Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

13 Σεπτεμβρίου 2008

Λίγα από τα κλεμμένα μιας από τις ιερές μονές

Επιστρέφει προσωρινά η μονή τα χρήματα αλλά είναι ελάχιστα, μηδαμινά μπροστά στα όσα αιώνες τώρα έχουν καταληστέψει. Φυσικά αυτή η κίνηση δεν γίνεται για να μην χάσουν τον παράδεισο αλλά μάλλον μετρώντας την χασούρα που έχουν τόσο όσον αφορά την διαταραχή των σχέσεών τους με πολιτικά πρόσωπα όσο και τις αντιδράσεις του ποιμνίου το οποίο στα πρόθυρα πείνας βλέπει τους... αγίους ακτήμονες (εδώ γελάμε τρανταχτά) να πλουτίζουν εις βάρος του. Φυσικά δεν τα δίνει τα χρήματα αλλά τα καταθέτουν λέει στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων πράγμα που σημαίνει πως μόλις καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός θα τα πάρουν πίσω και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Άραγε πόσες ολονυχτίες, πόσες γονυκλισίες, νηστείες και μετάνοιες κάνανε για να τους στείλει το άγιο πνεύμα αυτή την καταπληκτική ιδέα;

Όμως μην νομίζετε πως θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Οι ανάγκες των αγίων τεμπέληδων σε χρήμα είναι μεγάλες και όπως πληροφορήθηκα από το μπλογκ του φίλτατου sfrang ήδη ξαμόλυσαν τα ιερά θαυματουργά τους αντικείμενα προς άγρα χρήματος. Έτσι είναι. Αν δεν τα πάρουν με τον ένα τρόπο θα τα πάρουν με τον άλλο και εις υγείαν στα κορόιδα.

 

Καταθέτει τα χρήματα η Μονή Βατοπεδίου

«Παραδίνουμε στο ελληνικό Δημόσιο προς φύλαξη τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία της Μονής μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

 

«Εντός της προσεχούς εβδομάδας, η Ιερά Μονή θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών τα χρήματα από την πώληση των ακινήτων που αντηλλάγησαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μονή Βατοπεδίου και προσθέτει ότι «θα διατηρήσει αμετάβλητα και ανέγγιχτα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της που προέκυψαν από τις πραγματοποιθείσες ανταλλαγές της Λίμνης Βιστωνίδας».

«Οι τίτλοι θα κατατεθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και θα συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη», προσθέτει η ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι έτσι «παραδίνουμε στο ελληνικό Δημόσιο προς φύλαξη τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία της Μονής μας ακόμα αναμένοντας την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με απόλυτη συναίσθηση της ιεράς αποστολής μας και αντιλαμβανόμενοι πλήρως την πραγματικότητα, η οποία διαστρεβλώνεται με υπερβολές και ψεύδη και αναδεικνύεται επίμονα στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

Η Ιερά Μονή μας από το 1998, ξεκίνησε την προσπάθεια αναγνώρισης της κυριότητάς της επί της Λίμνης Βιστωνίδος και ανταλλαγής της με κτήματα του ελληνικού δημοσίου. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε όλη αυτή την περίοδο ήταν απόλυτα νόμιμες και επικυρώθηκαν πολλές φορές από ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, όσο και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ο στόχος των ενεργειών αυτών, ήταν, όχι οι προσπορισμός οιουδήποτε προσωπικού οφέλους, αφού ως μοναχοί είμεθα ακτήμονες, αλλά η συνέχιση και ενίσχυσης του υπερχιλιετούς ιστορικού έργου της Ιεράς Μονής, η συντήρηση και αναστήλωση των μεγάλων μνημειακών χώρων της, η διαφύλαξη και ανάδειξη των ανεκτίμητης αξίας κειμηλιακών θησαυρών της και το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της.

Το πνευματικό έργο ήταν, είναι και θα παραμείνει ιερό μας καθήκον και από αυτό δεν θα μας αποσπάσουν οι πρόσκαιρες εντυπώσεις που δημιουργούνται.

Γνωστοποιούμε ότι η υπόθεση αυτή έλαβε αρχή το 1922 όταν η Νομική Σχολή Αθηνών, με τους επιφανέστερους των καθηγητών της, γνωμοδότησε υπέρ των δικαίων της Ιεράς Μονής μας. Θεωρούμε ότι όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της ελληνικής πολιτείας, που αρμοδίως επιλήφθησαν των σχετικών διαδικασιών επί δεκαετίας και πλέον, ενήργησαν έννομα, αντικειμενικά και άμεμπτα, κατ'επίγνωσιν του καθήκοντός τους.

Εχοντας πλήρη πεποίθηση ότι η δικαιοσύνη θα αποδώσει το δίκαιο, η Γεροντική Σύναξις της Ιεράς Μονής μας απεφάσισε ομοφώνως όπως προβεί στην εξής ενέργεια:

Εντός της προσεχούς εβδομάδος, η Ιερά Μονή θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα που αποκόμισε από την πώληση των ακινήτων που αντηλλάγησαν και τα οποία θα παραμείνουν ανέγγιχτα. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσει αμετάβλητα και ανέγγιχτα όλα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της που προέκυψαν ή σχετίζονται με τις πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές της Λίμνης Βιστωνίδας. Οι τίτλοι αυτών θα κατατεθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και θα συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη.

Με την πιο πάνω ενέργεια, παραδίνουμε στο ελληνικό δημόσιο προς φύλαξιν τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία της Ιεράς Μονής μας, αναμένοντας την ολοκλήρωση της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας.

Ως προς τις πρόσκαιρες ηχηρές κατηγορίες, όπως αρμόζει στο μοναχικό σχήμα, τις αντιμετωπίζουμε αδιαμαρτύρητα.

www.kathimerini.gr

kathimerini.gr

3 σχόλια:

  1. Μωρέ ας φέρουν πίσω τα 40-41 εκατομμ. €, αν ήταν μόνο τόσα και τα υπόλοιπα θα ρυθμιστούν με πάγιες αποφάσεις:

    1) Κανένα χρυσόβουλο κανενός αναρριχητή που βρέθηκε στην εξουσία πηδώντας την αυτοκράτειρα και σκοτώνοντας τον αυτοκράτορα (θέλημα θεού!), για να αποχωρήσει κι αυτός με όμοιο τρόπο.

    2) Κανένα τουρκόχαρτο που εξέδιδε ο ένας και ο άλλος πασάς, άλλοτε με λάδωμα, άλλοτε με "οθωμανικά" παιχνίδια και άλλοτε κατά τη φυγή των Οθωμανών, όταν διαπραγμετεύονταν την αβλαβή αποχώρηση.

    Θα τους μείνουν μόνο οι κληρονομιές από διάφορα κορόιδα κι αυτές (νομίζω) με έλεγχο που ισχύει για τα κληροδοτήματα. Αν δεν υπάρχει ακόμα, να θεσπιστεί νομοθετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Δεν θέλω να θεολογήσω μεθ' ευτελείας
    στη σύγχρονη εποχή, Οι καιροί επιτάσσουν την προβολή οσίων ανδρών, εναρέτων μορφών, αληθινών και αυθεντικών προσώπων...νομίζομε ότι μόνο η αυθεντική ορθόδοξη πνευματική ζωή μπορεί να σταθεί ως αντίποδας στη λαίλαπα της παναμαρτωλότητας που επικρατεί και που έχει τη μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή ανά τους αιώνας"

    ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟΝ ΚΟΠΥΠΑΣΤΙΟΝ ΙΕΡΩΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΛΟΓΩΝ ΛΕΧΘΕΝΤΩΝ ΥΠΟ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΗΜΩΝ.

    ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ
    ΠΑΤΕΡ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάτερα Παπάριε τα λεφτά τί θα τα κάμετε;
    Dollars ή θα τα αφήσετε σε Euros;
    Πάντως Παναγαμιώτατε, έτσι είναι όπως τα λετε, πολύ ξύλινος τελικά τα λόγια του Ιερού ξύλου...

    Φιλιά στον Τζερώνυμο και τ' άλλα παιδιά στην αρχιεπισκοπή.

    Ευλογείτε τις τράπεζες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails