Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

12 Μαΐου 2010

Εκστρατεία διαγραφής θρησκεύματος

 

Οι περισσότεροι νεοέλληνες βαφτίζονται χριστιανοί ορθόδοξοι όταν είναι βρέφη. Ο ιερέας χορηγεί μια βεβαίωση για την βάπτιση και ο νονός, οι γονείς ή κάποιος συγγενής καταθέτει το χαρτί στο οικείο ληξιαρχείο, όπου και καταγράφεται το θρήσκευμα του παιδιού. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα αναγνωρισμένα θρησκεύματα στην Ελλάδα, και όλα τους καταγράφονται στα ληξιαρχεία.

Για ποιο λόγο όμως γίνεται η καταγραφή του θρησκεύματος των πολιτών; Σε τι χρειάζεται η πολιτεία την πληροφορία αυτή; Μήπως πρόκειται να κάνει κάποια διάκριση με βάση το θρήσκευμα; Όχι βέβαια! Άλλωστε κάθε διάκριση με βάση το θρήσκευμα αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα! Απλώς έτσι ασκεί εμμέσως μια φιλόθρησκη και ιδιαίτερα φιλοχριστιανική πολιτική, συμβάλλοντας στην διαιώνιση της ορθοδοξίας στη θέση της επικρατούσας θρησκείας της Ελλάδας.

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός δεν αφορούν παρά μόνο τον ίδιο. Η μη καταγραφή του θρησκεύματος του πολίτη σε κρατικά αρχεία δεν τον εμποδίζει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο να ασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Η καταγραφή του θρησκεύματος δεν απαιτείται για την απόκτηση ονόματος, δεδομένου ότι ονοματοδοσία και βάπτιση είναι πλήρως διαχωρισμένες νομικά (πληροφορίες στη σχετική σελίδα μας). Η καταγραφή του θρησκεύματος εξυπηρετεί μόνο τα ιερατεία, που αποκτούν ισχύ και ασκούν πολιτική εξουσία βασιζόμενα στον καταγεγραμμένο αριθμό νεογέννητων τα οποία ουδέποτε εξέφρασαν γνώμη επί του θέματος.

Ως ενεργοί και συνειδητοί πολίτες:

1. Προχωρούμε

σε νόμιμη διαγραφή του θρησκεύματός μας από τα ληξιαρχεία, διαμαρτυρόμενοι γι αυτή την καταχρηστική πρακτική, και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να μας ακολουθήσουν.

2. Ζητάμε:

  • Κατάργηση της καταγραφής του θρησκεύματος στα ληξιαρχεία και σε οποιαδήποτε άλλα κρατικά αρχεία και έγγραφα.
  • Διαγραφή όλων των ήδη καταγεγραμμένων καταχωρήσεων θρησκεύματος.

Στη σχετική σελίδα μας στην ενότητα «Δράσεις» θα βρείτε οδηγίες για το πώς μπορείτε κι εσείς να διαγράψετε άμεσα το θρήσκευμά σας από το ληξιαρχείο.


Ο σύνδεσμος της ανακοίνωσης οδηγεί στην εξής σελίδα:



Διαγραφή Θρησκεύματος από το Ληξιαρχείο

Γιατί;

  • Επειδή το θρήσκευμα είναι προσωπική υπόθεση και δεν αφορά την πολιτεία.
  • Επειδή το θρήσκευμα που καταγράφεται συχνά δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές μας πεποιθήσεις.
  • Επειδή πολλοί από μας εντάχθηκαν σε θρήσκευμα όταν ήταν ανήλικοι και δεν ήταν σε θέση να επιλέξουν συνειδητά.
  • Επειδή πολλοί από μας αισθάνονται θρήσκοι αλλά δεν αισθάνονται μέλη μιας συγκεκριμένης εκκλησίας ή δόγματος.
  • Επειδή δεν θέλουμε το θρησκευτικό μας αίσθημα να γίνεται άλλοθι για άσκηση εξουσίας από τις εκκλησίες στο όνομά μας.

Πώς;

  • Με μια υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599 και με την ταυτότητά μας, πηγαίνοντας αυτοπροσώπως στο ληξιαρχείο όπου έχει δηλωθεί το θρήσκευμά μας. (Κατά κανόνα πρόκειται για το ίδιο ληξιαρχείο που δηλώθηκε η γέννηση.)
  • Αν δεν μπορούμε να πάμε αυτοπροσώπως, η δήλωση γίνεται μέσω εκπροσώπου στον οποίο παραχωρούμε συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο για το σκοπό αυτό.


Μπορείς κι εσύ να συμμετάσχεις, αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιο, στην μαζική διαγραφή θρησκεύματος στις 18-6-10 στις 10:00 το πρωί στα κατά τόπους ληξιαρχεία σε όλη τη χώρα.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινώνησε μαζί μας στο diagrafi@atheia.gr.

Αόρατη Μελάνη: Εκστρατεία διαγραφής θρησκεύματος

9 σχόλια:

  1. Χωρίς να διαφωνώ σε όσα γράφεις, ας σημειώσω ότι η ονοματοδοσία δεν έχει θρησκευτική αναφορά. Μπορέι κάλλιστα ο γονιός να δηλώσει το όνομα του παιδιού και αργότερα να κάνει όποια τελετή θέλει ή δεν θέλει (σαν εμένα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά ως αθεϊστής και άθρησκος το θεωρώ περιττή ενέργεια και χάσιμο χρόνου. Ήδη σε κανένα επίσημο έγγραφό μου (ταυτότητα διαβατήριο, δίπλωμα, κλπ) δεν φαίνεται κανένα θρήσκευμα! Αλλά και να φαινόταν τι θάλλαζε; Είναι δυνατόν μια αναφορά στο ληξιαρχείο να επηρεάσει τις πεποιθήσεις μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ το βλέπω κάτι σαν το διαζύγιο..όταν μια σχέση έχει λήξει καλύτερα να ανακοινώνεται ..η διαιώνιση θεωρείται ύποπτη.. όλο και κάποιος ωφελείται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε συζητηση που ειχα με μια φιλη περι διαγραφης θρησκεύματος μου είχε πει ότι ίσως αυτή η κίνηση να είχε αρνητικές επιπτώσεις απο το θεκρατικό κράτος που ζούμε ,από κρατικούς αλλά κ ιδιωτικούς φορείς σε διάφορους τομείς (π.χ δυσκολία στην ευρεση εργασίας,κ.α)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Δείμε, ορθή η παρατήρηση.

    @Κουπάκια θα συμφωνήσω με την Μαρτίνα. είναι το τυπικό του θέματος.

    @Ανώνυμε, αυτό που λες όχι μόνο δεν ισχύει αλλά είναι και παράνομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχετικά με το σχόλιο του Ανώνυμου.
    Παράνομο είναι αλλά θα έλεγα πως ισχύει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...για όσους το ανέχονται μοιρολατρικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η διαγραφή της αναφοράς του θρησκεύματος προφανώς είναι τυπική, δεν παράγει κάποιο αποτέλεσμα. Αν βρεθούμε εκεί όμως 15-20 άτομα και προκύψει βαβούρα, πιθανόν να κάνουν κάποια αναφορά εφημερίδες και ραδιόφωνα, οπότε θα δημιουργηθεί σημαντική προπαγανδιστική αξία. Ότι κάποιοι αντιτάσσονται, δεν αποδέχονται ό,τι τους φόρτωσαν οι γονείς τους γα λόγους κομφορμισμού. Συμβολικά μεν, με ουσία δε.

    Θυμάμαι κατ' αναλογία τα στεφάνια που επέμεναν κάποτε να καταθέτουν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Αντίστασης και οι αρχές, χωροφυλακή και δεξιοί δήμαρχοι ή νομάρχες, τους εμπόδιζαν... Έχει σημασία κάθε συμβολισμός, ιδίως για τους "ουδέτερους" και "αδιάφορους"...

    Τώρα, ότι κάποιοι δεν θα βρουν δουλειά, είναι (με το συμπάθιο) ανοησία. Και δημόσιος υπάλληλος να είσαι, στο πιστοποιητικό γεννήσεως (από το Δήμο) δεν αναφέρεται το θρήσκευμα. Αν και σ' αυτή την περίπτωση, λέμε τώρα, γινόταν αναίρεση διορισμού, θα είχαμε μεγάλη φασαρία, την οποία δεν θέλει κανένας απ' αυτούς, γιατί τελικά θα χάσει. Εκτός αν πηγαίνει κάποιος για παπάς, ο Κλείτωρ για παράδειγμα. Δεν θα ξέρουν μετά σε ποια θρησκεία να τον κάνουν παπά :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. s.frang, γίνεται να είμαι παπάς όλων των θρησκειών ταυτόχρονα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails