Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

24 Ιανουαρίου 2009

Το αμάρτημα της αναξιοπιστίας

Γίνεται να του κάνω μήνυση για αναξιοπιστία; Δεν γίνεται. Ούτε να τον καθαιρέσουμε γίνεται. Και τι γίνεται; Τίποτα δεν γίνεται.

Να μην πάμε να τον ψηφίσουμε; Ούτε αυτό γίνεται, διότι αν δεν ψηφίσουμε αυτόν... ποιόν θα ψηφίσουμε; Τουλάχιστον αυτός μπορεί να μας βάλει στο δημόσιο άρα θα πάμε να τον ψηφίσουμε κι ας είναι αναξιόπιστος.

μπορεί εν τέλει να γίνει κάτι; Ναι μπορεί, αλλά πονάει.

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ*

«Η ανακολουθία είναι ένα γνώρισμα της πολιτικής μας ζωής. Ανακόλουθα είναι τα κόμματα όταν μεταξύ των υποσχέσεων που δίνουν, όταν είναι στην αντιπολίτευση, και των πολιτικών που εφαρμόζουν, όταν αναλάβουν τη διακυβέρνηση, εμφανίζεται μία τομή: οι υποσχέσεις διαφέρουν από την κυβερνητική πράξη.
Η ανακολουθία αποτελεί κλασική περίπτωση πολιτικής αναξιοπιστίας, ένα "αμάρτημα" που αποκαλύπτεται όταν τα κόμματα από φορείς μιας καταγγελτικής αντιπολίτεσης κληθούν να γίνουν μέρη μιας υπεύθυνης διακυβέρνησης. Επειδή τα κόμματα δύσκολα μπορεί να διαθέτουν στον ίδιο βαθμό αξιοπιστία και υπευθυνότητα, οι κυβερνήσεις ας είναι τουλάχιστον υπεύθυνες, δηλαδή ας υπόσχονται τόσα όσα είναι δυνατό να υλοποιήσουν. Οσον αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αυτά ας είναι αξιόπιστα, πράγμα που σημαίνει να μένουν σταθερά στις υποσχέσεις τους, χωρίς να παρασύρονται από τη συγκυρία. Οσο πιο αξιόπιστη είναι μια αντιπολίτευση τόσο μικρότερη πιθανότητα υπάρχει στελέχη της να βρεθούν στη θέση του σημερινού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, οι κυβερνητικές αποφάσεις του οποίου όσον αφορά τη διαχείριση των αγροτικών κινητοποιήσεων υπονομεύονται από τη στάση του ως πρωταγωνιστή στα αγροτικά μπλόκα στα Τέμπη τον Γενάρη του 2002».
* Επίκουρος καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο

Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails