Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

21 Σεπτεμβρίου 2006

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Α.Ρ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ.

Και η απαντηση:



"Το πρόβλημα του Κλείτορα είναι ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τα αυτονόητα. Τα αποσπάσματα των αρχαίων συγγραφέων που ανέφερε δεν αποτελούν πολιτικές προτάσεις, όπως προσπάθησε να τα παρουσιάσει, αλλά αξίες του Κινήματος. Εξ άλλου ένα καταστατικό δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να αποτελεί πολιτικό πρόγραμμα.
Σύντομα η Γραμματεία Διαφωτισμού του Ε.Α.Ρ. θα δημοσιεύσει πολυσέλιδο βιβλίο με όλες τις θέσεις του Κινήματος αναλυτικά διατυπωμένες και πάντα βιβλιογραφημένες μέσα από όλες τις σχολές της Ελληνικής Φιλοσοφίας, που το Ε.Α.Ρ. τις αποδέχεται όλες όχι μόνο ως κοινή κληρονομιά, αλλά και ως διαχρονικές αξίες του ανθρωπισμού. Σε ό,τι αφορά τα αποσπάσματα του Ευριπίδη και του Πρωταγόρα, ναι είναι θεμελιακή αξία και στόχος του Ε.Α.Ρ. η υπεράσπιση της ανεξιθρησκίας, της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά και του δικαιώματος της γόνιμης αμφισβήτησης ακόμα και σε ό,τι αφορά το Θείον! Έτσι είναι ο Ελληνισμός! Επιτρέπει και προτρέπει τη γόνιμη αμφισβήτηση, πράγμα που ο Κλείτωρ δεν καταλαβαίνει, αλλά δεν είναι και το μόνο, από ό,τι φαίνεται...
Και αυτό ακριβώς σημαίνει ότι το Ε.Α.Ρ. θα αγωνιστεί για τη θεσμική αναγνώριση του δικαιώματος όλων εκείνων των Ελλήνων Πολιτών που επιθυμούν να αποδίδουν τιμή και σεβάς στο Θείον σύμφωνα προς την πατρώα και μητρώα αντίληψη περί θεών. Γιατί, ακριβώς, είναι απαράδεκτο οι Έλληνες να εμποδίζονται να τιμούν τους προγονικούς τους θεούς μέσα στην ίδια την πατρίδα τους, την ώρα που διάφορες ξενόφερτες θρησκείες, ακόμα και επιβλαβείς δεισιδαίμονες σέχτες, δρουν ανενόχλητες!
Είναι αντισυνταγματική κατάλυση της θρησκευτικής ελευθερίας, αυτό που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, εις βάρος περίπου 1.000.000 Ελλήνων Πολιτών στο ήθος και στο έθος!
Το Ε.Α.Ρ. δεν είναι κίνημα θρησκευτικό ή πολυθεϊστικό, αλλά Πολιτικό Κίνημα Ελλήνων στο ήθος και στο έθος. Εκτός αν ο Κλείτωρ θέλει να στερήσει από τον Ηράκλειτο και τον Ξενοφάνη την ιδιότητα του Έλληνα(!). Βεβαίως, το να δογματίζουμε και να αφορίζουμε, όπως κάνει ο Κλείτωρ, είναι ο εύκολος δρόμος, αλλά είναι προφανώς και ο μόνος που γνωρίζει να ακολουθεί.
Επίσης, το να διαβάζει ένα καταστατικό και να μην καταλαβαίνει τι διαβάζει είναι προφανές, εφόσον τα μέλη του Ε.Α.Ρ. δεν "κατέχουν" την Ελληνική Παιδεία, όπως γράφει, αλλά δηλώνουν υπερήφανα ότι "μετέχουν" σε αυτήν. Από αυτό το παράδειγμα και μόνο φαίνεται με ποιο τρόπο αποκωδικοποιεί, αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται η σκέψη του Κλείτορα τα γραπτά κείμενα. Ευτυχώς που δεν έζησε στο μεσαίωνα ως καλόγερος αντιγραφέας(!) Γιατί και αυτά τα λίγα που σώθηκαν θα τα 'χαμε σε... κλειτορική ερμηνεία και... απόδοση.
Βεβαίως ότι ο άνθρωπος βρίσκεται σε πλήρη σύγχηση είναι φαεινότερο του ηλίου. Δηλώνει γεμάτος έπαρση και αγωνιστική διάθεση ότι δεν θα γίνει ποτέ μέλος του Ε.Α.Ρ., εύγε του! Ποιος του το ζήτησε; Του πρότεινε μήπως κανείς;
...
Αυτά γράφει το καταστατικό και εμείς αυτά τηρούμε. Αν ο Κλείτωρ έχει άλλη άποψη, ας κάνει άλλη οργάνωση, δική του, των Κλειτορικών, ή ας μείνει μόνος του να περιφέρεται και να αγορεύει στους ομίλους των γραφικών που είναι οι μόνοι πρόθυμοι να ανεχτούν τον τραυματισμένο ψυχισμό του. Εμείς όμως στο Ε.Α.Ρ. δεν είμαστε ομάδα ψυχοθεραπείας, αλλά πολιτική οργάνωση με αξίες και στόχους, που μπορεί να μην είναι του Κλείτορα, αλλά είναι πολλών χιλιάδων Ελλήνων, ήδη μελών του Κινήματος!
Εμείς δεν αισθανόμαστε βαρύ το χάλκινο χέρι του φόβου, εσύ ζυγό δουλείας ας έχεις!"


Στέφανος Μυτιληναίος
Γραμματέας Διαφωτισμού του Ε.Α.Ρ.







Κύριε γραμματέα του διαφωτισμού.

Καταρχήν ευχαριστώ πολύ που ασχοληθήκατε μαζί μου.

Διότι ξέρετε, εγώ είμαι ένας απλός άνθρωπος και δεν είμαι ούτε γραμματέας ούτε πρόεδρος.

Επίσης ευχαριστώ το κόμμα του Ε.Α.Ρ. που έθεσε τον γραμματέα του στην διάθεσή μου, για να μου κάνει το αποτυχημένο ψυχογράφημα και να με διαφωτίσει.

Αυτό είναι ένα καλό δείγμα και αρκετά ενθαρρυντικό για μένα τον… ασθενή, πως το ίδιο θα κάνετε με όλους όσους έχουν αντίθετη άποψη με εσάς, όσον αφορά το τι θα έπρεπε να είναι ένα καταστατικό που θέλει να ονομάζεται πατρώου ήθους και έθους.

Δυστυχώς οφείλω να ομολογήσω πως το άνωθεν ψυχογράφημα δεν με επανέφερε στα συγκαλά μου.

Οπότε και θα είναι η τελευταία φορά εκ μέρους μου που θα ασχοληθώ μαζί σας, ασχέτως του αν μου απαντήσετε ή όχι.

Είπαμε εμένα δεν μου πρότινε κανείς να συμετάσχω διότι τεκμηριωμένα θεωρώ πως είναι άτοπη η ίδρυση κομματικού φορέα και αυτό ήταν γνωστό εδώ και χρόνια. Το γιατί δεν έπρεπε κατά την άποψή μου, (έχει συζητηθεί από εμένα με όσους ήθελαν να συζητήσουν το θέμα) θα το διαπιστώσετε συν τον χρόνο. Άλλωστε δεν σας ενδιαφέρει η αποψή μου αφού το κάνατε.

Αλλά η συζήτηση επί του καταστατικού που ήδη κάνατε.

Θα μου επιτρέψετε όμως κύριε γραμματέα να πω μια κουβέντα προς τον οικοδεσπότη του ψυχογραφήματος, έτσι για να ξεκινήσω από τα χαμηλά πρώτα.

Κύριε Αλκμάν καλό θα ήτανε να βάζετε και την παραπομπή όπου βρήκατε το δικό μου γραπτό. Εγώ δεν θα βάλω την δική σας παραπομπή διότι το κείμενο απάντηση – ψυχογράφημα δεν ανήκει σ’ εσάς αλλά στον γραμματέα διαφωτισμού.

Επίσης κύριε Αλκμάν και παρακαλώ δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό, εγώ δεν είμαο μέλος του ΥΣΕΕ. Το βοηθώ με τον τρόπο μου όπως μπορώ αλλά δεν είμαι μέλος του. Δεν είμαι μέλος καμμιάς ομάδας. Είμαι ελεύθερος άνθρωπος, ελεύθερος πολίτης και δεν έχω ανάγκη να υποθηκεύσω που θενά αυτή την ελευθερία μου. Ο δικός μου ο σβέρκος ζυγό δεν σηκώνει και δεν είμαι ούτε πρόβατο ούτε ποίμνιο για να χρειάζομαι κοπάδι.

Το ΥΣΕΕ λοιπόν δεν θα έπρεπε να το αναφέρετε αφού δεν έχει σχέση με το Ε.Α.Ρ. ούτε έχω δει πουθενά κάποια επίσημη ανακοίνωσή του, άσχετα αν κάποια αρκετά μέλη του είναι και μέλη του Ε.Α.Ρ. Υπάρχουν άλλα μέλη του ΥΣΕΕ που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, άλλα του συνασπισμού, άλλα του ΚΚΕ αλλά και ανεξάρτητοι εκ πεποιθήσεως.

Συνεπώς δεν έχετε λόγο να τονίζετε την φιλική υποστήριξή μου προς το ΥΣΕΕ στην παρούσα δημοσίευσή σας. Είναι εντελώς άσχετη του ΕΑΡ.

Αν πάλι αναφέρεστε σε αυτό ως τιμητική διάκριση ευχαριστώ αλλά δεν το αντιλαμβάνομαι έτσι και άρα δεν ισχύει για μένα. Σας είπα δεν είμαι μέλος ούτε θέλω να είμαι μέλος κανενώς οργανισμού. Είμαι ελεύθερος και ουχί κατευθυνόμενος απο κέντρα αποφάσεων. Όποια και αν είναι αυτά. Το μόνο που δηλώνει η φιλική συμμετοχή μου στο ΥΣΕΕ είναι πως εκεί υπάρχουν πολυθεϊστές που ως τώρα ήξεραν να συζητούν δημοκρατικά. Αλλά δεν τους συμφέρει πια και ξέχασαν.

Για τις θέσεις του ΥΣΕΕ περί ΕΑΡ απευθυνθήτε στην γραμματεία του ΥΣΕΕ.

Και μιας και είπα γραμματέας να μην ξεχάσω τον... του διαφωτισμού.

Λοιπόν κύριε γραμματέα όπως σας έλεγα (τι ωραίο πράγμα αλήθεια να αλληλογραφείς με γραμματέα…) τώρα που φάνηκε μια αχτίδα φωτός, σίγουρος πως θα ασχολείστε και μελλοντικά με τον καθένα διαφωνούντα προσωπικά, να σας πω και μερικά ακόμα για το καταστατικό. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο σύντομος για να μην σας στερώ από τον πολύτιμο χρόνο σας.

Ένα καταστατικό λοιπόν κύριε γραμματέα που θέλει να λέγεται καταστατικό Ελλήνων το ήθος και το έθος δεν μπορεί να είναι όμοιο με τα καταστατικά των άλλων κομμάτων που δεν είναι ελληνικού ήθους και έθους αλλά ούτε και δηλώνουν κάτι τέτοιο.

Διότι διαβάζοντάς το δεν βρήκα τίποτα διαφορετικό πλην των αρχαίων ρήσεων. Τις ρήσεις όμως τις γνωρίζω κύριε γραμματέα και δεν χρειάζεται να διαβάσω ένα καταστατικό για να τις εμπεδώσω. Μπορεί μεν ένα καταστατικό να μην δίνει απαντήσεις παίρνει όμως θέσεις. Το καταστατικό δεν είναι φιλολογική κουβέντα κύριε γραμματέα. Ειδικά αν θέλει να λέγεται ελληνικού ήθους και έθους.

Καλό θα ήτανε λοιπόν να δημοσιεύσετε τις διαφορές που έχει το καταστατικό σας έναντι άλλων καταστατικών. Πλην των ρήσεων.

Αντίθετα υστερεί έναντι πολλών διότι δεν θέτει τις βασικές αρχές σε σημαντικότατα θέματα όπως το είδος της οικονομίας που σας εκφράζει. Αλλά φαίνεται πως επειδή ήταν τόσο μα τόσο διαφορετική η οικονομία των αρχαίων ελλήνων από την σημερινή, δε βρήκατε ανάμεσα στις ρήσεις κάποια που να σας ταιριάζει και μείναμε χωρίς οικονομία. Για γέλια.

Θέλετε έτσι από ενδιαφέρον, να σας πω άλλο ένα θέμα που ξεχάστηκε διότι δεν ίσχυε στην αρχαία Ελλάδα; Της μετανάστευσης.

Είστε υπέρ ή κατά των πολυ πολιτισμικών κοινωνιών ως ΕΑΡ; Δεν είναι βασική θέση αυτή για εσάς άξια να μπει σε ένα καταστατικό; Ή δεν ξέρετε και θα αποφασίσει το συνέδριο σε 4-6 χρόνια;

Όσο αφορά το απόσπασμα του Πρωταγόρα στο οποίο δηλώνει άγνοια περί ύπαρξης των θεών και το θεωρείτε βασική αξία… να το χαίρεστε. Μόνο αύριο που θα βγει ο ήλιος ή μεθαύριο όταν θα πάτε σε κάποια ιεροπραξία (ανεξάρτητα θρησκείας) σκεφτείτε τι θέλετε εκεί. Όταν δε, βρεθούμε μαζί σε κάποια ελληνική ιεροπραξία θα αναρωτηθώ εγώ τι κάνετε εκεί αφού η βασική σας αξία είναι πως δεν ξέρετε τίποτα. Ή μήπως θα το απαντήσετε και αυτό στο συνέδριο;

Αν κάνετε ποτέ συνέδριο για να συζητήσετε περί ύπαρξης και ανυπαρξίας των θεών παρακαλώ να με καλέσετε. Θέλω να το δω. Αλλιώς μείνετε στην βασική σας αξία. Και πάλι ο ήλιος θα ανατέλλει.

Το ότι το ΕΑΡ θα ασχοληθεί με την θεσμική αναγνώριση των ελλήνων θεών μπορεί μεν εσείς να το λέτε αλλά εγώ στο καταστατικό δεν διάβασα πουθενά κάτι τέτοιο. Από δε λόγια έχουμε χορτάσει.

Εμένα κύριε γραμματέα δεν με ενδιαφέρει τι λέτε εσείς ο ένας και ο καθένας.

Με ενδιαφέρει τι γράφει το καταστατικό σας.

Ανεξήθρησκο δηλώνει και το κόμμα της Ν.Δ.

Δείξτε μου λοιπόν εσείς που γράφει πως θα αναγνωρίσετε τους πατρώους θεούς ή πως θα κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση έστω.

Πουθενά. Πολιτικές αερολογίες παίρνω για απάντηση στην κριτική μου. Κοινώς φούσκες.

Εκτός αν τα γραφόμενά σας κύριε γραμματέα έχουν κύρος καταστατικού οπότε σας ευχαριστώ και πάλι για την τιμή που μου κάνατε.

Με κατηγορείτε πως δογματίζω. Μα κύριε γραμματέα ο δογματισμός γίνεται με χρήση ρητών και αποφθεγμάτων και όχι με ανάπτυξη σκέψης όπως εγώ κάνω. Άλλοι ρίχνουν τα τσιτάτα περί δικαιοσύνης όχι εγώ κύριε γραμματέα. Το δογμάτισμα γίνεται με καταστατικές αρχές που δεν έχουν δημόσια συζητηθεί και όχι με τις δημόσιες απόψεις.

Ως προς την δομή του κόμματος είναι η κλασσική της δεκαετίας του 50 ίδια με τις δομές και άλλων κομμάτων.

Σε τι διαφέρει λοιπόν ένα κόμμα ελλήνων κατ’ ήθος και έθος;

Δεν θέλω να σχολιάσω το άρθρο 13 διότι θα πρέπει αναζητώντας το γιατί και το διότι, να προχωρήσω κι εγώ σε ψυχογράφημα πράγμα που δεν θέλω αφού δεν έχω τέτοια ειδικότητα.

Εν τέλει κυρίες και κύριοι του ΕΑΡ και κύριε γραμματέα, αν θέλατε την γνώμη μου όπως και την γνώμη όλων τότε θα κάνατε ένα ανοικτό προσυνέδριο για το αν πρέπει και αξίζει να δημιουργηθεί ένα κόμμα καταρχήν.

Μου άρεσε επίσης που έγινα αφορμή να δημοσιεύσετε πως θα εκδώσετε πολυσέλιδο βιβλίο με όλες τις θέσεις του κινήματος. Αυτό θα γίνει πριν το συνέδριο ή μετά; Θα είναι θέσεις του συνεδρίου ή του κόμματος;

Διότι αν δημοσιευθεί προσυνεδριακά και γραπτώς αναφέρει ότι είναι προς συζήτηση στο συνέδριο έχει καλώς, αλλά αν είναι απλά οι θέσεις του κόμματος… ε τότε….

Μιλάτε για γόνιμη αμφισβήτηση και σωστά λέτε πως είναι ίδιον ελληνικόν. Αλλά εξηγήστε μου, αφού σας αρέσει η αμφισβήτηση τότε γιατί βγάλατε σπυράκια με την κριτική μου και έφτασε ένα ολόκληρο κόμμα μέσω του γραμματέα να ασχοληθεί μαζί μου;

Γιατί δεν την δεχτήκατε απλά ως μια κριτική; Και μάλιστα κακή όπως λέτε; Μήπως φοβάστε πως το τόλμημά σας είναι πράγματι σαθρό και αντιδράτε ψυχοτροπικώς;

Υπογράφετε με την ιδιότητά σας ως γραμματέας, υποθέτω πως αυτή σας η απάντηση έχει πρωτοκολληθεί;

Πείτε μου σας παρακαλώ πως είναι πράγματι και η πρώτη σας εγγραφή ως γραμματέας του ΕΑΡ.

Αυτό θα τονώσει την πεσμένη μου αυτοπεποίθηση.

Διότι ως γνωστόν εγώ είμαι πολύ πολύ φοβητσιάρης και όλο φοβάμαι. Χρειάζομαι μια ένεση αυτοπεποίθησης.

Συγνώμη αν σας έχω ήδη κουράσει αλλά ευκαιρία είναι μια και όπως προείπα, δεν πρόκειται να έχω άλλη επικοινωνία μαζί σας τουλάχιστον εκ μέρους μου, να σας θέσω μερικά ακόμα δευτερεύοντα.

Αισθάνεστε βλέπω τυχερός που δεν γεννήθηκα καλόγερος στον μεσαίωνα. Βλέπω πως πιστεύετε στην μετενσάρκωση. Για να ξέρετε λοιπόν εγώ δεν πιστεύω καθόλου στις προηγούμενες ζωές και τα τέτοια. Δεν με ενδιαφέρει αν εσείς πιστεύετε. Δικαίωμά σας.

Αλλά δεν ασχολούμαι σοβαρά με τέτοιου είδους «πολιτικές αναλύσεις».

Και εν κατακλείδι κύριε Γραμματέα του διαφωτισμού του ΕΑΡ, θα σας δώσω μια συμβουλή. Για πολλούς, πάρα πολλούς λόγους ένας γραμματέας κόμματος δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την ιδιότητά του για να απευθύνεται σε έναν μόνο άνθρωπο που δεν έχει καμμιά ιδιότητα που να αφορά τα κοινά πλην αυτή του πολίτη με δικαίωμα ψήφου, γνώμης, άποψης, ή όχι.

Κρατήστε τις δυνάμεις σας για να απευθυνθείτε σε υπουργούς και φορείς.

Ασχοληθείτε με τα κοινά και όχι με τα πρόσωπα και τις αποτυχημένες προσωπογραφίες. Πιστεύω πως αν συνεχίσετε να ασχολείστε προσωπικά με τον κάθε πολίτη που διαφωνεί μαζί σας θα γίνετε πράγματι ίδρυμα ψυχοθεραπείας.

Αποτυχημένο μεν αλλά ε, όλο και κάτι θα βγαίνει.

Αυτή δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση από ένα κόμμα και μάλιστα νεοϊδρυθέν.

Φτάνει δε, στα όρια της ιδεοληψίας.

ΥΣ και σημειώστε πως δεν είναι πως δεν σας θεωρώ έλληνες. Έλληνες μπορεί να είστε θα δείξει, αλλά αλάνθαστος δεν είναι κανένας. Και μην ξεχνάτε ούτε στιγμή το βασικό πως

η αμφισβήτηση είναι ίδιον των Ελλήνων.

Όχι μόνο στα λόγια ε;

16 Σεπτεμβρίου 2006

ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Α.Ρ.

Σε άλλη μου δημοσίευση είχα πει γιατί διαφωνώ με την δημιουργία κόμματος από τις ομάδες των πολυθεϊστών. Άκουσα διάφορα. Μεχρι που κατηγορήθηκα για προβοκάτορας και σαμποτέρ.

Δεν πειράζει. Έκανα τουμπεκί ψιλοκομμένο μέχρι να δημοσιοποιηθεί το καταστατικό μήπως και έκανα λάθος και δεν το κατάλαβα.

Το καταστατικό λοιπόν αναρτήθηκε στην σελίδα του ΕΑΡ. Ας το σχολιάσω τώρα μια και μου έτυχε στην ζωή μου να κινούμαι σε αυτόν τον χώρο.

Καταρχήν ξεκίνησα την ανάγνωση του καταστατικού περιμένοντας να βρω θέσεις που θα συμφωνήσω ή θα διαφωνήσω. Περίμενα να διαβάσω πολιτικό λόγο.

Με μεγάλη έκπληξη ανακάλυψα πως δεν έβρισκα τίποτα σοβαρό. Δεν βρήκα απολύτως τίποτα, το απόλυτο κενό.

Υποτίθεται πως έχουμε με αυτό το καταστατικό τους σκοπούς και τις λύσεις που προτείνει και για τους οποίους δημιουργήθηκε ένα κόμμα.

Ε, εγώ δεν είδα απολύτως τίποτα. Κάτι σκόρπια ρητά που πολύ εύκολα μπορούν να αναιρεθούν με κάποια άλλα και μια βασική οργανωτική δομή τύπου 1950.

Ποιά είναι η θέση του ΕΑΡ για την ειρήνη;

ΕΙΡΗΝΗ: «Ό µεν γαρ της ειρήνης έρως θείος ην ως αληθώς, και το λύσαι τόν πόλεμον ελληνικώτατον πολίτευμα», δηλαδή: «Ό έρωτας για την ειρήνη είναι βέβαια πραγματικά θειος, και η προσπάθεια για την κατάλυση του πολέμου πράξη Ελληνικότατη» (Πλούταρχος).

Και… τέλος. Με μια πρόταση λύθηκε το θέμα. Πάει και το Ιράκ και το Αφγανιστάν και το μεσανατολικό και οι όπου γης πόλεμοι τελείωσαν. Τους έλυσε το ΕΑΡ με μια μόνο φράση του Πλούταρχου. Game over.

Για την Δημοκρατία άλλη ρήση:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Ή εν δηµοκρατίη πενίη της παρά τοις δυνάστηισι καλουμένης εύδαιμονίης τοσουτόν εστι αίρετωτέρη όκόσον ελευθερίη δουλείης», δηλαδή, «Ή φτώχεια στην δημοκρατία είναι τόσο πολύ προτιμότερη απ' αύτη πού ονομάζεται ευδαιμονία στους τυράννους, όσο είναι προτιμότερη η ελευθερία από την δουλεία» (Δημόκριτος).

Πάει και το θέμα της δημοκρατίας. Τσάμπα χύθηκε τόσο αίμα ανά τους αιώνες. Το όλο μυστικό είναι μια πρόταση.

Αλλά έλα μ’ που δεν έχουν όλοι τις ίδιες προτιμήσεις….!

Αυτό δεν είναι καταστατικό κόμματος. Δεν ξέρω τι είναι και πώς να το χαρακτηρίσω αλλά πάντως καταστατικό κόμματος δεν είναι.

Που είναι οι θέσεις για την εξωτερική πολιτική, το περιβάλλον, την οικονομία, την ανάπτυξη και ένα σωρό άλλα θέματα;

Αλλά να μου πεις, εδώ καθαρίσαμε με ελευθερία, δημοκρατία και παιδεία με τρεις προτάσεις στις λεπτομέρειες θα κολλήσουμε;

Αμ άμα φτιάχνονταν έτσι τα κόμματα και τα καταστατικά τους να φτιάξω κι εγώ κάνα δυό να ‘χω ωρέ!

Για παράδειγμα για την οικονομία η θέση του κόμματος μου είναι: «Η αγορά και το νόμισμα θα είναι το σύμβολο της αλλαγής που θα γίνει» Πλάτων Πολιτεία 564α.

Για την δημόσια υγεία, «ο νεκρός δεν έχει καμμία αίσθηση κανενός πράγματος» Πλάτων

Για το δημόσιο χρέος, «Αν δεν επιθυμείς πολλά τα λίγα θα σου φαίνονται πολλά» Δημόκριτος

Για το δημογραφικό, «σφάλμα το να κάνεις παιδιά» Δημόκριτος

Για την ακρίβεια, «η φειδώ και η στέρηση ωφελούν» Δημόκριτος

Για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, «τους δούλους να τους συμπεριφέρεσαι σαν να είναι κομμάτι του εαυτού σου» Δημόκριτος.

Για την ισότητα των φύλων, «στολίδι στην γυναίκα να είναι λιγομίλητη» Δημόκριτος

Για την τρίτη ηλικία, «τα γηρατειά είναι γενικό σακάτεμα» Δημόκριτος

Για τα σώματα ασφαλείας, «τα σκυλιά γαβγίζουν όσους δεν γνωρίζουν» Ηράκλειτος

Για τον πολιτισμό, «Έλεγε πως δεν είναι τίποτα ούτε η τέχνη χωρίς μελέτη ούτε η μελέτη χωρίς τέχνη» Πρωταγόρας

Για το συνταξιοδοτικό, «Το πιο πολύτιμο αγαθό είναι ο χρόνος που σπαταλάμε» Αντιφών

Για την εγκληματικότητα, «το να μην ζει λοιπόν κανείς δεν είναι καλύτερο από το να ζει κακά;» Κριτίας

Για την ισονομία, «το δίκαιο είναι το συμφέρον του ισχυρότερου» Θρασύμαχος

Ορίστε, αράδιασα κι εγώ μερικές ρήσεις σοφών ελλήνων. Τώρα δηλαδή τα έλυσα όλα τα προβλήματα;

Ρε, πόσα θέλετε να με τρελάνετε;

Και καλά, ας πούμε πως οι συντάκτες τούτου του πονήματος που σερβιρίστηκε για καταστατικό κόμματος κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου όταν το έγραφαν.

Αμ οι άλλοι που πήγαν και το υπέγραψαν; Τι ακριβώς υπέγραψαν ξέρουν; Το διάβασαν πριν το υπογράψουν; Και αν το διάβασαν ως τι το υπέγραψαν; Ως καταστατικό κόμματος ή ως άλλο ένα επεισόδιο της κλασσικής σειράς του Disney με τον Ντόναλντ και τα ανιψάκια;

Ή μήπως πήγαν σαν τα πρόβατα και υπέγραψαν χωρίς να το διαβάσουν; Διότι αν το διάβασαν και υπέγραψαν τότε η πολιτική τους αντίληψη και αντιληπτικότητα είναι κενές περιεχομένου όπως και το δήθεν καταστατικό που μας παρουσίασαν.

Αν είναι έτσι οι μετέχοντες την ελληνική παιδεία, αν τέτοια είναι η σοφία των ελλήνων στο έθος ώστε να λύνουν τα παγκόσμια προβλήματα με μια πρόταση και μάλιστα ηλικίας 2500 χιλιάδων ετών, τότε κι εγώ είμαι εξωγήινος διαστημικός τσιγγάνος.

Αν νομίζουν πως με το να ξεκινούν στο προοίμιο λέγοντάς μας πως κατέχουν τον ελληνικό τρόπο και αραδιάζοντάς μας κατόπιν μερικές ελάχιστες σελίδες με τίποτα κι ελπίζουν να έχουν μέλλον γελιούνται οικτρά.

Να τους υποστηρίξω γιατί; για τα ωραία τους τα μάτια ή επειδή κάνουν σωστή αντιγραφή από αρχαίους έλληνες φιλοσόφους;

Αυτά και ένα δεκάχρονο παιδί μπορεί να τα κάνει.

Εγώ δεν θα κινδυνέψω να χαρακτηριστώ υποστηρίζοντας το απόλυτο τίποτα.

Μπαρούφες ακούω ήδη εδώ και σαράντα χρόνια από τα ήδη υπάρχοντα πολιτικά κόμματα. Δεν χρειάζομαι να ακούσω και νεότερες από νεότευκτα.

Όταν έμαθα για την δημιουργία του ΕΑΡ μίλησα για κόμμα πολυθεϊστών.

Τώρα που διάβασα και την επίσημη θέση των δύο προτάσεων του καταστατικού αντιγραφή από τον Ευριπίδη και τον Πρωταγόρα, μπορώ να ολοκληρώσω την πρόταση.

Το κόμμα είναι φτιαγμένο από πολυθεϊστές για ανεξίθρησκους.

Το κόμμα δηλώνει άγνοια περί θεών. (δυό προτάσεις κι εγώ)

Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα, δεν προλαβαίιιιιιιινω καλοίιιιι μου άνθρωποι.

Ήθελα να ξέρω τι γνώμη έχουν γι αυτή την πρόταση του Πρωταγόρα οι συμπαθούντες τον Πλάτωνα. Αστείες καταστάσεις.

Προσωπικά το ερώτημα το έχω απαντήσει όσο βλέπω τον ήλιο να ανατέλλει και να δύει. Για όσο ο ουρανός και η γη είναι στην θέση τους και τα ποτάμια κυλούν στις κοίτες, ξέρω, βλέπω, ακούω, οσμίζομαι, αγγίζω, ζω, βιώνω πως οι θεοί υπάρχουν και αφήνω τους… άλλους να αναρωτιούνται.

Το πρόβλημα για μένα είναι πως θα γίνει όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουν και να κατανοήσουν ποια πραγματικότητα έχουν να λατρέψουν. Να πάψουν να πιστεύουν σε παραμύθια και να νοιώσουν την ιερότητα της ζωής και του σύμπαντος κόσμου. Να λατρέψουν αυτά από τα οποία πραγματικά εξαρτιούνται και που τώρα βλακωδώς τα απορρίπτουν.

Και πως θα γίνει αυτό; Αυτό αναρωτιέμαι και θα ήθελα μια απάντηση. Γνώμη μου είναι πως μέσω της παιδείας μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα αλλά η παιδεία είναι πολύυυυ μεγάλο θέμα και οπωσδήποτε δεν τελειώνει με δυό προτάσεις όσο σοφές και αν είναι.

Οι έννοιες αυτές όπως η δημοκρατία και παιδεία, είναι έννοιες ιερές που χρήζουν συνεχών και παντοτινών συζητήσεων επί συζητήσεων και θέσεων και αποφάσεων σωστών στις σωστές στιγμές.

Για κανένα θέμα δεν είδα στο καταστατικό ούτε εντοπισμό προβλημάτων, ούτε πιθανές λύσεις (για να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω) ούτε τους τρόπους.

Πως θα λυθούν όλα τα όσα προβλήματα δεν μου λέει το καταστατικό. Γι αυτό λέω πως αυτό δεν είναι καταστατικό κόμματος διότι δεν υποδεικνύει λύσεις ούτε έχει κάποια πολιτική υπόσταση.

Συμπέρασμα λοιπόν:

Δεν είναι όλοι οι έλληνες πολυθεϊστές και πανθεϊστές υπέρ της ανυπαρξίας θέσεων και του στρουθοκαμηλισμού όπως αυτά εκφράζονται στο καταστατικό του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ για την πολιτική ζωή αυτής της χώρας.

Υπάρχουν έλληνες που αναζητούν λύσεις πρακτικές και πραγματικές και ένας είμαι εγώ.

Ξύλινο λόγο χόρτασα, δεν θέλω άλλο.

Και κρίνω πως είναι άδικο να κινδυνεύσουμε όλοι οι πολυθεϊστές να παρασυρθούμε ή να χαρακτηρισθούμε στην πολιτική μας δράση με αυτή την κίνηση.

Αυτή είναι η άποψή μου. Σαφώς διαφοροποιημένη από το Ε.Α.Ρ. διαφορετική από την άποψη ίσως πολλών αλλά αυτή είναι. Σε όποιον δεν αρέσει είναι δικό του πρόβλημα.

Αν όμως υπάρχουν απόψεις που τεκμηριωμένα αναιρούν την δική μου ευχαρίστως να τις ακούσω και ας μην είμαι υποχρεωμένος να τις αποδεχτώ. Διότι ξέρω να ακούω όπως ξέρω και να διαβάζω. Πρώτα έμαθα να ακούω μετά έμαθα να διαβάζω και κατόπιν να κρίνω. Και ας προσπάθησαν τότε να μην μου μάθουν να κρίνω εγώ έμαθα, σε πείσμα των καιρών.

Ό,τι λοιπόν εκδίδεται και είναι των ενδιαφερόντων μου, θα το κρίνω κιόλας και είτε θα επικρίνω είτε θα κατακρίνω. Δικαίωμα.

Και για τέλος περιμένοντας να δω πως θα κατέβετε στις εκλογές και μια και αρέσουν τόσο πολύ οι ρήσεις, σας χαιρετώ με μια ακόμα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας (χωρίς δηλαδή).

«Επεί κινδυνεύει πόλις ανδρών αγαθών ει γένοιτο, περιμάχητον αν είναι το μη άρχειν, ώσπερ νυνί το άρχειν.» Πλάτων, πολιτεία.

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails