν έχουμε; Ούτε τα μυρμήγκια δεν το κάνουν αυτό.
Η Τουρκία λέει θέλει το Αη Στράτη. Ήτανε ο πατέρας μου εξορία εκεί. Εντάξει τους τον χαρίζω τον Αη Στράτη. Μπορούν να μου φέρουν πίσω τις εποχές; Δεν μπορούν.
Είναι λέει εποχή που ερωτεύονται οι γάιδαροι αλλά επειδή γάιδαρος δεν υπάρχει γίνεται μήπως να το τροποποιήσουμε λίγο; Να λέμε πως είναι η εποχή που ερωτεύονται τα βενζινοκίνητα;
Να φύγω, να πάω λίγες μέρες στην εξοχή. Το έκανα. Πάλι. Αλλά πως γυρίζεις πίσω; Η γυναίκα μου με απείλησε με διαζύγιο επειδή λέει με τις μυρουδιές δεν χορταίνει το στομάχι. Ε τότε τι σκατά τις θέλουμε τις μύτες; Ή θα μυρίζουμε ωραία και θα ήμαστε νηστικοί ή θα μυρίζουμε σκουπίδια και θα είμαστε χορτάτοι; Από τι; Από τι θα είμαστε χορτάτοι; Από άγευστο χοιρινό και μυρωδάτο καυσαέριο;
Μάζεψα δυό τσάντες χόρτα και τα έφερα μαζί. Θα τα φάω αύριο με αυγά στο λαρδί να πιω και δυο κράσους να επιστρέψω μερικές αισθήσεις στην ομορφιά της γης μας. Κάτι πρέπει να γίνει όμως. Οι αισθήσεις μου είναι αποπροσανατολισμένες.

2 σχόλια:

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails