Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

29 Σεπτεμβρίου 2008

θα την καταπιούμε την γλώσσα μας;

Διότι αν καταφέρουμε λόγω του βλακώδους εθνικισμού να εξαφανίσουμε ακόμα και την γλώσσα μας τότε θα γραφούμε στην παγκόσμια ιστορία ως οι καλύτεροι ποροβοκάτορες του εαυτού μας. Ο μοναδικός λαός που απελευθερώθηκε για να αυτο-εξαφανιστεί (;) μέχρι ενός στα επόμενα 200 χρόνια! Τόσο δούλοι πιά....; Τόσο φοβισμένοι;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η γλώσσα, ανεξαρτήτως από πόσους και ποιους ομιλείται, είναι πλούτος αλλά και δικαίωμα, σύμφωνα και με τις διεθνείς συμβάσεις. Μάλιστα εδώ και 10 χρόνια έχει καθιερωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης η "Ευρωπαϊκή Μέρα των Γλωσσών", στις 26 Σεπτεμβρίου, με στόχο να γιορτάζεται ο γλωσσικός πλούτος, η πολυγλωσσία και η δια βίου εκμάθηση γλωσσών (δείτε σχετικά http://www.ecml.at/edl).
Οι Οικολόγοι Πράσινοι με την ευκαιρία της "Ευρωπαϊκής Μέρας των Γλωσσών", καλούν την κυβέρνηση να υπογράψει και να εφαρμόσει την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες».

Ένας στους δέκα Ευρωπαίους έχει ως μητρική μια γλώσσα που δεν ταυτίζεται με την επίσημη γλώσσα της χώρας του. Η ποσοστιαία αυτή αναλογία θα αυξηθεί με την όλο και μεγαλύτερη διεύρυνση της Ένωσης. Αν δεν θέλουμε ως Ευρωπαίοι και ως Έλληνες να χαθεί ο πολιτισμός μας, είναι καθήκον όλων μας να διαφυλάξουμε τον γλωσσικό πλούτο και τη γλωσσική πολυμορφία. Αν κάποιες γλώσσες αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης πρέπει να τις προστατέψουμε προωθώντας κατάλληλες πολιτικές και στηρίζοντας της με πρακτικά μέτρα. 
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιδιώκεται η προστασία των γλωσσών που ομιλούνται πλέον από λίγους ώστε να μην εξαφανιστούν. Η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού  έχει ως αποστολή της μεταξύ άλλων "να ενδυναμώσει και να προωθήσει τη δια βίου εκμάθηση γλωσσών, την γλωσσική και πολιτιστική ποικιλότητα…». Σχετική απόφαση έχει βγάλει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (http://europa.eu/eur-lex /pri /en/oj /dat /2002/ ce177/ ce17720020725en03340336.pdf). 
Ο ΟΗΕ επιδιώκει, επίσης, την προστασία των δικαιωμάτων των γλωσσών και την εφαρμογή της «Παγκόσμιας Διακήρυξης των Γλωσσικών Δικαιωμάτων» (Universal Declaration of Linguistic Rights (UDLR).
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει προωθήσει την "Ευρωπαϊκή Χάρτα για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες - European Charter for Regional or Minority Languages" (γνωστότερη και ως «Ευρωπαϊκή Χάρτα για τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες» δείτε σχετικά http://conventions.coe.int/Treaty/EN/ Treaties /Html /148.htm). Αν και πολλές χώρες την έχουμε υπογράψει και  θέσει σε εφαρμογή, η χώρα μας είναι μαζί με την Αλβανία, την Τουρκία και την Βουλγαρία στον κατάλογο των χωρών που δεν έχουν υπογράψει και εφαρμόσει την Χάρτα. Η ΠΓΔΜ την έχει υπογράψει αλλά δεν την έχει θέσει σε εφαρμογή. Δείτε αναλυτικά για τις χώρες που έχουν υπογράψει:
http://conventions.coe.int/Treaty/Commun/ChercheSig.asp?NT=148&CM=8&DF=7/8/2008&CL=ENG
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι μια τέτοια πολιτική είναι κοντόφθαλμη και φοβική, μια και η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να υποστηρίζει τον γλωσσικό πλούτο και την πολύ-γλωσσία στην Ευρώπη, με δεδομένο μάλιστα ότι η ελληνική είναι μια γλώσσα που ομιλείται από μόλις το 3% των ευρωπαίων πολιτών. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Terry Davis «Η Χάρτα είναι σχεδιασμένη για να προστατέψει τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες ως ένα θέμα – κλειδί για την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη και για να επιτρέψει στους ανθρώπους που ομιλούν μια περιφερειακή και μειονοτική γλώσσα να τη χρησιμοποιούν στην ιδιωτική και δημόσια ζωή». Χρειάζεται να διαμορφώσουμε μια νέα κουλτούρα αναγνώρισης και διατήρησης του γλωσσικού και πολιτισμικού πλούτου και όχι αντιμετώπισής των γλωσσών στο πλαίσιο κρατικών, εθνικιστικών ή άλλων ανταγωνισμών. Στο πλαίσιο των γλωσσικών πολιτικών που προτείνουμε, θα ήταν, ίσως πολύ πιο εύκολο να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση και για ζητήματα όπως η διαφορά για το όνομα της γειτονικής μας χώρας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

ecogreens.gr -

Τα υπογραμμισμένα δικά μου.

10 σχόλια:

  1. "Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…
    Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…
    Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα Δόξα Σοι…"
    Οδ. Ελύτης

    επίσης

    "Tin glossa mou edossan elliniki…
    Monachi egnia i glossa mou stis ammoudies tou Omirou…
    Monachi egnia i glossa mou, me ta prota Doxa Si…"


    άντε κάντε τις συγκρίσεις σας τώρα νεοέλληνες χειριστές της greeklisih

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γη των θεών φροντίδα
    Ελλάς ηρώων μητέρα
    φίλη γλυκεία πατρίδα μου
    νύχτας δουλεία σ' εσκέπασε
    νύκτα ΑΙΩΝΩΝ

    Κάλβος.

    ...κι ακόμα είμαστε απολίτιστοι εθνικιστές. Προς το παρόν ελπίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ, τουλάχιστον, είμαι και αισθάνομαι Πολίτης Έλλην και αυτό προσπαθώ να εφαρμόζω (και όχι να δείχνω) με τους τρόπους σκέψης, ενέργειας και συμμετοχής μου στο (λιγοστό είναι αλήθεια)βίο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

    Εγώ αυτή τη φράση που επαναλαμβάνουν πολλοί, ποτέ δεν την κατάλαβα. Ποιοι μου έδωσαν τη γλώσσα; Θα έλεγα, οι γονείς, οι παππούδες, οι πρόγονοι... Ερώτημα: Θα μπορούσε αυτή η γλώσσα να είναι διαφορετική, να μην είναι ελληνική αφού αυτοί οι πρόγονοι ήταν Έλληνες; Αν ήταν Γάλλοι ή κάτι άλλο, προφανώς θα μου έδιναν άλλη γλώσσα. Δεν χρειάζεται λοιπόν μεγάλη φιλοσοφία για τις απλοϊκές αυτές διατυπώσεις!

    Όσον αφορά την ουσία: με δεμεύει εμένα η όποια γλώσσα μου "έδωσαν"; Αν θεωρώ ότι η σημερινή κατάσταση της γλώσσας είναι θλιβερή και με μια άλλη γλώσσα εκφράζομαι καλύτερα, δεν θα ήταν σωστό να χρησιμοποιώ αυτήν την καλύτερη γλώσσα; Αυτό ισχύει για Ιταλούς και Πέρσες, για Αλβανούς και Εγγλέζους, για οποιονδήποτε, όχι ειδικά για εμάς και την ελληνική γλώσσα.

    Αυτό που με προβληματίζει είναι, γιατί πρέπει να δεμεύονται οι άνθρωποι σε μια συγκεκριμένη γλώσσα, όταν αυτή είναι απλά ένα εργαλείο και ουσιαστικός στόχος παραμένει ο πολιτισμός! Άρα, τι σημασία μπορεί να έχει ότι "μου εδωσαν" την τάδε γλώσσα;

    Προσωπικά δεν αναμασάω ποτέ τσιτάτα οποιωνδήποτε "σοφών", όταν δεν καταλαβαίνω τι σημαίνουν και όταν κανείς δεν έχει δείξει ενδιαφέρον ή να είναι σε θέση να εξηγήσει τη σημασία τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Κλείτωρα!

    ρε συ εμαιλ σου που θα βρω;

    Πολύκαρπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να δώσει κάποιος απάντηση ολοκληρωμένη στον αγαπητό s.frang ,ίσως θα πρέπει να γράψει ένα βιβλίο κι όχι μέσα απ' ένα σχόλιο σε blog.
    Το βασικό γνώρισμα του Έλληνα είναι η γλώσσα του, η πρωτογλώσσα του πολιτισμού.
    Περισσότερα στο βιβλιο του Μάριου Βερέττα "ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΕΛΛΗΝΑΣ", όπου ο καθένας συμφωνεί ή διαφωνεί σύμφωνα με το τι ο ίδιος έχει θέσει ή θα ήθελε να θέσει ως αρχές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ πάλι γνωρίζοντας πως ο sfrang έχει υψηλότατο δείκτη αντίληψης και αντιληπτικότητας θα πω εν μέσω σχολιασμού.
    Σαφώς αν μια γλώσσα είναι χρήσιμη και θα την μιλήσω και θα την φχαριστηθώ. Όμως την ελληνική μου την έμαθε η μάνα μου και ειλικρινά φαγητό φαΐ από αυτό της μάνας δεν έχω φάει. Επειδή η μητέρα μου δεν μου ήξερε άλλες γλώσσες τα ελληνικά γίνανε η πνευματική τροφή. Το πνευματικό μου μανόγαλο. Δεν κακοπερνάω με αυτήν την γλώσσα. Μου αρέσει. Με εκφράζει από πολλές απόψεις. Σαφώς έχω μάθει κι άλλες γλώσσες αλλά θα τις μάθαινα ακόμα και αν η ελληνική ήταν στην θέση της αγγλικής. Διότι στην κάθε γλώσσα βρίσκω και κάποιους ιδιαίτερους τρόπους σκέψης αλλά και διαβίωσης. Μου αρέσει στην Γερμανία να βρίζονται γερμανικά ενώ στην Γαλλία να ερωτεύονται γαλλικά και στην Ισπανία να χορεύουν Ισπανικά. Θυμάμαι μια φορά έναν φίλο τσακώνονταν δύο γάλλοι και ο αυτός νόμιζε πως απλώς συζητούσαν. Θέλω να πω πως η κάθε έκφραση έχει τις ιδιαιτερότητές της που είναι πολλαπλώς ενδιαφέρουσες ειδικά κατά την εξέλιξή τους σαν ζωντανός οργανισμός.
    Στις Φιλιππίνες για παράδειγμα μιλούσαν άλλα αγγλικά από αυτά που μιλούσα εγώ. Για ελληνικά δεν το συζητάμε αλλά πάντα ρωτάω τους αλλόγλωσσους πως τους ακούγεται η γλώσσα μας.

    Και οι τοπικές συνθήκες διαβίωσης για παράδειγμα βοηθάνε αυτή την διαφορετικότητα. Είναι δύσκολο να ζεις στην έρημο και να μιλάς φιλανδικά όπως είναι δύσκολο να ζεις στην Κίνα και να μην πεις τσ. Ακόμα και άλλη να είναι η γλώσσα σου μετά από λίγο καιρό το «τσ» θ’ ακούγεται κινέζικα. :))
    Μου αρέσουν και οι διάφορες γλώσσες και οι διάφορες κουζίνες και οι διάφοροι χοροί και οι διάφοροι άνθρωποι όπως τα διάφορα τοπία και οι διάφορες θάλασσες. Δεν θα ήθελα τα παιδιά μου να μην γνωρίζουν Ελληνικά. Νοιώθω πως δεν θα μπορούσαν να συνεννοηθούν με τον παππού τους ακόμα και αν αυτός μάθαινε άπταιστα αγγλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο.Ε.Α. - ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ (Γ' ΓΕΝΕΑΣ)

    http://ravdouhoi.blogspot.com/2008/09/blog-post_27.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. dionisis

    Κάνει εντύπωση που ο s.frang γιατί αντιδρά τόσο σφόδρα στην γνωστή φράση:«την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…» και δεν είναι καθόλου τίμιο να ποιεί τον αφελή θέτοντας έναν κυκεώνα απόψεων και από την μια να μήλα για την ανάγκη μιας καλύτερης γλώσσας και από την άλλη αφαιρετικά να καταλήγει ότι δεν έχει καμία σημασία η όποια γλώσσα…

    dionisis
    Και θα πω πως, είναι σεβαστή η προσπάθεια για την διάσωση των γλωσσών και ασφαλώς αυτό αφορά την πολιτισμική κληρονομία των ανθρώπων καθώς είναι σεβαστή και η επιλογή να θέλεις να μιλάς την γλώσσα που σου δώσανε οι γονείς οι παππούδες σου. Ωστόσο είναι άλλο πράγμα το ότι η γλώσσα είναι εργαλείο επικοινωνίας και εργαλείο ανάπτυξης της ευφυΐας. (Για τους γλωσσολόγους είναι κοινός τόπος η διαπίστωση πως η γλώσσα εκτός από εργαλείο συνεννόησης είναι και εργαλείο ανάπτυξης της ευφυΐας.)
    Στο βαθμό που αυτή η διαπίστωση είναι σωστή, τότε αγαπητέ s.frang πρέπει να σε προβληματίσει θα έλεγα και πως πρέπει να σε ενδιαφέρει παρά πάρα πολύ!! αν η γλώσσα που σου δώσανε είναι πράγματι ένα καλό εργαλείο συνεννόησης και ανάπτυξης της ευφυΐας….
    Και αν όντος σε απασχολεί το θέμα αυτό. δεν χρίζεται να είσαι καν γλωσσομαθής και γλωσσολόγος για να γνωρίζεις πως η ελληνική είναι η καλύτερη!!! Γιατί πολύ απλά όλες οι εξελιγμένες γλώσσες έχουνε σαν μητέρα γλώσσα την ελληνική, διαχρονικά χρησιμοποιούνε το θησαυροφυλάκιο της ελληνικής για να συμπληρώσουνε τις δίκες τους…..
    Συνεπώς θα έχανε ενδιαφέρον τα όποια επιχειρήματα σου αν έχεις διαφορετική άποψη.
    Θα σε συμβούλευα να μην αναρωτιέσαι, αν πρέπει να εκφράζεσαι σε αυτήν ή σε κάποια άλλη καλύτερη γλώσσα, αν θεωρείς πως η κατάσταση της ελληνικής γλώσσας είναι θλιβερή, τότε θα παρατηρήσω πως αυτοδιαψεύδεσαι, μάρτυρας γι αυτό τα άριστα ελληνικά σου…. αυτά συνέχισε να τα φροντίζεις και άσε τους άλλους….. να αναρωτιούνται αν πρέπει να διαλέξουνε μια άλλη καλύτερη γλώσσα για να εκφραστούνε.
    Όταν το αυτονόητο δεν είναι και τόσο αυτονόητο, τότε χιάζεται αν όχι μεγάλη φιλοσοφία, τουλάχιστον καλή ανάγνωση και ερμηνεία για αυτές τις όπως τις απλοϊκές διαπιστώσεις όπως: Την γλωσσά μου έδωσαν ελληνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @dionisis, όχι χαρακτηρισμούς περί τιμιότητας. Το αφήνω διότι το ύφος του υπόλοιπου είναι μια χαρά και το τιμιότερο είναι να λέμε πάντα την σκέψη μας ως έχει και όχι όπως θα θέλαμε να έχει.

    Από και πέρα όλες οι γλώσσες αναπτύσσουν την ευφυΐα όποια γλώσσα και αν είναι αυτή και δεν γνωρίζω κάποια έγκυρη επιστημονική μελέτη που να λέει πως κάποια γλώσσα υπερέχει σε αυτό το πλεονέκτημα διότι τότε θα έπρεπε κάποιοι ομιλούντες μια συγκεκριμένη γλώσσα να είναι διάνοιες. Διάνοιες όμως υπάρχουν σε όλες τις γλώσσες.
    Η ελληνική είναι μια εύηχη μεσογειακή γλώσσα η οποία θα μιλιέται όσο την μιλάμε και εφ' όσον την χρειαζόμαστε. Αν πάψουμε να την χρειαζόμαστε να είσαι σίγουρος πως θα πεθάνει μαζί μας. Το λοιπόν την χρειαζόμαστε; που πως πόσο και γιατί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails