Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

12 Δεκεμβρίου 2008

ΨΗΦΟΣ ΣΤΑ 16!

Η δολοφονία του Αλέξη ήταν η αφορμή για τη μεγαλύτερη εξέγερση της μεταπολίτευσης. Μαθητές και νέοι σε όλη τη χώρα αυτοοργανώνονται και διαδηλώνουν ασκώντας κριτική σε μια κοινωνία που αφήνει όργανα της πολιτείας να σκοτώνουν αλλά κυρίως διαμορφώνει για αυτούς ένα μη βιώσιμο μέλλον χωρίς τη γνώμη τους.
Ποτέ άλλοτε μια γενιά ανθρώπων δεν ήταν τόσο αδικημένη όσο η σημερινή. Κεντρικές πολιτικές ρίχνουν τα βάρη της σημερινής γενιάς στις επόμενες. Από το ασφαλιστικό σύστημα, που δεν θα τους δώσει συντάξεις, στα υπερβολικά χρέη που αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν, στην αλλαγή του κλίματος τις συνέπειες της οποίας αυτοί θα αντιμετωπίσουν. Οι μαθητές πηγαίνουν σε ανεπαρκή από κάθε άποψη σχολεία και πανεπιστήμια και γνωρίζουν ότι αν οι γονείς τους δεν έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις πιθανώς δεν θα βρουν δουλειά ανεξαρτήτως του πόσο έξυπνοι ή καταρτισμένοι είναι. Το 16% των νέων 15-29 χρονών ήταν άνεργοι το 2008 ενώ το ποσοστό είναι 5% για τους παλιότερους. Ακόμα και αν βρουν δουλειά, είναι πιθανό να εργάζονται με χειρότερες προϋποθέσεις από τις παλιότερες γενιές (και στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο).
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε το λόγο! Να τους δώσουμε την δυνατότητα να καθορίσουν τις εξελίξεις για τα θέματα που τους αφορούν, να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το σύστημα, έτσι ώστε να παίρνει υπόψη του τις απόψεις, τις αγωνίες και τα συμφέροντα των νέων ανθρώπων, που σήμερα διαδηλώνουν με απόγνωση. Μέσα σε λίγες μέρες έγινε σαφές ότι δεν μπορούμε να αποφασίζουμε για τους μαθητές χωρίς αυτούς γιατί απλά δεν το ανέχονται πλέον.
Είναι όμως ώριμο πια το αίτημα και για δικαίωμα ψήφου από τα 16 σε όλες τις εκλογές (αυτοδιοικητικές, εθνικές, ευρωεκλογές). Αντίστοιχες ρυθμίσεις συζητιούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με στόχο την καλλιέργεια δημοκρατικής και συμμετοχικής συνείδησης, το δικαίωμα ψήφου στα 16 εφαρμόστηκε στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Αυστρία, με την υποστήριξη σοσιαλδημοκρατών, συντηρητικών και Πράσινων.
Όσοι διστάζουν γιατί θεωρούν τους 16άρηδες ανώριμους, ας σκεφτούν ότι τα ίδια λέγονταν και για τους 18άρηδες πριν το 1982, που ίσχυαν τα 21. Οι σημερινοί 16άρηδες είναι πιο ώριμοι από τους τότε 18άρηδες, έχουν περισσότερες πληροφορίες και εμπειρίες. Οι νέοι μπορούν να εργάζονται και να πληρώνουν φόρο από τα 15, να πηγαίνουν εθελοντές στο στρατό από τα 17 και είναι απόλυτα δικαιολογημένο να μπορούν να επιλέξουν τις πολιτικές που θα διαμορφώσουν την κοινωνία που ζήσουν.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών απέδειξαν ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε χωρίς αυτούς την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον μέσα στα οποία θα ζήσουν.
Αν δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε, τουλάχιστον ας τους ακούσουμε.
H Εκτελεστική Γραμματεία

Οικολόγοι πράσινοι

8 σχόλια:

  1. Ψήφος στα 16! Χα χα!Δηλαδή να συμμετέχουν από τα 16 στην εκλογική φάρσα, να μάθουν από τα 16 να παραιτούνται από την αδιαμεσολάβητη ενασχόληση με τα κοινά, να διαλέγουν τους "σωτήρες" τους, να περιμένουν, να ελπίζουν και να παραιτούνται.
    Έχω να προτείνω κάτι ακόμα πιο ριζοσπαστικό: ψήφος από την κούνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψήφος στα 16 για να εκφράζονται μέσω άλλων, "ειρηνικά" και "κόσμια", για να καταστέλλεται προληπτικά η οργή τους και για να μην τα "σπάνε". Ψήφο στα 16 για να μπουν μια ώρα αρχύτερα στο χωνευτήρι. Ψήφο στα 16 και το λύσαμε το πρόβλημα της "έκφρασης" των φιμωμένων νέων.
    Άει σιχτήρ καιροσκόποι ψηφοζητιάνοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "καιροσκόποι ψηφοζητιάνοι" μπράβο φίλε Διόδοτε. Το λύσανε το πρόβλημα και με το "αζημίωτο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ψήφο στα 16, ναι! Με την προϋπόθεση ότι κάθε ψηφοφόρος θα προσκομίζει στον δικαστικό αντιπρόσωπο (που θα απαγορεύεται να είναι πάνω από 18 χρόνων) πιστοποιητικό παιδοψυχολόγου, στο οποίο θα βεβαιώνεται ότι δεν φέρει παιδικά τραύματα καθώς και υπεύθυνη δήλωση του Ν.105 όπου θα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει κανένα από τα γνωστά κόμματα, ενώ κάθε ψήφος σ' αυτά θα θεωρείται άκυρη.

    Επίσης κατάργηση του δικαιώματος ψήφου μετά τα 26, αφού όσοι το έχουν ξέρουμε πια καλά πως το αξιοποιούν.

    Έτσι κι αλλιώς ένα παιχνίδι είναι ο κοινοβουλευτισμός, γι αυτό κι οι συμμορίες πάντα επικρατούν.

    Θα πήγαινα ακόμα μακρύτερα προτείνοντας να καταργηθούν τελείως οι εκλογές και ν' αναστήσουμε τον Παπαδόπουλο (κι αυτός ήταν ένα μεγάλο παιδί ήταν, όπως είχε πει η Δέσποινα) αν δεν το θεωρούσα μακάβριο.

    Ο φασισμός είναι άλλωστε φασισμός απ' όποια ηλικία κι αν εκφράζεται, απ' όποια πολιτική παράταξη κι αν δρομολογείται, όποια φρασεολογία κι αν αρθρώνει, όποιο χρώμα κι αν φέρει. Ακόμα δε περισσότερο, όταν συνδυάζεται και με την φυσική ανωριμότητα του εφήβου, που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η παρορμητικότητα, όπου η δράση προηγείται κάθε σκέψης, τότε το αποτέλεσμα είναι πέρα από κάθε πρόβλεψη.

    Ακούστε μόνο τον κο Αντωνόπουλο, του οποίου οι απόψεις περιέχουν περισσότερες τρίχες απ' την αλογοουρά του, και θα καταλάβετε τι εννοώ...

    ____________
    Όταν ο Ηράκλειτος απεφάνθη:
    «Άξιον Εφεσίοις ηβηδόν απάγξασθαι πάσι και τοις ανήβοις την πόλιν καταλιπείν, οίτινες Ερμόδωρον άνδρα εωυτόν ονήιστον εξέβαλον..» δεν έκανε άλλο από το να εκφράσει τον θυμό του χρησιμοποιώντας ένα σχήμα λόγου, προκειμένου να καταδείξει ότι οι πολίτες της εν λόγω πόλης φέρθηκαν τόσο βλακωδώς όταν εξώρισαν τον Ερμόδωρο, που προτιμότερη απ' τη βλακεία των μεγάλων κρίνεται η ανωριμότητα των παιδιών.
    Φυσικά και δεν κυριολεκτούσε ο άνθρωπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Ετεροδημότη Πατρών αν και γενικά συμφωνούμε, θα διατυπώσω μια ένσταση.
    Λες ότι στους έφηβους, η ψυχική ανωριμότητα εκδηλώνεται ως παρορμητικότητα, η οποία προηγείται της σκέψης. Και αυτό το συσχετίζεις, αν κατάλαβα καλά, με τον φασισμό.

    Δηλ. θεωρείς ότι οι μπαχαλάκηδες νεοέλληνες πολιτικάντηδες, που έκαναν μπάχαλο (με την έγκριση φυσικά των ψηφοφόρων τους) π.χ. το ΕΣΥ, ή τη ΔΕΗ, ή τα λιμάνια ,ή τις Εθνικές Οδούς, δεν είναι ανώριμοι και ότι σκέφτονται πριν ενεργήσουν;

    Προσωπικά πιστεύω ότι η ποιότητα της σκέψης ενός ανθρώπου εξαρτάται στενά από τον βαθμό προσωπικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας, την οποία διαθέτει. Οι νέοι είναι εκ φύσεως ελεύθεροι (ασχέτως αν φροντίζουν να τους ευνουχίζουν το συντομότερο με διάφορους τρόπους)και άρα το μυαλό τους είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
    Βέβαια σε ακόμη καλύτερη κατάσταση βρίσκεται το μυαλό ενός μεγαλύτερου, που κατάφερε μα μην εξαρτηθεί πολύ από το Σύστημα. Αλλά αυτοί είναι σπάνιο φαινόμενο.
    Προς το παρόν η σύγκριση είναι μεταξύ νέων παιδιών από τη μία και μπαχαλάκηδων πολιτικάντηδων και ψηφοφόρων από την άλλη.
    Και προσωπικά δεν έχω κανένα δίλημμα περί του ποιό είναι το μή χείρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανέφερα την φυσική ανωριμότητα, αναμφισβήτητο γνώρισμα της νεαρής ηλικίας, και όχι την ψυχική. Προσοχή λοιπόν γιατί μια μικρούλα παρεξήγηση μπορεί να αλλάξει όλο το νόημα και να οδηγήσει σε συνειρμικές περιπλανήσεις.

    Εξ άλλου, ας μην χάνουμε την οπτική ότι το νεαρό της ηλικίας δεν είναι μεν μειονέκτημα, οπωσδήποτε όμως εμπεριέχει το ίδιον μιας άλλης οπτικής των γεγονότων από εκείνη του επιστήμονα π.χ. ή του έμπειρου πολιτικού αναλυτή, ενώ αυτή η έλλειψη εμπειρίας αντισταθμίζεται με την παρορμητικότητα, η οποία δεν είναι πάντα και ό,τι καλύτερο για την αντιμετώπιση του ξαφνικού και απρόβλεπτου. Αυτό το τελευταίο δεν θα ήταν σοβαρό αν δεν έθετε τον ενεργούντα παρορμητικά νέο άνθρωπο σε κίνδυνο της ζωής του, ό.έ.δ.

    Ένας παρορμητικός άνθρωπος βάζει τη ζωή του σε σοβαρό κίνδυνο όταν εκφράζει έντονα και χαβαλετζίδικα τις όποιες απόψεις του, μπροστά σε ένα διαφωνούντα φασίστα που φέρει εξουσία. (Και το περίστροφο τι άλλο είναι από ένα εργαλείο επιβολής εξουσίας; )

    Κατά τα άλλα δεν θα αμφισβητήσεις ότι μπορεί να μην είναι όλοι οι νέοι φασίστες, αλλά υπάρχουν και νέοι που παρουσιάζουν σαφή δείγματα αποκλίνουσας συμπεριφοράς με σαφή την αδυναμία κοινωνικής ένταξης και λειτουργίας, γι αυτό και είπα το «ΟΤΑΝ συνδυάζεται...» και σε παρακαλώ μην παραβλέπεις αυτό το «όταν» επειδή ορίζει συνθήκη καθοριστική.

    Ο φασισμός άλλωστε δεν παριορίζεται απλώς σε μία σαφή κομματική παράταξη, αλλά είναι καθαρά προσωπικός τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς, γι αυτό και φασιστικές νοοτροπίες εντοπίζονται σε όλες τις κατηγορίες της κοινωνίας, πολιτικές παρατάξεις και ιδεολογικά ρεύματα.

    Οφείλω να διευκρινίσω ότι με τον όρο «φασισμός» ορίζω κάθε άκαμπτη τοποθέτηση έναντι του κοινωνικού συνόλου, την απόλυτη βεβαιότητα του αλάνθαστου της προσωπικής άποψης και την μονολιθικότητα της σκέψης, παράγοντες που απαλλείφουν κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με τον περίγυρο.

    Πόσων συνανθρώπων και συμπολιτών μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, γνώρισμα είναι αυτό; Μια βόλτα στα πέταλα των γηπέδων την Κυριακή δίνει σαφή την απάντηση.

    Είναι τόσο φασιστικό το σύνθημα «μόνος μου εναντίον όλων» όσο και το "ein Volk, ein Fürer, ein ja".

    ___________
    Αναρωτήθηκε κανείς γιατί από το γενικό μπάχαλο των τελευταίων ημερών οι πραγματικοί Αναρχικοί έμειναν απ' έξω;

    Μήπως επειδή είναι εξυπνότεροι από εκείνους που το οργάνωσαν και το δρομολόγησαν;

    Μήπως επειδή τώρα πια γνωρίζουν από προβοκάτσιες και προβοκάτορες;

    Μήπως επειδή γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα ακόμα βρωμερό σχέδιο έτοιμο εδώ και πολύ καιρό;

    Με τα παραπάνω ερωτήματα δεν συνομωσιολογώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν και δεν καταλαβαίνω τί εννοείς μιλώντας για "φυσική" ανωριμόπτητα των νέων (σωματική, ψυχική, πνευματική ανωριμότητα;)και επίσης σε τί μπορεί να υπερέχει η οπτική ενός "έμπειρου πολιτικού αναλυτή", ή ενός "επιστήμονα" (έχω μπουχτίσει από τις υποκριτικότατες "αναλύσεις" εθελοτυφλούντων -κομματικών- ειδικών και "επιστημόνων") στα άλλα νομίζω ότι συμφωνούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ψήφος στα 16??Ο λόγος ποιος?Ανεξάρτητα από την πολιτική ωριμότητα των 16άρηδων να εναποθέσουν ορθά τα όνειρά τους σε κάποιο κόμμα (όσο εφικτό ειναι αυτό στο πολιτικό σύστημα που βιώνουμε) η ψηφοθηρία πιθανόν να οδηγήσει στη νομιμοποιήση του σχηματισμού παρατάξεων και στα σχολεία για δήθεν πολιτικοποίηση των μαθητών.Ζήτω που καήκαμε φίλοι μου,αν η ακατάσχετη κομματικοποίηση (καλύτερα παιδομάζωμα) που επικρατεί στα ΑΕΙ και ΤΕΙ περάσει στα λύκεια!Τότε δε θα συζητάμε από μηδενική βάση τα καυτά θέματα της παιδείας που δήλωσε και ο αγαπητός Άρης αλλά θα χρειαστεί εκ του μηδενός να στηθεί το εκπεδευτικό σύστημα....!Μακάρι να διαψευστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails