Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

16 Ιανουαρίου 2009

Ένα συμπόσιο, πέντε φίλοι, δύο συμπεράσματα.

 

Προχθές το βράδυ πέντε φίλοι, ο Στέλιος, ο Μάριος, η Ανθούλα, ο Αντώνης κι εγώ, μαζευτήκαμε για δείπνο στην κρητική ταβέρνα του Νικηφόρου. Ο χώρος (επιλογή του Αντώνη) ζεστός και φιλικός έδωσε μια χαρούμενη νότα στην παρέα από την πρώτη στιγμή, ενώ η πραγματικά κρητική κουζίνα και το εξαιρετικό κρασί συνόδευσαν μια συζήτηση που για μένα δίνει το πραγματικό στίγμα του Ελληνικού συμποσίου. Είναι πράγματι ευχής έργο όταν εν μέσω εκλεκτών εδεσμάτων και οίνου ανταλλάσσονται απόψεις, γνώμες και ιδέες που δείχνουν πως αυτός ο τόπος μπορεί και δικαιούται να έχει μέλλον όσο υπάρχουν ορθολογιστές.

Καλύτερο συμπόσιο δύσκολα θα μπορούσε να γίνει. Είχα καιρό να νοιώσω τόσο όμορφα με μια καταπληκτική και σε ποιότητα και σε ποσότητα ανταλλαγή γνώσεων που σπανίζει στις μέρες μας και δύσκολα την βρίσκει κάποιος. Δυστυχώς είναι ευκολότερο να βρεις καρφίτσα στ’ άχυρα παρά ανθρώπους τέτοιου πνευματικού βεληνεκούς και ήθους. Ήταν η πρώτη της παρέας με αυτή την σύνθεση και ομολογώ πως ήταν αρμονικότατη και εποικοδομητικότατη.  Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα φιλοσοφίας, πολιτικής, γλωσσολογίας, ιστορίας και τεχνολογίας τόσο ποικίλα αλλά και τόσο πολύ αρμονικά δεμένα μεταξύ τους όσο και τα φαγητά στο τραπέζι όπως τα συσχέτισα κάποια στιγμή. Μερικές ώρες εξαίσιας υλικής και πνευματικής τροφής που ικανοποίησαν μέχρι σημείου ηδονής. Και εις άλλα με υγεία σύντροφοι.

15 σχόλια:

  1. Την επόμενη φορά να μας καλέσεις κι εμάς,
    δεν κατουρήσαμε στο πηγάδι :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ δεν κάλεσα κανέναν ούτε κανείς κάλεσε κάποιον συγκεκριμένα. Απλώς συνεννοηθήκαμε χωρίς καλέσματα. Στα απλά πράγματα είναι η ομορφιά, το κάλλος ανώνυμε Ρ. Αν λοιπόν θέλεις κάποιον δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις, τα email γι αυτό υπάρχουν. Εμείς άλλωστε στο χωριό μ’ δεν έχουμε πηγάδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ ! αυτό το παιδί ο Στέλιος , να σκεφθείς ότι όταν του λέμε για βραδυνή έξοδο ,μας απαντάει ότι ποτέ δεν τρώει το βράδυ ! παπαπαπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ισμήνη, ναι μας το τόνισε πολλάκις πως δεν τρώει το βράδυ αλλά μετά ευχαρίστησης υπέκυψε τελικώς στην εξαίρεση μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσει τον κανόνα. :))Ορθολογιστής γαρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ισμήνη μου, με βρήκαν μικρό και πεινασμένο και με αποπλάνησαν! Απέστρεφα το πρόσωπό μου από τα απανωτά κρητικά εδέσματα, αλλά πες οι μυρωδιές από τη μια μεριά, πες το λαμποκόπημα που έκανε το κοκκινέλι, υπέκυψα... το ομολογώ! Ελπίζω ο οσιομάρτυρας πατήρ Διαίτιος - ο οποίος πήγε από πείνα- να με συγχωρήσει!
    Στ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ομολογώ ότι είσαι λιγάκι επιρρεπής σε τέτοιου είδους πειρασμούς .....και όχι μόνον!
    Για την καταγωγή ......των πειρασμών είναι ένα άλλο κεφάλαιο ,εις το οποίο όσο και να προσπαθήσεις δεν δύνασαι να αποστρέφεις την κεφαλήν σου! Αλλά στο κάτω -κάτω της γραφής , το βασικό ζητούμενο είναι η απόλαυση πάσης φύσεως !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάσης φύσεως απόλαυση; ...χμμ κατά την γνώμη μου, όχι πάσης φύσεως όσο ζούμε σε κοινωνίες. αν ήμουνα μόνος μου στον πλανήτη σαφώς ναι, πάσης φύσεως απολαύσεις θα επιδίωκα αλλά όντας περιτριγυρισμένος από… διάφορα μάλλον περιορίζομαι στο φύσεως σκέτο αναρωτώμενος περί του πάσης κατά περίπτωση. Ισμήνη, εγώ όπως τον είδα τον Στέλιο μόνο σαν φόρτωμα μπαταριών μπορώ να μιλήσω. Μπήκε στον φορτιστή ένα βράδυ για να βγάλει κανά μήνα-δίμηνο. Από την άλλη καταλαβαίνω κι εσένα που τον θέλεις στιλάτο χωρίς κοιλίτσες....μην στεναχωρείσαι, θα το ρίξει μπόι!!! [μεταξύ μας τώρα είχαμε χωριστεί σε νέους γέρους, τα γερόντια φάγαμε σαλατο-ντολμάδες και οι νίοι φάγαμε κατι σταυλίσιες ΝΑ (μετά συγχωρήσεως). Σαφώς ενίοτε μπερδεύαμε τα πιάτα μας αλλά πάντως η παραγγελία έτσι ξεκίνησε, η πρώτη :)))))]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κρύβε λόγια βρε, διαβάζει και η σύζυγος εδώ!
    Πρέπει να ανασκευάσω τώρα, από φάβα και ντολμαδάκια να φτάσω στις σταυλίσιες...
    Πωπωωωω μπελάς πάλι! :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. άστα κι εγώ τα ίδια. Για τιμωρία μου 'κανε το βλόγιον αγνώριστο και ο καφές πικρός λέει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραίο σου το 'κανε το βλόγιον. Τα φαγητά ήταν όντως πολύ καλά αλλά η συζήτηση μαζί σας ακόμα καλύτερη. Ελπίζω να το επαναλάβουμε.
    Και τώρα δίαιτα............
    ΑΝΘΟΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. σαφώς θα επαναλάβουμε, τον Φλεβάρη. (αφού αλλάξω κωδικό χιχι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλοπερασάκιας παραβολής: «Ψυχή μου φάει πίε και ευφραίνου, αύριον γαρ αποθνήσκομεν».

    Ιησούς: «Αμήν λέγω ημίν, εγώ ειμί η ζωή και η οδός, ούτω: Δεν θα πεθάνουμε ποτές, κουφάλα νεκροθάφτη».

    Ιερατείον: «Βάζεις στοίχημα;»

    Πιλάτος: «Τζήζας, σκύψε πιάσε το σαπούνι να νίψω τας χείρας».

    Μαρία: «Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον, δεν ήξερες, δε ρώταγες;»

    Πέτρος: «Ουδεμία σχέση έχω με τον εν λόγω Κύριο».

    Κατάλαβες τώρα που οδηγούν οι πνευματικές κρεπάλες, εν συνδυασμώ με τις άλλες; Όχι μόνο σε κλαίει η μάνα σου στο μνήμα, αλλά και τους Πέτρους φέρνεις σε δύσκολη θέση.

    ________________
    Για να μη συζητήσουμε ότι είναι μεγάλο σφάλμα να τα βάζεις με τις συντεχνίες, εν προκειμένω εκείνη των νεκροθαφτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αμάν λες να μας την πέσουν οι συντεχνίες και ο Πέτρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με λίγα λόγια οι νεοέλληνες είναι απόγονοι των αρχαίων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails