Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

22 Σεπτεμβρίου 2009

Εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητο

Και όταν λέμε χωρίς αυτοκίνητο δεν εννοούμε φυσικά πως ξεχνάμε την χρήση του για μια ολόκληρη εβδομάδα αλλά πως την περιορίζουμε μόνο για τις περιπτώσεις που δεν γίνεται αλλιώς.

Μέσα μαζικής μεταφοράς δεν χρησιμοποιώ παρά σπανίως όταν θέλω να κατέβω στο κέντρο της Αθήνας όπου επίσης σπανίως πάω. Ωστόσο δεν χρησιμοποιώ ούτε το αυτοκίνητο. Για αποστάσεις έως δεκαπέντε χιλιόμετρα χρησιμοποιώ ποδήλατο το οποίο παρεμπιπτόντως ουδέποτε εγκατέλειψα από την παιδική μου ηλικία.

010 Δυστυχώς στην Ελλάδα ουδεμία μέριμνα υπάρχει για την χρήση ποδηλάτου σε καθημερινή βάση. Κι όμως παρ’ όλη την απουσία ακόμα και στοιχειωδών υποδομών μπορώ με βεβαιότητα να πω πως το ποδήλατο είναι η απάντηση σε πολλά προβλήματα που καταδυναστεύουν την καθημερινότητά μας. Εκτός του ότι η μετακίνηση γίνεται πολύ γρηγορότερα απ’ ότι με το αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η κίνηση με το ποδήλατο προσφέρει και μια σειρά άλλων ευκολιών αλλά και απολαύσεις που αλλιώς δεν γίνονται γνωστές. Έχω ξεχάσει τι πάει να πει ανεύρεση χώρου στάθμευσης όπως έχω ξεχάσει τι πάει να πει καθυστέρηση σε ραντεβού. Μια κλειδαριά ασφαλείας και ένας απλός υπολογισμός της απόστασης αρκούν για να μην έχω τέτοιου είδους άγχη. Το σημαντικότερο όμως είναι πως με το ποδήλατο γνωρίζω την πόλη μου όπως αυτή είναι, γειτονιές που αλλιώς δεν θα ήξερα ούτε την ύπαρξή τους. Διαδρομές που με το αυτοκίνητο χρειάζομαι τουλάχιστον μισή ώρα τις κάνω με το ποδήλατο στον μισό ή και λιγότερο χρόνο και αν το μετρό επέτρεπε την επιβίβαση ποδηλατών τότε πραγματικά θα ξεχνούσα σχεδόν τι πάει να πει αυτοκίνητο. Δυστυχώς όμως για κάποιον ανεξήγητο λόγο το μετρό στην Αθήνα αδιαφορεί για τους ποδηλάτες σε αντίθεση με άλλες μεγαλουπόλεις όπου θεωρείται αυτονόητος ο συνδυασμός.

Σαφώς ως μέσο μεταφοράς έχει και το ποδήλατο τις ιδιαιτερότητές του και τα προβλήματά του με κυριότερο αυτών τις καιρικές συνθήκες. Πάλι η λύση βρίσκεται στον σωστό εξοπλισμό και εκ πείρας διαβεβαιώνω πως το κυρίως πρόβλημα είναι μόνο η βροχή αλλά είναι λίγες οι βροχερές μέρες στην Αθήνα τόσο που μ’ ένα διαπνέων αδιάβροχο αντιμετωπίζονται πολύ εύκολα. Όταν με πιάνει βροχή συνήθως κάνω στάση για έναν καφέ μέχρι που να σταματήσει ή αν βρίσκομαι κοντά στον προορισμό μου φοράω το αδιάβροχο. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που η καταιγίδα με στέλνει για καφέ τις περισσότερες φορές φτάνω στον τελικό μου προορισμό γρηγορότερα απ’ ότι με το αυτοκίνητο που σε περίπτωση βροχόπτωσης όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει. Μένουμε απλώς ακούνητοι για ώρες μέσα σε μποτιλιάρισμα χωρίς καμία έξοδο διαφυγής.

100_0292 Για να μην τα πολυλογώ όσοι τυχόν ενδιαφέρεστε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των ποδηλατών όπου θα σας λυθούν όλες οι απορίες. Εγώ πάντως δεν αλλάζω το ποδήλατό μου με τίποτα και για κανένα λόγο. Και μην μου πει κανείς πως δεν μπορεί να κάνει κάποιος τις αγορές του με το ποδήλατο! Σας πληροφορώ πως στο δικό μου φορτώνω μισό καρότσι του σούπερ μάρκετ. Και φυσικά μια βόλτα με τα ποδήλατα οικογενειακώς είναι ότι καλύτερο για τα απογεύματα της Κυριακής έστω και αν μετά τα… των εφήβων χρειάζονται ακτινολόγηση.

 

ΥΣ όπως συνήθως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι μήνες με πολύ πίεση για μένα γι αυτό και οι δημοσιεύσεις μου έχουν περιορισθεί και να βρήκα χρόνο να γράψω στα γρήγορα αυτή την δημοσίευση το οφείλω στο ποδήλατο.

5 σχόλια:

  1. Ωραίο πράγμα το ποδηλατάκι, είχα ψηθεί πολύ άσχημα να αγοράσω ένα αυτό το καλοκαίρι αλλά θες κάτι οικονομικές αναποδιές που προέκυψαν, θες κάτι...άλλα δεν έχει μείνει φράγκο για ξόδεμα... Τώρα κάτι πάει να γίνει να μείνει κάτι για ποδήλατο αλλά διστάζω να το πάρω, φοβάμαι ότι δεν θα το χρησιμοποιώ τώρα που μπαίνει ο χειμώνας...

    Ένα άλλο θέμα που με φρενάρει είναι και το που θα σταθμεύει το ποδήλατο... Το γκαράζ της πολυκατοικίας είναι σε πυλωτή, ανοιχτό και δεν θέλω να το αφήνω εκεί μήπως και μου το κλέψουνε... Από την άλλη το ασανσέρ είναι μικρό και δεν θα χωράει μέσα και μένω στον τρίτο, για ν πεις ότι το ανέβαζα και το έβαζα στο μπαλκόνι...

    Εσύ τι κάνεις, έχεις κήπο, αποθήκη???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραίο δεν θα πει τίποτα...! Εγώ το βάζω στον κοινόχρηστο της εισόδου αλλά υπάρχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα. Πριν αγοράσεις ποδήλατο πρέπει να γνωρίζεις ποιές είναι ακριβώς οι ανάγκες σου για να αγοράσεις το ανάλογο ποδήλατο. Πολλά είδη μπαίνουν και σε ανσασέρ και σε μια τσάντα μέσα. Δες την σελίδα των ποδηλατών που έδωσα και ρώτα εκεί σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ποδήλατο είναι ωραίο μέσο όντως και πρέπει επιτέλους να γίνουν ειδικοί δρόμοι και γενικότερα να μπει στην νοοτροπία του έλληνα ο σεβασμός προς τους ποδηλάτες.

    Αλλά για όποιον δεν τον βολεύει (ή για μένα που δεν ξέρω να κάνω) και τα μμε καλά είναι. Εντάξει δεν είναι κορυφαία αλλά από το να πάρει κάποιος το αμάξι καλύτερο καμιά φορά να "ταλαιπωρηθεί" λιγάκι. Άλλωστε αν δεν το απαιτήσουμε και δεν προσπαθήσουμε κι εμείς δεν θα βελτιωθούν ποτέ. Δεν λέω πάντα, κάποιες φορές το αμάξι χρειάζεται, αλλά εδώ ο καθένας το παίρνει για να πάει για τσιγάρα...

    Χάος έχει γίνει το κέντρο ειδικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιοκάστη καλά τα λες!!!
    Προσωπικά χρησιμοποιώ τα μμμ κάθε μέρα και το αμάξι έχω να το βάλω στο κέντρο πάρα πολύ καιρό...

    Κλείτωρ, θα την τσεκάρω την σελίδα που έδωσες, δεν την έχω εγκαταλείψει ακόμα την ιδέα της αγοράς ποδηλάτου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όλα είναι καλύτερα του αυτοκινήτου Ιοκάστη. Ακόμα και τα πατίνια και δεν τίθεται θέμα επί τούτου. :)

    Snowball, μη την εγκαταλείψεις την ιδέα, θα με θυμηθείς πολλές φορές. Αρκεί ξέρεις ποδήλατο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails