Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

11 Μαρτίου 2011

Βωμός των 12 Θεών, στην Αρχαία Αγορά: ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΧΩΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Βωμός των 12 Θεών, στην Αρχαία Αγορά: ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΧΩΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 

Ανάδειξη και όχι κατάχωση ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι για το Βωμό των Δώδεκα Θεών, που ήρθε στο φως με τα έργα ανακαίνισης της γραμμής των ΗΣΑΠ, στο ύψος της Αρχαίας Αγοράς. Ο βωμός αποτελούσε μνημείο ορόσημο για την Αρχαία Αθήνα, αφού θεωρούνταν το κέντρο της και ταυτόχρονα χώρος ασύλου για τους καταδιωκόμενους. Οι εργασίες απεκάλυψαν, εκτός από το βωμό, και άλλα σημαντικά ευρήματα που συμβάλλουν στην ανασύσταση της αρχαίας τοπογραφίας, τα οποία στα πλαίσια οργανωμένων πολιτικών θα μπορούσαν να δώσουν μακροπρόθεσμα οφέλη στην πόλη.

Αντί γι' αυτό παρακολουθούμε με θλίψη τις προθέσεις για εσπευσμένη  κατάχωση του μνημείου, της συνηθισμένης δηλαδή πρακτικής που εφαρμόζεται σωρηδόν εδώ και χρόνια για να δικαιολογήσει την «εχθρότητα» μας απέναντι στις αρχαιότητες, υποδηλώνοντας εν τέλει έλλειψη αξιών, στόχων και συνολικού προγραμματικού σχεδιασμού από μέρους της πολιτείας.

Η θεματική Ομάδα Πολιτισμού των Οικολόγων Πρασίνων ζητά την επιτόπου ανάδειξη του μνημείου, ενδεχομένως με ελάχιστη μετατόπιση αν κριθεί απολύτως απαραίτητο και επιστημονικά αποδεκτό. Παράλληλα κρίνει επιτακτική την εξάντληση κάθε νόμιμης διαδικασίας για τη διασφάλιση της προστασίας του και των όποιων δυνατοτήτων ανεύρεσης πόρων για την κατάλληλη ανάδειξή του. Ενδεχόμενη κατάχωση ενός μνημείου τέτοιας σημασίας θα ήταν προσβολή για την ίδια την χώρα και βάρβαρη συμπεριφορά στον πολιτιστικό μας πλούτο.

Για το ίδιο θέμα η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε: Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η διατήρηση του πολιτιστικού μας πλούτου είναι απαραίτητη για την διάσωση της συλλογικής ιστορικής μας μνήμης. Ο Βωμός των 12 Θεών δεν ανήκει στον ΗΣΑΠ, αλλά στην πολιτιστική κληρονομιά όλων μας. Ούτε η κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι για την αποδεδειγμένη κρατική αδιαφορία απέναντι στον πλούτο αυτό. Τώρα κατανοούμε γιατί η κυβέρνηση, αντί για πάρκο στο Ελληνικό, εξαγγέλλει την δημιουργία κτηρίου - συμβόλου της πόλης: τα αρχαία σύμβολα είναι ακριβά, ενώ τα νέα κερδοφόρα.

Οικολόγοι Πράσινοι

5 σχόλια:

  1. Ενα δεν καταλαβαίνω σε αυτή τη χώρα!!Άμα βρεθεί καμμιά χριστιανική κατακόμβη ή εκκλησάκι τρέχουν όλοι να το αναδείξουν, σαν εθνική κληρονομιά, να δηλώσουν ότι είναι κάποιος χώρος όπου μαρτύρησε κάποιος άγιος (και καλά, λέμε τώρα) και να αφήσουν λεφτά.Άμα είναι κάτι αρχαίο Ελληνικό τρέχουν να το θάψουν...χμ μάλλον αρχίζω και καταλαβαίνω γιατί, γιατί στην πρώτη περίπτωση θα πέσει πολύ χρήμα, για φαντάσου το πλήθος των πιστών που θα προσέλθει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φιλοσοφία των αρχαιολόγων είναι προτιμότερο το θάψιμο από την ανάδειξη!
    Άλλωστε χιλιάδες αρχαία αντικείμενα από ανασκαφές βρίκονται θαμένα σε αποθήκες γιατί λέει δεν έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βεβαίως πρέπει να διασωθεί ο βωμός των 12 θεών. Όχι για άλλο λόγο παρά να μας θυμίζει τον απίστευτο θρησκευτικό πρωτογονισμό που συντελούνταν εκεί από τους κατά τα άλλα «λαμπρούς» προγόνους μας, εννοώ κυρίως τη δράση του μαύρου και σκοταδιστικού ιερατείου, όπως για παράδειγμα του διαβόητου «αρχιερέα» Διοπείθη, ο οποίος στα χρόνια του Περικλή καταδίωκε και παρέδιδε τους σοφούς και επιστήμονες να θανατωθούν ως «ασεβείς» (Σωκράτη, Αναξαγόρα, Πρωταγόρα, Αριστοτέλη, Θεόδωρο, Αλκιβιάδη, Φειδία, Διαγόρα, Διογένη, κλπ, κλπ)! Να μας θυμίζει τις εκατόμβες των θυσιών των άμοιρων ζώων, που κατακρεουργούνταν και ψήνονταν στο βωμό για να οσφρανθούν οι θεοί την καμένη τσίκνα και να πάψει ο μόνιμος θυμός τους για τους θνητούς! Να μας θυμίζει τις απίστευτες πρακτικές μαντικής από τα χυμένα σπλάχνα των άμοιρων ζώων που έκαναν οι αγύρτες ιερείς – μάντεις να πουν τη μοίρα και να μαντέψουν το μέλλον των πιστών της αρχαίας θρησκείας! Να μας θυμίζει τις σπαρταριστές εξηγήσεις των «διοσημιών», δηλαδή των φυσικών φαινομένων, που οι ιερείς είχαν αναγάγει σε σημάδια των «θεών» (π.χ. των κεραυνών ως σημάδι θυμού του Δία) για να κατατρομοκρατούν το λαό και να τον έχουν του χεριού τους! Να μας θυμίζει (κυρίως) την ανυπαρξία των δώδεκα (αλλά και την άγνωστη πληθώρα των άλλων) θεών της αρχαίας θρησκείας, οι οποίοι όντας δύο χιλιάδες και πλέον χρόνια στο περιθώριο δεν μας έδωκαν ούτε το παραμικρό σημάδι της ύπαρξής τους και ούτε έκαμαν την ελάχιστη κίνηση να απελευθερώσουν την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα την Ελλάδα (ως Έλληνες!!!!!) από τη χριστιανική «τυραννία»! Γι’ αυτούς τουλάχιστον τους λόγους πρέπει να διασωθεί το μνημείο, διότι «εάν ούτοι σιωπήσωσιν, οι λίθοι κεκράξονται» (Λουκ.19,40)!!!!!
    Ξενοφάνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. skyclaD, ακόμα και με την στενή οικονομική έννοια να το δούμε (και καλά θα κάνουμε) τι άραγε αφήνει περισσότερα χρήματα στο δημόσιο ταμείο; Η ακρόπολη ή η μητρόπολη; Η απάντηση είναι τόσο εύκολη που αυτόματα υποδεικνύει κι έναν ακόμα σοβαρό λόγο που για κάποιους τα μνημεία του αρ΄χαίου ελληνικού πολιτισμού πρέπει να εξαφανιστούν. Διότι ποιός ταξιδευει από την άλλη άκρη του πλανήτη για να δει την... μητρόπολη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε αντιλαμβάνομαι πλήρως τον πανικό σου. Θα προσπαθήσω με δυο κουβέντες να σε ηρεμήσω λίγο διότι μέσα στον πανικό σου γκαρίζεις άσκοπα κι ακατάληπτα. Δεν ξέρω λοιπόν να υπήρχε στην αρχαία ελλάδα κανένας νόμςο που να απαγόρευε φιλοσοφία φιλοσοφικές σχολές τέχνες και γράμματα. Επίσης δεν ξέρω να υπήρχε νομοθετημένη ποινή καψίματος φιλοσόφων μάγων ιερέων δούλων πολιτών και γενικότερα ανθρώπων στις πλατείες. Επίσης δεν ξέρω να υπήρχε νόμος απαγόρευσης με ποινές που αρχίζουν από το κόψιμο της μύτης και των αυτιών και φτάνουν μέχρι τις χειρότερες διαστροφές βασανιστηρίων για όσους ήξεραν μουσική πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Αυτά μόνο στον χριστιανικό κόσμο υπήρχαν και μάλιστα όχι εθιμικά αλλά νομοθετικά. Τι τα θες ψήσατε ζωντανούς στις φωτιές εκατομμύρια ανθρώπων και δεν σε συμφέρει να ανακινείς τέτοια θέματα και τα παραμύθια που μαθαίνετε το ποίμνιο στα σχολεία. Οι καιροί ου μενετοί για σας ανώνυμε. Τις εκατόμβες των ζώων που θυσίαζαν τις έτρωγαν ανώνυμε. Τότε είχαν τους βωμούς στις πλατείες γι αυτή την δουλειά σήμερα έχουμε τα σφαγεία. Κακώς βέβαια που σήμερα έχουμε τα σφαγεία διότι δεν έχουμε άμεση αντίληψη του τι σημαίνει πόσο τραγικός και συνάμα ιερός είναι ο νόμος της φύσης που μας αναγκάζει να θανατώσουμε ένα πλάσμα για να ζήσουμε εμείς. Ίσως αν έπρεπε να σφάξουμε την κότα για να την φάμε ίσως λέω να σεβόμασταν περισσότερο την τροφή μας. Βέβαια εσένα μπορεί να μην σου αρέσει το κοκορέτσι που έτρωγαν από τότε μετά την σπλαχνοσκόπιση αλλά καλύτερα να ψήνουμε αρνιά και κοκορέτσια στις πλατέιες παρά ανθρώπους που ψήνατε οι χριστιανοί! Καλύτερα να αναρωτιόμαστε και να φοβόμαστε τον κεραυνό που στην τελική και τον βλέπουμε και τον ακούμε και καλύτερα να μην σκάσει στο κεφάλι μας παρά να φοβόμαστε κάτι που όυτε το βλέπουμε ούτε το ακούμε ούτε έχει σκάσει ποτέ στο κεφάλι κανενός και που εσύ το λες θεό σου έστω και αν κανένας δεν τον βλέπει. Χίλιες φορές καλύτερα να περιφέρουν στους δρόμους τα ψητά αρνιά και τα κοψίδια και τα κοκορέτσια και τα σπληνάντερα και τα κρασιά και τους χαλβάδες τρώγοντάς τα παρά να περιφέρουν πτώματα και νεκροκεφαλές ανθρώπων γλύφοντας και φιλώντας τα ενώ΄κατά τ’ άλλα νηστεία και άδεια στομάχια. Καταλαβαίνω πως εσύ δεν είσαι σε θέση να αντιληφθείς τι σου λέω αλλά δεν πειράζει αντιλαμβανόμαστε όλοι οι υπόλοιποι. Είσαι τόσο πολύ ποίμνιο που περιμένεις από τα δέντρα τον ήλιο την θάλασσα και γενικά την φύση να αναλάβει την απελευθέρωση από τους όποιους κάθε φορά κατακτητές την ίδια στιγμή ανεγκέφαλε που οι αντιπρόσωποι του δικού σου άφαντου θεού ήταν και είναι αυτοί που άνοιξαν τις πόρτες σε όλους κυριολεκτικά όλους τους κατακτητές. Βρίσκεσαι σε κατάσταση πανικού έχεις τρικυμία στο κρανίο και γι αυτό καλύτερα να σωπάσεις διότι ξευτιλίζεσαι με αυτά που λες. Και για να δεις πόσο καλός και πράος άνθρωπος είμαι θέλοντας να σε προστατέψω θα διαγράψω όποιο επόμενο τέτοιου είδους βλακώδες μήνυμα αναρτήσεις και αν έχεις παράπονο να απευθυνθείς στον θεό σου να σε λυτρώσει από μένα. Kiss my ass...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails