Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

19 Ιουλίου 2008

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Λοιπόν το πήρα απόφαση. Από καιρό τώρα με ταλάνιζε η σκέψη αν από αυτό εδώ το ημερολόγιο θα μπορούσαν να προσφερθούν κάποιες λίγες βασικές όμως γνώσεις, προς την κατεύθυνση αυτού που χρόνια τώρα ξελαρυγγιάζομαι. Φυσικά ομιλώ για μια καλύτερη ΟΛΙΣΤΙΚΗ άποψη διαβίωσης.

Όχι τίποτα σημαντικό, μην φανταστείτε. Απλά λίγο επιστροφή στο κατά φύση ζεί, όσο βέβαια μπορούμε μέσα στις τερατώδεις μεγαλουπόλεις.

Αυτό που μ' έκανε να μην αποφασίζω να ξεκινήσω ν' ασχολούμαι, ήταν η δυσπιστία μου ως προς την νοοτροπία του απαίδευτου νεο-γραικού που μας διακατέχει. Το θεωρώ ειλικρινά ανώφελο αφού ελάχιστοι έως κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τέτοιες “μικρολεπτομέρειες” που συν τοις άλλοις, χαλάνε και την βόλεψή μας κάποιες φορές.

Όμως βλέπω πως πλέον η Ανάγκη θα ωθήσει ακόμα και αυτόν τον γραικό να περιορίσει την βόλεψή του και προς τούτο πήρα την μεγάλη απόφαση. Αυτό εδώ το προσωπικό ημερολόγιο θα ασχοληθεί ΚΑΙ με λύσεις έμπρακτου σεβασμού του περιβάλλοντος χώρου διότι το θέμα δεν σταματά στο τι κάνει το κράτος αλλά καταρχήν στο τι κάνει ο καθένας από εμάς.

Η αρχή θα γίνει με κάτι που στον πλανήτη μόνο οι άνθρωποι παράγουν και το παράγουμε κυριολεκτικά ΟΛΟΙ.

Σκουπίδια!!!

Κανένα άλλο ζώο στον πλανήτη δεν παράγει σκουπίδια αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η ποσότητα και το είδος των σκουπιδιών που παράγουμε είναι τέτοιες που αν συνεχίσουμε έτσι κυριολεκτικά θα πνιγούμε στα σκουπίδια μας.

Το κράτος σαφώς έχει τις ευθύνες του που ευτυχώς μέσω της ευρωπαϊκής ένωσης καλείται σήμερα να τις αναλάβει. Βέβαια το κράτος του ελλαδιστάν κωλυσιεργεί απροκάλυπτα, αλλά απροκάλυπτα επίσης κωλυσιεργούμε και όλοι εμείς, οι πολίτες αυτού του κράτους. Αντί λοιπόν να φωνάζουμε πως φταίει το κράτος ας δούμε πως εμείς πρακτικά μπορούμε να αναγκάσουμε το κράτος να πράξει τα δέοντα για την ανακύκλωση των σκουπιδιών. Ας δούμε εμείς ως πρόσωπα και οικογένειες τι κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Και αν νομίζετε πως λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε τότε γελιέστε.

Υποθέτω πως ήδη οι περισσότεροι από εσάς διαχωρίζετε τα σκουπίδια που μπορούν να ανακυκλωθούν και τα πετάτε στους ειδικούς μπλε κάδους ανακύκλωσης που οι περισσότεροι δήμοι διαθέτουν. Αν δεν το κάνετε αυτό ήδη τότε μην διαβάσετε παρακάτω, δεν χρειάζεται.

Όμως τι κάνετε με τα οργανικά υπολείμματα του οίκου σας; Συνεχίζετε να τα πετάτε στους πράσινους κάδους του Δήμου; Λάθος.

Η λύση λέγεται κομποστοποίηση ή χούμο όπως το λέμε στο χωριό μου. Για το τι είναι η κομποστοποίηση μπορείτε να δείτε εδώ και στο www.ecorec.gr.

Προσωπικά διαθέτω κήπο με πολλές εκατοντάδες φυτά οπότε η παρουσίαση είναι για όσους έχουν κήπο όμως υπάρχουν πρακτικότατες λύσεις κομποστοποίησης και για βεράντες και μπαλκόνια. 

Διαθέτω λοιπόν μια ανήλιαγη γωνιά του κήπου μου όπου έχω δύο σημεία στοίβαξης όλων των οργανικών υπολειμμάτων. Στην απλή ξύλινη μεριά αποθέτω τα υπολείμματα του κήπου ενώ στον κάδο που βλέπετε δίπλα ρίχνω τα υπολείμματα της κουζίνας τα οποία φυσικά συμπληρώνω με υλικά από τον δίπλα σωρό για να διατηρηθεί η αναλογία ώστε να μη σαπίσουν και βρωμίσουν.χούμο γενκ

Διότι το κομπόστ μυρίζει αλλά δεν βρωμάει. Η μυρουδιά του είναι η γνωστή μυρουδιά του φρέσκου χώματος. Όπως το χώμα που αγοράζετε σε σακούλες και βάζετε στις γλάστρες, έτσι ακριβώς μυρίζει αλλά πολύ πιο έντονα. Μυρίζει όπως η τύρφη. καδος

Έχω πάψει εδώ και πολλά χρόνια να πετάω σκουπίδια στον πράσινο βρωμερό κάδο του δήμου. Για να ακριβολογώ ειλικρινά σας λέω πως δεν πετάω πάνω από δυο τρία πιάτα οργανικών σκουπιδιών την εβδομάδα. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται τροφή για τα φυτά μου και όχι όπως οι γραικοί στην φωτό που πετάξανε ακόμα και τα κλαδέματα του κήπου τους στα... σκουπίδια. Ανώνυμο1

Στις συνδέσεις που έδωσα μπορείτε να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για το τι πρέπει ακριβώς να κάνετε οπότε δεν έχετε πιά δικαιολογία για να μην το κάνετε. Αν δεν το κάνετε είναι επειδή δεν θέλετε και όχι επειδή δεν μπορείτε και ειλικρινά δεν περιμένω πως θα το κάνετε. Όλο και κάποια δικαιολογία θα βρείτε οι περισσότεροι. Πάντως για ερωτήσεις και απορίες είμαι στην διάθεσή σας.

Και σ' όποιον το αποφασίσει κάνω δώρο τα... σκουλήκια.Ανώνυμο

6 σχόλια:

  1. Ωραίος ο Κλειτωρ!!!

    Στις τερατουπόλεις δυστυχώς ελάχιστοι μείναν κήποι...

    Μετά το τέλος του 2008, η ταρίφα είναι 35000 Ευρω, για κάθε ανεξέλεγκτη χωματερή, τη μέρα, πρόστιμο απο την Ευρωπαική Ένωση!

    Αυτές οι χωματερές θα είναι πάνω από 1500!
    Οπότε υπολογίζεις...

    Το μόνο για το οποίο είναι προγραμματισμένοι να κάνουν οι "γραικοί" (όπως λες), είναι να βγάζουν τα σκουπίδια τους.
    Ακόμη και κατά τη διάρκεια των απεργιών των εργαζομενων στους δημους...

    Κανονικά οι ιδιοι θα έπρεπε εθελοντικά να καταλήξουν σε χωματερή (γιατί με δαύτους ούτε "κομποστ" της προκοπής δεν γίνεται! θα είναι γεματο δηλητήρια)

    Δεν΄επικροτώ χιτλερικές μεθόδους, αλλά έχω αγανακτήσει!

    ΓΙΑΤΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπράβο κλείτορα ωραίο θέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχαριστώ, ότι μπορώ κάνω κι εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου Κλείτωρ επειδή διαθέτω και εγώ κήπο και επειδή το φουσκί είναι δυσεύρετο, για ανάλυσε μου πως κάνεις το κομπόστ. Ρίχνεις και αυγό πάνω στα οργανικά σκουπίδια όπως έκαναν οι παλαιοί? Και πόσο καιρό τα αφήνεις να χωνέψουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όχι αυγά και τέτοια πράγματα (μόνο τα τσόφλια που χωνευονται). Για λεπτομέρειες δες τις υπερσυνδέσεις που δίνω στο κείμενο ή πήγαινε εδώ όπου υπάρχει μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια.
    http://compost-greece.blogspot.com

    ο χρόνος που χρειάζεται ποικίλοι απο την ποσότητα και την ύπαρξη σκουλικιών εγώ πάντως βγάζω χούμο δυο φορές τον χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορείς να δεις κομποστοποιητές εδώ www.e-panagrotiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails