Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

5 Ιουνίου 2009

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ τεύχος Η'

  Kiposs08                                                                                                               Με αυτό το τεύχος συμπληρώνονται δύο χρόνια κυκλοφορίας του αξιολογότατου περιοδικού. Δύο χρόνια που έδωσαν νέα πνοή και ελπίδα πως σε αυτή την χώρα δεν χάθηκαν όλα. Ο Μάριος Βερέττας κατόρθωσε συν τοις άλλοις και με την έκδοση αυτού του περιοδικού να αναστρέψει το μίζερο κλίμα της γραφικότητας που διακαώς θέλησε να σκεπάσει το φως του Ελληνικού πολιτισμού.

Ο “ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ” κατόρθωσε σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα των δύο ετών κυκλοφορίας του να καταδείξει πως ο πολιτισμός δεν έχει να φοβηθεί ούτε τις γραφικότητες ούτε τις εξουσίες. Κατόρθωσε με την συμμετοχή μιας πλειάδας αξιόλογων συνεργατών να φέρει τον νεοέλληνα λίγο πιο κοντά στις διδαχές της αθάνατης επικούρειας φιλοσοφίας.

Ως κυνικός δεν μπορώ παρά να επικροτήσω το αποτέλεσμα να ευχηθώ καλή συνέχεια και όταν οι αγορές θα με κουράζουν ελπίζω πως θα παίρνω το πιθάρι μου και κάπου εκεί στον κήπο θα ξεκουράζομαι μεταξύ ανθρώπων που δεν τους ενοχλεί το ότι μπορώ ακόμα να σκέφτομαι ελεύθερα χωρίς δεσμά. Διότι αυτή η εκδοτική προσπάθεια μου έδειξε πως υπάρχουν κι άλλοι που το πνεύμα τους διατρέχει τον σύμπαντα κόσμο ανιδιοτελώς, ελεύθερα και χωρίς δεσμεύσεις. Όαση ο “ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ” στην έρημο της κακομοιριάς, της γραφικότητας, της μιζέριας και της αποχαύνωσης.

Κυκλοφόρησε το Η' τεύχος του περιοδικού "Ο κήπος του Επίκουρου"

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σημείωμα του Εκδότη...
Δύο χρόνια Ηδονής

Προμήθεια 2009
Δεύτερη Πανελλήνια Συνάντηση φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας

Αθανασία Παπαγιαννοπούλου
Αξίζει να ζει κάποιος σ’ αυτή τη χώρα;

Ανθούλα Χατζηγεωργίου
Το θράσος της Εκκλησίας

Ιωάννης Κολώνιας
ΑΦΙΕΡΩΜΑ Το Εσώβρακον του Αγίου Τρύφωνος

Δημήτρης Δημητριάδης
Η γλώσσα του σώματος ή μήπως η γλώσσα της σκέψης;

Μάριος Πετρίδης
Λάθε βιώσας

Χρήστος Μαλτέζος
Ο Επίκουρος κατά της ψευδο-επιστήμης

Ιωάννης Καρακώστας
Το Οικουμενικό πνεύμα του αμφικτυονικού

Αθανάσιος Μερτζανίδης
Υπατία η Αλεξανδρινή

Ελένη Μιχοπούλου
Ουγκαρίτ: κρητομυκηναϊκές επιδράσεις στην εβραϊκή μυθολογία

Μανώλης Σταγάκης
Αριστείδης Χαιρέτης.
Ένας επικούρειος του Ψηλορείτη

Χρήστος Γιαπιτζάκης
Η διεπιστημονικότητα του Επίκουρου και η φύση του τυχαίου

Μάριος Βερέττας
Sex, Θρησκεία και Πολιτική

Τάκης Παναγιωτόπουλος
Κανονικόν ή Περί Κριτηρίου

Χρήστος Πανόπουλος
Ο θάνατος, ο Επίκουρος, ο Yalom

Μάριος Βερέττας
Αττικά Διονύσια

Παναγιώτης Νεστορίδης
Η ιστορική πραγματικότητα και η διαιώνιση του τέλματος της ελληνικής παιδείας

Δημήτρης Επικούρης
Νεο-ρωμιός και Ευθανασία

Λουκιανός Σαμοσατεύς
Κλωνάριον και Λέαινα

Μάριος Βερέττας
Ένα Επικούρειο ψηφιδωτό στη Βουργουνδία

Επικούρεια Βιβλιογραφία
Επικούρειες Ιστοσελίδες

www.verettas.gr

e-mail: info@verettas.gr

2 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου Κλείτορα. Μπράβο στους επικούρειους Βερέττα και συνεργάτες του για αυτή την όαση ελεύθερης σκέψης, πολιτισμού και επιστημονικής φιλοσοφίας, που λέγεται φιλοσοφικό περιοδικό "Κήπος του Επίκουρου". Ο δάσκαλος Επίκουρος θα ήταν πολύ ικανοποιημένος που οι σπίθες της κοσμοθεωρίας του υπάρχουν ακόμη ζωντανές στον τόπο που τις γέννησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το αναμενόμενο είναι δυτυχώς η λάσπη που θα τους ρίξουν. Διότι έτσι είναι όταν κάτι καλό πάει να υπάρξει τότε.... πάρε λάσπη να' χεις απο τους ελληναράδες του ήθους και του έθους. Ήδη έχουν αρχίσει άλλωστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails