Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

21 Δεκεμβρίου 2011

Παρέλαση ρατσισμού

ΚΑΜΠΑΝΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 39 ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΣ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΡΡΑ

Με μια σολομώντεια απόφαση, το Ναυτοδικείο Πειραιά ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τη δίκη των 39 ανδρών του Λιμενικού Σώματος, που κατηγορούνταν ότι κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010 παραβίασαν τον αντιρατσιστικό νόμο 927/1979, φωνάζοντας συνθήματα, όπως το «Ελληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε γουρούνι Αλβανέ», ή το «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό» και το ανατριχιαστικό «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ' αυτούς».

Φωτογραφία αρχείουΦωτογραφία αρχείου Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη. Ο συντάκτης της «Ε» είχε τραβήξει με το κινητό του τη σκηνή σε βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο enet.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι τα ρατσιστικά συνθήματα εκφωνούνταν πράγματι από το άγημα των Μονάδων Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού, αλλά έκρινε ότι δεν μπορεί να εξειδικεύσει την κατηγορία παρά μόνο σε δύο άνδρες, οι οποίοι φαίνονται καθαρότερα στο βίντεο να εκφωνούν τα συνθήματα. Αυτοί οι δύο καταδικάστηκαν σε 3 μήνες και 15 μέρες φυλάκιση με αναστολή, ενώ οι υπόλοιποι απαλλάχτηκαν λόγω αμφιβολιών. Ενα μέλος του Ναυτοδικείου μειοψήφησε, ζητώντας την απαλλαγή όλων λόγω αμφιβολιών.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, θεωρώντας ότι σε ένα πειθαρχημένο και καλά εκπαιδευμένο σώμα είναι αδιανόητο να εκφωνεί ο επικεφαλής ένα σύνθημα και να μην το επαναλάβουν όλοι. Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας συνέδεσε την εκφώνηση των συνθημάτων αυτών με το γεγονός ότι τις μέρες εκείνες είχε ψηφιστεί ο ν. 3838/2010 περί ιθαγένειας και υποστήριξε ότι, με τα συνθήματα αυτά, το άγημα του Λιμενικού μετέτρεψε την παρέλαση σε ιδιότυπη διαδήλωση. Και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό που έκαναν ήταν παράβαση του νόμου, ο πατριωτισμός δεν παρέχει ασυλία».

Επεισοδιακό κλίμα

Η δίκη είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή μέσα σε επεισοδιακό κλίμα, το οποίο είχαν δημιουργήσει έξω από το δικαστήριο, αλλά και μέσα στην αίθουσα του Ναυτοδικείου ομάδες υποστηρικτών των κατηγορουμένων. Ορισμένοι μάλιστα απ' αυτούς φώναζαν παρόμοια συνθήματα και εμφανίζονταν ως απόστρατοι του ίδιου σώματος. Το δικαστήριο υποχρεώθηκε να διακόψει, όταν κάποιος από το ακροατήριο απείλησε και επιχείρησε να χειροδικήσει εναντίον του εκπροσώπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), Παναγιώτη Δημητρά, και του δικηγόρου Θανάση Τάρτη, οι οποίοι παρίσταντο ως πολιτική αγωγή.

Μετά τα επεισόδια αυτά, ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ και ο συνήγορος αποσύρθηκαν από τη δίκη με δήλωση που κατέθεσαν στο δικαστήριο, θεωρώντας ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες μιας δίκαιης δίκης.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τα συνθήματα αυτά ακούγονταν από κάποιους θεατές της παρέλασης, αλλά το δικαστήριο δεν πείστηκε, ενώ εμφανείς ήταν και οι αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις τους.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν πρώτες δύο αλλοδαπές κυρίες, οι οποίες έχουν αρραβωνιαστεί με μέλη του αγήματος, δείγμα κατά τους συνηγόρους υπεράσπισης ότι δεν εμφορείται η ομάδα από ρατσιστικά αισθήματα. Πάντως, ένας από τους συνηγόρους δεν παρέλειψε να εκδηλώσει την πεποίθησή του ότι «είμαστε ανώτερη φυλή εμείς οι Ελληνες». Υπέρ των κατηγορουμένων κατέθεσαν και ο υποναύαρχος ε.α. Ι. Θεοφανίδης, ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Β. Πολίτης και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης. Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα του παριστάμενου βουλευτή Πάνου Καμμένου να καταθέσει.

Ελευθεροτυπία

2 σχόλια:

  1. Θα ήθελε η ποινή τους να είναι παραδειγματική, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολύ περισσότερα. Εντύπωση μου έκανε η στάση του εισαγγελέα και την εντάσσω στα θετικά της δίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέατρο του παραλόγου Κλείτωρα.
    Οι κατηγορούμενοι μπροστά στη δικαιοσύνη αρνήθηκαν ότι φώναξαν τα υβριστικά συνθήματα και τα χαρακτήρισαν (άκουσον-άκουσον) ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ!!!
    Οι υπερασπιστές τους στα πεζοδρόμια και τα «πατριωτικά» μπλόγκ τους κάναν ήρωες γιατί τα φώναξαν…. Τελικά ας αποφασίσουν ήρωες ή κότες;;;
    Δυστυχώς αν και σήμερα κάποιος διαβάσει αναρτήσεις και σχόλια στο διαδύκτιο για το γεγονός δεν θα βρει ούτε μια παράγραφο ούτε ένα σχόλιο που να δείχνει ότι οι «Ελληναράδες» κατάλαβαν πως στις παρελάσεις δεν φωνάζουν τα αγήματα ότι τους κατέβει γιατί και τη χώρα εκθέτουν και οι ίδιοι κινδυνεύουν με διώξεις.
    Μπράβο στον Δημητρά και τον Τάρτη για την άσκηση της δίωξης.
    Μακάρι σε τέτοια ζητήματα να υπάρχει αυτεπάγγελτη δίωξη από εισαγγελέα.
    Να δούμε τότε πόσο παλληκάρια είναι μερικοί είτε ένστολοι είτε ρασοφόροι……….
    More Sokol
    Solun,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails