Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

28 Ιουλίου 2010

Η Ελλάς στον 21ο αιώνα. Συντεχνίες.

Μαθαίνω τα νέα από ένα τρατζιστοράκι που ανοίγω μια φορά την ημέρα για ν’ ακούσω ειδήσεις. Παλιότερα στις διακοπές μου δεν έπαιρνα ούτε ραδιόφωνο μαζί αλλά όταν μια φορά κατεβαίνοντας σε κάποιο χωριό για ανεφοδιασμό, βρέθηκα εν μέσω έκπληκτων ανθρώπων που με ρωτούσαν «από πού κατέβηκα» επειδή ήμουν ανενημέρωτος για τον τότε μεγάλο σεισμό που είχε γίνει, αποφάσισα να έχω μαζί μου έστω ένα ραδιοφωνάκι να μην αποκόπτομαι παντελώς από τα τεκταινόμενα.
Έτσι λοιπόν έμαθα πως ξεμείναμε από καύσιμα επειδή η συντεχνία των φορτηγατζήδων απεργεί. Εγώ τι να πω; Πρόβλημα για καύσιμα δεν έχω. Ένα γαϊδούρι έχω φορτωμένο να με ακολουθεί καρτερικά στην τρέλα αλλά αυτό το έρμο δεν έχει ανάγκη καυσίμων και τούτη την εποχή η τροφή του βρίσκεται άπλετα παντού απ’ όπου περνάμε.
Έχω όμως πρόβλημα με τις συντεχνίες ή τα λεγόμενα αλλιώς κλειστά επαγγέλματα. Γνωρίζω πως οι αναγνώστες τούτου του διαδικτυακού ημερολογίου μου είναι τουλάχιστον ανώτερου μορφωτικού επιπέδου κι έτσι νοιώθω ανακούφιση που δεν είμαι υποχρεωμένος να γράφω πως τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, οι συντεχνίες είναι ένα κοινωνικό σύστημα που ίσχυε επί εποχής φεουδαρχίας κάμποσους δηλαδή αιώνες πριν. Για όσους δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες ας ψάξουν περί συντεχνιών στον γούγλη και είμαι σίγουρος πως θα βρουν τα στοιχεία που τους χρειάζονται. Ξέρω πως καλό θα ήταν να έχω έτοιμη κάποια παραπομπή αλλά τα ίντερνετ καφε δεν προσφέρονται για χρονοβόρες αναζητήσεις και ως εκ τούτου όποιος θέλει ας ψάξει μόνος του να βρει.
Το γεγονός είναι πως το φεουδαρχικό σύστημα των συντεχνιών έχει προ πολλού εκλείψει από τον πολιτισμένο κόσμο. Όχι μόνο έχει εκλείψει αλλά από τότε έχουμε περάσει την βιομηχανική εποχή και είμαστε στην εποχή της πληροφορίας παντού πλην ελλαδιστάν. Εδώ σε τούτη την δύσμοιρη χώρα παραμένουμε να λειτουργούμε με συστήματα περασμένων αιώνων προς όφελος πάντα των φεουδαρχών πολιτικών μας και των συντεχνιακών ψηφοφόρων τους.
Έχω κατ’ επανάληψη τονίσει πως συρόμενοι από το άρμα της ευρωπαϊκής ένωσης έχουμε μια κάποια ελπίδα να εκπολιτισθούμε κάποτε κι εμείς αφήνοντας πίσω μας τον βυζαντινό μεσαίωνα και φαίνεται πως κάπως έτσι τείνει να συμβεί. Αυτό καταρχήν είναι καλό όσο και αν πονάει τις διάφορες συντεχνίες όπως αυτή των φορτηγατζήδων που με τις άδειες της χούντας (που τότε τους τις έδωσε για να ξαμολήσει τους ρουφιάνους της στους δρόμους) μας έχουν γίνει βραχνάς όπως και όλες οι υπόλοιπες συντεχνίες που βασιλεύουν ακόμα στο μεσαιωνικό ελλαδιστάν. Ευτυχώς λοιπόν όλο αυτό φαίνεται να παίρνει επιτέλους τέλος.
Αυτό όμως που εμένα με προβληματίζει είναι το αύριο. Διότι ναι μεν εκπολιτιζόμαστε, ναι μεν περνάμε από τις συντεχνίες στον καπιταλισμό και ναι μεν είμαστε 200 τουλάχιστον χρόνια πίσω από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αλλά τούτο δεν σημαίνει πως το υπάρχον σύστημα είναι αλάθητο. Αντίθετα ως καπιταλιστικό έχει πάρα μα πάρα πολλά αρνητικά τα οποία όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε.
Αφήνουμε λοιπόν πίσω μας τις συντεχνίες και πολύ πολύ καλά κάνουμε όμως κατά πόσο είμαστε αρκετά ώριμοι ώστε να διδαχθούμε από τα λάθη του συστήματος που θ’ ακολουθήσει και τα οποία λάθη ήδη τα γνωρίζουμε αφού το καπιταλιστικό σύστημα λειτουργεί ήδη εδώ και αιώνες στις άλλες χώρες; Θέλω να πω πως καταργώντας τις συντεχνίες θα επαναλάβουμε σαν μιμητικά όντα τα λάθη που έγιναν σε όλα τα υπόλοιπα κράτη εδώ και δύο αιώνες ή θα εφαρμόσουμε το οικονομικό μοντέλο αποφορτισμένο από τα λάθη του αφού πλέον τα γνωρίζουμε από την εφαρμογή τους αλλού;
Τα δικαιώματα και οι εξουσίες που ασκούν σήμερα (και ασκούσαν επί φεουδαρχίας) οι συντεχνίες θα αποδομηθούν ή απλώς θα μεταφερθούν ακέραια από τις κλειστές ομάδες στις ανώνυμες εταιρίες όπως έγινε αλλού ανά την υφήλιο; Αν έτσι γίνει τότε απλώς άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Αν στην θέση των συντεχνιών μπουν οι ανώνυμες εταιρείες τότε τίποτα δεν άλλαξε πλην ίσως το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών των συντεχνιών και το χειρότερο απ’ όλα, αν έτσι γίνει τότε αυτό σημαίνει πως όχι μόνο μόλις σήμερα αρχίζουμε να βγαίνουμε από τον μεσαίωνα αλλά και πως δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα από τα λάθη των άλλων που εφαρμόζουν το δικό μας αργοπορημένο σημερινό ζητούμενο εδώ και πολλές γενιές.
Τώρα γιατί εμένα κάτι μου λέει πως όχι μόνο δεν θα αποφύγουμε ως θα έπρεπε τα λάθη των άλλων αλλά θα τα επαναλάβουμε και μάλιστα με απίστευτη πιθηκίζουσα μιμητική ικανότητα; Διότι τα λάθη αυτά αφ’ ενός βολεύουν και ωφελούν τις ανώνυμες εταιρείες και αφ’ ετέρου είμαστε ως λαός τόσο αγράμματος που αδυνατούμε να αντιληφθούμε το τι πραγματικά συμβαίνει. Κι έτσι από εκεί που έπαιζαν στο σβέρκο μας οι συντεχνίες θα παίζουν οι ανώνυμες εταιρείες οι οποίες επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος που τις συμφέρουν θα μας αρμέξουν και θα τους λέμε κι ευχαριστώ μέσα στην άγνοιά μας.
Θα ήθελα να μην είναι έτσι τα πράγματα. Θα ήθελα να είμαστε αρκετά σοφοί ώστε ναι μεν να καταργήσουμε επιτέλους τα συντεχνιακά επαγγέλματα αλλά προς όφελος του λαού και όχι των εταιρειών αλλά φευ αναλογιζόμενος τον μέσο έλληνα δεν τρέφω τέτοιες φρούδες ελπίδες. Στην θέση του χουντικού αγράμματου νταλικέρη θα μου φορτώσουν τον αδίστακτο καπιταλιστή επιχειρηματία και ναι μεν η εθνική και εταιρική οικονομία θα έχει όφελος αλλά για μένα τον τελικό καταναλωτή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.
Θα ήταν ευχής έργο τούτες οι ιστορικές για την Ελλάδα αλλαγές να σχεδιάζονταν και να εφαρμόζονταν με γνώμονα την κοινωνία του μέλλοντος όμως δυστυχώς θα μείνουμε απλώς να σερνόμαστε πίσω από την ΕΕ επαναλαμβάνοντας τα δικά της λάθη και περιμένοντας πότε αυτή θα δώσει λύσεις για να τις εφαρμόσουμε κι εμείς σε κανα δυό αιώνες. Με λίγα λόγια πάλι πίσω είμαστε και μάλιστα διατηρώντας την ίδια απόσταση. Απλώς δεν την μεγαλώνουμε. Τούτο μπορεί να είναι καλύτερο αλλά δεν είναι καλό. Κατά την γνώμη μου ο σκοπός πρέπει να είναι να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε (γιατί όχι) τους εταίρους μας και όχι απλώς να σερνόμαστε συνεχώς δυό αιώνες πίσω τους ασθμαίνοντας μάλιστα για διατήρηση αυτής της απόστασης. Θα μου πείτε φευ… και θα έχετε δίκιο αλλά ως πότε θα είμαστε οι βάρβαροι;
Ναι λοιπόν στην κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων αλλά όχι στην αντικατάστασή τους από τις ισχυρές μονοπωλιακές ανώνυμες εταιρείες. Να μην επαναλάβουμε τα λάθη των άλλων και τρέχουμε μετά να τα μπαλώσουμε όπως κάνουν τώρα σε ΕΕ και ΗΠΑ.
ΥΓ. Για να είμαι ειλικρινής εδώ που βρίσκομαι δεν έχω διαβάσει ούτε καν έχω ακούσει τι ακριβώς περιέχει το νομοσχέδιο αλλά και πάλι κάτι μου λέει πως δεν κάνω λάθος σε αυτά που λέω. Συνεπώς περιμένω από τα σχόλιά σας να μου πείτε αν κάνω λάθος και που.

18 Ιουλίου 2010

«Καλύτερα φτωχός παρά να χρωστάω»

ΗΔΗ από το 2002, πρώτος ο Εντουαρντ Χιου προέβλεψε την κρίση στη ζώνη του ευρώ, όμως σαν άλλη «Κασσάνδρα» ελάχιστοι έδιναν σημασία στις ενδελεχώς
στοιχειοθετημένες «προφητείες» που δημοσίευε στο ιστολόγιό του. Τώραπολιτικοί, τραπεζίτες και αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προστρέχουν σε αυτόν για να τον συμβουλευθούν. Παρά τη δικαίωσή του, ο βρετανός
οικονομολόγος αρνείται να εξαργυρώσει με χρήματα τη φήμη που απέκτησε. Οπως και τα τελευταία 20 χρόνια, συνεχίζει να ζει λιτά σε ένα χωριό 60 ατόμων έξω από τη Βαρκελώνη, κερδίζει τα προς το ζην παραδίδοντας μαθήματα αγγλικών,
επειδή έτσι γνωρίζει «ενδιαφέροντες ανθρώπους», φιλοσοφεί τρώγοντας τάπας στο τοπικό μπαρ και δηλώνει ότι αυτό που μετράει περισσότερο για εκείνον είναι να διαχειρίζεται ο ίδιος τον χρόνο του.

«Το πιο σημαντικό πράγμα για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής είναι να μην έχει κανείς χρέη και να διατηρεί τα έξοδά του σε χαμηλά επίπεδα. Πιστεύω ότι η οικονομική κρίση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξουμε τρόπο ζωής, να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των πραγμάτων, να αναλογιστούμε τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και ποιοι θέλουμε να είμαστε».
Ετσι μας συστήνεται ο ιδιαίτερα προσηνής 61χρονος που δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη διδακτορική διατριβή του στη μακροοικονομία επειδή ήθελε να διαβάζει μόνο ό,τι τον ενδιέφερε πραγματικά και ο οποίος αγόρασε με δανεικά χρήματα ένα κοστούμι για τις επίσημες συναντήσεις του. Μπορεί ακόμη και ο Λευκός Οίκος να ζητεί τις υπηρεσίες και τις εκτιμήσεις του περί οικονομικών πραγμάτων, όμως ο Εντουαρντ Χιου κάνει πράξη τη φιλοσοφία της λιτότητας, την οποία ευαγγελίζεται ως ιδανικό τρόπο ζωής, και προτιμά να απολαμβάνει τις μικρές χαρές της ζωής μαζί με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του. «Γνωρίζω ενδιαφέροντες ανθρώπους κάθε είδους και με πληρώνουν για να φάω μαζί τους» δηλώνει απλά. Στην ερώτησή μας γιατί δεν αποδέχεται τις προτάσεις που του έχουν γίνει και τις παχυλές απολαβές που τις συνοδεύουν είναι ξεκάθαρος: «Δεν θα σκεφτόμουν να εργαστώ για κάποιο hedge fund ή κάτι παρόμοιο. Ακόμη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρείχα δωρεάν τις υπηρεσίες μου, γιατί μου αρέσει η ιδέα ότι είμαι “εθελοντής” σε αυτόν τον πόλεμο που δίνουμε όλοι εναντίον της κρίσης. Είναι πιο ενδιαφέρον να εργάζομαι για τον εαυτό μου. Παραδόξως, αυτό κάνει τις απόψεις μου ακόμη πιο περιζήτητες, μια και εκτιμάται η “ανεξαρτησία” μου. Δεν πληρώνομαι από κανέναν για να βγαίνω σωστός ή λάθος» λέει.
Η αναγνώριση για τον κ. Χιου δεν ήρθε εν μια νυκτί και σίγουρα οφείλει πολλά στο ιστολόγιο που διατηρεί (edwardhughtoo. blogspot. com). Ο αρχικά άσημος οικονομολόγος συνέβαλε με τις απόψεις του στην αχανή δεξαμενή πληροφοριών του Διαδικτύου, βεβαιώνοντας ήδη από το 2002 ότι οικονομίες εξίσου ανόμοιες όσο της Ισπανίας και της Γερμανίας δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν για καιρό υπό την αιγίδα του ευρώ.
Οπως εξηγεί, εκείνα που τον ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους και τον βοήθησαν να προβλέψει τόσο νωρίς και επιτυχώς την οικονομική κρίση στους κόλπους της ευρωζώνης ήταν η μέθοδός του που εστιάζει σε δημογραφικούς παράγοντες και το γεγονός ότι ουδέποτε απέρριψε τις αρχικές ανησυχίες πολλών αγγλοσαξόνων οικονομολόγων σχετικά με τη σύγκλιση και το κατά πόσον το ευρώ είναι πράγματι ένα κοστούμι που ταιριάζει σε όλα τα κράτημέλη της ΕΕ.
«Δεν μου έβγαιναν οι αριθμοί» παραδέχεται. «Στην επόμενη δεκαετίαευρωπαϊκά κράτη με μεγάλη υπογονιμότητα θα “γεράσουν” με ραγδαίους ρυθμούς. Ο αριθμός των συνταξιούχων θα φθάσει σε ιστορικά ύψη σε σχέση με εκείνον των ενεργά εργαζομένων και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Γι΄ αυτό και τα προβλήματα των κρατικών χρεών είναι τόσο δύσκολο να λυθούν, διότι καθώς οι πληθυσμοί γερνούν το ύψος των κοινωνικών δαπανών σε συντάξεις και περίθαλψη ανεβαίνει σημαντικά, ενώ η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. Το αποδεικνύουν μερικές από τις παλαιότερες κοινωνίες του πλανήτη, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ιταλία» εξηγεί. Καλύτερα για όλους να φύγει η Γερμανία από την ευρωζώνη
Σε περίπτωση που οι ευπαθείς οικονομίες της Ευρώπης δεν καταφέρουν να «επιπλεύσουν»,οΕντουαρντ Χιουπροτείνει την έξοδο της Γερμανίας από την ευρωζώνη. «Οπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, όλη η πίεση πέφτει στις περιφερειακές οικονομίες και πιστεύω ότι η Γερμανία θα έπρεπε να απορροφήσει ένα μεγαλύτερο μέρος αυτής της πίεσης, και όχι απλώς δανείζοντάς τους περισσότερα χρήματα.Σίγουραη Γερμανία θα δυσκολευόταν αν αποφάσιζε να επανέλθει στο μάρκο,όμως η πολιτική ηγεσία της είναι ώρα να επιδείξει περισσότερο ρεαλισμό και λιγότερη ηθικολογία.Πράττει ορθά προσπαθώντας να βοηθήσει, αλλά η διάγνωση και η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι εν μέρει λανθασμένες» τονίζει.
«Η οικονομική ανάπτυξη των αδύναμων και χρεωμένων ευρωπαϊκών οικονομιών πρέπει να αποτελέσει την πρώτη τους προτεραιότητα» υποστηρίζει. Επισημαίνει όμως ότι λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πώς μπορεί να γίνει αυτό και υποστηρίζει ότι«το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά δημοσιονομικό, συνεπώς από μόνα τους τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν πρόκειται να το λύσουν».
ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ ΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

«Το μέλλον για την ελληνική οικονομία είναι μάλλον δυσοίωνο.Την τελευταία δεκαετία έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ανισορροπίες, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κρατικό έλλειμμααλλά και σε σχέση με τον εξωτερικό δανεισμό. Ενώ η νέα χρηματοδότηση από την Ευρώπη σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί βραχυπρόθεσμα,μεσοπρόθε- σμα, σε περίπου τρία χρόνια, το ζήτημα της κατάρρευσης θα τεθεί και πάλι.
Κατά βάση,ο μόνος τρόπος να αποπληρώσει η Ελλάδα το χρέος της είναι να αποκτήσει θετικό εμπορικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών,στόχο από τον οποίο απέχει πολύ ακόμη.Πρόκειται για το γνωστό ζήτημα της ανταγωνιστικότητας.Δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει δικό της νόμισμα για να υποτιμήσει,η μείωση μισθώναλλά και τιμών είναι αναγκαία.Οπως όμως παραδέχονται όλοι, πρόκειται για μια εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία.
Τα πράγματα είναι σίγουρα πολύ σκληρά για τη γενιά των 1.000 ή λιγότερων ευρώ,όμως αυτοί είναι άνθρωποι που πιθανότατα έχουν μικρά χρέη και έχουν μάθει να εργάζονται σκληρά για να κερδίζουν τα προς το ζην. Αντιθέτως,οι “καλομαθημένοι”,που έχουν συνηθίσει να ζουν με 2.000 ή 3.000 ευρώ, μέρος των οποίων είναι προϊόν δανεισμού, χρωστούν σε τράπεζες και έχουν υποθηκεύσει το σπίτι τους,η αγοραστική αξία του οποίου έχει πέσει,θα δυσκολευθούν σαφώς περισσότερο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=343779&dt=18/07/2010#ixzz0u1TNwSEs

Κόσμια επαφή

Αγαπητό μου ημερολόγιο. Ο χρόνος κυλά με διαφορετική ταχύτητα, πολύ πιο γρήγορα όταν περνάς ευχάριστα. Δυστυχώς όμως ήρθε η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών και οι βάρβαροι ξεχύθηκαν αλαλάζοντας στις παραλίες και κουβαλώντας μαζί τους τόνους με σκουπίδια και μυρουδιές αντηλιακών που μιαίνουν τις αισθήσεις μου. Ως εκ τούτου ήρθε η ώρα ν' αφήσω τα παράλια και ν' ανηφορίσω στα όρη εκεί που οι βάρβαροι αδυνατούν να επελάσουν. Ένα διάλειμμα λοιπόν για ανασύνταξη κι έφυγα ξανά πλην όμως στο διάλειμμα έριξα και μια ματιά στα κοσμικά τεκταινόμενα. Ιδού τι αποκόμισα εν περιλήψει.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ελευθεροτυπία
- Ο Στ. Ματθίας είχε στηλιτεύσει τις ιδιότυπες σχέσεις πολλών δικαστών με την Εκκλησία. Πότε θα απαλλαγεί η Δικαιοσύνη από αυτή τη «στενή σχέση» με δεδομένο ότι έχουμε καταδικαστεί ήδη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θρησκευτικό όρκο;«Συμφωνώντας με τον αείμνηστο πρόεδρο του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία, έχω τονίσει σε επίσημα έγγραφά μου, ως προϊστάμενος της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων, ότι ο κομματικός και θρησκευτικός φανατισμός, η θρησκοληψία, η θρησκομανία και οι ιδεοληψίες νοθεύουν σοβαρά τη δικανική κρίση και οδηγούν τον δικαστικό λειτουργό σε αυθαίρετες ή άδικες κρίσεις. Η Δικαιοσύνη θα απαλλαγεί από αυτές τις "στενές σχέσεις", όχι μόνο μέσω της δημιουργίας του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, κατ' εφαρμογήν της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και όταν όσοι δικαστικοί λειτουργοί διακατέχονται από τέτοια νοθευτικά της κρίσης τους στοιχεία αποβάλλουν αυτά. Διαφορετικά θα πρέπει να ελέγχονται από τους επιθεωρητές και τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης για τυχόν κατάδηλα εσφαλμένες κρίσεις τους, από δόλο ή βαριά αμέλεια, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, οφειλόμενες στις άνω αιτίες».
Τι είχες Γιάννη μ' - τ' είχα πάντα...
Εικόνα ελληνικού δικαστηρίου όπως εγώ την έζησα πριν χρόνια κληθείς ως μάρτυρας. Με την είσοδό μου εντός της δικαστικής αιθούσης με υποδέχτηκε ένα ξύλινο ομοίωμα σταυρού που απεικόνιζε το συνηθέστερο βασανιστήριο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας της σταυρωσης. Πάνω σε αυτόν τον ξύλινο σταυρό απεικονίζονταν ένας άνθρωπος καρφωμένος με καρφιά πάνω στον σταυρό γεμάτος αίματα να αργοπεθαίνει βασανιστικά σαν απειλή μάλλον για το τι περιμένει τους καταδικασμένους. Σκέφτηκα πως στην σύγχρονη μορφή θα έπρεπε (με την λογική των δικαστών) να υπάρχει στην θέση του σταυρωμένου ενα ομοίωμα ηλεκτρικής καρέκλας ή ακόμα καλύτερα να παίζει βίντεο με εκτελέσεις θανατοποινιτών σε ηλεκτρικές καρέκλες. Κατόπιν μπήκε στην αίθουσα και η δικαστής, μια κυρία γύρω στα πενήντα φορώντας έναν τεράστιο σταυρό στο στήθος που επίσης απεικόνιζε ένα σταυρωμένο άνθρωπο ενώ καταμεσής στην αίθουσα υπήρχε ένα τεράστιο ευαγγέλιο το ιερό βιβλίο των χριστιανών όπου έπρεπε να ορκιστώ βάζοντας το δεξί μου χέρι πάνω του. Στην δε άρνησή μου να ορκιστώ η δικαστής με κοίταξε με ύφος σαν να μου έλεγε "δεν θα σε πετύχω κάποτε ως κατηγορούμενο; θα σε κρεμάσω ανάποδα αντίχριστε, θα σε σταυρώσω ελεεινό άπιστο υποκείμενο" και φυσικά ούε καν άκουσε την μαρτυρία μου αφού εν όσο εγώ κατέθετα η ιεροεξετάστρια δικαστής διάβαζε κάτι χαρτιά μπροστά της και μόνο αφού έπαψα να μιλώ με ρώτησε αν τελείωσα και μ' έστειλε ευγενικά στον αγύριστο.
Βλέποντας όλο αυτό το κλίμα που επικρατούσε τσιμπήθηκα μήπως ξυπνήσω από τον εφιάλτη. Είχα την αίσθηση πως βρισκόμουν σε δικαστήριο της ιεράς εξέτασης κι έπρεπε να εστιάσω στις ενδυμασίες των παρεβρισκομένων που μου επιβεβαίωσαν πως δεν κοιμάμαι και δεν βλέπω εφιάλτη αφού δεν φορούσαν τα ανάλογα ρούχα εποχής αλλά ήταν όλοι ντυμένοι κατά τον σύγρονο τρόπο της μόδας. Ειλικρινά αν οι παρεβρισκόμενοι φορούσαν ρούχα του μεσαίωνα τίποτα μα τίποτα απολύτως δεν θα ξεχώριζε απο τα δικαστήρια του μεσαίωνα. Μόνο οι σύγχρονες ενδυμασίες έδειναν το στίγμα του 21ου αιώνα. Όλα τ' άλλα ανήκαν στον μεσαίωνα. Η δικαστής έκανε τον σταυρό της έκατσε στην έδρα της και η δίκη της ιεράς εξέτασης άρχισε. Από τότε έχουν περάσει δέκα χρόνια και εκείνη η δίκη δεν έχει ακόμη τελειώσει. Άγνωσται αι βουλαί του κυρίου.... και μάλλον η δικαστής ιεροεξετάστρια περιμένει την φώτιση του γιαχβέ για να βγάλει απόφαση.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

enet
Η καταγγελία που έφτασε στο «ΕΨΙΛΟΝ» από αναγνώστη της στήλης σοκάρει!
Την Τρίτη 1 Ιουνίου ο Γιάννης Μουρτίκας πήγε στο ΚΤΕΛ του Κηφισού για να
ταξιδέψει για το Αίγιο μαζί με το σκύλο του Μπούμπη.

Ένας αρσενικός γλυκύτατος σκυλάκος, φάτσας και όχι ράτσας. Για την ακρίβεια,
μια υπέροχη διασταύρωση αρσενικού μπασέ (στο σώμα) με μουσουδίτσα
λαμπραντόρ και μπεζ τρίχωμα. Τον είχε υιοθετήσει από τη δική μας φάρμα
και είχαν περάσει σχεδόν έξι μήνες κοινής ζωής.

Λίγο πριν από τις 3.30 το απόγευμα ο κ. Μουρτίκας αντιμετώπισε την πρώτη δυσάρεστη
έκπληξη. «Στις αποσκευές κατευθείαν» του είπε ο οδηγός, αναφερόμενος
στον Μπούμπη. Και ας μην είχε ρωτήσει αν είχε πρόβλημα κάποιος από τους
επιβάτες. Ο κ. Μουρτίκας αντέδρασε, αλλά ο οδηγός ήταν αμετάπιστος.
Εγκλωβισμένος στις αποσκευές, σε έναν χώρο με απίστευτο θόρυβο, σκοτάδι
και λιγοστό αέρα, ο Μπούμπης έκλαιγε ασταμάτητα μέχρι τον Ισθμό, όπου
και έγινε στάση. Αλλά ακόμη και εκεί ο οδηγός αρνήθηκε να του ανοίξει
για να του δώσει όπως ζήτησε ο Γιάννης Μουρτίκας λίγο νερό.
Οταν φτάσανε στο Αίγιο, ο Μπούμπης ήταν νεκρός! Αλλά και αυτό γιʼ αυτούς
τους κυρίους που θέλουν να λέγονται «άνθρωποι» ήταν φυσιολογικό.
Συμβαίνουν φρικτά πράγματα στην καθημερινότητα αυτής της χώρας. Δεν έχω λόγια να σχολιάσω. Τι να σχολιάσω...; Το μόνο που ξέρω είναι πως αν ήμουν εγώ με το κατοικίδιο σκυλάκι μου στην θέση του κυρίου Μουρτίκα θα είχα χώσει τον ελληναρά οδηγό στις αποσκευές αντί του σκύλου.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η πλέμπα και οι... θεσμοί - TO BHMA
Η πανδικαστική (πλην των δικαστών του ΣτΕ- και εν προκειμένω το «πλην Λακεδαιμονίων»
συνιστά έπαινο) συγκέντρωση για τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις στον κλάδο
δείχνει ότι η κυβέρνηση απειλείται από μια επικίνδυνη αναμέτρηση,
φανερώνει όμως και κάτι άλλο: ότι οι έχοντες ισχύ εξαντλούν τα διαθέσιμα
μέσα προκειμένου να εξαιρεθούν από τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται η
plebs.
Η επίκληση της «θεσμικής» διάστασης και του υψηλού έργου
συμποσούνται εν τη πράξει στην επιδίωξη ιδιαίτερης μεταχείρισηςείτε
πρόκειται για τους δικαστές που προασπίζονται το προνομιακό μισθολογικό
και συνταξιοδοτικό καθεστώς τους είτε για τους βουλευτές που αναζητούν
αναπλήρωση των περικοπών διά της συμμετοχής σε πλήθος επιτροπών, είτε
για τα ίδια τα κόμματα που επιδιώκουν μείωση της... μείωσης της
επιχορήγησής τους από το κράτος.
Τι δείχνει, αλήθεια, η επισήμανση του προέδρου δικαστικής ένωσης πως η
Δικαιοσύνη βραδυπορεί επειδή «η κυβέρνηση δεν θέλει να βάλει το χέρι
στην τσέπη»; Εκφράζει άραγε κάποια παρωχημένη πίστη στη διαβεβαίωση
«λεφτά υπάρχουν» σε πείσμα του ορυμαγδού στην οικονομία ή εννοεί ότι ειδικά
για τη Δικαιοσύνη δεν επιτρέπεται καμία λιτότητα; Τι σημαίνει η
εκ προοιμίου απόφανση ότι η υπαγωγή στο ΙΚΑ «είναι πέρα για πέρα
αντισυνταγματική» όταν εκφέρεται από εν ενεργεία δικαστή υπό την
ιδιότητα του συνδικαλιστή; Δύσκολα πάντως μπορεί κανείς να την
αντιληφθεί ως οτιδήποτε άλλο από προαναγγελία ότι οι δικαστές θα κρίνουν
πιθανότατα αντισυνταγματικό ό,τι τους θίγει. Και τι νόημα έχει το
σχόλιο άλλου εκπροσώπου ότι «οι δικαστές δεν διαχειρίζονται δημόσιο
χρήμα ούτε κοινοτικά προγράμματα ούτε έχουν σπίτια με πισίνες και δεν
πετάνε λουλούδια στα ξενυχτάδικα» ( ούτε εκείνοι του
παραδικαστικού); Μήπως μονάχα ότι τα πρόχειρα συνθήματα που
χαρακτηρίζουν τον κοινό συνδικαλιστικό λόγο έχουν καρπίσει για τα καλά
και σε έναν χώρο που διεκδικεί μια υποτιθέμενη «άλλη» σοβαρότητα;
Ο τρόπος με τον οποίο οι δικαστές απένειμαν στους εαυτούς τους
μισθολογικά προνόμια- πρώτα μόνοι και στη συνέχεια συμπράττοντας με
δικηγόρους στο Μισθοδικείο- πρόδιδε από καιρό ολισθηρή πορεία. Η
επιμονή στις εξαιρέσεις και ο τόνος με τον οποίο εκφράζεται την
επιβεβαιώνουν, το ίδιο και η απροθυμία του δικαστικού σώματος να
αντιμετωπίσει τα φαινόμενα πλημμελούς απόδοσης δικαιοσύνης στους κόλπους
του. «Θεσμικές» δικαιολογίες φυσικά μπορούν να βρεθούν, όπως
για όλα. Το μήνυμα όμως δεν είναι η εξύψωση της δημόσιας προσφοράς,
αλλά η επιβεβαίωση της άποψης του Θρασύμαχου: «Δίκαιον ουκ άλλο τι ή το
του κρείττονος συμφέρον ». Αποψη που μεταλαμπαδεύεται από
κορυφής προς ολόκληρη την κοινωνία.

        Δικαστών συνέχεια το ανάγνωσμα. Εμείς ο απλός λαουτζίκος, η πλέμπα δεν μπορεί να είμαστε τα ίδια με τους κύριους κύριους δικαστές! Αν είναι       δυνατόν. Αυτοί είναι οι μεγάλοι κριτές, οι φωστήρες οι υπεράνθρωποι οι αριστοκρατες οι υπεράνω των νόμων οι καθαρόαιμοι που συνομιλούν μόνο με τους εκπροσώπους του θεού και με κανέναν άλλο. Πως να ξεπέσουν σε ίδια μεταχείριση με τον κάθε κοινό θνητό σαν εμένα! Μωρέ εγώ ξέρω τι σας χρειάζεται αλλά δεν ήρθε ακόμα η ώρα. Κοντοζυγώνει όμως...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μολότοφ, Μπακούνιν και χορτοφαγία - TO BHMA
«Διαφορετικές εκφράσεις του ίδιου, συνολικού, πολιτικού αδιεξόδου», όπως λένε οι σοφοί
παλαιότεροι. Ή όταν ο Γκράμσι και ο Μπακούνιν ενέπνευσαν για
καλλιέργεια βιολογικής ντομάτας. Από τα «κατηχητικά» του Σκυφτούλη ως το
ελεύθερο κάμπινγκ σε Ικαρία, Νίσυρο, Σαμοθράκη και σε ανά την
επικράτεια ποτάμια, από τις πολιτιστικές προβολές ως τα
αυτοδιαχειριζόμενα καφενεία με τον φθηνό φρέντο και τον «μπριγκάτο», τον
καφέ για μπρίκι από τα χωράφια των Ζαπατίστας που πωλείται
συσκευασμένος στο κέντρο της Αθήνας αντί μόλις 2,7 ευρώ, ποιος είπε ότι η
ζωή του σύγχρονου αντιεξουσιαστή είναι βαρετή και προβλέψιμη, ή ότι
εξαντλείται μόνο σε μολότοφ και πορείες; Ποιος είπε επίσης ότι
αντιεξουσιαστής σημαίνει φτώχεια, πέδιλο και Εξάρχεια, όταν τα βόρεια
προάστια ανακαλύπτουν τα αυτοδιαχειριζόμενα πάρκα και θεωρούν πιο «in»
από μια βόλτα στην Κηφισιά, να «πάμε Ναυαρίνου ή Μεσολογγίου»; Ο
αντιεξουσιαστικός χώρος, ειδικά τώρα που φαίνεται ότι δημοσίως
αποκηρύσσει την τυφλή βία και την τρομοκρατία, μεταβάλλεται σε πολύφερνη
νύφη για την Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους φλέρταρε σε σημείο...
παρενόχλησης, οι λοιποί ανένταχτοι πολιτικοί σχηματισμοί της Αριστεράς
θα τους επέλεγαν ως ένα δυναμικό και, εν πολλοίς, υπό διαμόρφωση νεανικό
κίνημα. Οταν δε κοτζάμ Αλέκος Αλαβάνος φτάνει στο σημείο να καλέσει όχι
μόνο τους ανένταχτους αριστερούς να ενωθούν υπό το Μέτωπό του, αλλά
«ακόμη και τους αντιεξουσιαστές που καταδίκασαν τα γεγονότα της Μarfin»,
όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, καταλαβαίνει κανείς ότι ο χώρος έχει...
πολιτικό ψωμί και στην ποδιά του σφάζονται παλικάρια.
Μια κουβέντα θέλω να πω προς τους αναρχικούς συντρόφους. Γινόμαστε όλο και περισσότεροι και σήμερα που πλέον ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως αναρχικός δεν σημαίνει χουλιγκαν οπαδός της τυφλής βίας όπως το παρουσιάζουν οι μαριονέτες των ΜΜΕ θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να υπονομευσουν. Οι μπαχαλάκηδες προβοκάτορες δεν είναι το μόνο όπλο του συστήματος και τώρα που αυτοί αποκλείστηκαν θα τεθούν νέοι τρόποι σκύλευσης. Ήδη το ΒΗΜΑ έριξε το πρώτο του μελάνι να θολώσει τα νερά χωρίζοντας σε δυο δήθεν ομάδες. Φυλαχτείτε σύντροφοι! Διατηρήστε με νύχια και με δόντια τις προσωπικότητές σας. Θα προσπαθήσουν να μας μετατρέψουν σε ποίμνιο για άλλη μια φορά εφαρμόζοντας το διαίρει και βασίλευε. Θυμηθείτε, άλλο πράγμα η αλληλεγγύη μεταξύ ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων και άλλο πράγμα η ομαδοποίηση υπό την σκέπη του όποιου φωστήρα ιθύνοντα νου.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TA NEA On-line - Η ΕΛΑΣ δηλώνει αναρμόδια για τα διόδια
«Πονοκέφαλο» προκαλούν στα υπουργεία Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη το μαζικό
φαίνομενο των οδηγών που περνούν από τα διόδια χωρίς να πληρώνουν.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ
εκπροσώπων του υπουργείου Μεταφορών και του αρχηγείου της Ελληνικής
Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), οι οποίοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε απόφαση.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών ζήτησαν από το Αρχηγείο της
Αστυνομίας να τοποθετήσει αστυνομικούς στα διόδια, έτσι ώστε σε
περίπτωση που κάποιος οδηγός αρνηθεί να πληρώσει, οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ.
να καταγράφουν τα στοιχεία του και στη συνέχεια η κοινοπραξία
διαχείρισης των διοδίων να προχωρά σε νομικές ενέργειες σε βάρος του
οδηγού.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαφώνησαν με το σκεπτικό αυτό,
λέγοντας ότι το θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας,
καθώς δεν υπάρχει σχετική διάταξη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ούτε η
μη πληρώμη αποτελεί ποινικό αδίκημα. Για το λόγο αυτό, το Αρχηγείο
θεωρεί ότι οι υπάλληλοι των διοδίων πρέπει -εφόσον το επιθυμεί η
κοινοπραξία- να κρατούν τα στοιχεία του οχήματος και, στη συνέχεια, να
βρίσκουν μέσω του υπουργείου Μεταφορών σε ποιον ανήκει το Ι.Χ. και να
ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Να και ένα καλό νέο!!! Καιρός ήταν. Φτάνει πια αυτή η προκρούστεια ληστεία. Κανείς μας δεν πρέπει ούτε οφείλει να πληρώνει διόδια. Η μετακίνηση είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες και τους δρόμους τους έχουμε πληρώσει μέσω της εφορίας. Χαράτσια να πάνε να βάλουν εκεί που τους παίρνει.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο "αριστερός" Κωνσταντόπουλος φίλος του Βαρδινογιάννη και πρόεδρος του Παναθηναϊκού;;;; Με τέτοιους "αριστερούς" τύφλα να 'χουν οι δεξιοί!!!
Πλήρης η κατάπτωση της κοινοβουλευτικής αριστεράς...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Έχει αρχίσει λέει να φαίνεται η φτώχεια του ΔΝΤ. Μαγαζιά κλείνουν, επιχειρήσεις βαράνε κανόνι και τα λοιπά και τα λοιπά! Εγώ έχω την συνείδησή μου καθαρή αφού δεν τους ψήφισα και δεν χρωστάω ούτε σεντ σε κανέναν κερατά τραπεζίτη το δε ψυγείο μου είναι γεμάτο και ως εκ τούτων θεωρώ τον εαυτό μου τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου αφού σφύζω κι εγώ και η οικογένειά μου από υγεία.
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν αγαπητό μου ημερολογιάκι. Θα τα ξαναπούμε όταν οι βάρβαροι επιστρέψουν στα κελιά τους.

13 Ιουλίου 2010

Άνευ βουλής και βουλευτών…

ΕΝΩΣΗ ΟΥΜΑΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.)

email: enooume@gmail.com ιστοσελίδα: www.fbook.me/enooume

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

7 Ιουλίου 2010

«Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών»!

Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) αναδημοσιεύει σημερινά δελτία τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Πρωθυπουργού για την παρουσίαση της νέας φιλανθρωπικής οργάνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδας με την παρουσία του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής, υπουργών και βουλευτών από όλα το φάσμα του πολιτικού χώρου από την άκρα δεξιά μέχρι το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ. Σχολιάζει μόνο ένα απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού: «Εκκλησία και Πολιτεία, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν για το κοινό καλό». Για την κυβέρνηση, όπως και για όλες τις προηγούμενες, προφανώς μία είναι η Εκκλησία στην Ελλάδα – οι άλλες, μειονοτικές θρησκευτικές κοινότητες είναι για την πολιτεία ανύπαρκτες.

Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) υπενθυμίζει πως, στις 27 Ιανουαρίου 2010, απέστειλε στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με κοινοποίηση στους Παύλο Γερουλάνο – Υπουργό Πολιτισμού, Άννα Διαμαντοπούλου – Υπουργό Παιδείας, Χάρη Καστανίδη – Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιάννη Ραγκούση – Υπουργό Εσωτερικών και Γιώργο Καμίνη – Συνήγορο του Πολίτη, επιστολή για το θέμα της παρουσίας θρησκευτικών συμβόλων και αναφοράς στο θρήσκευμα σε δημόσιους χώρους (διαθέσιμη στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3600). Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. παρακαλούσε για μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ορίσει ώστε να αναζητηθούν οι τρόποι αμοιβαίας κατανόησης για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα της Ελλάδας, όπως έχουν ερμηνευθεί κατ’ επανάληψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του οποίου έχει ήδη ενσωματώσει στο γνωμοδοτικό του έργο, τουλάχιστο από το 2007, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί απαξίωσαν καν να απαντήσουν στην επιστολή εκείνη… Όπως, από όσο είναι γνωστό, ο Πρωθυπουργός, όπως και οι προκάτοχόι του, δεν έχει κάνει καμιά συνάντηση με την ηγεσία καμιάς μειονοτικής θρησκείας στην Ελλάδα…

Παρουσίαση της νέας Φιλανθρωπικής Εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" (07.07.2010)

http://www.archdiocese.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=542:-qq-07072010&catid=19:2010-01-26-08-03-09&Itemid=268

clip_image002

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής τη νέα Φίλανθρωπική Εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την επωνυμία "ΑΠΟΣΤΟΛΗ".

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος και μίλησε για τη συνεργασία της Πολιτείας με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και εν γένει την Εκκλησία της Ελλάδος. Επίσης παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης, η Εκπρόσωπος της Ν.Δ., Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ελ. Βόζεμπεργκ, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ι. Ραγκούσης, ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, ο Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, η ανεξάρτητη Βουλευτής κ. Ντ. Μπακογιάννη, ο Ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Γεωργίου, ο Νομάρχης Αθηνών κ. Ι. Σγουρός, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Ελ. Σκιαδάς, Ιεράρχες, Κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, και πλήθος κόσμου.

clip_image003clip_image004clip_image005clip_image006clip_image008



 

    clip_image007clip_image009clip_image010clip_image011

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

 

 

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2010
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
    ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»
http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8903929

   Μακαριότατε, κ. Πρόεδρε της Βουλής, κ. Πρόεδρε του ΛΑΟΣ, κύριοι συνάδελφοι βουλευτές, Υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων, κ. Νομάρχα, κ. Δήμαρχε, σεβασμιότατοι, κυρίες και κύριοι,

    Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και γίνομαι για άλλη μια φορά κοινωνός ενός μεγάλου έργου που επιτελείτε.

    Είναι γνωστό σε όλους ότι, αθόρυβα, χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά πολύ ουσιαστικά και αποτελεσματικά, βρίσκεστε πάντα δίπλα στους συνανθρώπους μας, σ’ αυτούς που είτε πάσχουν, είτε έχουν ανάγκη στήριξης, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή και θρησκεύματος.

    Η σημερινή σας πρωτοβουλία, με την ίδρυση της «Αποστολής», μιας αμιγώς φιλανθρωπικών στόχων εταιρείας, που σκοπό έχει να βοηθήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση, είναι σίγουρα αξιέπαινη.

    Γνωρίζω Μακαριότατε, τη μεγάλη προσπάθεια που κι εσείς καταβάλλετε, σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας, για το λαό μας, ώστε να απαλύνετε τον ανθρώπινο πόνο και να καταπολεμήσετε κάθε είδους κοινωνικό αποκλεισμό.

    Άκουσα με προσοχή τα όσα σήμερα ανακοινώσατε και πραγματικά αισθάνομαι ότι, η Εκκλησία της Ελλάδος είναι μια ζωντανή εκκλησία, που εκπληρώνει την αποστολή της, με τρόπο και λόγο συνετό και σύγχρονο.

    Θα μας βρείτε αρωγούς στον αγώνα σας, στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων Εκκλησίας - Πολιτείας, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε συζητήσει, στις πάντα δημιουργικές και ουσιαστικές συζητήσεις μας.

    Βιώνουμε σήμερα τις επιπτώσεις μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι επιπτώσεις της είναι ορατές παντού, γύρω μας και μακριά μας. Φτώχεια, ανεργία, έξαρση του μεταναστευτικού ή προσφυγικού φαινομένου, έντονα κοινωνικά προβλήματα, που μέρα με τη μέρα εμφανίζονται στις σύγχρονες κοινωνίες και μας θέτουν όλους μπροστά σε πολύ μεγάλες ευθύνες και προκλήσεις.

    Εκκλησία και Πολιτεία, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Πρόσφατα Μακαριότατε, σας άκουσα σε μια ομιλία σας, να λέτε πως η κρίση είναι και πνευματική. Θα συμφωνήσω. Και εδώ είναι όπου οι ευθύνες όλων μας γίνονται μεγαλύτερες. Ιδιαίτερα σήμερα, που ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα, παρουσιάζονται πρωτόγνωρα φαινόμενα, που πολλές φορές ανατρέπουν καθημερινά δεδομένα.
    Νέα πρότυπα ζωής, που αναδεικνύουν τις αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της δικαιοσύνης, της συλλογικότητας, του σεβασμού στο περιβάλλον, είναι αυτά τα οποία πρέπει να αναζητήσουμε.

    Θέλω και εγώ να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές της Αρχιεπισκοπής, που συμβάλλουν στο έργο σας, οι οποίοι πραγματικά δίνουν τον τόνο και την προσφορά τους, για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

    Η χώρα μας περνά δύσκολες στιγμές και το γνωρίζετε. Δίνουμε καθημερινά έναν αγώνα, σ’ ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Έχουμε την κατανόηση και τη συμπαράσταση του Ελληνικού λαού, που γνωρίζει ότι εάν δεν προχωρήσουμε σε σταθερά βήματα αλλαγών και πρωτοβουλιών, δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.

    Είπατε και εσείς: διαφάνεια, κατανόηση των λαθών μας, αλλά και αλλαγές. Αλλαγές, όπως είναι ο «Καλλικράτης», μεγάλες αλλαγές για την Αυτοδιοίκηση, με τις οποίες προβλέπουμε ακριβώς η νέα ισχυρή Αυτοδιοίκηση να αναλάβει σημαντικότατο και καθοριστικό ρόλο στον τομέα της πρόνοιας, στις προνοιακές δομές της χώρας μας, αναμορφώνοντας ουσιαστικά ένα προνοιακό σύστημα, που ήταν πελατειακό και αναποτελεσματικό.

    Θεωρώ λοιπόν ότι και εκεί θα βρείτε έναν συνέταιρο, στη μεγάλη σας προσπάθεια να βοηθήσετε τον συνάνθρωπο στη χώρα μας.

    Σήμερα, για άλλη μια φορά, αισθάνομαι ότι σ’ αυτή την προσπάθεια, και η Εκκλησία της Ελλάδας έχει τη δική της συμβολή και στέκεται αρωγός. Ευχαριστούμε γι’ αυτό.

    Το κοινωνικό σας έργο, που συνεχώς διευρύνεται, ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και αυτό μας δίνει δύναμη και ελπίδα.

    Η δική σας ευαισθησία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία θέτετε με το δικό σας πνευματικό τρόπο, και που τόσο παραστατικά έχει αναδείξει διεθνώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος.

    Το πραγματικό σας ενδιαφέρον για τους νέους, για τα προβλήματά τους, η δική σας έγνοια για τους μετανάστες, για την κοινωνική τους ένταξη, η φροντίδα σας για τα εξαρτημένα άτομα, με τη Μονάδα Απεξάρτησης που δημιουργείτε, η αγάπη σας για τους απόδημους, για τον Ελληνισμό της Διασποράς, αλλά και το φιλανθρωπικό σας έργο για τους άστεγους και τα συσσίτια τα οποία προσφέρετε, δείχνουν καθημερινά ότι, σήμερα, η Εκκλησία της Ελλάδας είναι παρούσα. Όχι μόνον εδώ, αλλά και σε όλους τους Οργανισμούς όπου συμμετέχετε.

    Είμαι σίγουρος ότι, την ίδια ανταπόκριση και εκτίμηση για τις απόψεις και τις ενέργειές σας, θα βρείτε και κατά τη συνάντησή σας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, στη συνάντηση που θα έχετε μαζί του στις Βρυξέλλες, στις 19 Ιουλίου, με αντικείμενο την καταπολέμηση της φτώχειας.

    Εύχομαι στην «Αποστολή» να πετύχει στους στόχους της. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό, αφού στηρίζεται σε αξίες και αρχές με πανανθρώπινη διάσταση, αλλά κυρίως, όπως είπατε και εσείς, στη συμμετοχή απλών πολιτών, εθελοντών, που εκτιμούν και σέβονται το έργο σας και θέλουν και αυτοί να προσφέρουν, να βοηθήσουν, να συμβάλουν στο να κάνουμε την κοινωνία μας πιο ανθρώπινη και πιο δίκαιη.

    Στην προσπάθειά σας αυτή, η Πολιτεία, να ξέρετε, θα σταθεί δίπλα σας.

    Σας ευχαριστώ. Καλή επιτυχία.

Νέες υποθέσεις θρησκευτικού όρκου

ΕΝΩΣΗ ΟΥΜΑΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.)

email: enooume@gmail.com ιστοσελίδα: www.fbook.me/enooume

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11 Ιουλίου 2010

Ευρωδικαστήριο κοινοποιεί σε Ελλάδα νέες υποθέσεις θρησκευτικού όρκου

Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) γνωστοποιεί πως στις 3 Ιουνίου 2010 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κοινοποίησε στην Ελλάδα δύο νέες προσφυγές κατά της καταγραφής του θρησκεύματος μεταξύ των προσωπικών στοιχείων στα δικόγραφα και κατά του θρησκευτικού όρκου στις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων. Τις προσφυγές υπέβαλαν στο ΕΔΔΑ τα μέλη της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. Παναγιώτης Δημητράς, Ναυσικά Παπανικολάτου και Γρηγόρης Βαλλιανάτος και αφορούν 35 καταθέσεις τους κατά το 2008. Οι ανακοινώσεις του ΕΔΔΑ είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες: εδώ και εδώ.

Υπενθυμίζεται πως την ίδια ημέρα, 3 Ιουνίου 2010, το ΕΔΔΑ δημοσιοποίησε την απόφασή του σε πέντε προηγούμενες προσφυγές των μελών της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. Παναγιώτη Δημητρά, Θεόδωρου Αλεξανδρίδη, Ναυσικάς Παπανικολάτου και Andrea Gilbert για 56 καταθέσεις τους το 2006 και το 2007 (βλπ. δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3648). Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, παραβίασε το Άρθρο 9 (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) (τα προσφεύγοντα άτομα υποχρεώθηκαν να αποκαλύψουν σε 58 ανακριτικές διαδικασίες ή δίκες στις οποίες κατέθεσαν το 2006 και το 2007 ότι δεν είναι Χριστιανοί/ές Ορθόδοξοι/ες προκείμενου να ορκιστούν στην τιμή και στη συνείδησή τους και όχι στο Ευαγγέλιο) και το Άρθρο 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) της ΕΣΔΑ (δεν υπάρχει στην Ελλάδα νομική δυνατότητα αποκατάστασης για την παραβίαση της ελευθερίας της θρησκείας ούτε υπήρξε δικαστική αρχή που να αρνήθηκε να εφαρμόσει τις διατάξεις για την ορκοδοσία ως αντίθετες με τη Σύμβαση ή το Σύνταγμα). Το σημαντικότερο στοιχείο της απόφασης είναι πως το ΕΔΔΑ εξέτασε το νομοθετικό πλαίσιο καταγραφής των προσωπικών στοιχείων κάθε διαδίκου και κάθε μάρτυρα στις ποινικές διαδικασίες (ανακρίσεις και δίκες) και της ορκοδοσίας (Άρθρα 217, 218 και 220 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας - ΚΠΔ). Διαπίστωσε πως αυτά περιλαμβάνουν την υποχρεωτική καταγραφή του θρησκεύματος (ακόμα και για τα μη ορκιζόμενα άτομα) καθώς και το θρησκευτικό όρκο κάθε μάρτυρα που συνήθως ζητείται από αυτόν/ή αφού οι δικαστικοί λειτουργοί θωρούν πως οι μάρτυρες είναι Χριστιανοί. Το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε πως οι διατάξεις αυτές «δύσκολα συμβιβάζονται με τη θρησκευτική ελευθερία όπως την εγγυάται το Άρθρο 9 της ΕΣΔΑ». Γι’ αυτό, εκτός από την καταδίκη της χώρας, το ΕΔΔΑ προχώρησε σε μια σπάνια υπόδειξη προς την Ελλάδα, στη βάση του Άρθρου 46 ΕΣΔΑ (υποχρεωτική ισχύς και εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων), να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να γίνει συμβατό με τη Σύμβαση και να αποφευχθούν παρόμοιες παραβιάσεις της στο μέλλον.

Η Ελλάδα οφείλει να απαντήσει στις νέες προσφυγές μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2010 για την παραβίαση των ίδιων άρθρων 9 και 13 της ΕΣΔΑ. Είναι προφανές πως στην απάντησή της θα πρέπει να εξηγήσει αν συμμορφώθηκε με την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ με τροποποίηση των Άρθρων 217, 218 και 220 ΚΠΔ. Ελπίζεται δε πως θα αποφύγει την υποστήριξη της διατήρησης του θρησκευτικού όρκου με προσβλητική για τους Χριστιανούς θέση πως η επίκληση της τιμής και συνείδησής τους δεν τους δεσμεύει να πουν την αλήθεια, και απαιτείται για αυτούς η επίκληση του Ευαγγελίου, όταν μάλιστα οι κληρικοί της Χριστιανικής Εκκλησίας δεν ορκίζονται στο Ευαγγέλιο:

«Εξάλλου, η επίμαχη ρύθμιση είναι αναγκαία, πρόσφορη και ανάλογη προς τον επιδιωκόμενο σκοπό δημοσίου συμφέροντος, διότι οι άνθρωποι, ανάλογα με τον χαρακτήρα, την ψυχολογία, το μορφωτικό, κοινωνικό και οικονομικό τους επίπεδο και τα υπόλοιπα στοιχεία της προσωπικότητας ή της ζωής τους, διαφοροποιούνται πολύ μεταξύ τους, όσον αφορά τα στοιχεία εκείνα, η επίκληση των οποίων τους δεσμεύει, κατά την ανάληψη δημοσίων υποχρεώσεων. Για παράδειγμα, άλλοι δεσμεύονται με την επίκληση του θεού, άλλοι με την επίκληση της τιμής και της υπολήψεώς τους, άλλοι από άλλα στοιχεία (π.χ. οικογένεια, πρόγονοι κλπ). Ως εκ τούτου, θα ήταν μη αποτελεσματική για την επίτευξη του ανωτέρου σκοπού δημοσίου συμφέροντος η πρόβλεψη ενιαίου τύπου όρκου για όλα τα πρόσωπα, όπως φαίνονται να ισχυρίζονται οι προσφεύγοντες και συγκεκριμένα, η πρόβλεψη μόνον πολιτικού όρκου, δηλαδή η επίκληση της τιμής και της συνειδήσεως του υπόχρεου.»

Το κείμενο αυτό είναι στη σελίδα 8 των παρατηρήσεων της Ελλάδας της 15 Ιανουαρίου 2010, δηλαδή όταν Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και Υπουργός Δικαιοσύνης ο Χάρης Καστανίδης. Οι παρατηρήσεις είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010_files/greece_observations_on_ghm_oath_2007a_15-1-10.pdf. Παράλληλα, στην απόφαση του, το ΕΔΔΑ επικαλείται μεταξύ άλλων γνωμάτευση της 8 Δεκεμβρίου 2008 του τότε Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών Δημητρίου Κράνη ότι η ισχύουσα νομοθεσία «φαίνεται να παραβιάζει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης» (διαθέσιμη στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010_files/proedos_protodikeiou_on_ghm_oath_8-12-08.pdf).

Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. καλεί τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη να αποφασίσουν αυτοί -και όχι διπλωμάτες και στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους- για τη θέση που θα υποστηρίξει η Ελλάδα στις παρατηρήσεις της στις δύο νέες υποθέσεις. Η θέση αυτή πρέπει να αποδεικνύει το σεβασμό του ΕΔΔΑ, τη συμμόρφωση προς την προηγούμενη απόφασή του, αλλά και το σεβασμό των χριστιανών πολιτών, την τιμή και συνείδηση των οποίων η Ελλάδα έχει μέχρι τώρα προσβάλει με τις παρατηρήσεις της στις προηγούμενες προσφυγές στο ΕΔΔΑ.

6 Ιουλίου 2010

Ω ξειν' αγγέλλειν!

Σε συνέχεια του προηγούμενου θέματος: Πήραν θέση οι Οικολόγοι Πράσινοι με μια εξαιρετική ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Περαιτέρω, η κυβέρνηση, παρά τις αρχικές της τοποθετήσεις, τόσο δια στόματος υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Βουλή, όσο και δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού στην τοποθέτησή του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 26 Ιανουαρίου 2010, επαναφέρει το ζήτημα του μονόδρομου ελληνορθόδοξου προσανατολισμού της εκπαίδευσης, όχι μόνο μέσω της παράστασης αυτής στο Ε.Δ.Δ.Α., αλλά και μέσα στα σχολεία: Η έκδοση της υπ' αριθ. πρωτ. 73735/Γ2/23/06/2010 εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με την οποία το υπουργείο εμμένει στην αναγραφή του θρησκεύματος στο απολυτήριο Γυμνασίου, παρά την ξεκάθαρη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφάσεις 2280, 2281, 2282, 2283, 2284, 2285/2001) αποτελεί παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, την οποία το Υπουργείο διαπράττει χωρίς κανέναν ενδοιασμό!

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου έκανε για το ζήτημα την ακόλουθη δήλωση: «καλούμε τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας να διαλέξουν επιτέλους στρατόπεδο και να εξηγήσουν στην Ελληνική κοινωνία με ποιους είναι: Μ' αυτούς που οραματίζονται ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου, αποδεσμευμένο από προκαταλήψεις και εναγκαλισμούς με τα συντηρητικά κατάλοιπα παλαιότερων εποχών, ή με εκείνους  που εμμένουν στο δόγμα ότι γνήσιος Έλλην είναι μόνο όποιος ασπάζεται την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία;»

Εξαιρετική η ανακοίνωση και εύγε στους Οικολόγους Πράσινους αλλά δεν μου αρκεί. Αναμένω περαιτέρω ενασχόληση με το θέμα και συγκεκριμένα αναμένω να τεθεί το θέμα στην ευρωβουλή καθώς και την ανάληψη δράσεων στα σχολεία προς ενημέρωση των μαθητών για τα δικαιώματά τους. Από την πλευρά μου ευχαρίστως θα συμμετέχω σε ανάληψη τέτοιας τυχόν δράσης έστω και αν δεν είμαι μέλος των Οικολόγων Πράσινων. Ελπίζω μόνο να μην μείνει το θέμα στην ανακοίνωση και ξεχαστεί εκεί.

Επίσης εύγε στον ΣΥΡΙΖΑ που έφερε το θέμα με ερώτηση στην βουλή και συγκεκριμένα:

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1) Με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών επίσημη παρέμβαση της Ελλάδας υπέρ της Ιταλίας κατά την πρόσφατη ακροαματική διαδικασία που έλαβε χώρα στο Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αναφορικά με το θέμα της ανάρτησης θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσια σχολεία;

2) Μήπως η  συγκεκριμένη αιφνιδιαστική ενέργεια του Υπουργείου Εξωτερικών συνεπάγεται υπαναχώρηση από τις παλαιότερες σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών;

3) Τι σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία και γιατί επαναφέρει το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια;

Οι  ερωτώντες βουλευτές:

Τσίπρας Αλέξης

Διώτη Ηρώ

Δρίτσας Θοδωρής

Κουράκης Τάσος

Ως εκ τούτων συμπεραίνω με χαρά πως κάτι αρχίζει να κινείται αλλά και πάλι προσδοκώ περεταίρω ενεργοποίηση των μελών και του ΣΥΡΙΖΑ ώστε το θέμα να περάσει από το «θεωρητικό» επίπεδο της βουλής στο πρακτικό της πρωτογενούς δράσης των πολιτών όπου επίσης είμαι διατεθειμένος να συμμετέχω έστω και αν δεν είμαι ούτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σημείο αυτό θέλω να απαντήσω και σ’ ένα ερώτημα που μου τέθηκε. Γιατί το θεωρώ τόσο σημαντικό όταν ταυτόχρονα έχουμε τόσα και τόσα σημαντικά θέματα που μας ταλανίζουν τούτους τους χαλεπούς καιρούς; Η απάντηση είναι απλή. Η κοινωνία μας θ’ αλλάξει προς το καλύτερο ξεκινώντας από τα σχολεία και τα παιδιά μας. Αν δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε στα σχολεία ούτε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τότε δεν έχουμε καμμία ελπίδα για περεταίρω αξιώσεις. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο το υπουργείο θεώρησε επίσης το θέμα σημαντικό προωθώντας το θεοκρατικό καθεστώς και αξιώνοντας αυτό στο Ε.Δ.Δ.Α. Αν δεν ήταν σημαντικό δεν θ’ ασχολιόταν το υπουργείο σε συντονισμό μάλιστα με τα υπόλοιπα θεοκρατικά καθεστώτα.

Επίσης το ότι η εκκλησία της Ελλάδας δεν έχει ακόμα πάρει επίσημη θέση με προϊδεάζει πως ήδη τα έχουν μιλημένα και συμφωνημένα με την κυβέρνηση και ως εκ τούτου βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω τηρώντας σιγή… ιχθύος.

Αναρωτιέμαι, μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να τους βγάλουμε από το κουμάσι τους όπου κρύβονται πανικόβλητοι; Μήπως για παράδειγμα εμείς οι πολίτες πρέπει να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη διότι καταπατείται ΚΑΙ το δικαίωμά μας στην ισονομία με το να πληρώνω εφορία για την εκκλησία και αυτή ούτε καν να φορολογείται;

Σε αυτό το σημείο οφείλω τα εύσημα στην ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. διότι στο λίγο χρονικό διάστημα λειτουργίας της έχει πραγματικά θέσει σε κίνηση τον τροχό και τούτο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Έχοντας πλέον να επιδείξει ΕΡΓΟ παίρνω το θάρρος να ζητήσω δημόσια περισσότερη συμμετοχή. Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας έχει πολλή δουλειά μπροστά της και χρειαζόμαστε ανθρώπους-πρόσωπα. Γι αυτό καλώ όσους επιθυμούν και κρίνουν πως δουλεύουμε και δεν περιοριζόμαστε απλώς σε φανφάρες και λόγια χωρίς αντίκρισμα να συμμετάσχουν ενεργά μαζί με την ΕΝΩΟΥΜΕ. Η ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας είναι enooume@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

5 Ιουλίου 2010

Στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ η παραβίαση ουδετερότητας στα θρησκευτικά θέματα

Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορήθηκε τη σημερινή κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ που υποχρεώνει τους Υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας να δώσουν εξηγήσεις για την παρέμβαση της Ελλάδας υπέρ των θρησκευτικών συμβόλων και υπέρ της Ιταλίας στις 30 Ιουνίου 2010 στο Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για τη μη απάντηση σε αιτήματα γονέων για απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία των παιδιών τους και για την επιμονή στην αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια. Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. υπενθυμίζει πως, στις 30 Ιουνίου 2010, είχε κάνει έκκληση στα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν στα θέματα αυτά, στην οποία μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκαν οι Οικολόγοι Πράσινοι (που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις) και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προηγούμενα σχετικά δελτία:http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3656,

http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3657 και http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3658

2 Ιουλίου 2010

Συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – χριστιανοδημοκρατών υπέρ θρησκευτικών σύμβολων!

Εξελίξεις και μάλιστα σημαντικές! Διαβάστε την ανακοίνωση και στο τέλος σημειώνω την γνώμη μου.

ΕΝΩΣΗ ΟΥΜΑΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.)

email: enooume@gmail.com ιστοσελίδα: www.fbook.me/enooume

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

30 Ιουνίου 2010

Συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – χριστιανοδημοκρατών υπέρ θρησκευτικών σύμβολων!

Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) γνωστοποιεί πως, στο Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση Lautsi κατά Ιταλίας για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία, έκαναν κοινή παρέμβαση υπέρ της Ιταλίας η Ελλάδα (που έχει σοσιαλιστική κυβέρνηση), η Κύπρος (που έχει κομμουνιστή πρόεδρο) και οκτώ χώρες που κυβερνώνται από χριστιανοδημοκρατικές ή συναφείς κυβερνήσεις (Άγιος Μαρίνος, Αρμενία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Μάλτα, Μονακό, Ρουμανία και Ρωσία).

Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. καλεί την κυβέρνηση να εξηγήσει την επιλογή της που έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες δημόσιες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη στη Βουλή των Ελλήνων (βλπ. παραπομπές σε σχετικά δελτία τύπου στη συνέχεια). Υπήρξε αλλαγή θέσης ή αυθαίρετη επιλογή των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών χωρίς ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και των συναρμόδιων υπουργείων; Επιπρόσθετα, καλείται η αρμόδια Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ενώπιον της οποίας εκκρεμούν εδώ και πολλούς μήνες αιτήματα γονέων-μελών της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. για την απομάκρυνση των συμβόλων από τα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά τους, να απαντήσει και από σεβασμό στη συνταγματική της υποχρέωση να απαντά σε εύλογα και νόμιμα αιτήματα των πολιτών.

Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. καλεί επίσης τα άλλα πολιτικά κόμματα και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών να τοποθετηθούν σε σχέση με τη θέση αυτή της κυβέρνησης και τελικά της Ελλάδας. Επίσης, καλείται ο Συνήγορος του Πολίτη στον οποίο έχουν υποβληθεί τα αιτήματα των γονέων-μελών της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. για την απομάκρυνση των συμβόλων από τα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά τους να ολοκληρώσει τη διαμεσολάβησή του και να αποφανθεί για το θέμα μετά από περισσότερο από έξι μήνες από την υποβολή των προσφυγών. Τέλος, καλείται η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που είχε αποφασίσει να μην ασχοληθεί με το θέμα πριν τελεσιδικήσει η απόφαση του ΕΔΔΑ να εξετάσει το θέμα μετά την επίσημη τοποθέτηση της Ελλάδας ενώπιον του ΕΔΔΑ.

Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. θεωρεί θεμιτό η απουσία τοποθέτησης να θεωρηθεί αποδοχή αν όχι στήριξη της επίσημης θέσης της Ελλάδας όπως αυτή διατυπώθηκε στο ΕΔΔΑ.

Όπως αναφέρει το σημερινό δελτίο τύπου του ΕΔΔΑ για την ακροαματική διαδικασία (http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=870705&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649), οκτώ από τις προαναφερθείσες δέκα χώρες παρέστησαν σήμερα κατά την υποστήριξη των θέσεών τους. Σε αυτές περιλαμβάνεται η Ελλάδα με τη Βασιλεία Πελέκου (από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης) και η Κύπρος με τον Πρέσβη Ευριπίδη Ευριβιάδη (της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης).

Λόγω της επίθεσης που δέχθηκε στην Ελλάδα η αρχική απόφαση του ΕΔΔΑ υπέρ της απομάκρυνσης των θρησκευτικών συμβόλων και με σχόλια για τον υποτιθέμενο ρόλο των Εβραίων, είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα επικεφαλής της αντιπροσωπείας των οκτώ κρατών (και της Ελλάδας) ήταν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Εβραϊκών Σπουδών στις ΗΠΑ Joseph Weiler που επέλεξε να κάνει εμφανή τη θρησκεία του φορώντας το κιπά. Η σημερινή διαδικασία (διάρκεια: 2 ώρες και 5 λεπτά) είναι διαθέσιμη ως webcast στην ιστοσελίδα http://www.echr.coe.int/ECHR/EN/Header/Press/Multimedia/Webcasts+of+public+hearings/webcastEN_media?&p_url=20100630-1/en/. Η τοποθέτηση του Joseph Weiler εκ μέρους και της Ελλάδας είναι στο 1:13:50 – 1:36:30. Σε αυτή μεταξύ άλλων είπε ότι οι παρεμβαίνουσες χώρες όπως η Ελλάδα διαφωνούν με την αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, στην οποία το ΕΔΔΑ βάσισε την αρχική του απόφαση. Παράλληλα διαφωνούν και με ενδεχόμενη ύπαρξη κριτηρίου για την ανάληψη δημόσιου αξιώματος από άτομο να ανήκει ή να μην ανήκει σε μια θρησκεία: προφανώς δεν τον είχαν ενημερώσει πως στην Ελλάδα μόνο Χριστιανοί μπορούν να γίνουν Πρόεδροι της Δημοκρατίας!

Το ΕΔΔΑ, στο σημερινό δελτίο τύπου, υπενθυμίζει πως το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), όπως και μερικές άλλες οργανώσεις, είχε κάνει παρέμβαση ως τρίτος στην υπόθεση αυτή της οποίας το κείμενο είναι διαθέσιμο (στα αγγλικά) στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=194&cid=3652.

Παλαιότερα σχετικά δελτία τύπου των ΕΠΣΕ και ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.

ΕΠΣΕ ζητάει αύριο απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων από Εφετείο Αθηνών

http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3539

Δράσεις διεκδίκησης της θρησκευτικής ουδετερότητας της πολιτείας

http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3546

Καστανίδης – Ιερώνυμος – ΛΑΟΣ – ΕΠΣΕ για την απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3548

Αιτήματα απομάκρυνσης θρησκευτικών συμβόλων, κατάργησης προσευχής & εκκλησιασμού http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3569

Μαθήτρια υποχρεώθηκε το Νοέμβριο 2009 να παρακολουθήσει θρησκευτικά μετά από δίχρονη απαλλαγή της! http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3570

Δημοσιεύματα ΜΜΕ για προσφυγές για θρησκευτικά σύμβολα και θρησκευτικά

http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3572

Ευρωπαίοι Αριστεροί – Πράσινοι - Φιλελεύθεροι για αφαίρεση θρησκευτικών συμβόλων http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3586

Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό για τα θρησκευτικά σύμβολα: το θέμα έχει τεθεί

http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3600

Απόλυση δικαστή Tosti λόγω άρνησης να δικάσει με τον εσταυρωμένο!

http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3615

Εκπομπή E- Legal για τα θρησκευτικά σύμβολα σε κρατικές υπηρεσίες

http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3629

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα θρησκευτικά σύμβολα στα δικαστήρια

http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3644

Ευρωκαταδίκη Ελλάδας με υποχρέωση κατάργησης θρησκευτικού όρκου

http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3648

Έχουμε λοιπόν “ιερή συμμαχία” των θεοκρατών προκειμένου να συνεχίσουν να ελέγχουν “μετα φόβου θεού” τα μυαλά των παιδιών στα σχολεία. Για μένα ήταν αναμενόμενο αυτό και μάλιστα το είχα θέσει ως σημείο αναφοράς της έντονης πίεσης που ασκούμε. Οι θεοκράτες αναγκάστηκαν να συμμαχήσουν ενάντια στον κοινό εχθρό τους, τον ανθρωπισμό. Στριμωγμένοι καθώς είναι στην γωνία ξέχασαν για λίγο τις μεταξύ τους διαφορές μπροστά στον κίνδυνο μιας κοσμικής κοινωνίας. Με επικεφαλής αντιπρόσωπο της μητρικής τους ιουδαϊκής θρησκείας επιχειρούν να διατηρήσουν τον μεσαίωνα όσο και όπως μπορούν.

Προτείνω να αδιαφορήσουμε ως προς τα περεταίρω με την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα αφού έτσι κι αλλιώς “ο λύκος κι αν εγέρασε δεν άλλαξε η προβιά του” τους ξέρουμε τι είναι και τι πρεσβεύουν όσα ψέματα κι αν αραδιάζουν κάθε τόσο και το σημαντικότερο, οι εν λόγω κυβερνώντες μας είναι ουσιαστικά τελειωμένοι δίχως μέλλον οπότε δεν αξίζει να ασχοληθούμε παραπάνω με την “κυρία” Διαμαντοπούλου και τα λοιπά κομματικά τσιράκια της αρχιεπισκοπής. Αυτό που νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να τους χτυπήσουμε εκεί που πονούν με μια επιστολή για παράδειγμα στον Joseph Weiler όπου θα ενημερωθεί για την ανισονομία που επικρατεί μεταξύ άλλων και όσον αφορά την ιουδαϊκή μειονότητα στην Ελλάδα. Το Ε.Π.Σ.Ε. έχει ογκωδέστατο φάκελο επί τούτου προς ενημέρωσή του για προώθηση κι ενημέρωση. Ας τους πλαγιοκοπήσουμε λοιπόν ταυτόχρονα.

Το ότι ο εν λόγω κύριος εμφανίστηκε στο δικαστήριο φορώντας κιπά είναι ένα ακόμα τραγικό τους λάθος που θα το πληρώσουν. Δείχνει αμέσως τους σκοπούς τους και γνωρίζοντας τα ήθη που επικρατούν στο ΕΔΔΑ είμαι βέβαιος πως αυτό προκάλεσε αρνητικά συμπεράσματα στους δικαστές και αξίζει να το εκμεταλλευτούμε και αυτό στηριζόμενοι στο επιχείρημα πως αποζητούν αν πετύχουν στην δίκη να μας δικάζουν φορώντας άμφια της θρησκείας τους και να “διδάσκουν” μετατρέποντας τις σχολικές αίθουσες σε ναούς του θεού τους. Η πράξη του  Joseph Weiler αυτό δείχνει πως είναι το ζητούμενό τους πράγμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους νόμους της ΕΕ. Σιγά δηλαδή μην πάει και ο Πάπας και ο πατριάρχης στο ΕΔΔΕ να κάνουν ευχέλαιο φορώντας τα ιερατικά τους. Εκεί το πάνε. Είναι δείγμα ασέβειας προς το δικαστήριο και θράσους η εμφάνιση στο δικαστήριο με κιπά.

Το γενικό συμπέρασμά μου πάντως είναι πως πάμε καλά. Οι σπασμωδικές τους αντιδράσεις και συμμαχίες αυτό δείχνουν. Συνεχίζουμε!

ΥΓ. Αναμένω τυχόν τοποθετήσεις φορέων και κομμάτων στην κλήση της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.  και στοιχηματίζω πως δεν πρόκειται να απαντήσει κανείς επί της ουσίας. Ίσως ακουστεί καμιά κορώνα μόνο για τα μάτια του κόσμου αλλά επί της ουσίας δεν πρόκειται να ασχοληθεί κανένας απ΄ όσους καλούνται να πάρουν θέση. Θυμηθείτε μόνο: Όταν κερδίσουμε την δίκη τότε και μόνο τότε θα θυμηθούν οι “αριστεροί” να πάρουν θέση υπέρ. Εκ του ασφαλούς όπως πάντα! Για τους δεξιούς δεν συζητάω, αυτοί είναι έτσι κι αλλιώς βυζαντινιστές αντίθετοι στο κοσμικό κράτος.

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails