Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

17 Δεκεμβρίου 2008

οξυγόνο στην πεθαμένη;

 

Μηδενίστηκαν τα επιτόκια-κλειδιά στις ΗΠΑ. Η κεντρική τράπεζα της χώρας (Fed) μείωσε χθες κατά 75 μονάδες βάσης έως και μία ποσοστιαία μονάδα, από το 1% στο 0%0,25%, τα βασικά επιτόκια δανεισμού, με συνέπεια να διαμορφωθούν στα χαμηλότερα επίπεδα της οικονομικής ιστορίας των ΗΠΑ. Επίσης, ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι και οι συνάδελφοί του διεμήνυσαν ότι ο «στόχος» θα παραμείνει μεταξύ του μηδενός και του 0,25% όσο διάστημα απαιτηθεί ώστε να βγει από την ύφεση όπου έχει πέσει η αμερικανική οικονομία. Το δεύτερο μήνυμα που έστειλαν προς τις αγορές οι ιθύνοντες της Fed είναι ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να ξεπαγώσουν τις πιστώσεις και να δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο στην πεθαμένη οικονομία.

TO BHMA

Τι να το κάνει καλέ τ' οξυγόνο η πεθαμένη; Πανικός!

Καλό θα ήτανε οι ειδήμονες ν' αρχίσουν να καταθέτουν σχέδια για μια νέα οικονομία. Η οικονομία της αγοράς όπως μέχρι σήμερα την ορίζουμε είναι πλέον κορεσμένη. 

Για περαιτέρω σκέψεις μου,  εδώ κι εδώ.

5 σχόλια:

  1. Τα πιο τραγελαφικά πάντως συμβαίνουν στη νεοελλάδα, όπου οι τράπεζες έχουν μαζέψει όλο το "χαρτί", στεγνώνοντας από ρευστό την αγορά και τους καταναλωτές. Δανείζουν λοιπόν οι τράπεζες κάμποσο από το "χαρτί" που έχουν μαζέψει στις επιχειρήσεις για να κάνουν (οι επιχειρήσεις) νέες επενδύσεις. Αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει το προϊόν των επιχειρήσων γιατί δεν έχει χρήματα. Οπότε οι επιχειρήσεις μένουν με το πουλί στο χέρι και χρεωμένες. Μετά κλείνουν και απολύουν εργαζόμενους. Μετά οι τράπεζς ζητούν τα λεφτά τους πίσω. Παράνοια.

    Η μόνη λύση, ειδικά για την Ελλάδα είναι αναδιανομή του εθνικού πλούτου. Δηλ. του πλούτου που έχουν υπεξαιρέσει οι τράπεζες. Δηλ. αν δεν γίνει διπλασιασμός του εθνικού μισθού εκκίνησης (γνωστού και ως "βασικού), ο οποίος θα σπρώξει προς τα πάνω όλα τα άλλα μισθολόγια, ώστε να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη και να τονωθεί η κατανάλωση (και άρα η αγορά), τότε πάμε για πτώχευση.

    Είναι απλός, κλασικός, δοκιμασμένος -και δικαιωμένος- Κέυνς. Άλλη λύση για την νεοελλάδα δεν υπάρχει. Οι κεφαλαιοκράτες πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κι εμείς πρέπει να τους βάλουμε ένα πιστόλι στον κρόταφο για να το κάνουν:

    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΠΑΨΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΣΑΝ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ,
    ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΤΕ, ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΕΤΕ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ, ΣΠΑΣΤΕ, ΚΑΨΤΕ, ΦΕΡΤΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΚΕΡΣΙΣΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.
    ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν αρκούν πλέον τα κεφάλαια των τραπεζών Διόδοτε για να ανακάμψουμε οικονομικά και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον διότι οι τράπεζες δεν μπορούν να δανειστούν πλέον (διατραπεζικός δανεισμός) και δευτερον διότι τον κόσμο τον έχουν ήδη ξεζουμίσει. Συνεπώς ακόμα και αν τα δώσουν όλα οι κεφαλαιοκράτες δουλειά δεν γίνεται. Η λύση για την Ελλάδα είναι μια πολύ απλή και απίστευτα προσοδοφόρα για το ελληνικό δημοσιο. ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΡΑ μέχρι το τελευταίο δισκοπότηρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί φίλοι,
    το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε......

    κι αυτό με τη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας,
    καλό ήτανε , αλλά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν εννοούσα να απαλλοτριωθούν τα τραπεζικά κεφάλαια αλλά, να αρχίσει ένας διπλασιασμός του βασικού μισθού από τις μεγάλες επιχειρήσεις (κυρίως τράπεζες). Έτσι θα τονωθεί η αγοραστική δυνατότητα και άρα η ζήτηση. Προοδευτικά (και με συγκεκρμένο χρονοδιάγραμμα) η μισθολογική αύξηση θα πρέπει να επεκταθεί και στον υπόλοιπο εργαζόμενο πληθυσμό.

    Τώρα, για την εκκλησία έχεις δίκιο, σαφώς και πρέπει να απαλλοτριωθεί η περιουσία της και να μείνει μόνο με όσα ισχυρίζεται ότι επιβάλλει η θρησκεία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @bilsot, το ξέρουμε το ξέρουμε αλλά...

    @Διόδοτε, προσωρινά ημίμετρα αν δεν υπάρξει δήμευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails