Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

20 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΩΣΗ ΟΥΜΑΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.)

email: enooume@gmail.com ιστοσελίδα: www.fbook.me/enooume

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20 Ιανουαρίου 2010
Ευρωπαίοι Αριστεροί – Πράσινοι -Φιλελεύθεροι για αφαίρεση θρησκευτικών συμβόλων
Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) ενημερώνει την ελληνική κοινή γνώμη πως σήμερα 20 Ιανουαρίου 2010 είχε προγραμματισθεί ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) για το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση Lautsi κατά Ιταλίας. Για την ψηφοφορία αυτή είχαν κατατεθεί ψηφίσματα από τις πολιτικές ομάδες. Τελικά, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αποφάσισε να μη γίνει ψηφοφορία. Κατά πληροφορίες ένας λόγος της ματαίωσης ήταν η διαπίστωση πως το ΕΚ δεν έχει αρμοδιότητα για αυτό το θέμα όταν υπάρχει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία έχει αρμοδιότητα για το ΕΔΔΑ. Ένας δεύτερος λόγος φέρεται να είναι πως τα σχέδια ψηφίσματος υπέρ της ελευθερίας των κρατών μελών να εκθέτουν δημοσίως οιοδήποτε θρησκευτικό σύμβολο δημιούργησαν προβλήματα στις ομάδες που τα υπέβαλαν υπό την επίδραση των Ιταλών μελών τους, καθώς ευρωβουλευτές από χώρες ή/και κόμματα με εκκοσμικευμένη παράδοση είχαν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν το ψήφισμα της ομάδας τους. Τα ψηφίσματα αυτά, που επισυνάπτονται, είχαν κατατεθεί κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2009, όταν έγινε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, στις 15 Δεκεμβρίου 2009 και μια πρώτη απόπειρα ψηφοφορίας –που ματαιώθηκε- στις 17 Δεκεμβρίου 2009.
Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), όπως και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ουμανιστών (EHF) με την οποία η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. συνεργάζεται, υποστηρίζουν το κοινό ψήφισμα της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας (Verts/ALE) και της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL) που υπογράφουν έξη ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλαος Χουντής καθώς και το ψήφισμα της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE). Στα δύο αυτά ψηφίσματα εκδηλώνεται η αντίθεση στην υποχρεωτική επίδειξη θρησκευτικών συμβόλων σε χώρους που χρησιμοποιούνται από τις δημόσιες αρχές, όπως ακριβώς αποφάνθηκε και το ΕΔΔΑ. Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. συμμερίζεται επίσης την επίσημη διαμαρτυρία της EHF προς την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S & D) για το σχέδιο ψηφίσματος υπέρ της ελευθερίας των κρατών μελών να εκθέτουν δημοσίως οιοδήποτε θρησκευτικό σύμβολο (http://www.humanistfederation.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=277#EHF).
Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) είναι Ένωση Προσώπων που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 2010, έχει μέχρι τώρα 48 μέλη, και έχει ως στόχους την προώθηση μιας εκκοσμικευμένης και ανθρωπιστικής θεώρησης των πολιτιστικών, κοινωνικών και ηθικών αξιών και να εργαστεί για την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο. Για την επίτευξη αυτών των σκοπών, η ένωση σκοπεύει συγκεκριμένα να δημοσιεύει δηλώσεις για θέματα που έχουν σχέση με τους σκοπούς της, να παρέχει πληροφορίες προς το κοινό σχετικά με τα δικαιώματά του, να παρεμβαίνει ενώπιον των διοικητικών και δικαστικών αρχών για την προώθηση των αρχών της εκκοσμικευμένης κοινωνίας και των συνεπακόλουθων ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, να οργανώνει εκπαιδευτικές, επιστημονικές και πολιτιστικές δράσεις, να προτείνει νομοθετικές πρωτοβουλίες που μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη και την προώθηση των στόχων της, και να προωθεί τη θέση εθελοντικών οργανώσεων που αναπτύσσουν τους ίδιους στόχους. Την προσωρινή γραμματεία της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. έχουν αναλάβει ο Παναγιώτης Δημητράς, ο Νίκος Θεοδώρου, η Ελεάννα Ιωαννίδου και ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης.

13 σχόλια:

  1. Πρόκειται για αφιλοκερδή οργάνωση ή για ΜΚΟ?
    Ξέρουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι ΜΚΟ είναι και μη κερδοσκοπικες (ο όρος αφιλοκερδης οργανωση δεν υπαρχει)

    η ΕΝΩΟΥΜΕ είναι ΜΚΟ

    Από τη γραμματεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εμένα πάντως τον κυνικό καθόλου δεν θα με χάλαγε να με ταΐζουν κιόλας γι αυτό που έτσι κι αλλιώς κάνω, για να τους κατεβάζω τα καντήλια της ζωής τους δηλαδή χα αλλά μάλλον πάλι νηστικός θα μείνω χα. χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον όρο "αφιλοκερδής οργάνωση" τον χρησιμοποίησα αντιδιασταλτικά προς τον όρο ΜΚΟ.
    Ας πούμε, αντί να πω "κυβερνητικώς χρηματοδοτούμενη οργάνωση", για παράδειγμα.

    Διότι το σκεπτικό μου είναι ακριβώς το ίδιο με του Κλείτορα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και έχει αιρετά μέλη; Πώς μπορούμε να "μπούμε";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοί Φίλοι,

    συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και
    καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας.
    Σας στέλνω τις δικές μας σκέψεις για τον Ουμανισμό για τον εμπλουτισμό του σχετικού Διαλόγου.
    Να είστε καλά
    Για την Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό
    Κώστας Λάμπος


    ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΥΜΑΝΙΣΜΟ
    ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
    ή
    ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΟΥΜΑΝΙΣΜΟ;
    Γράφει ο Κώστας Λάμπος

    Υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Η πραγματικότητα πως η ιδέα και το ιδεώδες του Ουμανισμού γεννήθηκαν, αναπτύχθηκαν και σφράγισαν, από λίγο ως πολύ, τον πολιτισμό όλων των χωρών της Ευρώπης και κατ’ επέκταση τις παγκόσμιες εξελίξεις. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη πραγματικότητα. Η πραγματικότητα που διαμορφώνει σήμερα το ιμπεριαλιστικό Κεφάλαιο που προωθεί την απάνθρωπη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση με αιχμή του δόρατος τον αμερικανισμό. Τέλος υπάρχει και μια Τρίτη πραγματικότητα. Αυτή που έχει φέρει την ανθρωπότητα στο κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου καλείται να επιλέξει μεταξύ της καπιταλιστικής βαρβαρότητας με τη μορφή του αμερικανικού ηγεμονισμού από τη μια μεριά και του Οικουμενικού Ουμανισμού, με τη μορφή της αμεσοδημοκρατικής αυτοδιάθεσης και της ισότιμης ειρηνικής συνεργασίας όλων των Λαών του πλανήτη από την άλλη. Σε σχέση με αυτό το δίλημμα θα προσεγγίσουμε την ιστορία του ευρωπαϊκού Ουμανισμού και τη θέση της σημερινής Ευρώπης απέναντι σ’ αυτό το δίλημμα της ανθρωπότητας.

    1.Ένα σύντομο ιστορικό της έννοιας του Ουμανισμού
    Υπάρχει μια παρεξήγηση, ή έστω μια σύγχυση γύρω από τον Ουμανισμό και το Νέο Ουμανισμό, που άλλους τους απωθεί και κάποιους άλλους τους προκαλεί. Βέβαια για όσους μελετούν, για τους ελάχιστους δυστυχώς, η ιδέα του Ουμανισμού, όπως και κάθε ιδέα, ιδεολογία, φιλοσοφία και επιστημονική θεωρία, εξελίσσεται, παρακολουθώντας την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού και ανάλογα με τις εποχές και τις αντοχές της που προσδιορίζονται από το βαθύτερο περιεχόμενό της, αποβάλλεται ως ιστορία, ή επιβιώνει επειδή μπορεί να αλλάζει, να εξελίσσεται και να βελτιώνεται ως ποιότητα και να προσαρμόζεται στην εκάστοτε καινούργια πραγματικότητα ασκώντας τη δική της μικρή ή μεγάλη επίδραση πάνω σ’ αυτήν.
    Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

    http://www.infonewhumanism.blogspot.kom,
    www.monthlyrevew.gr,
    ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, τεύχος 54/Ιούνιος 2009.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μούγκα στη Στρούγκα της "αφιλοκερδούς" Ένωσης των ευκόλως ενω-ουμ-έ-νων, μετά από την κατάθεση
    της πρότασης διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό.
    Τόσο πολύ ουμανιστές οι άνθρωποι....
    Είπα κι' εγώ πως τώρα θα γίνει σοβαρός διάλογος ...., αλλά που...
    οι καπιταλισμένοι ενω.ουμ ε νιστές λάκισαν γιατί φαίνεται πως τον ουμανισμό τον εννοούν όπως οι αμερικάνοι και ο σκοταδόψυχος Χριστόδουλος...
    Το Κεντρί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σιγά μη κάτσει η ΕΝΩΟΥΜΕ να χαθεί μέσα στον φαύλο ψευδοαριστερίστικο κύκλο των επι μονίμου βάσης θεωρητικολογούντων προς αποφυγή κάθε είδους περαιτέρω δράσης. Παλιό το κόλπο ανώνυμο κεντρί. Πολύ παλιό το κόλπο του καθίστε να κουβεντιάζουμε χρόνια και χρόνια μέχρι κάποιοι να κάνουν αυτό που θέλουν. Η ΕΝΩΟΥΜΕ έχει σκοπό πρακτικό και λειτουργικό και γι αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε. Αμα είναι να κάνουν κουβεντούλες δεν υπήρχε λόγος σύστασης ΜΚΟ. Εχεις λοιπόν κάτι πρακτικό να πείς; Αν ναι πες το να δούμε τι θα ΚΑΝΟΥΜΕ αλλιώς από λόγια και φανφάρες αριστερο-δεξιές έχουμε πήξει δεν θέλουμε άλλες. Αμα πάλι θες διάλογο ατέρμονο και φαύλο για χρόνια και χρόνια τράβα στον ΣΥΡΙΖΑ ή όπου αλλού νομίζεις να κουβεντιάζεις όλη σου την ζωή χωρίς αποτέλεσμα.Στο μεταξύ όμως τα προβλήματα τρέχουν έχε υπόψιν σου. Πάντως αν καταφέρετε και ανακαλύψετε τον... νέο ουμανισμό (sic)ρίξε ένα σήμα να δούμε που καταλήξατε (που δεν θα καταλήξετε ποτέ και πουθενά αλλά τέλος πάντων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ΤΟ ΚΕΝΤΡΊ, συμφωνώ με αυτά που σου είπε ο ανώνυμος 3:30 παραπάνω. Κατά τ' άλλα άντε στα τσακίδια που θα με πεις καπιταλισμένο (;) κι όσο για το πως εννοώ τον ουμανισμό... για ένα πράγμα να είσαι βέβαιος, σίγουρα δεν ψάχνω να τον εφεύρω τώρα όπως εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. υπάρχει ιστοσελίδα στο φατσοβιβλίο κι αναφέρεται στην αρχή της δημοσίευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επι της ουσιας των θέσεων του άρθρου του Λάμπου, κ. Κλειτωρ και ΜΚΟ-παρέα έχεις να πεις κάτι γιατι και δεξιός, σκοταδιστής, υποκριτης και αριστερός ουμανιστής δεν γίνεται να είσαι.
    Εκτός αν είσαι ουμανιστης ΝΑΤΟικού τύπου, οπότε άξιος ο μισθός σου.
    Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για ποιό ουμανισμό καλείς τον κόσμο να γωνιστεί. Ο Λάμπος
    μας λέει πως ουμανισμός σημαίνει άμεση δημοκρατία και αταξική κοινωνία. Πιό σαφής θέση δεν μπορεί να υπάρξει. Εσείς για ποιό ουμαισμό αγωνίζεστε;
    Κεντρί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ ΚΕΝΤΡΙ, για να επανέρχεσαι έναν χρόνο μετά μάλλον στον λαιμό σου κάτσαμε! Δεν πας να γαμηθείς κι εσύ κι ο Λάμπος σου με τις χιλιοειπωμένες παπαρολογίες; Εγώ αγωνίζομαι για τον ουμανισμό στην πράξη κι εσύ κλώθεις αμπελοφιλοσοφίες για να περνά η ώρα γι αυτό σου λέω ή πες μου το ΠΩΣ ή άντε στα τσακίδια (ξανά) κι εσύ και ο... νεοουμανισμός σου που ήρθες εδώ για διαφήμιση του Λάμπου σου και σου φταίνε οι άλλοι! Επί του ΠΡΑΚΤΕΟΥ αν έχεις κάτι να πεις πες το αλλιώς... είπαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails