Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

9 Μαρτίου 2009

ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1.221 ΧΡΟΝΙΑ

Η κάτωθι επιστολή είναι του κ. Λάμπρου πρώην εκδότη του περιοδικού ΔΑΥΛΟΣ και μου κοινοποιήθηκε ως έχει. Είναι πράγματι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη αυτή που καταδεικνύει βασικά δύο πράγματα κατά την γνώμη μου:

α) η χριστιανική εκκλησία καταρρέει γρηγορότερα απ' όσο φαίνεται

β) προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το μέγεθος της δήμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας κάνοντας υποχωρήσεις επί του δόγματος.

Οπωσδήποτε το πράγμα αρχίζει να έχει ενδιαφέρον αλλά τώρα χρειάζεται να έχουμε περισσότερες (τις μέγιστες) απαιτήσεις μπας και γίνουμε άνθρωποι. Το ποίμνιο έχει πάντως ήδη κλονιστεί και οι ποιμένες θ' αρχίσουν να ξεπουλάνε. Ολοσχερής δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας τώρα και μέχρι το τελευταίο χρυσό κουταλάκι. Να δεις για πότε ξεχρεώνει και ανακάμπτει οικονομικά η χώρα. Οι παπάδες δεν τα χρειάζονται, μόνο αν ασκητέψουν πραγματικά θα σώσουν την ψυχή τους, έτσι δεν πρεσβεύουν; Ε καιρός να το κάνουν πράξη. Κατάργηση της μισθοδοσίας των παπάδων από το δημόσιο ταμείο λοιπόν, για ν’ αγιάσουν.

 

Ιστορική δικαίωση του «Δαυλού»:

Μεγάλη είδηση: Στις 8 Μαρτίου, εορτή της «Κυριακής της Ορθοδοξίας», στην σχετική τελετή παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αποσιώπησε το κείμενο των Επτά Αναθεματισμών κατά των Ελλήνων, το οποίο διαβαζόταν κάθε χρόνο την ημέρα αυτή σʼ όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες και τα μοναστήρια μέχρι το 2008 μ.Χ., από το 787 μ.Χ., όταν το καθιέρωσε η εν Νικαία Οικουμενική Σύνοδος ως «Κανόνα». Η σιωπηλή αυτή κατάργηση των Αναθεματισμών κατά των Ελλήνων, που έσπασε μια ιστορική παράδοση 1221 ετών, συντελέσθηκε ύστερα από τον 12χρονο αγώνα του «Δαυλού» (βλ. τεύχη 224-225, 247, 285), στον οποίο έλαβε θετική στάση και ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος. Περισσότερα για τις ύβρεις της Ορθοδοξίας κατά των Ελλήνων ως λαού και του Ελληνικού Πολιτισμού βλέπετε: «Τα υβριστικά κατά των Ελλήνων επίσημα κείμενα της Ορθοδοξίας.- Όσα εγκρίνει και χρησιμοποιεί σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος», εκδ. «Δαυλός», 2007 (http://www.davlos.gr/webfiles/pdf/ybristika.pdf)

Ο δρ. Θεολογίας-Κοινωνιολογίας Γ. Μουστάκης δήλωσε, ότι το ιστορικό αυτό γεγονός της 8/3/2009 αποτελεί συνέπεια του κλονισμού της βυζαντινής δομής της σημερινής ελληνικής κοινωνίας στις τελευταίες δεκαετίες, ενός κλονισμού στον οποίο συνέβαλε τα μέγιστα η 27χρονη (1982-2008) προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή του περιοδικού «Δαυλός» (http://www.davlos.gr)

9 σχόλια:

  1. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό γεγονός αφού ουσιαστικά βρισκόμαστε μπροστά σε αυτολογοκρισία της εκκλησίας.
    Τώρα είναι η ευκαιρία να τους ξεβρακώσουμε διαδίδοντας αυτό το γεγονός, το οποίο είμαι βεβαιότατος ότι θα θέλουν να περάσει στο "ντούκου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο δρ. Θεολογίας-Κοινωνιολογίας Γ. Μουστάκης δήλωσε, ότι το ιστορικό αυτό γεγονός της 8/3/2009 αποτελεί συνέπεια του κλονισμού της βυζαντινής δομής της σημερινής ελληνικής κοινωνίας στις τελευταίες δεκαετίες"
    Για να καταλαβαινόμαστε τι λέμε.
    Που ακριβώς νομίζει ότι ζεί ο εν λόγο κύριος?
    Γιατί από ότι ξέρω (από την ιστορία)το αγαπημένο του και ευλογημένο του από τον θεό του "βυζάντιο" έχει καταλυθεί εδώ και κάτι αιώνες.
    Γιατί ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε και δεν το έχουμε πάρει ακόμα χαμπάρι.
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειλικρινά δεν βλέπω κάτι άξιο πανηγυρισμών. Είναι μια κάποια ικανοποίηση η τυπική κατάργηση αναθεματισμών, που -όπως και η πλειοψηφία φαντάζομαι των καλών χριστιανών- δεν ήξερα ότι υπήρχαν. Αλλά πώς βλέπετε να επέρχονται αλλαγές; Το πρόβλημα με τον Εφραίμ και τον Άνθιμο είναι οι καταργηθέντες αφορισμοί ή κάποιες φιλοσοφικές διαφορές;

    Όταν λοιπόν η Ορθόδοξος Ανατολική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει τους νόμους του κράτους, θεωρώ ότι υποχωρήσεις σαν αυτές, δεν βοηθούν κανέναν πλην της ίδια της εκκλησίας. Αντί να χαιρόμαστε τόσο πολύ, καλύτερα να ξεχάσουμε ότι συνέβη. Ας συνεχίσουμε να καταλογίζουμε στους χριστιανούς ΚΑΙ τους αναθεματισμούς των Ελλήνων και ας αναγκάσουμε τους απολογητές να επαναλαμβάνουν ότι τους κατήργησαν μόλις χτες μετά από μιάμιση χιλιετία και -πάνω απ΄όλα- ας τους αναγκάσουμε να ομολογήσουν ΓΙΑΤΙ τους κατήργησαν.

    ΥΓ: εγώ θα μιλάω για κατάργηση, αν αυτό επαναληφθεί επί σειρά ετών και επί σειρά αρχιεπισκόπων. Μην ξεχνάτε τη χριστιανική αντίληψη: "ο εκκλησιαστικός χρόνος είναι μακρύς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπωσδήποτε δεν χρήζει πανηγυρισμών Αγησία γι αυτό και δεν πανηγυρίζω αλλά όμως όπως ανέφερα δείχνει δύο σημαντικές παραμέτρους η αυτολογοκρισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά όμως... Είναι όντως κατάργηση των αναθεματισμών και αλλαγή πορείας ή μήπως απλά τα παραλείπουν "χάριν συντομίας" και για να μην τους πάρει ο κόσμος χαμπάρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. παράλειψη είναι, κουκούλωμα όπως η γάτα τα σκατά της. Μυαλά αυτοί δεν αλλάζουν, δεν έχουν για ν' αλλάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορεί ο αρχιεπίσκοπος να αποσιώπησε το κείμενο των αναθεματισμών κατά των Ελλήνων, αλλά αυτό είναι προσωπική του ενέργεια. Όλοι οι άλλοι μητροπολίτες και παπάδες ανά την ελληνική επικράτεια δεν αποσιώπησαν τίποτα. Και του χρόνου θα τα επαναλάβουν, ίσως και ο αρχιεπίσκοπος, αν του τη δώσει...

    Η ουσία είναι να πάρουν απόφαση ότι καταργείται αυτό το κομμάτι της λειτουργίας που τελούν και ας μην αναφέρουν λόγους. Θα τους αναπτύξουμε εμείς τους λόγους στα blogs και στις εφημερίδες. Και ας μη ζητήσουν συγγνώμη, έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να τους τη δώσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails